Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.950
    Antall liker
    3.481
    Er det mulig at noen syns dette er godt?
    Irrelevant spørsmål - spørsmålet er "blir noen mette av dette for passe lite penger og bidrar produktet i tilstrekkelig mengde på de involvertes bunnlinje". Og på det er svaret "ja";)
    Tro hvordan de ansatte på produksjonslinja hos Nordfjordkjøtt har det? Kanskje dem blir små-kvalm når dem ser snitzlene farer bortover båndet?
    Yrkesstolthet, hva er det? ;)
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Vel, når Gilde selger langtidsmørnet kjøtt til høyere pris, som de ikke en gang gidder å skjære av senene på, så bør man vel ikke forvente stort av tilbudsvarene.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    "TV2 hjelper deg" har konkludert med at billig mat er best. Hva kostet den konklusjonen, mon tro?
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.718
    Antall liker
    8.142
    Torget vurderinger
    0
    Er det mulig at noen syns dette er godt?

    Svar JA! Hvis ikke ville de ikke ha produsert det!

    Nå er jeg usikker på hvilket produkt du tenker på for snitzel med marinade rundt har jeg vel ikke vært borte i? Tror jeg??

    Men hvis du tar i betraktning at nordmenn er "verdensmestere" i spising av Grandiosa bør du ikke legge lista så veldig høyt hva gjelder nasjonens kulinariske nivå! Misforstå meg rett, Grandiosa smaker ikke vondt, men noe kjedeligere og mindre inspirerende i retning "menneskefor" tror jeg knapt finnes. Har ikke prøvd, men mistenker at pappskiven den ligger på smaker omtrent på samme måte som pizzaen.

    Og så lenge noen ønsker å kjøpe produktene ser jeg ikke noe problem i at de lages, men det triste er at de ikke lager bedre alternativer for folk som ønsker å dels "noe annet" og dels "noe bedre"!

    Fremtiden ser dyster ut når man tenker på alle de barn som vokser opp med illusjonen om at "Lørdagsgrandis" er en høydare i livet!
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Men vi får i oss en masse veksthormoner og antibiotika, og døtrene våre er snart kjønnsmodne i en alder av ti! Så noen fordeler er det da med moderne landbruk.
    Saklig angrep på pampeveldet?
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Dette forteller litt om din uansvarlige holdning - man viser ikke HFS til koner og barn.

    BTW, jeg skjønner fortsatt ikke din oppfatning a våre meninger om bønder... Selv de værste sysemkritikerekstremistene i tråden har da ved gjentatte aledninger gitt uttrykk for at bøndene per se IKKE er problemet, og at de ønskes alt godt??

    Uansvarlig? Det ser ut til at enkelte har godt av å bli minnet på at det faktisk er hardtarbeidende, ærlige mennesker som æresskjelles i disse trådene. Er du tøff nok til å skrive må du tåle at folk leser.

    Når det gjelder min oppfatning av deres meninger så er den krystallklar. Basert på hva dere har skrevet.


    Dette er en evig runddans, og når forskjellige personer har diametralt motsatt oppfatning av hvordan et problem fremstilles så er det nok i primsipp umulig å enes.
    Jeg ønsker bøndene alt godt; anstendig lønn og fritid i tillegg til de godene de har i kraft av yrket, jeg kjøper helst mat produsert her til lands dersom kvaliteten er slik den bør være. jeg er til og med villig til å betale en god del mer dersom det kan sikre bedre kår for våre bønder. Men det må jo være forutsatt at betalingen vitterlig går til bøndene da, og ikke til et overadministrert pampevelde som i prinsipp motarbeider nettopp bøndene. Og slik jeg har forstått de værste andre kjeftausene her inne så er deres oppfatning av problemstillingen relativt på samme spor... Det er ikke bøndene som æresskjelles, som du så dramatisk kaller det; det er pampeveldet!! Ser du ikke det?
    Enighet? De aller fleste av dere er vel rørende enige, ut fra premissene lagt av et par tre Forumrever som tar på seg oppgaven om å "opplyse" oss om tingenes tilstand. Her og alle andre steder.

