Viktig å sammenlikne epler med epler.
Det med følsomhet er veldig vanskelig (<pling>). For det første oppgir fabrikantene dette veldig ulikt. F eks oppgir JBL gjennomsnittelig følsomhet over et ganske bredt frekvensområde (mener å huske at det for 15-tommere er 100-500 Hz) mens andre kan finne på å angi dette veldig optimistisk, f eks der hvor elementet gir mest output: gjerne ved en spiss resonans (f eks Audax PR170, som oppgis til 100 dB, men som i virkeligheten ligger på ca 94).
For det andre: oppgis dette i dB ved 2.83V eller ved 1 W? Spiller ingen rolle for elementer med nøyaktig 8 ohms impedans (2,83V ved 8 ohm = 1W), men betyr (for sammenlikninger) mye dersom elementet er på 4 eller 16 ohm. De fleste forsterkere leverer spenning avhengig av impedans det er egentlig følsomheten ved 2,83V en derfor bør se på.
Så er det dette med flere elementer. Øker man til to elementer, øker følsomheten med 3 dB. Men hvis disse to elementene er parallellkoblet, vil impedansen synke til det halve, og forsterkeren levere dobbelt så mye spenning. Det betyr også +3 dB så gevinsten for to parallellkoblede elementer er 6 dB. Hvis elementene derimot er seriekoblet, vil impedansen dobles, forsterkeren levere havparten av spenningen: så her vil man tape 3 dB. Ved seriekobling vil de 3 dB man vinner ved å bruke to elementer altså forsvinne fordi impedansen dobles. Hvis elementene er tilkoblet separate forsterkere, vil følsomheten øke med 3 dB.
Baffelstep må også tas med i betraktningen. Baffelstep ligger gjerne på mellom 3-6 dB, og størrelsen på dette er avhengig av en rekke faktorer som har mest med rom og plassering å gjøre. Baffelstep-frekvensen er avhengig av bredden på frontplaten. En 60 cm front (som i dette tilfellet), gir baffelstepfrekvens på ca 190 Hz. For frekvenser under dette, må man altså trekke fra i størrelsesorden 3-6dB.
Bassrefleks: positivt bidrag fra porten ved resonans kan være hva som helst (avhengig av avstemming) fra 1 - opptil 10 dB.
Rombidrag: Fra 100 Hz og nedover: kan også være hva som helst fra 1 opptil 10 dB.
Etter min mening gir det liten mening i (basert på datablad og oppgitte frekvenskurver) å sammenlikne følsomhet under baffelstep-frekvensen. En slik sammenlikning inneholder mange usikkerhetsfaktorer som den utarbeidet spesifikasjonen på høyttalerelementet har null kontroll over, og sier derfor lite.
Over baffelstep-frekvensen er derimot en slik sammenlikning veldig interessant.
Eksempel: 1 JBL 2226H har (i henhold til sine t/s-parametre) en følsomhet på ca 97dB/W (eller ca 99dB/2.83V). Kobler vi 2 slike i serie, blir følsomheten 100dB/W eller 99dB/2.83V. 2 slike i parallell, gir 100dB/W eller 105dB/2.83V. Hvor langt ned i frekvensområdet en slik følsomhet kan opprettholdes, er avhengig av baffelbredde, kabinett-prinsipp og avstemming, rombidrag og plassering.