Ja, Parelius, men jeg skal ikke påstå at forskjellene er større eller mindre.
Kanskje det ikke lar seg løse med kabler da? Dyre eller billige.... kanskje den eneste løsningen er å skaffe til veie midlene og oppgradere høytalere, forsterkere, lytterom eller til og med hus? Hjelper skjelden å behandle symptomene tror jeg... Dyr hobby? Hm ja.Jo klart jeg kan, om jeg finner det, har ikke funnet en til nå, og har vel testet rundt 30-40stk minst...
Det jeg først og fremst ønsket å belyse med målingene var 2 ting:Mener du for fullt alvor at resultatene du får når du måler kabler stemmer overens med hva du hører? Eller har jeg misforstått noe her? Sånn jeg ser det har du kun påvist et misforhold. Dette vil være tilstede uansett hvilken forsterker/høyttalerkombinasjon som benyttes, men noen kombinasjoner er selvfølgelig værre enn andre.
Ja, en høyttalerkabel bør først og fremst ha ganske lav kapasistans. Men igjen snakker vi om hvor en eventuell grense for hva som kan kalles lav kapasistans går. Det er også tilfeller der høy kapasistans har vært vurdert som en subjektivt stor lydmessig forbedringDu skriver bl.a. at reaktans i kablene gir "hiss" i toppen i de fleste forsterkere osv. Er det ikke bl.a. dette vi prøver å påvirke ved å benytte forskjellige kabler? Hvilke andre alternativer finnes? Konklusjonen her må jo være å finne kabler med lav reaktans ettersom dette iflg deg påviker de fleste forsterkere. Er det dette du mener er de kvalitative egenskapene til en kabel, og hvilke kabler snakker vi om?
Dette firmaet trenger ikke nødvendig vis lage kabelen. Forholdet mellom avsender og mottakerleddet kan gjøres på en sånn måte at man ved å sette en stor motstand i mellom ikke merker annen forskjell enn en reduksjon i nivå. Dette gjør at det er det elektriske forholdet mellom høyttaler og forstekrer som egentlig avgjør hva som vil funke bra og dårlig. Derfor er det jo meget påfallende at man ofte foretrekker samme kabler til vidt forskjellig utstyr.Hvis vi tenker oss at ett og samme firma lager et komplett anlegg inkludert høyttalere og kabler, og alle komponentene er impedanstilpasset og tunet til hverandre, vil vi da i dette tilfelle ikke lenger høre forskjell hvis vi putter inn et annet sett med kabler? Og hvis vi hører forskjell på kablene, er det da pga at kablene er for dårlige eller er det fordi kablene har feil data i dette oppsettet?
Her snakker vi både om en elektrisk match og en klangmatch. Men det er ikke definert hvorvidt dette låter bra i utgangspunktet. Det er enkelt å lage en høyttaler som er en lett last for en gitt forsterker uten at det trenger å låte spesiellt bra av den grunn.Jeg er forøvrig ening i at jo mindre forskjell det er mellom to høyttalerkabler, jo bedre er sannsynligvis matchen mellom forsterker og høyttalere, uten at jeg samtidig må mene at lyden er "riktigere" på grunn av dette.
Dette er selvsagt både riktig og viktig, men for en kabels egenskaper rent teknisk er det mindre relevant. Imidlertid understreker det jo kabelens generelle relevans.Det sies veldig lite om lytterommet, plassering av høyttalere og lytteposisjon i kabeldebatten. Dette er vel fordi de fleste av oss benytter stua til dette, noe som begrenser kreativiteten endel. Etter min erfaring er det spesielt høyttalerplasseringen som gir de største utslagene mht frekvensbalanse. Dette gjør seg vel også utslag ved anbefaling av kabler til feks en gitt forsterker/høyttalerkombinasjon. Disse kablenen kan være helt perfekte ett sted, og fullstendig håpløse et annet. Det er meningsløst å prøve nye kabler før man har funnet en ok plassering av ht'ene. Forskjellene her er kjempestore sammenlignet med et misforhold forsterker/høyttaler, selv om dette selvfølgelig kommer i tillegg.
