Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.426
    Antall liker
    37.356
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    AMRAAM er et anti-luft missil. Primært luft-til-luft (fra F-16), sekundært bakke-til-luft (fra NASAMS). Cruise-missiler og jagerbombere som slipper glidebomber er fritt vilt.

    F-16 er derimot en multirolle-maskin som kan brukes til det meste. Tviler likevel på at vi vil få se den i offensive oppdrag mot bakkemål inne i muskovia med det første. Det er en politisk begrensning, ikke en teknisk. Rent teknisk kunne man hengt på den atombomber og flydd mot moskva, men det er nok ingen god idé.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.619
    Antall liker
    9.451
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det vurderes fortsatt nøye. Handlekraft må være en svært skremmende egenskap for Støre og baklengspartiet. Dette ble bestemt i mars måned, men endring av valutakurs gjør at Norge ikke har betalt.


    Bl.a.
    I mars ble det kjent at Norge bidrar med inntil 1,6 milliarder kroner til et tsjekkisk initiativ: Å utstyre Ukraina med én million artillerigranater.
    Samtidig som Norge ble med på spleiselaget, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre at prosjektet dermed ble fullfinansiert.

    Totalt har rundt 20 land sagt at de bidrar på spleiselaget. Torsdag kunne Reuters rapportere at kun fem land faktisk har fulgt opp lovnadene og betalt det de har lovet. Av de 15 resterende er det noen som, ifølge Tsjekkia, er «dedikerte nok», men ikke hurtige nok, og noen som «ikke har vist så mye handlingskraft».

    Norge er per nå ett av 15 land som ikke har betalt. Lucie Jesatkova, talsperson for den tsjekkiske regjeringen, skriver til Nettavisen at det ikke er Norge som er problemet.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.638
    Antall liker
    106.999
    Torget vurderinger
    23
    Sikkert ikke men en påminnelse er jo alltid greit.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.799
    Antall liker
    10.244
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    En del interessant her (dog en lang og drøy innledning:

    Vipers And Ukraine: Reclaiming The Sky - by Andrew Tanner (substack.com)

    Other Ukrainian drones this week targeted portions of the ballistic missile defense radar network Moscow uses to watch for incoming nuclear attacks, strikes that have rather horrified Biden and company. Since Putin’s all-out invasion began and the risk of a nuclear confrontation between NATO and russia became very real the US took the unprecedented step of having ballistic missile submarines, usually hidden deep underwater, surface in the Indian Ocean. This sent a signal to Moscow that if things did somehow go nuclear it couldn’t possibly hope to successfully disarm the US through a first strike or do enough damage to survive America’s retaliation intact. That’s how deterrence works sometimes.

    Now Moscow has suddenly lost the ability to detect missiles coming in from that exact direction. Even I had a brief moment when I saw the news where I thought what the hell, Budanov? before I understood the ruthless but solid logic behind the move.


    It has recently been confirmed that Ukraine did, in fact, use Patriot missiles to down five aircraft over russia’s Bryansk province in a grand bushwhacking a year ago and the Biden Administration was livid, even threatening to end Patriot deliveries. At the time I thought the use of S-300 missiles guided by Patriot radars was more likely for exactly this reason. After all, US Patriot missile parts landed on ruscist home turf, the sort of thing Putin had previously declared a red line demanding retaliation.

    With this latest attack Ukraine has directly pointed out that it crosses Putin’s supposed nuclear red lines pretty much every single day. And nothing happens; Moscow doesn’t let the nukes fly like Medvedev threatens. Biden is implicitly being called out too. That’s probably why he lifted his prohibition on firing certain weapons into russia - though not ATACMS.

    Er man interessert i F-16 og strategier for Ukraina er det mye stoff i artikkelen.

