Pink_Panther
Æresmedlem
- Ble medlem
- 23.03.2006
- Innlegg
- 20.002
- Antall liker
- 10.525
Flisespikkeri. Han kjøper og selger kontrakter på strøm. Milliardene han tjente er vel ikke helikopterpenger?Han selger ikke strøm.
Flisespikkeri. Han kjøper og selger kontrakter på strøm. Milliardene han tjente er vel ikke helikopterpenger?Han selger ikke strøm.
En betaler vel ikke strøm pr. dag..? Dette blir utregnet over en måned som du bli fakturert for. Har du da en totalpris på under 70 øre i en måned får du ingen støtte regner jeg med?50% overskytende av disse 70 ørene, regnes det som et snitt på månedlig basis? Eller dag-til-dag basis?
Det ser ut som jeg hadde en spotpris på over 200 øre de første 7 dagene i desember, mens resten av måneden vil jeg ligge rundt 55 øre. Vil jeg da få redusert regninga med 130:2=65 øre de første 7 dagene? Eller skal det først jamnes ut måneded under ett, før reduksjonen beregnes?
Jo, i prinsippet betaler man strøm time for time, dag til dag. Men man faktureres 1 gang i måneden.En betaler vel ikke strøm pr. dag..? Dette blir utregnet over en måned som du bli fakturert for. Har du da en totalpris på under 70 øre for du ingen støtteregner jeg med?
Nei det er det ikke. Men som sagt kommer det fra motparten i finansielle kontrakter. Han konket for øvrig på et veddemål om at prisen i Norge skulle ned relativt til prisen i Tyskland, altså at differansen skulle minke, men så økte den og han var game over. Han ville fått rett kort tid senere men posisjonen var så stor (35TWh) at han ikke hadde råd til å sitte gjennom grunnet margineringen på børsen der han må putte inn sikkerhet når posisjonen går i minus.Flisespikkeri. Han kjøper og selger kontrakter på strøm. Milliardene han tjente er vel ikke helikopterpenger?
Er fullstendig klar over det. Men støtteordning er basert på en total månedspris på over 70 øre . Med 55 øre resten av måneden kommer ikke du nok inn under støtteordningen.Jo, i prinsippet betaler man strøm time for time, dag til dag. Men man faktureres 1 gang i måneden.
Har ikke han operert i kraftmarkedet?Han selger ikke strøm.
Han handler derivater som privatperson, han har opp gjennom årene tjent seg rik på dette og blåste så alt på det samme. Som privatkunde er du med spotpris i timesmarkedet for strøm, Einar Aas handlet f.eks kontrakter med leverning om en måned, et kvartal, et år eller nårsomhelst og ikke nødvendigvis en gang med norske strømpriser som underliggende. Dessuten kan han og andre like gjerne ha veddet på at prisen skal ned som at den skal opp. Stort sett driver man med såkalte "relative value" - veddemål, altså som nevnt forksjellen i pris mellom Norge og Tyskland eller prisen i et kvartal mot et annet og så videre. Det er stort sett mindre riskikabelt en rene veddemål på om prisen skal opp eller ned på noe.Har ikke han operert i kraftmarkedet?
De pengene han tjente kom vel fra et eller annet sted?
Og hvis det er kraftmarkedet så må det vel påvirke strømprisen?
Dette er derivatmarkedet. Det påvirker ikke strømprisen, som settes av tilbud og etterspørsel for fysisk strøm. Ved å plassere veddemål på fremtidig utvikling av strømpriser og differanser mellom soner overtok han risiko fra aktører som ville ha mer forutsigbare priser. Om noe gjør slike handler på derivatmarkedet at det fysiske markedet flyter litt lettere. Om det på marginen endrer spotprisene litt opp eller ned, eller ikke i det hele tatt, kommer an på om det er en kjøper eller selger som er motpart, og om denne risikosikringen gjør at vedkommende er villig til å handle til en annen pris eller ikke. Men det er ingen direkte påvirkning fra handelen med risiko i derivatmarkedet til tilbud, etterspørsel, volum eller pris i det fysiske markedet.Har ikke han operert i kraftmarkedet?
De pengene han tjente kom vel fra et eller annet sted?
Og hvis det er kraftmarkedet så må det vel påvirke strømprisen?
Det ser ut til at hensynet til å ikke gi større rabatter enn strengt nødvendig til folk som strengt tatt ikke behøver det var viktig her. Det er jo også et bekvemt argument når staten tar inn 40 milliarder og nå kanskje gir tilbake 10 milliarder, opp fra noen hundre millioner i første runde. Ka-ching.Jeg tipper det blir masse bråk og en ny runde senere i vinter. Dette er i realiteten en god del slappere enn hva det ser ut som.
