Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.430
    Antall liker
    10.576
    Sted
    Trondheim
    Når vi snakker om ost...
    Kan jeg anbefale Blåmann fra Skånåliseter i Lierne. Dessverre ikke tilgjengelig i butikk. Selges SVJV kun på Bondens marked i Midt-Norge.

    Skånliseter
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mangelen på oster er symptomatisk for norsk dagligvarehandel.
    Nei. Det er symptomatisk på nordmenns mangel på interesse for ost. Det er enorme marginer på slikt (min lokale Meny har jevnlig 30% rabatt på alt av fjonge oster, det burde gi en pekepinn på marginene). Hadde det fantes noen faktisk etterspørsel ville de solgt det siden det er mye større marginer enn å konkurrere på gummi i form av Norvegia og ekvivalenten fra Q-meieriene.

    Nordmenn flest spiser ikke blåmuggost fra Frankrike (eller Norge), gruyere, cheddar og alt det andre i særlig mengde.
    Jeg er en hund etter blåmugg, og gruyere er så godt.. men så dyrt. Men en trippel robiola med god vin så er jeg fornøyd. Et lite ostetips fra meg her hjemme er Chaumes, den i en en mini-tine. Det er en steike god ost.

    .. vann i munnen. Noen lag en ostetråd!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Når vi snakker om ost...
    Kan jeg anbefale Blåmann fra Skånåliseter i Lierne. Dessverre ikke tilgjengelig i butikk. Selges SVJV kun på Bondens marked i Midt-Norge.

    Skånliseter
    Den kjenner jeg ikke til. Om jeg finner den så skal jeg prøve.

    Det lages mye topp ost i Norge men det skranter på salgskanalene siden alt der handler om Tine og deres behov.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.923
    Antall liker
    8.326
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Cheddar kjøpast best på Orkenøyene. Trippelrøykt.
    Ost og røyk liker jeg ikke. Med ett unntak, Reybino tror jeg den heter. En ganske myk ost som ble bedre med røyken. Røyk er noe som krever mye fett for å virke. Røykt kveite er jo nydelig, men røykt torsk fungerer ikke. Det er nok også en grunn til at svin er det kjøttet som oftest blir røykt. Til jul i min familie er vi delt, noen vil ha saltet pinnekjøtt og noen vil ha det røykt...

    .. men de som liker røykt mat vil alltid ha en hvit saus til. Samme hva det er.

    Hvit saus og røykt mat. Tør jeg si 95% av tilfellene.
    Røykt eller berre salta saueribbe er etnisk betinga. Røykinga er meir vosseaktig, medan ein ikkje røyker slikt lengre nord (litt usikker på kva som er tradisjonen i indre Sogn). Eg tykkjer røykinga gøymer noko av kvaliteten til ribba, men det kan vel vere greitt av og til?
    Når det gjeld røykt ost, vart eg veldig imponert av cheddaren på Orkenøyene, og tilrår å prøve denne før ein kategorisk avviser røykt ost. Om trippelrøykt vert i tøffaste laget, kan ein eller to røykingar vere ei løysing.
    Røykt fisk - der held eg meg helst til kaldrøykt laks av god kvalitet.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.923
    Antall liker
    8.326
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Mangelen på oster er symptomatisk for norsk dagligvarehandel.
    Nei. Det er symptomatisk på nordmenns mangel på interesse for ost. Det er enorme marginer på slikt (min lokale Meny har jevnlig 30% rabatt på alt av fjonge oster, det burde gi en pekepinn på marginene). Hadde det fantes noen faktisk etterspørsel ville de solgt det siden det er mye større marginer enn å konkurrere på gummi i form av Norvegia og ekvivalenten fra Q-meieriene.

    Nordmenn flest spiser ikke blåmuggost fra Frankrike (eller Norge), gruyere, cheddar og alt det andre i særlig mengde.
    Nordmenn kallar brunost for ost også, men det skjer ei utvikling no. Myglostane har faktisk gjort sitt inntok på skulematen, har eg greidd å observere. Berre eitt tilfelle, men spennande nok.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Cheddar kjøpast best på Orkenøyene. Trippelrøykt.
    Røykt kveite er jo nydelig, men røykt torsk fungerer ikke. Det er nok også en grunn til at svin er det kjøttet som oftest blir røykt. Til jul i min familie er vi delt, noen vil ha saltet pinnekjøtt og noen vil ha det røykt...