    Assuming that Ukraine receives at least a few hundred of the AIM-120D model missiles with their 160km maximum range, this should allow Ukrainian Vipers to take down ruscist glide bomb carriers from up to 70km behind Ukrainian lines.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.426
    Antall liker
    37.356
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Husk også de Saab mini-AWACS’ene. De kan ligge på patrulje langt inne i ukrainsk luftrom med full oversikt flere hundre kilometer over grensen. En sukhoi som nærmer seg grensen for å slippe glidebomber er sitting duck. Saab’en kan vektorere en F-16 som selv går lavt i ground clutter og sender avgårde en AMRAAM uten å komme innenfor rekkevidde av muskovittisk luftvern. sukhoi’en vil ikke oppdage hva som er i ferd med å skje før innkommende missil er på no escape-avstand. Om noen skulle sende avgårde et S-400 missil etter Saaben tipper jeg det tilfeldigvis kan være et Patriotbatteri innenfor rekkevidde som kan assistere.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.799
    Antall liker
    10.244
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Ja han har gode beskrivelser av mulig strategier i denne artikkelen og tror jo at fly med glidebomber vil bli sitting ducks ut over høsten når Ukraina etter hvert har nok fly til å ha løpende partruljer i luften på eget territorium. Det virker som om han har greie på dette, anbefales lest.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.426
    Antall liker
    37.356
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jo, interessant, men det han utelot var nettopp effekten av å detektere innkommende raid fra en Saab baby AWACS i stedet for fra en bakkebasert radar. Den luftbårne plattformen vil detektere raidet langt tidligere. Det betyr en del i kilometer og minutter i regnestykkene hans.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.767
    Antall liker
    7.722
    Kanskje, men kanskje også nettopp derfor. Det er visse tegn til intelligent liv på taktisk nivå, derfor så påfallende at man gjør såpass åpenbare feil på operasjonelt nivå. Eneste rimelige forklaring er direkte ordrer fra oven som detaljstyrer ting han ikke forstår så mye om og/eller får såpass filtrert informasjon om at han systematisk treffer feil beslutning.

    Husk også at propagandaen ville ha det til at muskovittene var uovervinnelige (igjen) og at Kharkiv ville falle i løpet av sommeren. Noen av oss så at det ikke var en snøballs sjanse i h..e for at putin ville få til det når tilgjengelige antall tropper / daglige tap = ca 25. Etter å ha innsett det er man kanskje mindre mottakelig for propagandabudskapet «bare gi opp med det samme, all motstand er nytteløst». Akkurat det budskapet er et gjenvendende tema i muskovittisk propaganda, men det er ikke mer sant nå enn tidligere. Bare bløff, det også.
    Man burde naturligvis gått mye kraftigere til verks fra starten av, så hadde dette vært over før Kreml hadde måttet kaste bort så mye rød maling å lage streker med.

    Folkerettslig og i henhold til en rekke internasjonale avtaler som russerne har brutt, ikke Ukraina, så har ikke bare ukrainerne all mulig rett til forsvare seg på eget territorium men også slå tilbake mot aggressor på aggressors territorium.

    Likeledes har Ukraina ikke bare suveren rett til å inngå de sikkerhetspolitiske allianser de måtte ønske, men også be om hjelp til å forsvare eget land.

    Ukrainsk bruk av vestlig donert utstyr inne i Russland som del av en forsvarskrig gjør ikke giverlandene til parter i krigen, annet enn i putlers hode.

    I prinsippet kan jeg heller ikke se noe folkerettslig brudd om vestlige land faktisk aktivt tok del i å skyte ned russiske missiler og annen jævelskap så snart de befinner seg i ukrainsk luftrom.

    Kort fortalt, man har latt Kreml styre på med bløffene sine i alt for lang tid, i frykt for å eskalere en krig putler selv har kriminalisert det å kalle den just det.

    Og det bringer meg til et annet poeng, at det er flere grunner til at Kreml har insistert på kalle dette en spesialoperasjon og ikke erklære krig.

    Sånn bortsett fra den russiske etnofascistiske ide om at Ukraina er et «internt anliggende» og det innenrikspolitiske behovet, i det minste innledningsvis, om å tone ned oppfattelsen om at Russland selv var i krig, så vet i alle fall russiske diplomater hvilket ansvar Russland hadde måttet ta på seg gjennom en formell krigserklæring, i henhold til de internasjonale konvensjoner de fortsatt er del av.