Det kommer jeg ikke til å gjøre. For det første har jeg for liten interesse for å bruke tid på det og for det andre ville det være en uoverkommelig oppgave. Med 10 kabler, 10 høyttalere og 10 forsterkere skal det gjennomføres 1000 målinger hvorav hver enkelt vil ta en god del tid. Dette er et minimum for å lage en seriøs oversikt over ulike parametres innvirkning. Det å implementere andre produkter på bakgrunn av de erfaringene dette gir vil heller ikke være noen enkel oppgave. Feilkildene blir til dels også store. Men fortsatt er jo de generelle forskjellene rimelig små.Jeg tror ikke vi kan si oss ferdige med kabler en gang for alle. Det er alt for mange variabler som har innvirkning til at dette er mulig. Men hvis Snickers-is faktisk kan sette opp en tabell over forskjellige kabler og hvordan disse vil oppføre seg i gitte situasjoner, er det ihvertfall en god begynnelse.
Har du testet din egen placebo?Jeg må vel også si at jeg ikke tror placeboeffekten har så mye med dette og gjøre. Hvis man faktisk tror man hører noe man ikke hører bare fordi utsalgsprisen på kabelen er høy, bør man vel heller betale for en psykologtime enn en ny kabel. I alle tilfeller er det jo seg selv man lurer.
Joda, har funnet en kabel noe midt på treet prismessig som løser oppgaven, de koster ca. 10k og står i systemet i dag.Kanskje det ikke lar seg løse med kabler da? Dyre eller billige.... kanskje den eneste løsningen er å skaffe til veie midlene og oppgradere høytalere, forsterkere, lytterom eller til og med hus? Hjelper skjelden å behandle symptomene tror jeg... Dyr hobby? Hm ja.
Uansett lykke til videre med testingen.![]()
Hvis jeg får lov å komme med en liten kommentar:Mener du for fullt alvor at resultatene du får når du måler kabler stemmer overens med hva du hører? Eller har jeg misforstått noe her? Sånn jeg ser det har du kun påvist et misforhold. Dette vil være tilstede uansett hvilken forsterker/høyttalerkombinasjon som benyttes, men noen kombinasjoner er selvfølgelig værre enn andre.
Du skriver bl.a. at reaktans i kablene gir "hiss" i toppen i de fleste forsterkere osv. Er det ikke bl.a. dette vi prøver å påvirke ved å benytte forskjellige kabler? Hvilke andre alternativer finnes? Konklusjonen her må jo være å finne kabler med lav reaktans ettersom dette iflg deg påviker de fleste forsterkere. Er det dette du mener er de kvalitative egenskapene til en kabel, og hvilke kabler snakker vi om?
Hvis vi tenker oss at ett og samme firma lager et komplett anlegg inkludert høyttalere og kabler, og alle komponentene er impedanstilpasset og tunet til hverandre, vil vi da i dette tilfelle ikke lenger høre forskjell hvis vi putter inn et annet sett med kabler? Og hvis vi hører forskjell på kablene, er det da pga at kablene er for dårlige eller er det fordi kablene har feil data i dette oppsettet?
Jeg er forøvrig ening i at jo mindre forskjell det er mellom to høyttalerkabler, jo bedre er sannsynligvis matchen mellom forsterker og høyttalere, uten at jeg samtidig må mene at lyden er "riktigere" på grunn av dette.
