De kurvene viser bare impedans og fasevinkel for høyttaleren alene. Hentet herfra:
Quad ESL-989 electrostatic loudspeaker Measurements | Stereophile.com
Det som skjer er at spenningsfallet over kabelen blir proporsjonalt med strømtrekket fra høyttaleren. Impedanskurven beskriver strømtrekket ved en gitt spenning på terminalene. Ved de frekvensene hvor høyttaleren har høy impedans går det lite strøm, og der høyttaleren har lav impedans går det mer strøm. Jo mer strømtrekk, desto større spenningsfall over kabelen. Sånn blir det uansett, men seriemotstanden i kabelen bestemmer hvor store utslagene i spenningsfall blir. Ohms lov, helt enkelt:
U = R I. Det er de frekvensavhengige spenningsfallene som gir en "eq-kurve". Seriemotstanden er igjen proporsjonal med lengden av ledningen og omvendt proporsjonal med tverrsnittet. Kort og tykk -> lav seriemotstand -> små avvik -> ingen hørbar farging. Lang og tynn -> høy seriemotstand -> større avvik -> skulle ikke forundre meg om det blir hørbart på en eller annen måte, hvis strømtrekket fra høyttaleren varierer mye med frekvens (dvs store utsving i impedanskurven). Konvensjonell kunnskap er vel at avvik i størrelsesorden 0,1 dB vil være hørbare når de påvirker såpass brede frekvensbånd som her, en oktav eller to.
Det er ikke spesielt vanskelig å få noe til å låte "annerledes", slik at selgerne har noe å prate om, men det trenger ikke koste mange kronene for å få en kabel til å være nøytral og transparent. Men alle slike kabler låter jo likt, og da blir det vanskelig med både prisdifferensiering og salgsargumenter.