Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    2.297
    Sted
    Bergen
    ^ Som nevnt et antall ganger allerede: Det avgjørende slaget er det amerikanske presidentvalget. Hvis putins asset trump vinner har Ukraina tapt krigen, siden trump kommer til å gjøre en «deal» med putin på bakrommet som innebærer at putin får gjøre som han vil. Da blir det en «forhandlingsløsning» på putins premisser, dvs en pause i krigen inntil han har fått frem en ny generasjon zombier og kan prøve igjen.
    Yepp
    Det nye er vel Biden og Kamala’s tilsynelatende lunkne holdning. Man får håpe at det er et utslag av valgkampen, og at temaet ikke er en vinnersak for demokratene

    Men samtidig så er det kanskje et kynisk spill i håp om å få Europa med på banen gjennom den skjulte trusselen om at russergrensa kan komme meget nært f.eks. for tyskerne. Men tyskerne er kanskje for glad i russerne til å egentlig bry seg..
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.305
    Antall liker
    10.364
    Sted
    Trondheim
    Samtidig har jo Mike Johnson sagt at han ikke vil støtte mer hjelp til Ukraina, og med den makten han har kan han blokkere mye. Det er viktig at han fjernes. En mer skinnhellig fyr skal man lete lenge etter.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    2.297
    Sted
    Bergen
    Kanskje litt OT, men likevel litt/mye betydning alt etter som ..
    I kombo med trump, ungarn, Slovakia ++ kan fremtiden bli utfordrende

    putler og russerne vet hvordan dette kan utnyttes videre.På dette området er de kunstnere

    hvem har råd til å leve på moral når bombene faller over en…

    Det ser vi jo live flere ganger om dagen
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.022
    Antall liker
    38.587
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Vi må nok regne med mer av dette. Det er ikke så dumt å ha noen kanner drikkevann tilgjengelig, sånn i tilfelle.
    1728819985462.png
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.027
    Antall liker
    4.472
    At de er mye mindre kompetente og har dårligere materiell enn antatt er nok udiskutabelt. Ukraina har så langt jeg kan skjønne revolusjonert moderne krigføring og dramatisk endrer forholdet mellom hva tungt materiell koster og hva der koster å ta ut det samme materiellet. Det har nok vært en god del hodekløing over alt, kanskje bare ikke i Norge hvor det haster som faen å få bestillt nye stridsvogner?
    Enkeltpersonene er nok ca like kompetente som Ukrainerne. Men russerne må forholde seg til et korrupt system i tillegg til å prøve å vinne krigen. Da blir ikke totalen så bra som den ellers kunne vært.
    Men det burde vel være klart som blekk nå, at russerne lærer og tilpasser krigføringen.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.305
    Antall liker
    10.364
    Sted
    Trondheim
    Ved å fortsette å sende mannskap uten støtte for å bli drept slik de gjorde i 2. verdenskrig? Jeg kaller ikke det å lære. Det blir litt som i "Black Adder goes forth" der det legges fram en glimrende plan - "vi gjør det samme som sist - det er ingen som kommer til å forvente at vi gjør det, så vi kommer til å overrumple dem."
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.577
    Antall liker
    3.108
    Nrk har i morgentimene en sak på at stadig flere menn i Ukraina prøver å unndra seg militærtjeneste, unnlater å oppdatere militære papirer, gjemmer seg etc.

    Det er ca 50 000 saker under etterforskning hvor eksisterende soldater har desertert eller unnlater å vende tilbake til fronten, dem orker ikke mer.

