Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.515
    Antall liker
    15.202
    Hadde importvernet blitt fjernet ville dere hatt en nærbutikk som min.

    Se utvalget de har av fisk og kjøtt.
    Tviler jeg sterkt på. Mat er mye kultur og tradisjon og nordmenn har ikke særlig tradisjon for å være særlig fjonge på slikt på hjemmebane. Selv i Oslo hvor det er greit med folk som har betydelig kjøpekraft er det kun marked for en liten håndfull spesialbutikker.
     

    Pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    6.400
    Antall liker
    5.289
    Torget vurderinger
    1
    Faen, mat er blitt dyrt. Kjøpte 8 fiskekaker på Eide Handel utenfor Tromsø i går. 8 kaker kostet 192 kroner, kilospris på 240,-.

    Men dette er fiskekaker som fiskekaker skal smake. Ikke melkaker iblandet frossenfisk av ymse kvalitet.
    Pytt sann. Hos Høvikveien Kjøtt og Kolonial, koster en 200g fiskekake ca NOK 60,-.
    80% fersk hyse + H-melk og en skvett fløte.
    Så lenge fisken er fersk fungerer den som naturlig bindemiddel. Trenger ikke egg.
    Verdens beste fiskekaker! Vi kjøper 8-10 stk hver uke.

    Hos 1744387253841.png
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.480
    Antall liker
    2.098
    Importvernet hindrer utenlandske butikkjeder å etablere seg i Norge.
    Her er det kjeder fra Tyskland, Frankrike, Spania og flere.
    Innen EU kan disse bruke samme leverandører i alle land.
    Store volum gir lave priser.
    Har mine tvil. Matbaronene skor seg på folks uvett i dette tilfellet.
    Det er ikke nødvendigvis prisen det kommer an på her. Mye av svinekjøttet jeg kjøper hos slakteren er billigere enn den driten som ligger i hylla på Rema.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.726
    Antall liker
    3.390
    Sted
    Portugal
    Selv i Oslo hvor det er greit med folk som har betydelig kjøpekraft er det kun marked for en liten håndfull spesialbutikker.
    Auchan som jeg linket til er ikke en gourmet butikk, men en helt vanlig supermarkedkjede.

    Det er en mye bedre kjede her hvis du vil betale.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.859
    Antall liker
    13.584
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Var i Lisboa for to år siden, og måtte selvfølgelig stikke huet innom både fiskebutikker og kjøttbutikker.... interessant å se at norsk klippfisk kosta under halvparten av her hjemme... men den er jo sikkert subsidiert ved eksport... ei slags unnskyldning må jo finnes..
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.462
    Antall liker
    11.050
    Var i Lisboa for to år siden, og måtte selvfølgelig stikke huet innom både fiskebutikker og kjøttbutikker.... interessant å se at norsk klippfisk kosta under halvparten av her hjemme... men den er jo sikkert subsidiert ved eksport... ei slags unnskyldning må jo finnes..
    Eller at matbaronene er litt mindre griske?
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.726
    Antall liker
    3.390
    Sted
    Portugal
    Var i Lisboa for to år siden, og måtte selvfølgelig stikke huet innom både fiskebutikker og kjøttbutikker.... interessant å se at norsk klippfisk kosta under halvparten av her hjemme... men den er jo sikkert subsidiert ved eksport... ei slags unnskyldning må jo finnes..
    Så den ligger på ca. € 18-20 pr kilo nå.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.515
    Antall liker
    15.202
    Eller at matbaronene er litt mindre griske?
    Av ren nysjerrighet - hvorfor nekter du konsekvent å forholde deg til hva driftsmarginen i dagligvarebransjen faktisk er til tross for at du har blitt opplyst om det svært mange ganger i denne tråden? Siden du åpenbart har særdeles tungt for det så minner jeg nok en gang om at regningen din ville vært 3-5% lavere dersom de store kjedene gikk i null, altså ikke tjente penger i det hele.

    Det er smått fascinenrende å se hvor ekstremt tungt enkelte av dere har å forholde seg til offentlig tilgjengelig opplysninger om slikt til tross for å ha blitt opplyst om det en rekke ganger.

