Det er ingen ting som ikke slipper gjennom noe støy. Det som er interessant er om støyen er høy nok til å havne over støygulvet i elektronikken. Men i alle tilfeller handler det om hvor mange dB man kan senke støyen. Det at "ingen ting kan blokkere all støy" brukes feilaktig til å forsvare støydempingsprodukter på steder der de ikke har noen funksjon, eller av en type som ikke er effektiv.
Støy går gjennom trafoer, og forbi kondensatorer. Men noe forsvinner på veien gjennom en trafo, og noe forsvinner på veien forbi en kondensator. Det siste er egentlig det mest interessante, fordi støy som regel er langt svakere enn selve strømmen, som jo også er støy. Men kondensatorer har ulike egenskaper og demper ulike områder effektivt. De kondensatorene som er effektive til å gi forsterkeren masse strøm ved 50Hz er også effektive til å dempe støy her. Med en kombinasjon av kondensatorer med spesielle egenskaper vil man kunne dempe støy i hele audioområdet og langt utenfor. Jeg har aldri sett noe som minner om en slik løsning i et strømprodukt med mindre det er beregnet til medisinsk bruk ifm for eksempel MR eller andre ekstremt støysensitive innretninger. Men dette er noe man lager og implementerer i produktet for en 100-lapp.
Den største støykilden i en preamp med ekstern strømforsyning uten lokal reguleringen er den preampen selv genererer ved å trekke strøm. Det mest effektive tiltaket her er ikke å dytte på flere kondensatorer, men å dytte inn bredbåndene low noise regulatorer nær komponentene, og å montere feedbacken til regulatoren direkte i konsumentpunktet. En slik regulator koster fra noen tikroninger og oppover et lite stykke. Man mister MYE godlyd på å droppe punktregulatorer. Du kan kjøpe aller strømrenserne i hele verden uten å være i nærheten av å løse dette, men med ca 500kr ekstra innmat i PSU kan man montere lokal avkobling i alle ledd, punktregulering og isolere de ulike leddene fra hverandre med langt over 100dB støyundertrykkelse. Dette er MER effektivt enn separate strømforsyninger til de ulike delene av forsterkeren, fordi det løser både crosstalk og mye mer, og samtidig gir deg strøm med maksimalt dempet termisk støy. Det er INGEN bakside av denne medaljen annet enn ca en halv tusenlapp og en ingeniør som kan sakene sine.
Derfor synes jeg strømrensere og fancy strømkabler er rent lureri, for har man kompetanse til å lage en virkelig god strømrenser, så har man også kompetanse til å lage en helt insane bra kretsløsning for strømforsyningen i selve forsterkeren. Har man derimot ikke kompetansen til å lage dette bør man heller ikke innbille noen at man har en kompetent og høyst nødvendig løsning for "ren strøm".
Angående medisinsk utstyr som MR o.l. Vel,de sliter og som en produsent av slikt utstyr, Siemens har ikke løst dette.
De blir dårlige bilder på bl.a MR undersøkelser og annet medisinsk utstyr. Årsak, supraharmonics.
Og hvem er med på å utforme forskrift for å redusere dette problemet? Norsk representant PQA.no
file:/Downloads/Standardisering-innen-supraharmonisk-st%C3%B8y.pdf
Nye grenser for emisjon og immunitet
• Emisjonsgrenser kommer tidligst 2020
• Immunitetsgrenser etter dette
• Det jobbes med dette i gruppen CIS/H/JWG-6 – PQA med sammen med Siemens, Scheider, Miele, EDF, Daikin, Fronius, m.f. – Ligger an til å bli samme type krangling her som gjorde at det tok 7 år å finne konsensus på kompatibilitetsgrensene
Strømforsyning, regulator og støy. Dette går fint så lenge støyen er synkron med grunnfrekvensen, som ved de lavere harmoniske, dvs under 2khz.
Supraharmonics er ikke synkron med grunnfrekvensen og da blir det slik.
http://grouper.ieee.org/groups/harmonic/iharm/ihfinal.pdf
The addition of harmonics to the supply signal does not affect
the fluctuation because these harmonics are synchronized with
the fundamental of the power system. However, interharmonics,
which are not synchronized, do affect the peak amplitude of the
AC voltage supply (Figure 7). Consequently, recharging of the
capacitor varies from one cycle to another, resulting in an
increase in the fluctuation upstream of the regulator and, since
this fluctuation is excessive, it affects the operation of the
equipment.
@larsmartin .Tar med dette i samme slengen siden de diskuteres PS Audio regenerator som tilfører støy som det hevdes.
Dette er en sannhet med visse modifikasjoner. Mer spesifikt så tilføres det 3 harmoniske, og det av samme årsak som som beskrives av
@Rhesus her.
For øvrig mange interessante uttalelser i den tråden.
Hvorfor jager dere overharmoniske på nettet? Jeg ser ikke helt at det er spesielt kritisk, eller en ubetinget ulempe. I noen tilfeller er det faktisk en fordel. Vet dere noe om strømforsyning som jeg ikke vet?
www.hifisentralen.no
"Fordelen med harmoniske på nettet er at en sinuskurve der toppene er flatet ut (dvs 3,5,7 harmoniske osv) gir lengre tid til opplading av kondensatorene i strømforsyningen. Dette gir lavere peakstrøm, og det igjen gir mindre rippelspenning, eller 'støy' på spenningen forsyningen leverer. Det gir også mindre switchestøy fra likeretterdiodene, som kan være en fordel.
Det kan også gi lengre levetid på produktet.
Om jeg skulle laget en sk regenerator ville jeg instinktivt lagd en med modifisert sinuskurve, dvs med harmonisk forvrengning."
Her PQ måling med MedCal C på en PS Audio regenerator. Målingen viser også tydelig hva PS Audio selv sier. Nivået ut varierer med hva som kommer inn.
De sier også at fokus på regenerator og støy er på de lavere harmoniske, dvs under 2khz og det er disse som gjør størst utslag på THD, men som for oss
egentlig har mindre betydning.
Her er 3 harmoniske til tider oppe på 2.1%
Og slik kunne nettet hos meg se ut. 3 harmoniske er svært lav.