Min henvisning til passive hifi-komponenter som alternativ valuta ble avvist som O.T. - men er selvsagt ikke det, siden det kan forklare hvorfor man er så innbitt når det gjelder å forsvare utrolige prispåslag på disse produktene.
Først - enhver må få lov til å betale hva de vil for et produkt. Men, i et marked regner man med forholdsvis transparens når det gjelder prissetting. Dersom det foregår prismanipulering, eller om det opereres med ulike prisleier, så fungerer ikke verdisettingen som markedet avhenger av for at man skal oppnå rett forhold mellom tilbud og etterspørsel.
Innen passive hifi-komponenter har vi kunnet se tydelige misforhold mellom hva det kan synes å kreve å produsere og hva det selges for. Dersom produksjonen er begrenset og etterspørselen er stor, er dette prisdrivende, og indikerer et fungerende marked.
Om etterspørselen derimot er liten, og produktet prises tilnærmet uoppnåelig, oppstår et misforhold mellom tilbud og etterspørsel. Prissettingen er simpelthen for optimistisk. Gapet mellom påstått pris og hva noe omsettes for er tegn på dysfunksjon, men kan altså også brukes til å skape svart omsetning.
Likevel kan det være rasjonelle motiver bak det å gjøre produktene uoppnåelige, tilgjengelige kun for de få. Noen ganger kan dette "stråle ned" i tilbyderens øvrige sortiment, slik VAG-gruppen lar Bentley, Bugatti, Porsche og Lamborghini stråle verdier ned i gruppens øvrige bilmerker.
Men når det gjelder biler, er det som regel enkelt å måle kvalitetspåstander - disse, kombinert med "må ha" faktor, forsvarer prisleier utenfor de flestes rekkevidde.
Det kan ligge stor utveksling i å overføre samme dynamikk til andre produktområder, spesielt om fremstillingskost er lav, og effektpåstanden klarer å forsvare et ekstremt prisleie. Om man får potensielle forbrukere til å tenke slik de gjør når de vurderer et produkttårn som VAGs, når de f.eks. ser på en audiokabel, så kan det være store penger å hente for den som lykkes med dette.
Så jeg forstår godt at man forsvarer disse misforholdene. Er man tilbyder, har man mye å tjene - er man mellommann har man mye å tjene - er man hifi-tidsskrift/-nettsted har man mye å tjene - og er man forbruker har man mye å tape om forestillingen om høy verdi brytes.
Derfor er selvsagt trådstarters invitt til at man skal dokumentere slike produktpåstander en stor trussel mot en praksis som hittil har vært meget vellykket for enkeltaktører, selv om den som sum går ut over hobbyen i den milde grad.