    Kjekt at du er villig til å betale mer for norsk mat. De aller fleste, når de blir spurt, sier det samme. Men i hvor stor grad tror du at din økte betalingsvillighet gjenspeiles i økte priser til bonden? Hva slags prisutvikling tror du bonden har hatt på melk/kjøtt)korn osv de siste 20 år? Hva slags prisutvikling har handlekurven din hatt? Er det du eller kjedene som forhandler pris med bonden? Kjedene, med det formål å få prisene lavest mulig kanskje? En vinn-vinn situasjon for alle, som det så diplomatisk heter. Nå må du/dere forklare meg en gang for alle: Hvilke mekanisme er det som gjør at en tenkt situasjon der bøndene fratas muligheten til felles salg/foredling/distribusjon gjennom sine samvirkebedrifter (=pampeveldet som dere kaller det) skulle ØKE bondens inntekter? Inntekter som nå er så lave at det er ikke en kjeft som vil bli bonde lenger. Prisdannelsen til bonde er ikke preget av fair trade og en slags gentlemens agreement der man forstår landbrukets behov for kostnadskompensasjon og prispress. Det handler om rått prispress. Av og til er dere like naive som konspiratoriske!

    At samvirke, eid og drevet av bøndene gjennom 150 år skal være årsaken til problemene for landbruket burde falle på sin egen urimelighet. Jeg har forsøkt å belyse samvirkets oppbygning, historikk og oppgaver i en god del innlegg tidligere, så det gidder jeg ikke repetere. Men ved å hamre løs på stort sett alle sider ved landbruket; produktspekter, organisering, pris, effektivitet, politisk makt etc etc så dannes det et entydig negativt bilde som, for noen her på forumet, tydeligvis gir en ekstra spiss på hverdagen. Vi kan godt diskutere alternative modeller for matproduksjon, salg og foredling i Norge men ser dere virkelig for dere en fragmentering av dagligvarehandelen på lik linje med en fragmentering av landbruket? Husk at dere var selv med på å radere ut kjøpmannen på hjørnet da dere begynte å harryhandle i Sverige og Rema. Billig skulle det være og billig har det blitt.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Odd J; hvis du vet hva vi mener, forfor kjenner vi oss da ikke igjen i dine karakteristikker av våre meninger?
    Slagsvold Vedums kjerneutsagn for tiden: "...jeg skjønte raskt at han har et noe annet syn enn meg i spørsmålet om vi skal ha norsk landbruk eller ikke."
    Jeg er vegen, sannheten og livet.

    Har du blitt nyreligiøs her inne? Profetens skjegg sprer jo sitt allmektige budskap med stødig kurs så det var vel ikke annet å vente. God bedring.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Gjentar meg selv, med et par innskytelser: Det er en vedtatt, og mislykket, politikk at norske bønder skal produsere basisvarer. Videre skal de som følge av lønns-/kostnadsnivået tjene fem ganger mer på dette enn bønder i områder som fra naturens side er langt mer egnet for slik produksjon. En kombinasjon av kostnadskutt i alle ledd og Festung Norwegen importvern er en forutsetning for en slik politikk, pluss dårlig ressursutnyttelse og ytterligere forskyvning av lønns-/kostnadsforskjeller. Systemet fungerer ikke og fører til at både bønder og forbrukere har dårlige kår sammenlignet med de fleste andre utviklede land. Sp er imidlertid ekstremt reaksjonært og vil blokkere ethvert forslag i retning av å reformere den mislykkede politikken, selv om gårdsbruk legges ned i et stadig høyere tempo og butikkhyllene blir mer og mer ensrettet. Den Sovjetinspirerte norske landbrukspolitikken styrt av matoligarker og kooperasjoner har gått ut på dato, i den grad den noensinne har vært fornuftig. Bønder med interesse av en fremtid innen yrket burde søke uavhengighet fra oligarkene og se mot nye markeder og markedssegmenter, i stedet for bare å fortsette å kverne ut Tinemelk og Gildekarbis inntil de går konkurs.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Dette forteller litt om din uansvarlige holdning - man viser ikke HFS til koner og barn.

    BTW, jeg skjønner fortsatt ikke din oppfatning a våre meninger om bønder... Selv de værste sysemkritikerekstremistene i tråden har da ved gjentatte aledninger gitt uttrykk for at bøndene per se IKKE er problemet, og at de ønskes alt godt??

    Uansvarlig? Det ser ut til at enkelte har godt av å bli minnet på at det faktisk er hardtarbeidende, ærlige mennesker som æresskjelles i disse trådene. Er du tøff nok til å skrive må du tåle at folk leser.

    Når det gjelder min oppfatning av deres meninger så er den krystallklar. Basert på hva dere har skrevet.


    Dette er en evig runddans, og når forskjellige personer har diametralt motsatt oppfatning av hvordan et problem fremstilles så er det nok i primsipp umulig å enes.
    Jeg ønsker bøndene alt godt; anstendig lønn og fritid i tillegg til de godene de har i kraft av yrket, jeg kjøper helst mat produsert her til lands dersom kvaliteten er slik den bør være. jeg er til og med villig til å betale en god del mer dersom det kan sikre bedre kår for våre bønder. Men det må jo være forutsatt at betalingen vitterlig går til bøndene da, og ikke til et overadministrert pampevelde som i prinsipp motarbeider nettopp bøndene. Og slik jeg har forstått de værste andre kjeftausene her inne så er deres oppfatning av problemstillingen relativt på samme spor... Det er ikke bøndene som æresskjelles, som du så dramatisk kaller det; det er pampeveldet!! Ser du ikke det?
    Enighet? De aller fleste av dere er vel rørende enige, ut fra premissene lagt av et par tre Forumrever som tar på seg oppgaven om å "opplyse" oss om tingenes tilstand. Her og alle andre steder.

    Kjekt at du er villig til å betale mer for norsk mat. De aller fleste, når de blir spurt, sier det samme. Men i hvor stor grad tror du at din økte betalingsvillighet gjenspeiles i økte priser til bonden? Hva slags prisutvikling tror du bonden har hatt på melk/kjøtt)korn osv de siste 20 år? Hva slags prisutvikling har handlekurven din hatt? Er det du eller kjedene som forhandler pris med bonden? Kjedene, med det formål å få prisene lavest mulig kanskje? En vinn-vinn situasjon for alle, som det så diplomatisk heter. Nå må du/dere forklare meg en gang for alle: Hvilke mekanisme er det som gjør at en tenkt situasjon der bøndene fratas muligheten til felles salg/foredling/distribusjon gjennom sine samvirkebedrifter (=pampeveldet som dere kaller det) skulle ØKE bondens inntekter? Inntekter som nå er så lave at det er ikke en kjeft som vil bli bonde lenger. Prisdannelsen til bonde er ikke preget av fair trade og en slags gentlemens agreement der man forstår landbrukets behov for kostnadskompensasjon og prispress. Det handler om rått prispress. Av og til er dere like naive som konspiratoriske!

    At samvirke, eid og drevet av bøndene gjennom 150 år skal være årsaken til problemene for landbruket burde falle på sin egen urimelighet. Jeg har forsøkt å belyse samvirkets oppbygning, historikk og oppgaver i en god del innlegg tidligere, så det gidder jeg ikke repetere. Men ved å hamre løs på stort sett alle sider ved landbruket; produktspekter, organisering, pris, effektivitet, politisk makt etc etc så dannes det et entydig negativt bilde som, for noen her på forumet, tydeligvis gir en ekstra spiss på hverdagen. Vi kan godt diskutere alternative modeller for matproduksjon, salg og foredling i Norge men ser dere virkelig for dere en fragmentering av dagligvarehandelen på lik linje med en fragmentering av landbruket? Husk at dere var selv med på å radere ut kjøpmannen på hjørnet da dere begynte å harryhandle i Sverige og Rema. Billig skulle det være og billig har det blitt.
    Samvirkemodellen og resten av opplegget rundt bøndene har medført at bøndene har stadig dårligere betingelser, høy selvmordsrate, stygg skillsmissestatistikk osv. alt i følge deg! At de (Tine, nortura og resten av kjeltringpakket) lar seg presse til stadig dårligere betingelser av kjedene er et resultat av inkompetanse. De har faktisk monopol på de fleste råvarer de bearbeider og selger
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.613
    Torget vurderinger
    23
    Dette forteller litt om din uansvarlige holdning - man viser ikke HFS til koner og barn.