    .. men de som liker røykt mat vil alltid ha en hvit saus til. Samme hva det er.

    Hvit saus og røykt mat. Tør jeg si 95% av tilfellene.
    Samme her hva gjelder røykt/saltet pinnekjøtt. Synes for egen del begge er like godt, men til den røykte skal det være rikelig med hvit løksaus med kraft.

    Også helt på linje med at røykt kveite er bare snadder. Røykt torsk, not so much.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.611
    Antall liker
    7.182
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Det var et gatemarket her i byen for noen år siden, og da kom jeg over vogna til «the Dutch cheeseman». Der kjøpte jeg noe røkt ost og honningsennep. Det var snadder, begge to..

    Johan-Kr
     
    6

    65finger

    Gjest
    3E675BF4-8603-476F-B3A8-F5863AD049AC.jpg
    32 kr kg inkl mva for års lam. 5 kr kg for renskåret grytekhøtt av storfe. Lammet måtteman selv partere men prima kvalitet. En kompis kjøpte sau til 22 kr kg. Glad jeg ikke falt for friselsen. Mye jobb.
    Direkte fra norturas slakteri
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.027
    Antall liker
    3.080
    Torget vurderinger
    1
    Ja hvorfor må maten være så billig? Eller er det for dyrt?
     
    6

    65finger

    Gjest
    Fet er for billig. Super kvalitet til 32 kr. Gud vet hva bonden får
     

    Handsoer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.03.2007
    Innlegg
    4.056
    Antall liker
    2.037
    Sted
    Sortland
    Gjestemedlem sa: ''.. i Norge er det totalforbud mot konkurranse for Tine, i alle fall fra bønder i andre land...''

    Hvor henter du egentlig informasjon fra?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Gjestemedlem sa: ''.. i Norge er det totalforbud mot konkurranse for Tine, i alle fall fra bønder i andre land...''

    Hvor henter du egentlig informasjon fra?
    Tine er såkalt markedsregulator samtidig som de i praksis er en produsert og leverandør med nær monopol på markedet for endel meieriprodukter. Vi så disse mekanismene helt tydelig for en stund siden da de i en periode hadde problemer med å produsere norsk smør. Det tvang dem til å åpne for konkurranse og for en stakket stund fikk nordmenn produkter fra flere produsenter å velge i. Vi kunne se smør fra Danmark og UK og Irland. Men det varte ikke lenge. Med en gang de selv klarte å produsere nok igjen var det razzia i alle butikkene og alle produktene fra de midlertidige konkurrentene ble fysisk fjernet fra alle butikker og erstattet med sitt produkt. Og siden den gang har ingen andre fått anledning til å slippe til.

    Pill råttent og gjennomkorrupt system og det er en skam for Norge at ikke tinetoppene soner lange fengselsstraffer i stedet for å få lov til å holde på slik fremdels.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fet er for billig. Super kvalitet til 32 kr. Gud vet hva bonden får
    Setter en spesidaler på at OddJ vet
    Trond fikk under to kroner for en hel sau: – Vi må flire av betalingen
    Nå har bonden i Ytre Arna fått nok og starter eget selskap.

    --

    Det henger sammen med subsidiert overproduksjon og såkalt mottaksplikt, som jo er et hån når man slenger to kronestykker til bonden og hevder at de har oppfylt sin plikt.

    Noen har fått nok av denne dritten og starter heller private firma.

    ---

    https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/...ner-for-en-hel-sau-vi-maa-flire-av-betalingen

    sau.jpg

    Jeg håper flere bønder er stolt nok til å bryte med dette pill råtne systemet, og heller prøve å starte noe selv eller sammen med andre i samme situasjon.
     
    6

    65finger

    Gjest
    Selvforsyningsgraden må økes. Det innebærer mindre import og mere subsidier. Sånn er det bare. Hvorfor er det korrupt?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Selvforsyningsgraden må økes. Det innebærer mindre import og mere subsidier. Sånn er det bare. Hvorfor er det korrupt?
    Det korrupte ligger i systemet der Nortura er markedsregulator og samtidig den største produsenten/leverandøren i markedet. Det korrupte ligger i et system der man betaler betydelige summer for at det skal produseres mat som det ikke er behov for, og som blir til søppel. Enten det er grønnsaker som råtner på rot, blir gravd ned i store hauger eller saueberg som blir destruert.

