Forskjellen er, og dette bør selv du kunne forstå;D
Offentlig drift= gjøre jobben
Privat drift= gjøre jobben + overskudd til eierne.
Hvorfor nr.2 skulle koste mindre penger enn nr. 1 må du forklare meg.
Det er ganske åpenbart. Offentligheten er ikke strukturelt egnet til å drive organisasjoner og forretningsvirksomhet. Offentlig embetsverk styres av politikere, politikere styres av ideologi. Drift av bedrifter og institusjoner bør skje på et pragmatisk og ikke et ideologisk grunnlag. Enda verre er det når ideologien og løsningene kan skifte fra valg til valg. Dette gir åpenbart ikke gode driftsvilkår. God drift forutsetter kompetente beslutningstakere som agerer på et pragmatisk beslutningsgrunnlag, det får man ikke når politiske organer skal drive. Politikk og forretninger burde i mine øyne holdes adskilt så langt det er mulig. Videre er den strukturelle oppbygning og ansvarforhold i en så stor entitet som staten alt for uklar til å kunne bedrive effektiv detaljstyring. Gode avgjørelser forutsetter nærhet og direkte dialog mellom ansvarshavende beslutningstager og berørt enhet. Det har man ikke i staten.
Summarum: Staten er strukturelt uegnet og agerer på et ideologisk/politisk og ikke et pragmatisk beslutningsgrunnlag, derfor vil offentlig drift nesten uten unntak bli dyrere og mer ineffektivt enn privat ditto.
Eller er det kanskje reklamefinansierte buss skur du sikter til.
Jeg siktet bl.a. til sykehjemmene på Moholt og Ranheim. En evalueringsrapport viste at konkurranseutsettingen hadde fungert meget bra og både brukerne og deres pårørende var svært fornøyd med tjenestene. Det ble også drevet kostnadseffektivt, kort sagt; alt var feiende flott. Imidlertid sørget de rødgrønne dessverre for å rekommunalisere sykehjemmene da de fikk flertall.
FRP er skumle fordi de sier: bla-bla-bla
Et minstemål av seriøsitet burde man kanskje opprettholdt i denne debatten. Du fremstår ellers som en fornuftig fyr; en slik virkelighetsfjern demonisering kler deg dårlig. Den reelle forskjellen mellom partiene på Stortinget, i hvertfall innenfor samme blokk, er peanuts, småjusteringer hit og dit.
Ellers var NSDAP, som du drar paralleller til, alt annet enn et liberalt parti, de søkte en meget sterk statsmakt med full kontroll over forretningslivet. Weimarrepublikken var liberal, det tredje riket var alt annet. Nazismen spilte sterkt på levninger fra romantikken såvel som likhetsidealer (for sine borgere), statsmakt, arbeideridealer og kollektiv/solidaritet. Paralleller mellom dette og dagens høyreside/neoliberalisme er helt søkt. Nazistene var mot kapitalisme og liberalisme, de var som partinavnet forteller, nasjonalsosialister.
"The main plank in the National Socialist programme is to abolish the liberalistic concept of the individual and the Marxist concept of humanity and to substitute therefore the folk community, rooted in the soil and bound together by the bond of its common blood." - Adolf Hitler, 1937 (
kilde).
Fr.p er et ekstemt liberalistisk parti med en saksprofil som endres med markedet (egne lite opplyste velgeres mening til enhver tid).
Å stemple velgergrupper som ikke mener det samme som deg selv som lite opplyste fremstår som temmelig arrogant, men det har vi jo diskutert før. Disse forsvarerne av fordomsfrihet har en selsom evne til å sparke mot grupper som ikke faller inn under deres "marked" de også, enten det dreier seg om liberalister, høytlønte, leger (hva var det du kalte leger igjen? samfunnssnyltere?), kristne, konservative eller andre. Slik skinnhellig "toleranse" overbeviser ikke i det hele tatt.
Det finnes forøvrig ikke noe allmenngyldig mål på "opplysthet" såvidt meg bekjent. Kan derfor med glede meddele at jeg ikke finner din karakteristikk treffende i det hele tatt.