    Siden du åpenbart ikke tror på det - hva tror du driftsmarginen til Rema og Norgesgruppen faktisk er?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.462
    Antall liker
    11.050
    Av ren nysjerrighet - hvorfor nekter du konsekvent å forholde deg til hva driftsmarginen i dagligvarebransjen faktisk er til tross for at du har blitt opplyst om det svært mange ganger i denne tråden? Siden du åpenbart har særdeles tungt for det så minner jeg nok en gang om at regningen din ville vært 3-5% lavere dersom de store kjedene gikk i null, altså ikke tjente penger i det hele.

    Det er smått fascinenrende å se hvor ekstremt tungt enkelte av dere har å forholde seg til offentlig tilgjengelig opplysninger om slikt til tross for å ha blitt opplyst om det en rekke ganger.

    Siden du åpenbart ikke tror på det - hva tror du driftsmarginen til Rema og Norgesgruppen faktisk er?
    Bare litt gøyalt å se at du går rett i skyttergraven så fort noen ymter frempå om at kjedene robber folk. :D
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.184
    Antall liker
    3.742
    Pytt sann. Hos Høvikveien Kjøtt og Kolonial, koster en 200g fiskekake ca NOK 60,-.
    80% fersk hyse + H-melk og en skvett fløte.
    Så lenge fisken er fersk fungerer den som naturlig bindemiddel. Trenger ikke egg.
    Verdens beste fiskekaker! Vi kjøper 8-10 stk hver uke.

    Hos Vis vedlegget 1113260
    De fra Eide Handel ser veldig like som de på bildet. Dem produserer det meste selv og butikken ligger nær de store fiskefeltene.
    Kjøper bare der, er blitt litt forvent :)

    Kjøpte også surret lammestek fra Eide Heimlaga. Sånn en lammestek skal være.
    Var innom Obs og så litt i disken der. Henriettes surret lammestek badet i blodvatn i vakumpakninga, gjaldt alle! Æsj.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    40.514
    Antall liker
    43.907
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Eller at matbaronene er litt mindre griske?
    Selv om driftsmarginen i Norgesgruppen «bare» er på 3-4 % har de omsetningshastighet nok til at det blir superprofitt som kapitalavkastning. Tallene står i årsrapportene. Det er målet for enhver forretningsstrategi, å hente ut høyere avkastning enn kapitalkostnaden, dvs økonomisk verdiskaping. Sånn sett er det ledelsens jobb å være «griske». Dette er ikke veldedighet.

    For å snu på spørsmålet ditt: Teorien tilsier at konkurransen vli drive ned superprofitt til avkastningen igjen er lik kapitalkostnaden. Hvordan har det seg at våre nasjonale dagligvarebaroner kan hente ut superprofitt over mange år uten at nye konkurrenter melder seg på og vil ha sin del av den kaka? Hvor er Aldi, Spar, Lidl, Tesco, Carrefour, ICA? Mon tro hvilke strukturelle forhold det er som gjør dette mulig i det norske dagligvaremarkedet og ingen andre steder?
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.515
    Antall liker
    15.202
    Bare litt gøyalt å se at du går rett i skyttergraven så fort noen ymter frempå om at kjedene robber folk. :D
    Sjekket regnskapene til det som visstnok er den største supermarkedskjeden i Portugal, ser ut som de ligger på de samme ca 4% ved første øyekast.

    Du må gjerne late som du gjør dette for spit men mønsteret ved at du og en del andre fullstendig nekter å forholde dere til hva lønnsomheten i dagligvarebransjen faktisk er her i landet er fascinerende. Det er ingen vits i å forrvirre deg med fritt tilgjengelige, offentlige faktaopplysninger siden du åpenbart har bestemt deg for hvordan dette egentlig henger sammen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.515
    Antall liker
    15.202
    Så den ligger på ca. € 18-20 pr kilo nå.
    Nå er det en stund siden jeg kjøpte klippfisk (jentungen er allergisk mot hvit fisk så blir ikke så mye av det) men jeg betalte ca 200 kroner kiloen for det. Det var riktig nok på Spar på Vartdal på Sunnmøre der man, om man vil kan kjøpe hele fisker de har liggende i kjelleren. Jeg kjøpre i biter ferdig filletert pakket i poser på ca 1kg. Meny etc tar sikkert mye mer. Den mest opplagte forklaringen på at dette er dyrt på dagligvarebutikkene er at det går svært lite av det. Det hjelper riktig nok noe at holdbarheten er tilnærmet evig og datostempling på slikt er jo en slags spøk.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn