Det med oppgitt lydnivå på de forskjellige merkene skal dere ta med en STOOR klype salt og jaggu litt pepper også.
Tror ikke det finnes to produsenter som måler og oppgir sine lyddata etter en fast norm. Noen måler i kjøling, noen måler i varme, noen måler ved nominell effekt, noen måler ved absolutt minimumpådrag, noen måler en meter unna, noen måler hos naboen, noen måler der de får best resultat.
Det finnes ikke en fast modell som sier at sånn skal det gjøres og da er det et problem. Alle oppgir vel en eller annen dbA, men om det er kun dbA eller om det er målt ved en gitt frekvens, nei det aner ingen.
Det er akkurat det samme som ved COP verdien. Det finnes ingen fast modell/mal på hvordan dette SKAL måles, alle finner gjerne en måte å måle på som gjør at sin pumpe kommer best ut.
Ja men...............tanker kanskje noen nå. Det finnes jo tester av uavhengige firmaer/ forskere som har sjekket modeller mot hverandre.
Ja det gjør det, men om du graver i de så er det veldig få modeller som har lik nominell effekt, eller så er de målt ved forskjellig hertz(pådrag).
Foreksempel har noen en nominell effekt på 3200 watt som de bruker til å måle med. Andre har oppgitt sin nominelle effekt til 3600 watt, andre igjen er på 3400 watt.
Og da blir sammenligningen egentlig helt feil.
Tar men en pumpe med oppgitt nominell effekt på 3600 watt og "girer" den ned til 3200 watt som andre oppgir, så får du en helt annen og mye bedre COP verdi på pumpa di, er ikke verre enn det.
Det er derfor det skulle vært opplest og vedtatt at slike tester skulle vært gjort ved samme nominell effekt og dermed baste. Slik det er nå, så er det mye villeding ute å går.
Ta Kirigamine foreksempel. De flagger høyt og tydelig at den gir like mye ved -15 som ved +7 grader. Javel, folk biter på og tror de får over 6,0 kw ved -15 også siden den jo er på over 6,0 kw.
Tenker man litt på det, så skjønner man at det er fysisk umulig grunnet utetemperaturen som forandrer seg 22 grader. Når man i tillegg kan ta med at kjølemediet som snurrer i utedelen stort sett holder samme temperatur om det er -15 eller +7 så skjønner man at noe er galt.
Så hva har de gjort for å få like mye ved -15 ute?
Jo, de har begrenset pumpe i elektronikken, slik at den ved +7 ikke får lov til å gi mer enn den gjør ved -15. På den måten gir den like mye ved -15 som ved +7 grader ute. Kort fortalt. Panasonic har gjort det samme med sine nye modeller. De begrenser den ved +7 ute, den får ikke lov til å gi max effekt da.
Det sagt, så er det en veldig bra pumpe, i likhet med de fleste kjente merkene.
Skal ikke forsøke å lage noen skremselspropaganda her, men det er så mye villeding i varmepumpeverdenen, og normale folk går jo helt i surr. Det er ikke lett å velge forståelig nok, men jeg har alltid sagt at holder du deg til et kjent merke som du har hørt om før så er du rimelig trygg.
Det er ikke store forskjellen på pumpene egentlig, og åpner du de så er de skremmende like alle sammen.