    Jensemann har gjort en god jobb, det er ikke det, men alle vet han primært har en administrativ koordineringsrolle og som møteleder. Han har dessverre ikke hatt en rolle eller mandat til å politisk kalle putlers bløff ved å vise til NATO alliansens samlede kapasitet ved å utfordre tilbake og reise det betimelige spørsmål «Do we feel lucky? Well, do ya, putler?».
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.882
    Antall liker
    2.082
    Sted
    Bergen
    Helt rett, demokratiets svøpe, man tror at alle er snill og greie (som seg selv), og når det viser at at alle de ikke er det blir man/politikere/offentlige embedsmenn helt slått ut og handlingslammet.
    Hva mer er, redd for å i det hele tatt ta en beslutning og gjennomføre den. Kanskje man tar en vanskelig, truende beslutning, men deretter deltar man automatisk i VM i ørkenvandring. Og i Norge, generelt, gjerne også i VM i sjølpining. Kjempekombo

    Som ofte gjentatt i denne tråden, europa/vesten har alt som trenges for å sende putler på evig jaktmarkegåing, men neida, livredd for å ta et tak.

    Og her er litt historie for de som er interessert i slikt, her man man se:
    1. Utakk er verdens lønn, og
    2. Stup steikke dumme finnmarkinger og politikere som lar dette skje i åresvis. Hva f tenker de på / med der opp?
    https://www.nordnorskdebatt.no/frig...are-vestens-bistand-til-sovjet/o/5-124-311815
    Har etterhvert fått sans for Einar Sørensen, mange gode poenger, og alltid godt underbygget; ikke mye synsing der i gården
     

    K.H.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    3.155
    Antall liker
    1.152
    Torget vurderinger
    10
    Helt rett, demokratiets svøpe, man tror at alle er snill og greie (som seg selv), og når det viser at at alle de ikke er det blir man/politikere/offentlige embedsmenn helt slått ut og handlingslammet.
    Hva mer er, redd for å i det hele tatt ta en beslutning og gjennomføre den. Kanskje man tar en vanskelig, truende beslutning, men deretter deltar man automatisk i VM i ørkenvandring. Og i Norge, generelt, gjerne også i VM i sjølpining. Kjempekombo

    Som ofte gjentatt i denne tråden, europa/vesten har alt som trenges for å sende putler på evig jaktmarkegåing, men neida, livredd for å ta et tak.

    Og her er litt historie for de som er interessert i slikt, her man man se:
    1. Utakk er verdens lønn, og
    2. Stup steikke dumme finnmarkinger og politikere som lar dette skje i åresvis. Hva f tenker de på / med der opp?
    https://www.nordnorskdebatt.no/frig...are-vestens-bistand-til-sovjet/o/5-124-311815
    Har etterhvert fått sans for Einar Sørensen, mange gode poenger, og alltid godt underbygget; ikke mye synsing der i gården
    Vi stup, steike dumme finnmarkinger har vel egentlig ikke så mye å skamme oss over, sammenlignet med dere søringer. For hvem er det i all hovesak andre enn dere søringer som har bidratt til å kjøre landet til helvete i hele etterkrigstiden, med tanke på forsvaret. Mesteparten av stup, steike dumme styrende politikere i denne perioden har vel kommet fra sørligere breddegrader, eller hur? Så begynn ikke samme leksa om udugelige og mindreverdige nordlendinger som C.I.Hagen i sin tid fikk så mye anerkjennelse for.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.882
    Antall liker
    2.082
    Sted
    Bergen
    ^^^Beklager karakteristikken, den kan nok oppfattes annerledes en den var ment.
    Kommentaren var spesifikk ift. det Sørensen skriver der usa/vestens støtte til russerne ifm WW2, generelt, og spesifikt, ser ut til å være helt uteglemt, samtidig har man i finnmark i de senere år, hvilket er godt dokumentert gjennom artikler og studier, minnesmerker og alt som kommer derav, gitt sin tilnærmede støtte til russernes historiefortelling, tillat russiske minnemarkeringer og bygd minnesmerker på steder der russerne, slett ikke helt tilfeldig, har ønsket.
    Tilsynelatende uten noen motforestillinger, ei heller fått inn tilsvarende vedrørende vesten og europa og norske krigsseilere, (som vi kan diskutere meget om) innsats og bidrag inn i samme regi. Hverken, såvidt jeg vet, i Finnmark eller i russland; så mye for samarbeidet som det er skrevet, og tildels skryt, mye av - helt åpenbart ensidig en vei.
    For meg er det steikke dumt, og det ser ut til at man helt har glemt hvem russerne er og deres historikk. Man åpner altså døra helt åpen uten å bygge inn varslingssystemer. All kunnskap og evne til kritisk tenking bør absolutt ikke kun skje i ring 3. Som Raymon, dessverre en annen søring, sier, det er lov å bruke hue
    Trøsten kan være at russerne kommer først inn i nord, og da ruller det fort. De kommer absolutt sist til Oslo.

    Forøvrig, er fra sydligste kommune med finnmarksfradrag, og
    har vært vaktsjef på MTB og spylt finnmarkingan av akterdekket mang en lørdagskveld da de lokale guttan skulle hive oss på sjøen (herlig forvirring siden vi jo lå på sjøen og gutan stod på kaia) siden vi kom opp dit og stjal damene deres (not so much so - alle ombord var glad for å komme heim fra nord uten skavanker).. så mye for vårt bidrag til å verne om landets yttergrense; 4 fartøy 3 mnd tokt på kysten/havet borte fra familien
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.426
    Antall liker
    37.356
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.426
    Antall liker
    37.356
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.085
    Antall liker
    2.707
    Sted
    Portugal


     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.767
    Antall liker
    7.722
    Mens fokuset har vært på den nye fronten rundt Kharkiv den siste tiden så skjer det ting også på Krym.

    Hadde ikke fått med meg at Kerch-broen fortsatt ikke har blitt satt i stand til å håndtere tung jernbanetransport av militært utstyr. Da gir jo de siste ukers ukrainske angrep på jernbaneferjene på begge sider av stredet om mulig enda mer mening.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.419
    Antall liker
    2.955
    Om det umoralske i å søke en «forhandlingsløsning» som lar muskovittene beholde så mye som en kvadratmeter av de midlertidig okkuperte områdene:

    «Human life is the cheapest resource for dictators. Therefore, there is no price that Putin is not willing to pay to fix what he calls the greatest geopolitical catastrophe of the twentieth century, the collapse of the Soviet empire»

    Putin gir seg ikke. Han skal stå i dette i mange år til. Han forbereder nå befolkningen på en større mobilisering og større økonomiske kostnader for landet. Palle Ydstebø var på Helgemorgen i dag og sa at Putin må erstatte 10-15000 soldater hver måned, men at han ikke vil ha store problemer med det. Kvaliteten på personellet vil dog være så som så.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    ^^^Beklager karakteristikken, den kan nok oppfattes annerledes en den var ment.
    Kommentaren var spesifikk ift. det Sørensen skriver der usa/vestens støtte til russerne ifm WW2, generelt, og spesifikt, ser ut til å være helt uteglemt, samtidig har man i finnmark i de senere år, hvilket er godt dokumentert gjennom artikler og studier, minnesmerker og alt som kommer derav, gitt sin tilnærmede støtte til russernes historiefortelling, tillat russiske minnemarkeringer og bygd minnesmerker på steder der russerne, slett ikke helt tilfeldig, har ønsket.

    La meg bare få si at du i denne fortellingen tar en smule feil! Norske myndigheter, ( dette bestemmes ikke lokalt, men sentralt!! ) har faktisk kjørt en ganske hård linje der man har gjort det man kan for å hindre at det kryper opp slike minnesmerker/monumenter over det ganske land.

    Dette er noe som "folk flest" er "lykkelig uvitende" om, men blant de som er involvert blir det omtalt som "Den Russisk/Norske Monumentkrigen". Det har fra russisk side blitt anmodet om å få sette opp "minnesmerker" ved stort sett hvert et veikryss der det kan tenkes å ha vært en russer rekende forbi en eller annen gang siden Svartedauen!
     

    HALOLS

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    26.07.2007
    Innlegg
    217
    Antall liker
    116
    Sted
    Troms
    Torget vurderinger
    1
    Hva var det egentlig som skjedde i Ungarn?

    Interessant å lese denne:
    Russian influence in Hungary
    Noen utdrag:

    "Energy has become the most important source of leverage for Russia on Hungary. The socialist-led governments rather strengthened pragmatic and economic cooperation with Russia between 2002 and 2010. Viktor Orbán and Fidesz were a strong critique of both the Southern Stream project and of the possible Russian extension of the Paks Nuclear power plant project. But once in power, Orbán has become one of the main supporters of these projects."