De kommer stort sett av at man lukker posisjoner med gevinst oftere enn at man lukker posisjoner med tap. I sum er derivatmarkedet et nullsumspill, det noen tjener taper noen andre.^Men hvor fra kommer pengene han tjener? Jeg regner med at de ikke dukker opp fra løse luften.
Kontraktsmotpart. La oss si at du og jeg inngår et veddemål om strømprisen i januar. Jeg tilbyr deg en kontrakt som sier at jeg garanterer deg en strømpris på x kr/kWh mot at du betaler meg et kontantbeløp nå. Du vil gjerne ha den forutsigbare prisgarantien og betaler meg denne forsikringspremien. Så kommer januar, og jeg må håndtere din strømregning. Hvis strømprisene da er lavere enn prisen jeg garanterte innkasserer jeg differansen (på din bekostning), hvis prisen ble eksakt der jeg tippet har jeg fortsatt den lille forsikringspremien, men hvis strømprisen er høyere dekker jeg mellomlegget (på dine vegne). Jeg blir kanskje rik eller går konk, siden det jeg har kjøpt er risikoen, men du får en dønn forutsigbar strømregning i januar.^Men hvor fra kommer pengene han tjener? Jeg regner med at de ikke dukker opp fra løse luften.
Helt greit. Skal vel godt klare å betale strømmen min.Er fullstendig klar over det. Men støtteordning er basert på en total månedspris på over 70 øre . Med 55 øre resten av måneden kommer ikke du nok inn under støtteordningen.
Hvem er disse kontraktsmotpartene? Jeg har fremdeles ikke fått forklart hvem som generere inntekt for Aas.Kontraktsmotpart. La oss si at du og jeg inngår et veddemål om strømprisen i januar. Jeg tilbyr deg en kontrakt som sier at jeg garanterer deg en strømpris på x kr/kWh mot at du betaler meg et kontantbeløp nå. Du vil gjerne ha den forutsigbare prisgarantien og betaler meg denne forsikringspremien. Så kommer januar, og jeg må håndtere din strømregning. Hvis strømprisene da er lavere enn prisen jeg garanterte innkasserer jeg differansen (på din bekostning), hvis prisen ble eksakt der jeg tippet har jeg fortsatt den lille forsikringspremien, men hvis strømprisen er høyere dekker jeg mellomlegget (på dine vegne). Jeg blir kanskje rik eller går konk, siden det jeg har kjøpt er risikoen, men du får en dønn forutsigbar strømregning i januar.
Hvordan skulle det påvirke strømprisen i spotmarkedet for noen andre? Det påvirker hverken utetemperatur, vind eller nedbør, stenger ikke ned noen atomkraftverk, åpner ingen batterifabrikker eller datasentre. Spekulasjon på bitcoin-kursen har større påvirkning på strømprisen (via økt strømforbruk) enn spekulasjon i selve strømprisene.
Andre som handler. Som sagt banker, kraftprodusenter, store kraftforbrukere,andre spekulanter og så burtetter. Aas tapte en milliard og kikk konk. Om råvaredesken til Goldman Sachs taper en milliard på noe så får sikkert noen sparken og så går livet videre.Hvem er disse kontraktsmotpartene? Jeg har fremdeles ikke fått forklart hvem som generere inntekt for Aas.
For eksempel bedriftskunder som vil sikre strømprisen fremover. Da kan man redusere sin egen risiko ved å inngå en slik kontrakt. Eller strømselskaper som kjøper spot på NordPool og videreselger til kunder på fastpris. Det kan være høy risiko for en liten aktør, så man vil sikre seg ved å inngå veddemål motsatt vei og unngå å selv gå konk om innkjøpsprisene blir veldig høye. Kostnaden ved den sikringen vil viderefaktureres kunden som en del av påslaget for fastprisavtalen, men påvirker fortsatt ikke prisene i det fysiske spotmarkedet. Eller en strømleverandør som vil sikre seg å kunne lønne personalet selv om strømprisene blir så lave at det ikke engang dekker løpende kostnader. Jeg tipper trading-desken hos Statkraft er 800-pundsgorillaen i dette markedet og inngår i ganske mange veddemål på den ene eller andre siden.Hvem er disse kontraktsmotpartene? Jeg har fremdeles ikke fått forklart hvem som generere inntekt for Aas.