    Det ødelegger både markedet og det er et utrivelig sløseri med offentlige midler. Jeg har ikke noe problemer med subsidier som sådan, men det er viktig at de brukes for å fremme produksjon av mat som faktisk blir spist og ikke bare produseres for å generer subsidieutbetalinger. Det hjelper pent lite om man prøver å pakke inn sløseriet med å kalle det dekning av "selvforsyningsgraden", nok et intetsigende fyndord for å tyne systemet for med penger til unyttig produksjon. Et spill for galleriet.

    Forknytt proteksjonistisk isolasjonisme er forøvrig ikke veien å gå. Vi trenger mer import og vi trenger mer eksport, vi trenger samarbeid og handel. Det gavner oss alle og er det beste forsikring som finnes for fred og velstand. Politikken til Trump, Farrage og Vedum kan du få gratis, for slik knugermentalitet og selvgodhet fører bare elendighet med seg... men det er jo endel som håper på at den store revolusjonen skal komme snart, og da blir det nok armod og elendighet og selvberging og barkebrød er en kur de ser på som nødvendig for å rense bort de demoniske kapitalistiske tankene og erstatte dem med .. noe annet. :/
     
    6

    65finger

    Gjest
    Vi må få selvbergingsgraden opp. Det innebærer vern av mat ptodusenter. Naturkatastrofer, krig og annet fanteri kan stoppe eller begrense importen.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Fet er for billig. Super kvalitet til 32 kr. Gud vet hva bonden får
    Setter en spesidaler på at OddJ vet
    Trond fikk under to kroner for en hel sau: – Vi må flire av betalingen
    Nå har bonden i Ytre Arna fått nok og starter eget selskap.

    --

    Det henger sammen med subsidiert overproduksjon og såkalt mottaksplikt, som jo er et hån når man slenger to kronestykker til bonden og hevder at de har oppfylt sin plikt.

    Noen har fått nok av denne dritten og starter heller private firma.

    ---

    https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/...ner-for-en-hel-sau-vi-maa-flire-av-betalingen

    Vis vedlegget 561004

    Jeg håper flere bønder er stolt nok til å bryte med dette pill råtne systemet, og heller prøve å starte noe selv eller sammen med andre i samme situasjon.
    Kirsten Bråten Berg og mannen fikk visst 5øre (!) kiloet for sine sauer............
    https://www.agderposten.no/naerings...kiloen-for-sauekjottet-hun-leverte-til-slakt/
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.924
    Antall liker
    18.106
    Torget vurderinger
    2
    Det er fullt mulig å få mer betalt for sine dyr. Man kan, blant annet, hente hjem slaktet og selge det selv, eller ordne seg med andre som vil gjøre dette. Vi har et mangeårig samarbeid nå med Agder Kystbeitelag, som produserer utrolige fenalår og meget godt pinnekjøtt. De kunne også fått noen ører for kjøttet, men selger gjennom oss. Da får de et høyt kronebeløp og kundene våre verdsetter kjøttet såpass at de også betaler for det. (Forhåndsbestillingene er mange).

    Vi samarbeider også med Skattebu gard i Valdres, som har sine sauer gående i Langsua helt frem til slaktetid og der det ikke foregår oppfôring med kraftfôr de siste ukene for å få opp vekten.

    At det er vanskelig å få tak i lamme- og sauekjøtt utenfor fårikål- og påskesesonger kan bøndene skylde seg selv for. Det påstås at de eier samvirkene og har innflytelse på dem. Ellers er ikke det lageret vi fikk se bilder av så helsikes stort -- det er ti millioner måltid der, altså to pr nordmann. Jeg har oppholdt meg i land der lam, sau og geit er på menyen hver dag, i nærmest hver eneste restaurant man er innom, som i Hellas. Så her har bøndene og samvirkene en jobb å gjøre.
    Norsk sau og lam er i verdensklasse og fortjener å være tilgjengelig i butikkene i langt større utstrekning.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er fullt mulig å få mer betalt for sine dyr. Man kan, blant annet, hente hjem slaktet og selge det selv, eller ordne seg med andre som vil gjøre dette. Vi har et mangeårig samarbeid nå med Agder Kystbeitelag, som produserer utrolige fenalår og meget godt pinnekjøtt. De kunne også fått noen ører for kjøttet, men selger gjennom oss. Da får de et høyt kronebeløp og kundene våre verdsetter kjøttet såpass at de også betaler for det. (Forhåndsbestillingene er mange).