Det sies veldig lite om lytterommet, plassering av høyttalere og lytteposisjon i kabeldebatten. Dette er vel fordi de fleste av oss benytter stua til dette, noe som begrenser kreativiteten endel. Etter min erfaring er det spesielt høyttalerplasseringen som gir de største utslagene mht frekvensbalanse. Dette gjør seg vel også utslag ved anbefaling av kabler til feks en gitt forsterker/høyttalerkombinasjon. Disse kablenen kan være helt perfekte ett sted, og fullstendig håpløse et annet. Det er meningsløst å prøve nye kabler før man har funnet en ok plassering av ht'ene. Forskjellene her er kjempestore sammenlignet med et misforhold forsterker/høyttaler, selv om dette selvfølgelig kommer i tillegg.
Jeg tror ikke vi kan si oss ferdige med kabler en gang for alle. Det er alt for mange variabler som har innvirkning til at dette er mulig. Men hvis Snickers-is faktisk kan sette opp en tabell over forskjellige kabler og hvordan disse vil oppføre seg i gitte situasjoner, er det ihvertfall en god begynnelse.
Jeg må vel også si at jeg ikke tror placeboeffekten har så mye med dette og gjøre. Hvis man faktisk tror man hører noe man ikke hører bare fordi utsalgsprisen på kabelen er høy, bør man vel heller betale for en psykologtime enn en ny kabel. I alle tilfeller er det jo seg selv man lurer.
Smak synes jeg er et litt feilbrukt begrep i enkelte sammenhenger. Jeg snakker for litt siden med en ganske kjennt HiFi-fyr og fortalte at jeg fikk en helt spes opplevelse med en kjennt ESL på en kjennt røramp. Han hadde hørt samme oppsett og fortalte at han ikke syntes det låt bra i det heletatt. Jeg rakk ikke å få fullført diskusjonen da vi ble avbrutt men jeg tenke for meg selv:Annen person og/eller annet anlegg, eller ganske enkelt bare forskjellig oppfatning(smak).
Det viktigste her må bli at en del personer hører forskjell.
Jeg sier FORSKJELL, hvorvidt det dreier seg om en forbedring blir i neste omgang mer en subjektiv vurdering hvor vi sikkert har mange forskjellige emninger.
Hvilken nettside er det? Dersom jeg får lov til å velge utstyr, kabler og software så er jeg garantert en million rikere dersom de holder sin del av avtalen ;DNå kom du på banen og nå kan du bare kontakte nettstedet som lover ut en million, så får du noen kroner ekstra til markedsføringen av produktene dine. Lykke til ;D
Får håpe at vi nå slipper å høre om denne såkalte millionen i diskusjonen fremover.
Mvh.KW
Vil ikke denne mangelen på kontroll av elementet påvirke lyden i form av forvrengning?....Målingene til Snickers er da bl.a på en xlr-kabel som har mange ohm resistans. Hva gjør en seriemotstand? Jo den gir mindre kontroll på elementet, og da særlig i bassen ved resonans, som vi ser ut i fra målingene. Det blir også andre egenskaper å spore i de øvrige frekvensene også bl.a pga. ulinjær impedans i høyttaleren (Som vil påvirke frekvensgang i større grad dersom serieresistans i kabelen er stor). Mener å huske at denne kablen var målt på 4 ohm eller noe mot 0,7ohm på den andre kabelen........
Når den er 0.05mm2, ja. Bruk en firekvadrat og problemet er helt borte.
De fleste teknikerne har vel noe kjennskap til Ohms lov?? Det er vel få som bestrider at et nettverk av R, L og C vil kunne påvirke lyden.Syns det ble farlig stille fra teknikerne nå. Ser ut som om det var snickers som måtte til for å få plassert skapet denne gangen.
Poenget er vel å høre på musikk, ikke se på kabler?? ;DDet er vel det...
Men jeg betaler gjerne litt ekstra for noen kabler som også ser litt snacksy ut. Ekke pent med lampeledninger vettu...(ment kun som en ekstra kommentar).