Regnestykket ditt her sier at en her får kr 1500 i støtte pr måned. I tillegg kommer 10 øre mindre i avgifter fra januar så da blir det vel ca. 1900 kr mindre pr måned. Hva mener du med at støtten blir mindre hvis du bruker mer "timebasert dyr" strøm ? Støtten blir vel større da når strømprisen/spotprisen pr måned da også vi bli totalt høyere for strømkunden..? Da blir vel kronebeløpet en trekker fra din strømregning over 70 øre/kW større.?Om jeg regner korrekt så vil man ved en pris på 1,30 kWh og et forbruk på 4000kWh spare følgende
Uten støtteordningen: 4000 * 1,30 * 1.25 = 6500 + påslag og nettleie.
Med støtteordningen: 4000 * 0.7*1.25 + 4000 * 0.6 * 0.5 * 1.25 = 3500 + 1500 = 5000 + påslag og nettleie.
I realiteten vil støtten bli mindre siden mesteparten av forbruket er i de timene som er dyrest (ligger over snittet). Og i alle fall enkelte av disse timene på morgenen og ettermiddagen kan prisen bli omtrent hvasomhelst om det er kaldt og noen andre uheldige faktorer slår inn samtidig.
Begynne å demre litt. Dersom jeg har en fastprisavtale med Talkmore Strøm, er det da en Aas som tar risken og tjener/taper på det?For eksempel bedriftskunder som vil sikre strømprisen fremover. Da kan man redusere sin egen risiko ved å inngå en slik kontrakt. Eller strømselskaper som kjøper spot på NordPool og videreselger til kunder på fastpris. Det kan være høy risiko for en liten aktør, så man vil sikre seg ved å inngå veddemål motsatt vei og unngå å selv gå konk om innkjøpsprisene blir veldig høye. Kostnaden ved den sikringen vil viderefaktureres kunden som en del av påslaget for fastprisavtalen, men påvirker fortsatt ikke prisene i det fysiske spotmarkedet. Eller en strømleverandør som vil sikre seg å kunne lønne personalet selv om strømprisene blir så lave at det ikke engang dekker løpende kostnader. Jeg tipper trading-desken hos Statkraft er 800-pundsgorillaen i dette markedet og inngår i ganske mange veddemål på den ene eller andre siden.
Jepp, for eksempelBegynne å demre litt. Dersom jeg har en fastprisavtale med Talkmore Strøm, er det da en Aas som tar risken og tjener/taper på det?
Og selvsagt så er forbruket i de dyreste timene.Om jeg regner korrekt så vil man ved en pris på 1,30 kWh og et forbruk på 4000kWh spare følgende
Uten støtteordningen: 4000 * 1,30 * 1.25 = 6500 + påslag og nettleie.
Med støtteordningen: 4000 * 0.7*1.25 + 4000 * 0.6 * 0.5 * 1.25 = 3500 + 1500 = 5000 + påslag og nettleie.
I realiteten vil støtten bli mindre siden mesteparten av forbruket er i de timene som er dyrest (ligger over snittet). Og i alle fall enkelte av disse timene på morgenen og ettermiddagen kan prisen bli omtrent hvasomhelst om det er kaldt og noen andre uheldige faktorer slår inn samtidig.
Jeg tipper det blir masse bråk og en ny runde senere i vinter. Dette er i realiteten en god del slappere enn hva det ser ut som.
Ja, får håpe det, for både din og Talkmores egen del.Begynne å demre litt. Dersom jeg har en fastprisavtale med Talkmore Strøm, er det da en Aas som tar risken og tjener/taper på det?
Men hvor kommer milliardene disse karen drar inn i fra?Dette er derivatmarkedet. Det påvirker ikke strømprisen, som settes av tilbud og etterspørsel for fysisk strøm. Ved å plassere veddemål på fremtidig utvikling av strømpriser og differanser mellom soner overtok han risiko fra aktører som ville ha mer forutsigbare priser. Om noe gjør slike handler på derivatmarkedet at det fysiske markedet flyter litt lettere. Om det på marginen endrer spotprisene litt opp eller ned, eller ikke i det hele tatt, kommer an på om det er en kjøper eller selger som er motpart, og om denne risikosikringen gjør at vedkommende er villig til å handle til en annen pris eller ikke. Men det er ingen direkte påvirkning fra handelen med risiko i derivatmarkedet til tilbud, etterspørsel, volum eller pris i det fysiske markedet.