    Vi samarbeider også med Skattebu gard i Valdres, som har sine sauer gående i Langsua helt frem til slaktetid og der det ikke foregår oppfôring med kraftfôr de siste ukene for å få opp vekten.

    At det er vanskelig å få tak i lamme- og sauekjøtt utenfor fårikål- og påskesesonger kan bøndene skylde seg selv for. Det påstås at de eier samvirkene og har innflytelse på dem. Ellers er ikke det lageret vi fikk se bilder av så helsikes stort -- det er ti millioner måltid der, altså to pr nordmann. Jeg har oppholdt meg i land der lam, sau og geit er på menyen hver dag, i nærmest hver eneste restaurant man er innom, som i Hellas. Så her har bøndene og samvirkene en jobb å gjøre.
    Norsk sau og lam er i verdensklasse og fortjener å være tilgjengelig i butikkene i langt større utstrekning.
    Her er jeg helt enig for en gangs skyld.

    Problemenes rot er den samvirkelagsmodellen og planøkonomien som ligger til grunn for norsk landbrukspolitikk. I stedet for å fremme sunn produksjon, gode produkter, produksjon som markedet etterspør og som vi med stolthet burde kunne eksportere til hele verden så har bøndene låst seg i en leilendingsposisjon der de har gjort seg avhengig av kooperativene og overlater all kontroll og myndighet til dem. Det eneste mange tenker på er å produsere det som gir mest subsidier, og ikke det man i en frisk økonomi ville produsert fordi man regnet med å få solgt det til folk, og ikke bare levere det til destruksjon på kooperativet.

    Jeg forstår godt de bøndene som vil ut av dette, lage gode produkter, finne nye salgskanaler og komme bort i fra sovjetmodellen.

    Småfe er mye etterspurt i Hellas, Tyrkia, Balkan, og omkringliggende områder. Dette burde være et godt marked for norske produkter, men det forutsetter at man er villig til å handle med andre og ikke mure oss inne og satse på proteksjonismen som modell.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Gjelder dette andre husdyr også, skal man f,eks kun produsere antall egg som korrelerer med høner spist?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kutter man subsidiene/overprodukjsonen av lam så vil nok også etterspørselen eller litt eldre dyr øke. Dagens system er som å avle kyr for å skjære ut biffstykkene og destruere resten.

    Hadde vi lagt om til et system hvor bøndene var mer avhengig av å selge produktene sine til forbrukere og ikke bare dumpe dem hos Nortura/avfallsverket så ville nok ressursene blitt utnyttet på en helt annen måte. I dagens system der de fleste bønder er leilendinger som er betalt av staten og driter i hva som skjer med produktene, så er det vanskelig å se hvordan man skal få til vesentlig forbedring på dette området.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Vel, hvis du overlater markedet helt til seg selv så vil jo kostnaden til sauen bakes inn i prisen for lam, og den vil fortsatt bare være avfall. Nordmenn vil nok holde seg til å spise småfe en og en halv måned i året selv om du skjærer ballene av Nortura.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vel, hvis du overlater markedet helt til seg selv så vil jo kostnaden til sauen bakes inn i prisen for lam, og den vil fortsatt bare være avfall. Nordmenn vil nok holde seg til å spise småfe en og en halv måned i året selv om du skjærer ballene av Nortura.
    Neppe. Man ser jo rundt hele verden at når bøndene først og fremst lever av det de produserer og ikke det de får i subsidier og støtte så utnytter man dyr, mat og ressurser på en helt annen måte. Det er et sykdomstegn at vi her betaler folk for å produsere mat som man vet kommer til å bli kastet fordi vi har et dysfunksjonelt marked, ødelagt av planøkonomi og subsidiemisbruk.

    Nortura og deres bønder vil heller destruere sau enn å senge den til forbrukerne til en pris de er villig til å betale, og årsaken er at økt salg av sau vil føre til mindre salg av lam.. av naturlige årsaker. Derfor er det viktigere for dem å holde prisene oppe på lam enn å få solgt sau... subsidiene fra staten kommer kop uansett så de driter egentlig i matsvinnet og sløseriet.
     