Seriøse høyttalerprodusenter burde gi hint om hvilken karakteristikk en kabel bør ha med hensyn til induktans og kapasistans og motstand sett i forhold til forskjellige lengder på ht-kabelen til en gitt høyttaler i sortimentet. Så blir det opp til den enkelte å velge en produsent som har en likandes utseende på kabelen. Det er verdt å merke seg at pris er helt uvesentlig i en slik sammenheng. Det er kabelens elektriske egenskaper som er avgjørende for lyden, ikke prisen ;DOg hvor er så denne universale kabelen? Om du skulle komme skikkelig i mål, må du få produsent av forsterker til å anbefale høyttalere og produsent av høyttalere til å anbefale kabler, da er man vel nærmere målet tenker jeg...Blir ikke lett dette, ikke rart det blir mye testing av høyttalere og kabler i anlegget.....og om produsenten mener en ting, er det heller ikke sikkert det sammenfaller med egen smak, så er vi like langt igjen....
Veien til målet, er fortsatt lik og like lang som før diskusjonen startet....
Jeg er en kabelskeptiker, og med god grunn så lenge det er så mye uvitenskaplig nonsens som presenteres overalt.... Resistans og reaktans er lett målbare og i prinsippet de faktorene som bør taes seriøst. Reaktansen påvirker blant annet "hiss" i toppen på de fleste forsterkere og resistansen påvirker evnen til å kontrollere høyttalernes elektriske fasevinkler....
Skulle man med dette bli bedre opplyst og belært?.En grundig test gjort her: http://www.audioxpress.com/reviews/media/504hansen1203.pdf
Viser at det er forsvinnende små forskjeller på kabler.
Under er en tabell som viser forskjell i nivå og fasedreining målt ved høyttalerterminalen av en simulert høyttaler. Første nivåtallet er maksimum nivå, og det andre er minimum nivå. Som man kan se er det 1.5mm2 lampettledning som står for det største avviket fra 0 dB. Nemlig 0.098dB ved 5300 Hz. (Kimber har 0.065dB)
Jeg er overbevist om at det er ikke mulig å skille 95.000dB fra 95.098dB eller 95.065dB for den del..
En fasedreining på 0.3 grader som lampettledningen har mener jeg også at det ikke er mulig å høre.
I tillegg så har alle delefiltre en MYE større faseforstyrrelser enn dette.
Andre parametere enn nivåforskjell og fasedreining er ikke interessante for en høyttalerkabel.
Goerts MI2
Nivå
-0.021dB @ 1.8kHz
-0.062dB @ 5.2kHz
Fasedreining
+0.099 @ 639 Hz
-0.182 @ 3.5kHz
Kimber 8TC
Nivå
-0.023dB @ 1.7kHz
-0.065dB @ 5.1kHz
Fasedreining
+0.111 @ 623 Hz
-0.180 @ 3.3kHz
Supra 3.4S
Nivå
-0.024dB @ 1.7kHz
-0.073dB @ 5.4kHz
Fasedreining
+0.111 @ 623 Hz
-0.224 @ 3.5kHz
Monster
Nivå
-0.025dB @ 1.8kHz
-0.084dB @ 5.8kHz
Fasedreining
+0.107 @ 631 Hz
-0.286 @ 3.6kHz
Lampett ledning 1.5mm2
Nivå
-0.032dB @ 1.8kHz
-0.098dB @ 5.3kHz
Fasedreining
+0.150 @ 631 Hz
-0.297 @ 3.5kHz
Bortsett fra fase så finner jo også jeg de samme forskjellene i nivå. Artig å kunne sammenligne sine egnemålinger med andresEn grundig test gjort her: http://www.audioxpress.com/reviews/media/504hansen1203.pdf
Viser at det er forsvinnende små forskjeller på kabler.
Under er en tabell som viser forskjell i nivå og fasedreining målt ved høyttalerterminalen av en simulert høyttaler. Første nivåtallet er maksimum nivå, og det andre er minimum nivå. Som man kan se er det 1.5mm2 lampettledning som står for det største avviket fra 0 dB. Nemlig 0.098dB ved 5300 Hz. (Kimber har 0.065dB)
Jeg er overbevist om at det er ikke mulig å skille 95.000dB fra 95.098dB eller 95.065dB for den del..
