Legger ut denne i tilfelle noen skulle være interessert..
MOSKVA: Det har sin pris å kaste alt inn i en krig. Russlands økonomi påvirkes av sanksjoner. Næringsliv og institusjoner har akutt behov for arbeidskraft.
www.aftenbladet.no
Det er dyrt å sende soldater i krig. Putin-regimets angrep på ukrainerne koster dyrt og risikerer å slå et stort hull i den russiske statskassa. Utgiftene har økt betydelig, med over 19 prosent, ifølge landets finansdepartement.
Landets økonomiske overskudd har krympet med så mange milliarder at regimet har blitt tvunget til å begynne å forsyne seg fra oppsparte midler. Det blir ikke bedre av at mobiliseringen har trukket et stort antall menn vekk fra deres arbeidsplasser.
Det har sin kostnad. Senest har finansdepartementet ifølge nyhetsbyrået Reuters meldt at man tar ut over 165 milliarder norske kroner ut av reservene for å dekke underskuddet. Det ventes å komme opp over to prosent av bruttonasjonalproduktet som følge av krigen og sanksjonene mot Russland.
Landet risikerer et fall på 55 prosent i oljeeksporten, på toppen av fallet på 43 prosent i gasseksport så langt i år.
Samtidig har russernes forbruk falt, som ikke akkurat forbedrer de økonomiske utsiktene. Resultatet kan bli at de økonomiske reservene vil være halverte ved utgangen av 2023.
Tynges av soldatlønninger
Den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW) følger krigens utvikling nøye og anslår at hver soldat i den russiske hæren har en lønn på over 30.000 kroner per måned – en lønn som er dobbelt så høy som den russiske gjennomsnittsinntekten, og dermed også en utgift som kan merkes når det til og med hastemobiliseres 300.000 nye soldater.
Det kan gi Moskva lønnsutgifter på opp mot 240 milliarder kroner i løpet av de neste seks månedene, lyder vurderingen.
Spørsmålet er om soldatene faktisk får utbetalt lønna de har blitt lovet. På russiske sosiale medier finnes det videoer som viser soldater som klager over at de ikke har blitt betalt. En soldat forklarer at han på vervekontoret ble lovet en bonus på over 6500 norske kroner, som skulle bli utbetalt i løpet av et par dager, men at han aldri har fått pengene.
Den slags skal tas alvorlig. Kreml blir nødt til å betale det de har lovet sine soldater om man skal kunne holde styr på de russiske styrkene, vurderer Institute for the Study of War.
Samtidig klages det over at kontraktsoldater snytes for lønninger og forsikringsutbetalinger, og at skader pådratt i tjeneste ikke registreres riktig, slik at man unngår å betale erstatning til dem.
Mangel på arbeidskraft
De økonomiske konsekvensene handler ikke kun om dem som er innrullert i Russlands militær, men også om hvem som er igjen i hjemlandet.
Det anslås at opp mot 400.000 russere – for det meste menn – har forlatt landet siden Putins mobiliseringsordre. Det kommer på toppen av alle dem som forlot landet i det første halvåret med krig.
Tilbake står et russisk arbeidsmarked hvor man merker mangelen på arbeidskraft. Arbeidsgivere har klaget over at sentrale medarbeidere har blitt «tatt» av militæret, selv om de enkelte ganger er avgjørende for at produksjonen kan opprettholdes.
– Det rammer først og fremst små og mellomstore bedrifter som ikke har mulighet til å forsøke å få mobiliseringer utsatt, og hvor tapet av to-tre nøkkelarbeidere kan bety kroken på døra for bedriftene, advarer den russiske investoren Dmitrij Polevoi, ifølge Reuters.
Følgene vil være merkbare, forutser økonomen Natalia Zubarevitsj fra Statsuniversitet i Moskva.
– Det betyr at oppgaver utsettes og at private virksomheter ikke investerer, sier hun.
Akutt mangel på lærere
Det er imidlertid ikke kun det russiske næringslivet som rammes av mangelen på arbeidskraft. Det går også utover offentlige institusjoner. Det ses for eksempel ved skoler over hele Russland, hvor mangelen på lærere har økt.
Enten har lærerne blitt mobiliserte, eller så har de reist utenlands eller gått i skjul for myndighetene. Noen lærere fikk innkallingspapirer fra myndighetene midt i undervisningen i klasserommet.
Ved enkelte skoler er opp mot 80 prosent av lærerstaben nå borte eller i gang med å forberede sin flukt, ifølge russiske medier. Det er ofte umulig å finne vikarer, så skolene oppgir ofte ganske enkelt å undervise i fagene som man ikke kan skaffe undervisere til.
Resultatet er at foreldre og elever har startet underskriftskampanjer for å forsøke å få lærere unntatt fra mobiliseringen.