Både weld77 og jeg har forklart det noen ganger nå. Det er motparten i veddemålet. Til slutt tapte han et gigantisk veddemål og måtte blø. Den dagen lo noen andre hele veien til banken.Men hvor kommer milliardene disse karen drar inn i fra?
Til sjuende og sist så er det jo noen som må betale regninga.
Så dersom prisen er f.eks 4 kroner / kWh en mandags morgen så betaler man istedenfor 5 kroner + påslag og nettleie 2,94 kroner + påslag og nettleie (begge prisene er inkl mva). Så det er fortsatt potesiale for at det kan bli temmelig dyrt innimellom når forbruket er som høyest.Og selvsagt så er forbruket i de dyreste timene.
Det eneste av betydning jeg egentlig kan se er aktuelt om natta er å lade el-bil?
- Vi varmer opp mens vi er våkne
- Vi dusjer om morgenen
- Vi lager mat etter arbeidstid
- Vi vasker klær i våkenperioden (brannvesen og forsikringselskaper har advart i årevis mot å vaske om natta)
Er ikke fakturaen vi får fra strømleverandør en "prisvektet gjennomsnittspris" - altså summen av alt timepriset forbrukt, delt på totalt forbruk , og at det er denne som vil bli lagt til grunn for støtten?Siden det er på månedssnittet blir det ikke helt slik, men så vidt jeg kan se blir ordningen dårligere jo større avvik det er mellom de dyreste timene og månedssnittet.
Jo det er hva som står på fakturaen min i alle fall. Om det er denne som legges til grunn så blir vel effekten jeg snakker om nullet ut så vidt jeg kan se.Er ikke fakturaen vi får fra strømleverandør en "prisvektet gjennomsnittspris" - altså summen av alt timepriset forbrukt, delt på totalt forbruk , og at det er denne som vil bli lagt til grunn for støtten?
Så langt i desember er det 1,90 ca + nettleie basert på min avregning hittil i måneden. Dvs 1,52 før mva på selve strømprisen. Med dette opplegget blir det da, så langt, 1,11 + mva eller 1.39 med mva, snittet for måneden totalt sett ender nok en del lavere og også forbruket siden det var lovlig kaldt i begynnelsen av desember og meldt mildt fremover.Så 70 øre er den nye normalprisen på strøm? Tror, som Weld, at det blir mye baluba før dette er over. Rart, rett etter valget meldte jeg at strømpriser blir regjeringens største utfordring. Men som Jacobsen skriver her, er det ubegripelig at det tok så lang tid før Støre og Vedum skjønte at de stod i en hengemyr.
Ja og dette betyr jo at jo mer strøm en velger å bruke de timene som er høyest priset i døgnet jo høyere blir gjennomsnitt spotprisen som står på månedsfakturaen. Og dette fører da igjen til høyere kronebeløp i støtte på samme faktura.Jo det er hva som står på fakturaen min i alle fall. Om det er denne som legges til grunn så blir vel effekten jeg snakker om nullet ut så vidt jeg kan se.
Jeg vil ikke gå så langt, men jeg funderer litt på hvordan de tenkte her. Hvorfor legge taket på 5000 kWh, som nesten ingen husholdninger vil overstige? Hvorfor halvparten? Hvorfor presenterer Støre dette som et pristak på spotprisen når det gjelder gjennomsnittsprisen over en måned?Rett og slett et hån mot det norske folk
Det er ingen rabatt om spotprisen når f eks 5 kr/kWh med mindre gjennomsnittet for måneden også går over 70 øre/kWh. Om Støre er riktig sitert ser det ut til at han ikke forstår sitt eget forslag.- Fra og med neste strømregning vil det komme et fratrekk i fakturaen. Staten vil ta halvparten av regninga for det som overstiger en spotpris på 70 øre per kWh, sier Støre.
Ikke vet jeg men trodde de skulle komme med et virkelig løft fremover, dette blir jo bare smulerJeg vil ikke gå så langt, men jeg funderer litt på hvordan de tenkte her. Hvorfor legge taket på 5000 kWh, som nesten ingen husholdninger vil overstige? Hvorfor halvparten? Hvorfor presenterer Støre dette som et pristak på spotprisen når det gjelder gjennomsnittsprisen over en måned?
Kutter folks strømregning
Regjeringen presenterer nye tiltak knyttet til strømsituasjonen i Norge.www.dagbladet.no
Det er ingen rabatt om spotprisen når f eks 5 kr/kWh med mindre gjennomsnittet for måneden også går over 70 øre/kWh.