    Syns det er bra at vi får et balanseet bilde av de faktiske realiteter. Men dette burde ikke overraske noen at situasjonen er som den er. Hvis Ukraina ikke har de store tapene av soldatene som russerne har, betyr det at hver enkelt ukrainsk soldat er mange flere måneder ved fronten, sammenlignet med deg jevne russiske soldat.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.577
    Antall liker
    3.108
    Tormod Heier, professor ved forsvarets høyskole var på Nrk morgennytt med sine siste analyser angående krigen. Bakteppet er disse filmsnuttene som sprer seg på nettet hvor politiet i Ukraina henter inn unge menn med tvang for å bli sendt til fronten. Heier sier at stridslysten på langt nær er hva den var for et par år siden. Delvis på grunn av at disse unge mennene har fått info om at opplæringstiden før man blir sendt til fronten blir stadig kortere. Og ved fronten blir man møtt av mangel på ammo som gjør at man er i en dårligere posisjon for å beholde livet. Ukraina sliter med mannskapsmangel langs den 1000km frontlinjen.
    Jeg merker en mindre optimistisk tone fra Heier på vegne av Ukraina.

    Heier nevnte også at nord-koreanere er tilstede på russisk jord og deltar i krigføringen. Heier nevnte også at Kina leverer tekniske komponenter til russland som er essensielle i krigføringen.

    Angående Kina. Kan en viktig årsak være at vestmaktene absolutt ikke ønsker å påføre russland et strategisk og militært nederlag i krigen mot Ukraina, nettop være at skulle russland begynne å slite skikkelig, da vil med stor sannsynlighet Xi stille opp for sin gode venn Putin og gå fra å ikke bare levere tekniske komponenter, men komplette våpensystemer til russlands krigføring. Og da er man med ett mye nærmere en større konfrontasjon mellom russland/Kina på den ene siden og vesten på den andre siden. Og dette er det siste USA ønsker i denne verden.
    Noen som har synspunkter på dette?
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    4.503
    Sted
    Sunnmøre
    Noen som har synspunkter på dette?
    Interessant hypotese.

    Eg er skikkeleg usikker på kva strategiske vurderingar som ligg bak relasjonen Kina-Russland, og det er vel eigentleg berre ei omformulering.

    Kvifor Russland tek imot alt dei kan få frå Kina, og sikkert betalar alt det Kina vil ha, er ikkje særleg mystisk. Putin ville openbert inngått avtalar med kven det skulle vera som kunne levera våpen og teknologi, det vera seg Kim, Khamenei eller Belzebub ("'Beggars can't be choosers").

    Men kvifor stør Kina Russland såpass heilhjarta i denne krigen? Open, nærast all-out angrepskrig mot eit naboland for å karre til seg politisk kontroll og/eller territorium er strengt tatt ikkje kinesisk strategi (mjo, Tibet og Taiwan, men i båe tilfella er det snakk om vesentleg meir fleirtydige situasjonar enn i Ukraina). Eg har, med andre ord, vanskeleg for å sjå for meg at Xí var veldig entusiastisk då Putin la fram planane sine vinteren 2022.

    Eg kjøper ikkje eit argument om at diktatorar finn saman. Det er kanskje, iallfall overflatisk, ein parallell mellom «russkij mir» og førestillinga om «det eigentlege, heile Kina» også inkluderer Taiwan (den førestillinga har jo også vore dominerande på Taiwan, eller "Den kinesiske republikken" (ROC), så heilt parallelt er det ikkje).

    I utgangspunktet tenkjer eg altså at støtta er kontraproduktiv for Kina. Dei er allereie i ein handelskonflikt med USA/Vesten, og støtta til Russland gjer det ikkje meir sannsynleg at den vil ta slutt med det første.

    Likevel:

    - Kina har alt å vinna på eit isolert Russland. Dei er ein glimrande leverandør av energi og råvarer, og ein ikkje-ubetydeleg marknad, og det er langt lettare å forhalda seg til eit oligark-styrt Russland enn mengder av småstatar med uklar og ustabil styreform.

    - Krigen mot Ukraina tek fokus bort frå Taiwan. Ikkje at eg trur på eit overfallsangrep med det første (med mindre Lai ope erklærer full uavhengigheit), men det gjer at USA ikkje kan sleppa Europa heilt av syne og konsentrera seg om Aust-Asia (Israels krigføring gjer same nytta, forresten).