    "Viktor Orbán criticized Russia's aggression against Georgia in 2008 and wanted to invite
    Ukraine and Georgia to NATO in the same year. But since on government, and
    especially since 2014 we can see an increasing and vocal shift in foreign policy ,
    with more and more disagreements and conflicts with Western allies and more
    and more agreement and collaboration with eastern autocracies, including Russia."
     

    HALOLS

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    26.07.2007
    Innlegg
    217
    Antall liker
    116
    Sted
    Troms
    Torget vurderinger
    1
    Ser ofte at folk kaster ut av seg at Ungarn med Orbán bare er en plage, og like greit å få dem ut av både EU og NATO.
    Men jeg synes ikke det låter som noen god idé med en full-blown russisk vasallstat i Ungarn. Eller?
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.799
    Antall liker
    10.244
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Bedre med en utenfor enn en forræder innenfor. Russiske vasallstater har vi håndtert før.

    Ungarn har ombestemt seg vedrørende de ideer de sluttet seg til da de gikk inn. Da er det like greitt at de kommer seg ut. Men de ønsker å beholde sugerøret inn i EUs penger samtidig som de kjører sitt eget løp uten hensyn til sine forpliktelser, det synes jeg vi skal nekte de. Ungarn besitter ingen ressurser vi har bruk for. De har åpenbart mer bruk for oss enn omvendt, men sliter med å forstå det. La de smake pisken.
     
    Sist redigert:

    PowerMetal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.07.2010
    Innlegg
    2.156
    Antall liker
    1.449
    Torget vurderinger
    2
    Big Russian Column Destroyed by Drones in Kursk! (At Least TEN Trucks Destroyed)


    Brygger opp til angrep mot Sumy
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.882
    Antall liker
    2.082
    Sted
    Bergen
    La meg bare få si at du i denne fortellingen tar en smule feil! Norske myndigheter, ( dette bestemmes ikke lokalt, men sentralt!! ) har faktisk kjørt en ganske hård linje der man har gjort det man kan for å hindre at det kryper opp slike minnesmerker/monumenter over det ganske land.

    Dette er noe som "folk flest" er "lykkelig uvitende" om, men blant de som er involvert blir det omtalt som "Den Russisk/Norske Monumentkrigen". Det har fra russisk side blitt anmodet om å få sette opp "minnesmerker" ved stort sett hvert et veikryss der det kan tenkes å ha vært en russer rekende forbi en eller annen gang siden Svartedauen!
    Hmm, Norske myndigheter har prøvd å forhindre minnesmerkene? Hva er det da som gjør at det blir bygd? Lokalt ønske eller norske myndigheters forsøk på å balansere mot russernes ønske? (altså imøtekomme russerne med å gi de litt)
    Har det vært noen større lokal motstand mot russiske minnesmerker?
    Det jeg ser av det offentlige ordskiftet er at det er, mer eller mindre, igangsatt flere aktiviteter mht å få til ulike "minnesmerker" eller bygging av ulike samarbeids relaterte virksomheter uten at jeg har fått med meg stor lokal motstand på det.
    så kanskje den "kritiske statsmakten" ikke har fått dette med seg, eller funnet bryet verdt å rapportere slikt.

    og dersom jeg har oppfattet feil så skal jeg sjølsagt være den første til å beklage og trekke meg slukøret tilbake i sofaen...

    Generelt har det vært, og kanskje enda er, alt for liten offentlig diskusjon/informasjon vedrørende Forsvaret av norge, det være seg militært eller på alle andre vis.
    Hybridkrigen er i full gang og vil bare øke trykket fremover. Da er det, som skrevet før, viktig å få opp alerten hos befolkningen ift. russisk påvirkning. De har laaaang tidshorisont
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    6.673
    Ethvert Sovjetisk minnesmerke på norsk jord burde vært fjernet. Vi kan ikke late som vi ikke vet at de var på Hitlers side i starten av krigen, og angrep flere land. Hadde ikke Hitler hatt andre planer ville de sikkert kjørt felles front mot demokratiene videre.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.426
    Antall liker
    37.356
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Om hvordan «meningsytringer» kan oppstå:
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn