@blitzkrieg: MDF er en god ide, to plater på 40x40cm til topp og bunn. og 4 plater på 20x(ønsket høyde), limes sammen med industrilim og sandfylles før topplaten limes på. Så litt sandpapir og sparkel så lakkerer du i ønsket farge. Svært enkelt og blir garantert bra.
Ja, omtrent noe sånt jeg tenkte meg. Topp og bunnplate i samme størrelse som høyttaleren, og noe tregreier som bein imellom for å holde dem oppe. Men det var et bra tips det med å lage et hulrom av MDF som kan sandfylles, jeg vurderte egentlig massive trebjelker. Tror jeg skal ta med meg det sandfyllbart-hulroms-trikset videre i planleggingen, takk for tipset.
Og kanskje noen myke fjærer eller gummidempere (høye slanke f.eks) mellom boksene, slik at det flyter godt i horisontalplanet?
Ja, det er en selvfølge etter at jeg fant ut hvor mye det hadde å si for lyden. Har sett på noen industrivarianter av typen maskinføtter til følsom elektronikk o.l. fra Trelleborg, men det krever ganske mye hodebry å finne en som passer mtp. vekt og belastning. Hvor mange man skal bruke, hvilken hardhet (60 shore?), og hvilken utforming som er best. Mulig jeg bare går for enkle sorbothane puter som de man får kjøpt i hifibutikker, men myk demping under høyttalerne skal det være.
Høyttalerne utgjør jo ingen brutal belastning på isolatorene, så bare de tåler lasten statisk så bør de duge. Med andre ord, sats på så lavt svingetall som mulig. Grunnen til at jeg sier slanke er jo for å få lavt svingetall horisontalt. Altså diameter < høyde. Det finnes jo fjærer i stål. I praksis isolerer gummi og stål like bra. De er elastiske og har lite hysterese. DVS; det er lite energitap eller varmedannelse i isolatoren, eller demping om du vil. Så om det hele settes i bevegelse, så tar det litt tid før det roer seg ned.
En fjær eller isolator har normalt et arbeidsområde. For en komprimert fjær/isolator ønsker man normalt å ligge omtrent midt mellom ubelastet lengde og fullt komprimert lengde. Da skal det hele ligge å flyte uten å nå endebegrensningene, om det er dimensjonert riktig. Jeg vil anta bevegelsesfriheten vertikalt ikke er av samme betydning som friheten i lydaksen. Og dermed burde tre eller fire slanke sylindriske eller timeglassformede isolatorer på høykant gjøre susen. Ville satset på å få tyngdepunktet sentrert mellom demperne, så om kassa er fremtung; to foran og en sentrert bak. Det kan være at du ønsker fremre dempere foran høyttalerfronten.
Noen dempere har innvendige gjenger. Min erfaring er at dette går på bekostning av fjæregenskapene. Velg utvendige gjenger (gjenget pinne ut) og det burde rekke med gjenger i den ene enden, og den andre enden fri.
Sorbotane-dempere: er ikke disse veldig lave? Jeg tror disse gir mindre enn ønsket bevegelse i horisontalplanet.
Prøvde å finne novibra og conti sine demperkatalog på nettet. Men de har rota det til, så man må bruke litt tid på å fine frem. Ebay er vel et bra sted å lete.