    Sist redigert av en moderator:
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvor i verden er det de egentlig baserer seg på ingen landbrukssubsidier og cooperativer?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.860
    Antall liker
    10.368
    Vel, hvis du overlater markedet helt til seg selv så vil jo kostnaden til sauen bakes inn i prisen for lam, og den vil fortsatt bare være avfall. Nordmenn vil nok holde seg til å spise småfe en og en halv måned i året selv om du skjærer ballene av Nortura.
    Neppe. Man ser jo rundt hele verden at når bøndene først og fremst lever av det de produserer og ikke det de får i subsidier og støtte så utnytter man dyr, mat og ressurser på en helt annen måte. Det er et sykdomstegn at vi her betaler folk for å produsere mat som man vet kommer til å bli kastet fordi vi har et dysfunksjonelt marked, ødelagt av planøkonomi og subsidiemisbruk.

    Nortura og deres bønder vil heller destruere sau enn å senge den til forbrukerne til en pris de er villig til å betale, og årsaken er at økt salg av sau vil føre til mindre salg av lam.. av naturlige årsaker. Derfor er det viktigere for dem å holde prisene oppe på lam enn å få solgt sau... subsidiene fra staten kommer kop uansett så de driter egentlig i matsvinnet og sløseriet.
    Har du fremdeles ikke fått inn I skallen at folket ikke vil ha gammel sau. Årlig slaktes 1.2 - 1.5 millioner årslam og rundt 100000 produksjonsdyr. Det er disse produksjonsdyrene som byr på problemer, 6-7 år gamle søyer er ikke det som står øverst på menyen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Står vel ikke noe der, om at Charles har tatt et standpunkt vedrørende nordmenns ønske for sau? Hverken den eller andre veien. Men det illustrerer jo ganske greit at nordmenn ikke alene i å foretrekke lam.
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.686
    Antall liker
    1.150
    Torget vurderinger
    1

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.860
    Antall liker
    10.368
    ^He-he, Charlie har vel også forsynt seg grovt av lammekjøtt i tidligere tider.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Litt på siden kanskje, men lurer på om noen kjenner til om det har vært gjort seriøse fremstøt på å etablere og eksportere norsk fenalår?

    Den tiden jeg oppholdt meg mye på Balkan stusset jeg ofte over at mens de vel konsumerer både mer lam og spekemat enn hva vi gjør, så var det tilsynelatende ingen der som hadde kommet på tanken om å kombinere de to.

    Hadde ved noen tilfeller med meg fenalår for å dele med mine bosniske venner. Gikk ned på høykant, og ble bedt om å ta med mer neste gang.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Såvidt jeg vet er vi igang med litt eksport av fenalår og det jobbes med planer om å utvide anlegget på Tynset for å øke produksjonen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Litt på siden kanskje, men lurer på om noen kjenner til om det har vært gjort seriøse fremstøt på å etablere og eksportere norsk fenalår?

    Den tiden jeg oppholdt meg mye på Balkan stusset jeg ofte over at mens de vel konsumerer både mer lam og spekemat enn hva vi gjør, så var det tilsynelatende ingen der som hadde kommet på tanken om å kombinere de to.

    Hadde ved noen tilfeller med meg fenalår for å dele med mine bosniske venner. Gikk ned på høykant, og ble bedt om å ta med mer neste gang.
    Jeg har også lenge lurt på hvorfor ikke dette markedsføres og selges i de deler av verden der mennesker ikke får lov til å spise spekeskinke. Det burde absolutt være en stort marked for fenalår der.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.860
    Antall liker
    10.368
    ^Tror du fenalår er noe særnorsk? Land som har sau på menyen og dessuten ikke spiser svin har sine varianter av fenalår.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.821
    Antall liker
    7.880
    Såvidt jeg vet er vi igang med litt eksport av fenalår og det jobbes med planer om å utvide anlegget på Tynset for å øke produksjonen.
    Interessant. Til tross for å ha reist mye, så har jeg enda ikke kommet over noe land som har noen tilsvarende tradisjon med «fenalår» som vi har, og derfor spørsmålet om vi ikke her har oversett en mulighet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    ^Tror du fenalår er noe særnorsk? Land som har sau på menyen og dessuten ikke spiser svin har sine varianter av fenalår.
    Mulig, men jeg har aldri sett det i butikkene i de landene jeg har besøkt. Dessuten vil det nok være ekstra stas med norsk, akkurat som det er det med røykelaks.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn