Vi ser jo hvor diskusjonen bærer. Selvfølgelig er det TINE som har gjort livet vanskelig for alle de små uavhengige, smarte grunderne rundt omkring. Og glem nå ikke å få politisert det hele også, det må være noe gammelkommunist-spindel å hente her!
Ta deg likevel litt tid til å lese hva Kristin Waagen i Tingvollost skriver i DN for noen dager siden:
Vi er et bevis på at Tine ikke truer mangfold og innovasjon
De som påstår at Tine står i veien for mangfold og forbrukervalg i Norge, ser bort fra at nærmere 50 lokale gårdsysterier springer ut av samvirket. Vi i Tingvollost er ett av ysteriene.
Billedtekst: Tine er et fraktselskap for oss. Tines sjåfør kommer på tunet for å hente varer. Slik sikres vi distribusjon over hele landet – og slik bidrar Tine til mangfold i ostedisken, skriver Kristin Waagen, gründer i Tingvollost på Nordmøre.
I 2016 ble blåmuggosten vår, Kraftkar, som den første osten fra Norge, kåret til verdens beste. Det hadde ikke vært mulig uten Tine-samvirket.
I øyeblikket pågår en politisk dragkamp om hvorvidt Tines konkurrenter skal få beholde 200 millioner kroner i særtilskudd i året. «Uten slike kompenserende tiltak, ville situasjonen trolig vært temmelig dyster for de mindre aktørene», skriver DNs kommentator
Bård Bjerkholt i en kommentar (DN 27. januar).
Det er jeg uenig i.
For snart 20 år siden ble Tingvollost etablert på Nordmøre, en «mindre aktør». Saghaug gård, som forsyner Tingvollost med melk, er en del av samvirket Tine. Derfor var Tine behjelpelige med både utstyr, anleggstegninger og kompetanse da vi bygde første delen av ysteriet vårt i 2006.
For over ti år siden var Tingvollost også den første lokalmatprodusenten som skrev avtale om distribusjon med Tine, noe som har vært avgjørende for utviklingen vår. Tines distribusjon med ubrutt kjølekjede er vår eneste mulighet til å stå utenfor grossistleddet.
Vi har klart å bygge en merkevare gjennom å ha full kontroll på hvem som er kundene våre, ved å beholde matmakten selv, uten mellomledd.
Tine er et rent fraktselskap for oss, og alle bestillinger går direkte til Tingvollost. Men Tines sjåfør kommer på tunet hver mandag og torsdag, for å hente varer. Slik sikres vi distribusjon over hele landet – og slik bidrar både Tingvollost og Tine til mangfold i ostedisken.
I bygda vår finnes det bare tre melkebruk. For meg er det ingen selvfølge at noen kommer hit og henter melka vår. Rent transportøkonomisk et dårlig regnestykke, men tar man i betraktning 15 årsverk sysselsatt på gård og i ysteri, 140 storfe på beite rundt om i bygda hvert år, og så videre, blir regnestykket kanskje bedre. Men heldigvis for oss har Tine mottaksplikt og kommer og henter melka som er igjen etter at ystekarene er fylt med 1400 liter ureist melk. Noen dager henter de 180 liter, noen ganger 5000 liter.
Dette gjør også at vi ikke er avhengig av å yste hver dag. Ja, vi kan ha ystefri i helgene, på 17. mai og på julaften, som alle andre. Det muliggjør at vi som et lite ysteri kan tiltrekke oss arbeidskraft og drive lokal verdiskaping. Et lite stykke levende Norge.
Tine utfører også analyser av melkekvaliteten og sørger for at vi oppfyller Mattilsynets krav til råvarekvalitet. Dermed kan Tingvollost konsentrere seg om å yste.
Jeg blir frustrert av at mange medier og meningsbærere kjøper påstandene om at det er «meierigiganten» Tine som truer mangfoldet av meieriprodukter i Norge. Det er vel snarere det motsatte som er sannheten.
Min oldefar måtte ro til byen for å prøve å selge sine dyr og meieriprodukter. Innimellom lyktes de, men fra tid til annen måtte han ro like pengelens tilbake med varer og dyr. Gjennom samvirkene har vi fått forutsigbarhet med hensyn til inntekt, men også muligheter til å utvikle unike og lokale meieriprodukter.
Tine er eid av oss bønder i fellesskap. Det står ingen kapitalsterk eier bak oss, bare bønder, spredt rundt i Norges flotte land.
Tine har også hatt en fantastisk utvikling i ostekvalitet og innovasjon de siste tiårene. Spesielt kjekt er det at også samvirket vårt høster heder og ære under World Cheese Awards og andre konkurranser. Tingvollost ser ikke på Tine som vår konkurrent, vi trenger både norsk volum- og nisjeproduksjon i den norske meierisektoren.
Felles utfordring er derimot den økende importen, som så klart svekker næringsgrunnlaget til oss bønder. At mange av eksportlandene har en alt annet enn bærekraftig bruk av antibiotika i matproduksjonen enn Norge (ifølge EU-statistikk), er det visst bare vi norske matprodusenter som er opptatt av, selv om dette handler om en av de største truslene mot folkehelsen vi står ovenfor. Vi er faktisk utrolig heldig som har så ren og trygg mat her i landet.
Som småskalaprodusent, opptatt av matens historie, opprinnelse og egenart, drømmer jeg og mine kolleger i Tingvollost om at alle som går inn i en dagligvarebutikk, tar seg bryet med å se på hvor varene kommer fra og ta bevisste valg. Hva du legger i handlekorgen er din stemmeseddel. Det er slik du viser hvem du heier på – og hvilken matproduksjon du velger å støtte.
Slik sett burde egentlig Synnøve Finden og Q-meieriene heie på hverandre og Tine, i en felles front mot importen. Og påstandene om at samvirket Tine truer mangfold, innovasjon og konkurranse, mangler rot i virkeligheten.
Tingvollost er ett av mange levende bevis på det.