G
Gjestemedlem
Gjest
Når man kjøper en bok, en papirbok slik vi kjenner dem, så kjøper man den og leser den. Så langt kjenner vi oss igjen. Etter man har lest den så gir man den gjene videre til noe andre hvis den var bra eller viktig (eller det ikke er et verk man vil vende tilbake til), eller låner den bort slik at andre også kan ha glede av den.vredensgnag skrev:Tullingen med skiltet ovenfor vil gjerne fortsette å knabbe innhold og bruke det uten å betale til dem som har laget det eller eier det.
Apple overlater det "markedet" til glade brukere av Microsofts produkter (selv om MS også forsøker å lage restriksjoner.)
Men løsningen Apple tilbyr er tiltrekkende for rettighetshaverne: du vet hvem du selger til, denne kan bruke innholdet på et begrenset antall maskiner, det kan ikke distribueres videre uten at vi hurtig kan finne ut av hvor det kom fra.
Alle disse muligheter fjernes av et slikt eplesystem som dette. Da skal alle måtte punge ut hver for seg for å få lese boken. Og låner man den bort er man kriminalisert og en forbryter og en pirat. Ikke rart at forlagsbransjen og mediaindustrien jubler.
Men vi som forbrukere bør gråte over en slik utvikling, for dette er ikke i vår interesse som frie opplyste mennesker. Det kan synest forlokkende og lettvint, men konsekvensene på sikt kan bli dramatiske.
Hva vil skje med biblioteker, denne hjørnesteinen i folkeopplysning og kulturutveksling i mediamafiens tidsalder. Blir det forbudt i beste frp-ånd og kriminalisert som piratvirksomhet som bryter med Hollywoods lover?
Samtidig vokser det frem noen få giganter som skal dominere og kontrollere folks tilgang på bøker og applikasjoner, med et sensurverk som får selv en hardbarket kinesisk kraftkommunist til å røres i vederkvegelse.
..
Dette er en farlig vei, og jeg er forbauset over at ikke ellers opplyste mennesker ser faren i fremveksten av disse gigantene og deres system for folkekontroll og dominans.
Vedlegg
-
32 KB Visninger: 212