GRENLAND: Ungdom ruser seg mens de gamer, tester syre for gøy og tar opp gatelån for å selge hasj. Slik beskriver en kilde fra ungdomsmiljøet det er for mange ungdommer i Grenland. – Foreldre vet ikke hva som skjer, hevder han.
– Foreldre aner ingenting. Folk vet ikke hva som skjer. Det er mye dop. Mange penger involvert.
TA har snakket med en 21-åringen «Per» fra Grenland. Han røyker hasj jevnlig og sier han holder seg til helgebruk. I uka jobber han og vil ikke ruse seg. Han vil være anonym og er for at folk rundt han skal forstå at han har fortalt om hverdagen som møter mange ungdommer som tester rus.
Andre stoffer tør ikke «Per» teste, men han sier det florer av dop rundt ham i ungdomsmiljøet.
– Ungdom prøver syre, sopp og weed for gøy. De ruser seg så mye – både på amfetamin og pepper, hevder 21-åringen.
Det går i kokain, amfetamin, piller, psykedeliske stoffer som LSD, cannabis og mye mer.
– Ungdom synes det er kult, sier han.
Blir banket opp
21-åringen TA har snakket med forteller at han kjenner til at ungdom tar opp gatelån på alt fra 3.000 kroner til 8.000 kroner for å kjøpe plater med hasj.
De skal både røyke selv, men også selge for å finansiere bruken, men det er et hardt miljø. Mye hardere enn mange innser på forhånd.
– De kriter ei plate, og så blir noen ranet for dopet, forteller han.
Når de ikke har noe stoff å selge, sitter de igjen med narkogjeld.
– Så blir de banka opp og må selge mer, forteller han.
– Det er street justice.
Kjenner ikke reglene
Helsesykepleier Stine Ødegaard ved Helsestasjonen for Ungdom i Porsgrunn bekrefter at ungdom pådrar seg såkalt gategjeld.
– Dette er ikke ukjent for oss. Vi hører om det, bekrefter hun.
Ødegaard forteller om ungdom som først får teste hasj gratis.
– Og så plutselig har du en gjeld som du ikke engang vet om, sier hun.
Ungdommene som plutselig havner inn i det kriminelle miljøet når de begynner å kjøpe dop, er ofte heller ikke forberedt på miljøet og reglene som råder der. Enkelte blir løpegutter.
– Noen kan de reglene. Andre ikke og da får du gjeld. Du skylder penger og da blir ungdom utsatt for grov vold, forteller hun.
«Alle» vet hvem som selger
«Per» tegner et bilde av en ungdomskultur i Grenland med en rusbruk blant ungdom som er skremmende. Ungdom som jevnlig ruser seg fra 15- og 16-års alderen uten at foreldre aner noe om hva som skjer.
– Det er mer dop i Grenland enn noe annet sted i Norge, anslår han.
Han mener det er så enkelt å få tak i, at det ikke er et problem for noen å skaffe det de trenger. Alle kjenner noen som selger. Det er bare å forhøre seg med noen andre som man vet har brukt, så er det å legge til selgeren på «snap» og spørre om han har noe til dem.
– Vet «alle» hvem som selger?
– Ja. I området her kjenner alle til alle.
Han teller selv om fire-fem langere i bydelene rundt der han selv bor. De skaffer ulike ting.
– De selger alt mulig rart, sier han.
Det er street justice
Nok rus til alle
Helsesykepleier Stine Ødegaard støtter påstandene til «Per» om tilgangen på narkotika for ungdom i Grenland.
– Det er nok rus til alle som ønsker. Det vi ser er nok bare toppen av isfjellet, sier hun, og viser til ungdommene som er på ruskontrakt, og som kommer på helsestasjonen for å avlegge urinprøver.
Bare siden nyttår har antall ungdommer på ruskontrakt i Porsgrunn økt, og mange av dem kommer frivillig. Og det er ikke bare cannabis prøvene slår ut på.
– Det slår ut på kokain, ulike type piller og amfetamin, opplyser hun.
Får tak i ulike stoffer
Helsesykepleieren, som snakker med ungdom hver dag, forteller at det de hører er at det er mye forskjellig å få tak i.
– Det vi hører er at det er så mye lettere tilgang på andre stoffer. Før var det cannabis, men den som selger cannabis nå, selger også andre ting. Det er veldig bekymringsfullt, påpeker hun.
Etter ryktene om at det er fentanyl som er årsaken til at 21-åringen Jens Lunde Tusvik døde av en overdose i Porsgrunn, og man senere fikk ytterligere overdosedødsfall i Skien, forteller «Per» om en «jakt» på selgere av stoffet.
– Vi hører at folk er ute etter å ta der som solgte fentanyl, hevder 21-åringen, som kjenner til at LSD blir penslet med fentanyl.
Gamer og ruser seg
«Per» forteller at ungdommer han kjenner, som bare er 15–16 år, drar hjem til hverandre for å game, men at det ikke er cola og potetgull som blir konsumert på gutterommet.
– 15-16-åringer tar amfetamin. Noe må skje, oppfordrer 21-åringen.
Ødegaard minner om at bruken av dop i Grenland ikke avgrenser seg til et visst miljø, eller enkelte sosiale lag i samfunnet.
– Det er ikke slik at det er på de og de linjene. Det skjer om de bor her eller der, eller om de går på den eller den skolen, sier hun.
Men legger til at enkelte ungdomsgrupper kan ha mer penger enn andre. Har man lite penger, kan man ende opp med å kjøpe noe man ike vet hva er.
– En ungdom med mye penger kan lettere kjøpe seg kokain, mens en annen ungdom må kjøpe annen rus som kan være farligere, påpeker hun.
Ødegaard presiserer at kokain også er farlig.