Gjestemedlem skrev:
Gago skrev:
marinering kan gjøres feil eller riktig.
kategorisk avfeieng av all form for marinering er for fantasiløse folk med lammede smaksløker.
Tja,
Marinering er som sagt greit nok hvis man har en tørr smakløs svamp i stedet for gode råvarer. Har man godt kjøtt eller fisk vil et slapsbad som oftest trekke ned produktet. Og så og si alt som man kjøper ferdig marinert i butikken smaker hoppatau.
Men det finnes jo eksempler på marinering som kan være ok også, som tandori kylling og slikt. Men i de fleste tilfeller er det mye bedre å bruke ordentlige råvarer, grille riktig og heller bruke sauser og tilsetningssmaker etter at kjøttet er steikt.
Så marinering er stort sett et forsøk på å kamuflere dårlige råvarer, eller et forsøk på å ødelegge gode.
ferdigmarinert kjøtt/fisk som man finner i butikkene er søppel, ja.
å bade kjøtt og sjømat i "slaps" blir også feil.
og de helvetes ferdigblandede krydderblandingene gidder jeg ikke å snakke om engang.
men marinade kan ofte brukes for fremheve smaken i råvaren, og gi den en elegant karakter.
kategorisk avfeing av alle former for marinade lukter derfor av "pr-kåt og halvkjent kokk tøffer seg i media".
fyren har dog et poeng - altfor mange dynker f.eks. all slags mulig kjøtt i f.eks. rødvin og en ugjennomtenkt krydderblanding og tror at dette er sofistikert.
mitt tips:
gjør det enkelt.
ikke overdriv.
vær bevisst på hvilken retning du vil dra smaken mot - avhengig av hva du skal ha som tilbehør, hva du skal drikke til.
ting som litt olje, soyasaus, noen dråper sitronsaft, en liten klunk eplenektar, finhakket sitrongress, finhakket ingefær, hvitløk, urter, etc., kan fint brukes til å sette det lille smakspreget du ønsker på kjøtt eller fisk.
husk å skrape av alt før du putter kjøttet/fisken på grillen, slik at det ikke svir seg.
pensle med marinaderestene helt mot slutten av grilltiden.