En fasedreining på 0.3 grader som lampettledningen har mener jeg også at det ikke er mulig å høre.
I tillegg så har alle delefiltre en MYE større faseforstyrrelser enn dette.
Andre parametere enn nivåforskjell og fasedreining er ikke interessante for en høyttalerkabel.
Goerts MI2
Nivå
-0.021dB @ 1.8kHz
-0.062dB @ 5.2kHz
Fasedreining
+0.099 @ 639 Hz
-0.182 @ 3.5kHz
Kimber 8TC
Nivå
-0.023dB @ 1.7kHz
-0.065dB @ 5.1kHz
Fasedreining
+0.111 @ 623 Hz
-0.180 @ 3.3kHz
Supra 3.4S
Nivå
-0.024dB @ 1.7kHz
-0.073dB @ 5.4kHz
Fasedreining
+0.111 @ 623 Hz
-0.224 @ 3.5kHz
Monster
Nivå
-0.025dB @ 1.8kHz
-0.084dB @ 5.8kHz
Fasedreining
+0.107 @ 631 Hz
-0.286 @ 3.6kHz
Lampett ledning 1.5mm2
Nivå
-0.032dB @ 1.8kHz
-0.098dB @ 5.3kHz
Fasedreining
+0.150 @ 631 Hz
-0.297 @ 3.5kHz
Det er to svært vesentlige poenger som må taes med:Hvilke parametere det jeg ikke har fått med meg da?
Kabler er en utvidelse av musikkinstrumentet, som igjen er en utvidelse av musikerens hjerne.![]()
![]()
Kabler er en udvidelse af apparatet. Det er en udvidelse af apparatets strømbaner.
Mvh.
Sven Palvig
![]()
;D ;D ;DKabler er en utvidelse av musikkinstrumentet, som igjen er en utvidelse av musikerens hjerne.
Dermed forstår vi ikke kabler før vi appliserer psykologi på dem: "Såså, audioquest, hvordan har vi det i dag? Føler vi for å spille litt musikk?"
=)
mvh
Knut
Hva ønsker du å fortelle med dette?Jeg har selv gitt folk totalt hakeslepp med demo av høyttalere hos meg. Og hakesleppet ble om mulig enda større, og gikk over i forvirret mumling når jeg fortalte at alt var kablet opp med lampettledning fra Europris til 4 kr/meteren. ;D
Her har Roda helt rett.... Du har ingen som helst aning om hvor mye den lampettledningen degraderte lyden..Hva ønsker du å fortelle med dette?
At ukjente anlegg kan spille musikk med lampettledninger? At lampettledninger ikke tar livet av bassen?
R
Jeg har et problem, jeg, Snickers og dere andre, for den del. Jeg er virkelig innrettet slik at jeg ser sannheten i Snickers og andre teknikeres innlegg. Og jeg misliker å høre forskjell på kabler. Ved noen anledninger har jeg fått låne kabler uten å vite pris og sånt, noen tynne noen tjukke, noen midt i mellom. Noen ganger har jeg hatt litt misforståtte ideer om hva som kommer til å skje med lyden ved oppkobling av en ny kabel, selv om jeg prøver å holde forutinntatte holdninger unna. Men så kommer problemet, altså. FOR JEG HØRER KLARE FORSKJELLER (ikke allltid, vel å merke) SELV OM JEG IKKE TROR NOE PÅ DET!! Og flere ganger skjer det motsatte av det mine periodevis forutinntatte holdninger forventer.
Kan noen (medisinere og psykopater) fortelle meg litt om hvilken placebo-effekt dette dreier seg om, for her er jeg ute å kjøre, såpass er sikkert!
Honkey!
nop! det er det DU som erDu er et offer for en kynisk bransje.