Kan sikkert ikke måles på utgangen som mye annet, men det skal være målbar forskjell på hvilke av ledningene på trafo som er koblet til hvilke fase. Spesielt om du har flere trafoer så bør disse kobles likt.
I ethvert apparat med transformator vil det induseres en spenning på chassiset som følge av magnetfeltet transformatoren genererer. Spenningsnivået som genereres vil være helt avhengig av hvilke vei stikket står i støpselet. Som vi husker fra beskrivelsen av hva flytende jord innebærer, kan spenningen mellom fase A og jord, og fase B og jord variere, avhengig av hvor jordpunktet ligger inne i trekanten. Siden en transformator alltid vil være viklet innenfra og utover, kan vi tenke oss at fase A kobles til innerst, og fase B ytterst på primærspolen i transformatoren. Uavhengig av om apparatet er jordet eller ei, vil kabinettet på apparatet utgjøre et jordpotensiale, som kan ligge mer eller mindre skjevt i forhold til fasene. Dersom fase B har et større potensiale mot jord enn fase A, vil spenningen som induseres på kabinettet på apparatet bli høyest når fase B er koblet til ytterst på primærspolen i transformatoren. Når vi så snur stikket vil fase A bli koblet til ytterst på spolen, og spenningen som induseres på kabinettet vil gå ned. Derfor vil dette spenningsnivået påvirkes direkte av hvilken vei stikket har. I et opplegg med fast jord, vil dette fenomenet bli ytterligere forsterket, siden spenningen mellom f.eks. fase A og jord (230 volt) er vesentlig høyere enn i et opplegg med flytende jord.
Ja, men det er også et poeng å fortsette den tankerekken: Når jordpotensialet på to apparater blir ulikt og/eller svinger i motfase vil naturen forsøke å utligne dette ved strømmer fra høyt til lavt potensiale. Det kan skje to veier, enten via jordleder på apparatkabel til felles jordpunkt i padde eller stikkontakt, eller ved direkte forbindelse mellom de to apparatene. Strømmen vil fordele seg omvendt proporsjonalt med impedansen i alle mulige veier.
Med balanserte signalkabler mellom apparatene har det ikke så mye å si, siden jordstrømmen går i skjermen og eventuell innstråling til signalparet kanselleres i mottakerenden. Who cares, liksom.
Men med ubalanserte signalkabler er det
felles jordforbindelse og signalretur. Det betyr at disse jordstrømmene mikses rett inn i signalveien i serie med signalet. Spenningsfallet over signalkabelen utgjør en støyspenning sammen med signalet. Amplituden på støyspenningen kommer an på mye, inkludert tverrsnittet av signalretur/skjerm på den ubalanserte signalkabelen. Større returtverrsnitt => lavere resistans => lavere amplitude på støyspenningen => «mørkere bakgrunn» etc.
Og om du har
både jordede chassis, ubalanserte signalkabler og marginale apparater med mye jordstøy, så har du jordsløyfer i signalveien og har duket for mange timers moro med å «lytte etter forskjeller mellom kabler», vende støpsler, etc etc. Om det er hva man mener at hobbyen går ut på.
For oss andre er det kanskje enklere å bare sette opp komponenter som ikke har altfor store problemer med jordstøy, koble dem sammen med balanserte signaloverføringer, og så bruke tid og penger på noe annet.
Det burde vært et EU-direktiv mot RCA-kontakter.