    - Den kinesiske støtta er, som du er innom, eit latent trugsmål mot USA/Vesten: "OK, om de går heilt bananas med straffetoll og sanksjonar, tenk på kva vi kan gje til Russland. Og tenk på kva vi kan gå med på dersom de tek til fornuft og kjøper elbilane vi har laga."
     
    Sist redigert:

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.185
    Antall liker
    2.839
    Sted
    Portugal
    Zelenskyj bjuden till EU-toppmöte för att presentera "segerplanen"
    Ukrainas president Zelenskyj är inbjuden till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel, skriver EU:s ordförande Charles Michel på X.
    Enligt Michel väntas den ukrainske presidenten tala om den senaste utvecklingen i kriget mellan Ryssland och Ukraina och presentera sin så kallade ”segerplan”.
    Planen ska redan ha presenterats för flera världsledare, samt presidentkandidaten Donald Trump, under de senaste veckorna.
    Zelenskyj har inte meddelat huruvida han kommer att delta vid EU-mötet.
    SVT
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.577
    Antall liker
    3.108
    - Den kinesiske støtta er, som du er innom, eit latent trugsmål mot USA/Vesten: "OK, om de går heilt bananas med straffetoll og sanksjonar, tenk på kva vi kan gje til Russland. Og tenk på kva vi kan gå med på dersom de tek til fornuft og kjøper elbilane vi har laga."
    Til syvende og sist handler det om maktbalanse og hvor tyngdepunktet i fremtidens verden skal ligge. Derfor har Kina og Russland en interesse av å støtte hverandre av geopolitisk årsaker, sånn overordnet.

    Det blir som et sjakkparti hvor man posisjonerer brikkene sine og tenker mange steg fremover, hva og hvis det og det skjer og man agerer på den måten, hvordan vil motparten da reagere, f eks i forhold til fremtidige tollmurer og handelsbarrierer i en enda mer spent verden sånn sikkerhetsmessig.

    Men hvis det er uaktuelt for vesten å påføre russerne et militært nederlag og Putin nekter å inngå kompromisser, så ser det ikke lyst ut på sikt. Heier har jo vært tydelig på at i en lang utmattelseskrig som er på russernes premisser, så blir det vanskelig for Ukraina å stå imot.
    Det gjør jo ikke situasjonen bedre at tyskerne vurderer å halvere støtten til Ukraina i 2025. Og så har vi selveste jokeren, USA og hva som skjer der.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    2.297
    Sted
    Bergen
    Er dessverre meget pessimistisk mht krigen(e)s gang og ståa i vesten.
    Hva er det de vestlige lederne vet som ikke allmuen får innsyn i?
    At tyskerne mumler om å halvere støtten til Ukraina er smått utrolig med risikoen for at russerne står seg fast i Ukraina. Da er det etter alle solemerker klar for ny og neste runde mot Europa om litt
    Med mindre noen vet noe om noe annet…
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.577
    Antall liker
    3.108
    I går kl. 23:03 Trump mener Zelenskyj lot krigen starte

    Republikanernes presidentkandidat Donald Trump mener Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj må ta en del av skylden for at krigen i Ukraina brøt ut.
    Den amerikanske ekspresidenten har flere ganger kritisert Zelenskyj for at han ikke har klart å avslutte krigen mot Russland.
    Torsdag gikk Trump et skritt lenger i en podkast med Patrick Bet-David. Han mener at Zelenskyj også må klandres for å ha latt krigen starte – til tross for at det var russerne som invaderte Ukraina.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.577
    Antall liker
    3.108
    Tenk hvis Trump bare en eneste gang kunne kritisert Putin for at han ikke klarer å avslutte krigen mot Ukraina.
    Det lover ikke godt dette. D-dagen for europas sikkerhet er i november.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn