Jeg ser du hevder ved flere anledninger at dette ikke er artikkel 5 territorium, men det er ihvertfall ikke noe fasitsvar med to streker under; litt søking finner flere som hevder det er artikkel 5 territorium, like norskt som Valdres.
By James K. Wither, Marshall Center professor Relations between the West and Russia have returned to a level of mistrust and antipathy not experienced since the height of the Cold War. NATO’s declaration at the July 2018 Brussels summit stated that “Russia’s aggressive actions, including the...
perconcordiam.com
Men ett problem har vi; Norge satser på oppholdene strid inntil hjelpen kommer på fastlandet. Det går ikke på Svalbard siden det ikke er (og ikke skal være) fast stasjonerte tropper der.
Som du skriver, ikke noe fasitsvar. Og det viktige med Artikkel 5 solidariteten er at det skal være udiskutabelt hvorvidt "en for alle, alle for en" skal iverksettes.
Og Russlands påstander om norsk militarisering av øygruppen spiller pent inn i dette. (Hver gang en norsk fregatt er innom protesterer Russland).
Norsk råderett var også et tema da Norge ble med i Nato og russisk tilstedeværelse på øygruppen ble en forutsetning, for å sikre at øygruppen ble ekstraterritoriell i forhold til Atlanterhavspakten.
At man i ettertid, pga klimaendringene, har innsett at Svalbard har betydning for skipsfart og ressursopptak i områder som tidligere har vært godt dekket av tykk havis, gjør at det nå trekkes i definisjonene. Samtidig som tilstedeværelsene fra andre traktatmakter økes.
UD hadde en tid Svalbard med i kartet over Norge, på ambassadenes hjemmesider. Dette ble fjernet, etter påtrykk fra USA, Kina og Russland, bl.a.
Norge har suverenitet, den fikk man på et tidspunkt da Svalbard var fryst inne og relativt utilgjengelig. Svalbard som del av Norges territorium er ikke ugjendrivelig -- lenger.
Times they are a'changin'.
EDIT:Tidligere har USA ikke vært spesielt interessert i Svalbard og har latt Norge styre i fred. Ifølge Aftenposten er dette i ferd med å forandre seg, og skriver at den delen av kloden som pekes ut som neste arena for global konflikt er Arktis. Når isen trekker seg tilbake, kan dette bli helårs seilingsrute. Allerede seiles det, men antall skip vil øke kraftig og konkurransen mellom stormaktene er nå fullt synlig. Kina, Russland og USA kjemper om styringen. Spenningen utenfor stuedøra vår vil øke. Ikke bare fordi vi har en nabo som er blitt totalt uberegnelig, men fordi alle stormaktene har begynt å se nordover.
En ny normal for europeisk sikkerhet trekkes fram og 24. februar 2022 er et vendepunkt i europeisk h ...
www.svalbardposten.no