Ettersom du spurte om liberalisme tåler en verden med 9 milliarder mennesker , så antok jeg at du snakker om liberalisme som økonomisk modell, altså frimarked,uten for mange reguleringer, hovedsaklig privat eierskap, kapitalisme. Det er jo i denne forstanden at liberalisme er utbredt i verden. Libertarianisme som politisk ideologi er en smal greie som ikke angår de 9 milliarder. I norsk politikk vil jeg si at alle partier til høyre for Rødt opererer med liberalisme som modus operandi, de godtar det som system selv om ikke alle liker det like godt. (Jeg vil for all del ikke kalle SV et liberalistisk parti, men de vil ikke avvikle kapitalismen slik Rødt vil.) Sosialdemokratiet er et prosjekt for å finne en (optimal?) balanse mellom økonomisk liberalisme og sosialisme - privat eierskap og stat.Vi har to sjølverklærte "liberalistiske" parti, Venstre og FrP. Det kan verke som dei ikkje definerer dette så nøye, men som brukar det som eit fyndord.
Wiki fortel dette om liberalisme:
" I dag er det flere politiske retninger som blir kalt for liberalisme, deriblant klassisk liberalisme og sosial-liberalisme. Dette spekteret av «underretninger» gjør at det er vanskelig å definere liberalismen veldig snevert. Det er dessuten slik at begrepet forstås forskjellig i forskjellige regioner og land. I USA er eksempelvis liberalisme (eller progressivisme) en betegnelse som brukes om personer og grupperinger på venstresiden, mens det i Europa oftest brukes om de grupperinger på den politiske høyresiden som ønsker stor grad av økonomisk og personlig frihet. Skille mellom venstresiden og høyresiden går hovedsakelig ut på hvordan man tolker individuelle rettigheter. "
Og Store Norske seier mellom anna:
"......
Den klassiske liberalismen er en retning innenfor liberalismen som bygget på Lockes politiske filosofi. Retningen ble utformet i England på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet. Den klassiske liberalismen tar til orde for en minimalstat eller nattvekterstat. I dag kalles den også libertarianisme.
Staten er et nødvendig onde og bør begrenses til å beskytte innbyggerne ved å sørge for sosial ro og orden. Når den virker, må den kun gjøre det som en rettsstat, altså på en forutsigbar måte, på bakgrunn av allment kjente lover. Avskaffelse av de fleste offentlige reguleringer er derfor nødvendig for individets utfoldelse."
Frp er ganske tydeleg innanfor dette. Dei ynskjer så svak styring som mogleg, så mykje som råd skal avgjerast på individnivå. Ressurssterke individ får såleis meir påverknadskraft på eige liv enn den ressurssvake. Venstre er meir diffus og inkonsekvent på dette feltet.
Liberalisme vaks fram fyrst og framst like før den industrielle revolusjon, og var betinga av føydalsamfunnet sin maktkamp ovanfor konge og kyrkje.