Hos meg gir det å ha kaffemaskinen tilkoblet vannnettet bedre funksjonalitet og friskere vann til kaffen. På andre maskiner er det kanskje annerledes. Men som sagt over, la oss glemme vanntilkobling, det var noe jeg spurte om før jeg kjente til hvordan maskinene fungerte, nå har jeg forstått og det er ikke lenger en problemstilling.
Det er mye her i livet som er bekvemt, men ikke spesielt smart. Som regel går det fint, men det er ganske kjipt når det ikke gjør det. Det er også bekvemt å ha et kjøleskap som leverer isbiter på kommando, men det er ikke like gøy når parketten i hele etasjen må byttes grunnet en vannskade. Folk flest tenker jo ikke over disse sakene siden det i det fleste tilfeller går greit og forståelsen for underliggende problemstilling er høyst begrenset, men det er uansett kurant å være klar over risikoen man tar ved å koble noe til vann under trykk. Om det blir brudd i koblingen kan det komme ut absurde mengder vann før man oppdager det siden de fleste hjem er folketomme i timesvis om dagen.
Friskt vann til kaffemaskinen er sikkert fint det, men om hele etasjen blir bløtlagt en eller annen gang så stiller saken seg fort litt annerledes. Kollega av meg hadde en monstervannskade grunnet side-by-side kjøleskap for en par måneders tid siden. Det må tørkes opp, byttes 120 kvadratmeter parkett, kjøkkeninnredningen må ut for å komme til og de er essensielt uten en hovedetasje et par måneders tid. Sett i ettertid var det ikke SÅ viktig med isbitfunksjonalitet og han skal aldri noensinne ha et side-by-side kjøleskap tilkoblet vann igjen. Forsikringen dekker det forsåvidt, men det er uansett ikke spesielt morsomt.
Jo, men det sikreste er også å leve uten el-anlegg i huset, og uten vedfyring.
Kaffe er viktig for meg, og jeg bruker en La Marzocco GS3 manual padle. Den er ikke beregnet på å fylle på vann av tre grunner:
1) du går glipp av pre-infusjon
2) timer for automatisk påslag fungerer av sikkerhetshensyn ikke når tanken er tom. Oppvarming av maskinen tar 30-60 minutter så du vil ønske å kunne bruke timerfunksjonen
3) for å tømme tanken helt må det skrues opp et titalls skruer etc. Det er en jobb som tar omtrent en halvtime. Proffe og semiprofesjonelle maskiner til baristabruk er ikke ment å kjøres fra intern tank.
Altså er dette mer enn bekvemmelighetshensyn.
Hva har jeg gjort eller har jeg av løsninger for å redusere negative konsekvenser av lekkasje eller hindre lekkasje?
1) reduksjonsventil på tilkoblingsslangen satt til ca 3 bar. Hensiktsmessig trykk for pre infusjon
2) armert tilkoblingsslange
3) flislagt gulv der maskinen står
4) magnetlås på vanntilførselen til huset med sensor rett under kaffemaskinen - mer enn én desiliter vannsøl og hele vanntilførselen til huset kobles ut.
Når man bruker en GS3 med MP så kjører man vann gjennom maskinen i et minutt før brygging og alt vann er nytt.
Jeg har greie på hus og jeg har greie på kaffemaskiner. Jeg har derimot ikke greie på kullsyremaskiner. Men jeg har nå forstått at det å koble disse til vann ikke har noen hensikt, og da gjør jeg det heller ikke.