BT
Æresmedlem
- Ble medlem
- 13.10.2005
- Innlegg
- 21.445
- Antall liker
- 6.862
Hva slags sjokkbølger er det snakk om?
Jeg ser hvor du vil hen, men SSB er jo også statlig.Statlig og skattefinansiert som det er.
Say what?! Så datatilsynets oppgave er å føre tilsyn med statlige aktører?Uten stat hadde vi ikke hatt behov for noe datatilsyn
Det må vel være dagens mest naive. Hvis du skal ha en mobiltelefon, en bil, en PC , en TV, en brannalarm eller en butikk å handle i så er det ikke så lett å unngå private selskaper.Uten stat hadde vi ikke hatt behov for noe datatilsyn (...) I tillegg er det lett å unngå private selskaper, verre med det offentlige.
At det blir så fort skrapjern av de russiske stridsvognene har nok mer å gjøre med inkompetent bruk (stridsvognene sendes inn uten å ha tilstrekkelig infanteri- og luftstøtte), enn at stridsvogner er avleggs.Beskrives som politisk bombe som nå droppes av Kristoffersen, men grunngivingen handler i sin essens om alt det russiske skrapjernet som er distribuert rundt omkring i Ukraina.
Å bruke et år eller to av sitt liv til å få gode nok karakterer til å komme inn på et studium man greit hadde gjennomført om man hadde kommet inn i utgangspunktet må være noe av det minst produktive det er mulig å bruke to av sine formative år på. Har hatt en del i min omgangskrets som har vært besatte av å komme inn på medisin, men ikke har klart det etter offentlig finansiert norsk videregående skole. Da har det vært Bjørknes, ta et grunnfag eller to som det het den gangen (selvsagt valgt utfra mest mulig vekttall i forhold til studiebelastning) og hva man ellers drev med.På tide, om det innføres.
At det blir så fort skrapjern av de russiske stridsvognene har nok mer å gjøre med inkompetent bruk (stridsvognene sendes inn uten å ha tilstrekkelig infanteri- og luftstøtte), enn at stridsvogner er avleggs.
At forsvarssjefen ønsker å legge stridsvognsanskaffelsen på is, er nok mere at forsvaret har alt for lite av bl.a. helikoptre og droner. Politikerne har vært veldig flinke til å snakke om økte bevilgninger, helt til statsbudsjettet skulle legges. Da er det viktig å spinke og spare. Som et resultat må forsvaret prioritere ganske hardt.
Johan-Kr
Slik vinmonopolet har blitt er jeg helt enig. Flinke folk, bra utvalg der det meste av absolutt bunnslam er borte, samt greie priser på litt finere vin. Når det er sagt så skjønner jeg at det kan oppleves annerledes dersom polet er langt borte. Men da har man jo internettet.Vinmonopolet
NEI !!Polets Rødvin var faktisk ikke så verst...!
Det trenger jo ikke å være en vin til 500kr heller da.Jo, det hadde gjort noe. Da hadde man bare fått billig "skvip". Jeg er nå i et land der man har det slik, og du skal lete lenge for å finne noe som er verdt pengene. Ja, jeg kan stikke ned på butikken på hjørnet og hente hjem en flaske vin, men kan være rimelig sikker på at den ikke smaker noe særlig. Hvis det er alkoholen du er ute etter fungerer det sikkert fint. Hvis det derimot er god vin du er ute etter fungerer det ikke særlig bra.
I fjor var jeg i et stort vinland og kom i prat med en innbygger der. Hun hadde hørt om Vinmonopolet i Norge og lurte på hva i all videste man tenkte på. Etter å ha forklart henne hvordan det fungerer utbrøt hun "Å - slik skulle vi hatt det her også".
Nå snakker jeg selvfølgelig om slik det fungerer i dag, ikke slik det var for lenge siden da man stilte seg i kø og handlet over disk og stort sett endte opp med Polets rødvin eller Balaton Riesling eller Blue Nun.
Men denne diskusjonen har vi hatt før, så jeg foreslår at vi lar den ligge i denne tråden.
Hva om du begrenser det til bedre utvalg av vin i helt ordinære prisklasser da? Innenfor helflasker rødvin har Polet ca 1400 varelinjer med pris mellom 150 og 200 kroner pr flaske og i underkant av 600 varelinjer mellom 100 og 150 kroner. Innenfor dagligvare er det populært å klage på ensretning og dårlig utvalg i butikkene, men utvalget til polet er enormt etter ethvert kriterie.Jeg ser mange gode argumenter for å ha et Vinmonopol, men det elitistiske om bedre utvalg av snobbevin er ikke et av dem.
For min egen del drikker jeg en vesentlig større andel vin enn det jeg bruker til matlaging.Spesielt hvis du bruker det i mat, feks rødvinsgryte. Funker fint med "noe billig skvip" da.
Vinmonopolet er et ruspolitisk virkemiddel for å begrense/kontrollere tilgjengeligheten til det skadelige og avhengighetsskapende rusmiddelet alkohol, og etter alle solemerker er det en fornuftig måte å kontrollere tilgjengelighet og omsetning på. Blant annet er det fornuftig fordi et statseid monopol sterkt begrenser det kommersielle presset etter å øke tilgjengligheten, som man bl.a. ser for cannabis i Colorado eller tobakk i hele verden. Man kan ikke begrense tilgjengeligheten så mye at parallelle og/eller kriminelle markeder tar over, men man kan allikevel styre omsetningen på en måte hvor folkehelse har forrang over kommersielle interesser.Hva om du begrenser det til bedre utvalg av vin i helt ordinære prisklasser da? Innenfor helflasker rødvin har Polet ca 1400 varelinjer med pris mellom 150 og 200 kroner pr flaske og i underkant av 600 varelinjer mellom 100 og 150 kroner. Innenfor dagligvare er det populært å klage på ensretning og dårlig utvalg i butikkene, men utvalget til polet er enormt etter ethvert kriterie.