    BTW, jeg skjønner fortsatt ikke din oppfatning a våre meninger om bønder... Selv de værste sysemkritikerekstremistene i tråden har da ved gjentatte aledninger gitt uttrykk for at bøndene per se IKKE er problemet, og at de ønskes alt godt??

    Uansvarlig? Det ser ut til at enkelte har godt av å bli minnet på at det faktisk er hardtarbeidende, ærlige mennesker som æresskjelles i disse trådene. Er du tøff nok til å skrive må du tåle at folk leser.

    Når det gjelder min oppfatning av deres meninger så er den krystallklar. Basert på hva dere har skrevet.


    Dette er en evig runddans, og når forskjellige personer har diametralt motsatt oppfatning av hvordan et problem fremstilles så er det nok i primsipp umulig å enes.
    Jeg ønsker bøndene alt godt; anstendig lønn og fritid i tillegg til de godene de har i kraft av yrket, jeg kjøper helst mat produsert her til lands dersom kvaliteten er slik den bør være. jeg er til og med villig til å betale en god del mer dersom det kan sikre bedre kår for våre bønder. Men det må jo være forutsatt at betalingen vitterlig går til bøndene da, og ikke til et overadministrert pampevelde som i prinsipp motarbeider nettopp bøndene. Og slik jeg har forstått de værste andre kjeftausene her inne så er deres oppfatning av problemstillingen relativt på samme spor... Det er ikke bøndene som æresskjelles, som du så dramatisk kaller det; det er pampeveldet!! Ser du ikke det?
    Enighet? De aller fleste av dere er vel rørende enige, ut fra premissene lagt av et par tre Forumrever som tar på seg oppgaven om å "opplyse" oss om tingenes tilstand. Her og alle andre steder.

    Kjekt at du er villig til å betale mer for norsk mat. De aller fleste, når de blir spurt, sier det samme. Men i hvor stor grad tror du at din økte betalingsvillighet gjenspeiles i økte priser til bonden? Hva slags prisutvikling tror du bonden har hatt på melk/kjøtt)korn osv de siste 20 år? Hva slags prisutvikling har handlekurven din hatt? Er det du eller kjedene som forhandler pris med bonden? Kjedene, med det formål å få prisene lavest mulig kanskje? En vinn-vinn situasjon for alle, som det så diplomatisk heter. Nå må du/dere forklare meg en gang for alle: Hvilke mekanisme er det som gjør at en tenkt situasjon der bøndene fratas muligheten til felles salg/foredling/distribusjon gjennom sine samvirkebedrifter (=pampeveldet som dere kaller det) skulle ØKE bondens inntekter? Inntekter som nå er så lave at det er ikke en kjeft som vil bli bonde lenger. Prisdannelsen til bonde er ikke preget av fair trade og en slags gentlemens agreement der man forstår landbrukets behov for kostnadskompensasjon og prispress. Det handler om rått prispress. Av og til er dere like naive som konspiratoriske!

