Kantareller er digg.
Har fått kilovis ferdig renset fra konas kollega de siste ukene, og bruker det i store mengder i dagens hverdagsmat.
I hjortegryta, og annet passende.
60 gram melkefett daglig legger et godt grunnlag for hjerteinfarkt. Jeg for min del holder meg til 1 liter skummet Rørosmjølk daglig med 1 gram melkefett.
60 gram melkefett daglig legger et godt grunnlag for hjerteinfarkt. Jeg for min del holder meg til 1 liter skummet Rørosmjølk daglig med 1 gram melkefett.
Det er omstridt i relevante forskningsmiljøer om det er tilfelle. Ingen indikasjoner på det i mitt tilfelle. Holder dog karboinntaket på et minimumsnivå. Det er imo viktigere
Såfremt man ikke er laktoseintolerant eller er genetisk indisponert når det gjelder melkeprodukter, er det bare å ta for seg av melk, smør, ost og animalsk fett. Det ble tatt noen usedvanlig dårlige beslutninger utover 1960-tallet, basert på feilslutninger omkring kolesterol og årsaken til hjerteinfarkt.
På grunn av Tyndall-effekten er jeg ikke i stand til å drikke lettmelk, den blir blå i fargen og det syns jeg er ekkelt. Når fettet fjernes endres melkens optiske egenskaper og du ender opp med en blålig væske jeg klarer meg fint uten. Fettproteinene i melken gir den sin hvite, lett gyldne tone når kyrne har gått på beite, men når disse fjernes får man en effekt tilsvarende Raleigh-effekten som gjør at "himmelen" oppleves blå. https://en.wikipedia.org/wiki/Tyndall_effect
Viser ellers til Hanne Sickels strålende studie om fordelene ved å drikke helmelk fra dyr på beite. Helmelkprodukter er usedvanlig sunne for oss:
PDF
Da er årets nest siste batch av chilisaus klar. Chiliene kommer fra eget drivhus hvor kona regjerer.
Har i tillegg til dette lagd en batch saus av mango, gulrot og Habanero orange, som lover bra.
Var overrasket over at vi fikk Habanero orange chili, da frøene vi sådde ikke skulle tilsvare at vi fikk dette.
Chilien luktet helt nydelig når jeg kuttet den opp. En kraftig lukt av mango og ananas gjorde at jeg smakte en liten bit av denne.
Mistenker at denne tilhører 7 pot familien da den var rimelig heftig.
Den røde Habaneroen var også litt annerledes en fjorårets avling. Isteden for en tupp på enden, var enden invertert. Smaken på denne var også heftig, men med bra fruktighet.
Det var heftig smak i frøfeste. Fjerner kun frø og stilk når jeg lager saus. Engangs hansker og briller er standard
under produksjon av saus.
Ferdig saus holder glatt 1 år i kjøleskap uten problemer.
Stor takk til Anders Nordrum, som tok med seg to hvitløk fra Hviterussland til Norge, for mange år siden. Vi satte 800 i fjor og setter enda flere i år.
Mens nesten all hvitløk som omsettes i Norge i dag blir importert fra Spania og Kina, er tusenvis av norske hobbydyrkere blitt selvforsynt med en unik hvitløksort som stammer fra en klosterhage i Hviterussland.
De siste par sidene er litt morsomme. Tenker ikke på maten. Vi har et par wagyu gående, de er hverken tvangsfôra eller får kraftfôr der de går ute på beite enda. Sammen med NRF-kvigene. Og noen kastrater. De har vokst bra i sommer, på lik linje med alle andre ungdyr (Fellesbetegnelse brukt i landbruket for aldersgruppene mellom kalv og voksen ku/okse, ref Wikipedia og bestefar) i området. Tror "guten" (Lokalkoloritt, begrepet kan brukes også etter at vedkommende er blitt voksen) ser for seg en fôrrasjon i vinter der de stort sett får ensilert surfôr (elsker det begrepet, får meg til å føle meg vitenskapelig) etter appetitt. Det som nesten ingen vet er at ensilert surfôr (der kom det igjen! OK, silo da...) av god kvalitet er like bra (egentlig bedre) fôr enn høy eller vørterøl eller kruspersille. Og i stedet for å tvangsfôre dem med 10 kg av esoterika så tror jeg neste han tenkte å la dem spise 20-30 kg ensilasje (en variant for konnosører med bakgrunn fra Ås) helt av egen fri vilje! For ikke snakke om kuene/kuan (lavstatusbegrep brukt om kyr av uinnvidde, frembringer gjerne reprogrammering av språk og kunnskapsformidling hos den erfarne bonde i håp om å bli forstått på i hvertfall noe) som produserer melk her, de gumler i seg over 40 kg om dagen! Av egen fri vilje! Ikke rart at de er aldeles utslitt før de blir 40 år. Hun her for eksempel ble bare litt over 20: Dette er Norges eldste ku – NRK Vestland . Ser litt slaskete ut også.