En av mine små gleder i livet er å fortelle økonomer fra utlandet (jeg møter en del av sorten) om Polet siden det på dette området er stikk motsatt av all økonomisk teori.Om du mener at statseide monopoler er et virkemiddel for å øke utvalget, så er den logiske konsekvensen av det at du også vil anse statlige monopoler som en naturlig løsning på det dårlige/ensrettede utvalget i dagligvarebutikker og annen detaljhandel. Men siden du er Høyremann har jeg mer enn en liten mistanke om at du ikke mener at dette er statens oppgave.
Joda.NEI !!
Den smakte av gamle gymsokker sure som bare fy. Var et oppblandet produkt av rester fra annen vin. Det var ikke uten grunn at Norsk rødvin forsvant.
Det er godt mulig at den var bedre enn sitt rykte.Joda.
Enkelte ganger ved blindtester gjorde den godt i fra seg. Fikk du en som nettopp var tappet, var det ikke allverden, men lot du den ligge noen måneder, var det slett ikke galt.
2000-årgangen var til og med ekstra påkostet, for å gi den et tydelig preg. Det var polets beste folk som komponerte blandingen, tidvis var det mye for pengene. Det var IKKE rester av annen vin, nei, det ble kjøpt inn av Arcus spesifikt til formålet.
Helt riktig at det var gode grunner til at den ble borte, for det meste var det grunnet chilenske og bulgarske rimelige viner som gjorde "Chateau Hasle" unødvendig, men det var også flere andre årsaker. Smaken var ikke en av dem.
Men det er helt på siden av hva vi diskuterte, altså grunnene til å ha et statlig Vinmonopol. Hvis utvalg var det maktpåliggende så kunne staten pålagt detaljhandelen å sikre utvalget, som den i begrenset grad gjør for andre markeder gjennom Konkurransetilsynet, men "godt utvalg" er ikke grunnen til at Vinmonopolet eksisterer, årsakene til det er ruspolitiske.En av mine små gleder i livet er å fortelle økonomer fra utlandet (jeg møter en del av sorten) om Polet siden det på dette området er stikk motsatt av all økonomisk teori.
strossa på 70-tallet ja. det var tider. jeg har fremdeles et kuttmerke i beltet etter å ha trynet i den spiraltrappen ned til kvinnene i driftig affekt. men rødvin drakk jeg aldri der nede!Det er godt mulig at den var bedre enn sitt rykte.
Antakelig fikk vi i Trondheim den som var tappet i Strandveien i Trondheim. Husker ellers at det var det billigste man kunne oppdrive i legendariske Strossa på 70-tallet. Der kostet den 40 kroner for en flaske og det gikk ofte ned et par tre stykker i løpet av kvelden.
Men hadde vi hatt pol alla 80 tallet så hadde det vært nedlagt for lengst. I tillegg har polet fast påslag og følger i stor grad ikke markedspris for gode produkter. Det gjør det attraktivt for de polet ikke er til for. Oppslutningen er dermed høy.Men det er helt på siden av hva vi diskuterte, altså grunnene til å ha et statlig Vinmonopol. Hvis utvalg var det maktpåliggende så kunne staten pålagt detaljhandelen å sikre utvalget, som den i begrenset grad gjør for andre markeder gjennom Konkurransetilsynet, men "godt utvalg" er ikke grunnen til at Vinmonopolet eksisterer, årsakene til det er ruspolitiske.
Vinmonopolet har godt utvalg fordi de klokelig nok har innsett at tilgjengelighetsbegrensende tiltak for rusmidler er avhengige av høy oppslutning blant brukerne av rusmidlene det gjelder, og at dette begrenser det illegale markedet. I Norge omsettes anslagsvis 90% av all alkohol lovlig og bare 10% ulovlig. Så Vinmonopolet er en suksesshistorie, uten at "godt utvalg" av den grunn blir noe vektig argument for å innføre statlige monopoler.
Det er ikke de kjøpekraftige og kvalitetsbevisste rusbrukerne Vinmonopolet eksisterer for, men de utsatte gruppene som ellers lettere kunne henfalt til misbruk.
Ja, der har man en høyst oppegående hundreåring.Vinmonopolet
Et godt eksempel på at det er mulig å hensynta både utsatte grupper og andre brukere, uten å sette dem opp mot hverandre. Vinmonopolet er pragmatisk og har fornyet seg med tiden, som gjør det enda mer både paradoksalt og tragisk at resten av norsk ruspolitikk fortsatt er håpløst i bakevja.Men hadde vi hatt pol alla 80 tallet så hadde det vært nedlagt for lengst. I tillegg har polet fast påslag og følger i stor grad ikke markedspris for gode produkter. Det gjør det attraktivt for de polet ikke er til for. Oppslutningen er dermed høy.
Enig. Dessverre synes det generelt å være liten interesse blant både økonomer og andre samfunnsvitere å studere hvordan og hvorfor Vinmonopolets suksess muligens kan overføres også på andre områder.Et godt eksempel på at det er mulig å hensynta både utsatte grupper og andre brukere, uten å sette dem opp mot hverandre. Vinmonopolet er pragmatisk og har fornyet seg med tiden, som gjør det enda mer både paradoksalt og tragisk at resten av norsk ruspolitikk fortsatt er håpløst i bakevja.