Folk som holder på med dette gir svært sjelden noe som helst i kjeften på ei ku, den får spise det selv. Ei ku på 700 kg kan være ganske kontant i avvisninga der. Likeså med både produksjon av melk og kjøtt. Skal du ha noe av det der, må faktisk dyret få godt stell og bra fôr, riktig fôr og nok fôr først og så kommer tilvekst og melkeproduksjon av seg selv som en følge av det. Forestillinga om å tvinge dyr til å produsere blir veldig feil her. Ingen av dere ville tippet riktig på om ei ku melket 5000 liter eller 10 000 liter i året basert på hvordan den så ut.
Jaja, det er bare å konstatere en søndagsmorgen at norsk husdyrhold har en jobb å gjøre ut over å gå i fjøset.
I går var det siste innspurt for grillsesongen hos oss.........+ at vi 7 personer greide og døtte i oss 16 Frankfurtere en time før den ordentlige grillingen begynte. 5,5 kg ribbe og 3,5 kg marienerte koteletter........... er det noe rart man ikke går ned i vekt sier jeg......... skikkelig etegilde i Vallhall
Her grilles det hele året.
Å stå ute og grille, godt kledd en fin skyfri vinterskveld i -15. Nesten absolutt stillhet og familien med ungene herjer inne er en god følelse.
Her grilles det hele året.
Å stå ute og grille, godt kledd en fin skyfri vinterskveld i -15. Nesten absolutt stillhet og familien med ungene herjer inne er en god følelse.
Nå har ikke jeg unger, men er enig!! Det er EN grillsesong, og den heter HELE ÅRET !!!
En whisky og en sigar, mens man griller ute en vintersdag bygger karakter!!
Opplagt at dette er sant. (Legger til: leste en lang featureartikkel om en av Frankrikes dyktigste parfymeblandere. Han nevnte at veldig mange kvinner hadde spurt ham om hvilken duft menn fant mest tiltrekkende. Svaret var enkelt: Nystekt bacon).
Kantareller
3 dl gula kantareller
1 bananschalottenlök, finhackad
ca 70 g babyspenat
ca 150 g sockerärtor, strimlade
2 salladslökar, strimlade
1 kruka dill, finhackad
olja och smör
salt
Vitvinssås:
1. Stek löken i lite olja i kastrull på medelvärme under omrörning utan att den tar färg, cirka 2–3 minuter. Tillsätt vin och låt det reduceras till hälften.
2. Tillsätt fonden och låt återigen reducera till hälften. Tillsätt timjan och hälften av grädden. Låt koka under viss omrörning cirka 5 minuter. Håll kanterna rena med hjälp av en slickepott så att inte såsen missfärgas. Man vill ha smaken från reducerad grädde, men behålla såsen så vit som möjligt.
3. Tillsätt resten av grädden och låt det koka ihop ytterligare 5–10 minuter. Sila såsen till en ny kastrull, tillsätt crème fraiche, vinäger, citronsaft och salt. Mixa med stavmixer och smaka av med eventuellt mer syra eller sälta.
Kantareller:
1. Sätt en kastrull på medelvärme. Tillsätt en klick smör, lägg i kantarellerna och låt steka ett par minuter. Salta och tillsätt schalottenlöken.
2. Sänk värmen och tillsätt spenat, sockerärtor och salladslök. Låt det sautera varsamt ett par minuter, tillsätt dill och smaka av med salt.
Stekt abborre:
1. Tillsätt lite olja och salt i panna på medelvärme och lägg filéerna med skinnsidan neråt. Stek under lätt press för att få hela skinnsidan krispig, cirka 1–2 minuter.
2. Lägg i en klick smör, salta fisken och vänd. Tillaga ytterligare 1 minut. Servera med vitvinssåsen och kantarellerna.
Kongen av Kina restauranter i Norge leverer! Selv om jeg fortsatt er irritert for at dem fjernet den chilimarinerte svinenakken fra menyen for ca 30 år siden så blir jeg aldri skuffet over nivået.