    At samvirke, eid og drevet av bøndene gjennom 150 år skal være årsaken til problemene for landbruket burde falle på sin egen urimelighet. Jeg har forsøkt å belyse samvirkets oppbygning, historikk og oppgaver i en god del innlegg tidligere, så det gidder jeg ikke repetere. Men ved å hamre løs på stort sett alle sider ved landbruket; produktspekter, organisering, pris, effektivitet, politisk makt etc etc så dannes det et entydig negativt bilde som, for noen her på forumet, tydeligvis gir en ekstra spiss på hverdagen. Vi kan godt diskutere alternative modeller for matproduksjon, salg og foredling i Norge men ser dere virkelig for dere en fragmentering av dagligvarehandelen på lik linje med en fragmentering av landbruket? Husk at dere var selv med på å radere ut kjøpmannen på hjørnet da dere begynte å harryhandle i Sverige og Rema. Billig skulle det være og billig har det blitt.
    1. Jeg har hittil ikke bedrevet det du kaller harryhandel i det hele tatt

    2. Jeg har aldri handlet i noe annet enn kvalitetsbutikker med kompetent betjening og relevant kvalitet på matvarene

    3. For likeverdige standardvarer bruker jeg konsekvent "kjøpmannen på hjørnet" og har ALLTID gjort dette

    4. Jeg har alltid oppfordret alle rundt meg til å gjøre det samme, og det rimelig aktivt

    5. Jeg har alltid satt kvalitet i høysetet, uansett type innkjøp, og vært advokat for dette hele tiden

    6. Jeg har jobbet i produksjon/varedistribusjon i 25 år og VET at det kan gjøres langt bedre for bøndene

    7. Jeg søker aktivt norske produsenter og leverandører, og handler mye på "Bondens Marked" og av andre private tilvirkere av landbruksprodukter, bruker bl.a. slike artikler som julegaver for å fremme interessen

    At du kaller oss naive og attpåtil nærmest laster OSS (som faktisk er bevisste og prøver å hjelpe til litt), for at bøndene stadig får mindre betalt er både frekt, arrogant og smakløst.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    Det var rørende å se Stein Erik Hagen på nyhetene imorges. Han var imot monopolisering i dagligvarebransjen og mente det burde være forbudt for kjedene å forhandle frem gunstigere avtaler avtaler enn konkurrentene. Han mente at grossistleddet (Orkla) burde være de som bestemte prisene.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.613
    Torget vurderinger
    23
    Hagen er VÆRSTINGEN av de falske.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Odd J; hvis du vet hva vi mener, forfor kjenner vi oss da ikke igjen i dine karakteristikker av våre meninger?
    Slagsvold Vedums kjerneutsagn for tiden: "...jeg skjønte raskt at han har et noe annet syn enn meg i spørsmålet om vi skal ha norsk landbruk eller ikke."
    Jeg er vegen, sannheten og livet.

    Har du blitt nyreligiøs her inne? Profetens skjegg sprer jo sitt allmektige budskap med stødig kurs så det var vel ikke annet å vente. God bedring.
    Langt ifra. Jeg tror definitivt ikke på vår allmektige landbruksminister.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Gjentar meg selv, med et par innskytelser: Det er en vedtatt, og mislykket, politikk at norske bønder skal produsere basisvarer. Videre skal de som følge av lønns-/kostnadsnivået tjene fem ganger mer på dette enn bønder i områder som fra naturens side er langt mer egnet for slik produksjon. En kombinasjon av kostnadskutt i alle ledd og Festung Norwegen importvern er en forutsetning for en slik politikk, pluss dårlig ressursutnyttelse og ytterligere forskyvning av lønns-/kostnadsforskjeller. Systemet fungerer ikke og fører til at både bønder og forbrukere har dårlige kår sammenlignet med de fleste andre utviklede land. Sp er imidlertid ekstremt reaksjonært og vil blokkere ethvert forslag i retning av å reformere den mislykkede politikken, selv om gårdsbruk legges ned i et stadig høyere tempo og butikkhyllene blir mer og mer ensrettet. Den Sovjetinspirerte norske landbrukspolitikken styrt av matoligarker og kooperasjoner har gått ut på dato, i den grad den noensinne har vært fornuftig. Bønder med interesse av en fremtid innen yrket burde søke uavhengighet fra oligarkene og se mot nye markeder og markedssegmenter, i stedet for bare å fortsette å kverne ut Tinemelk og Gildekarbis inntil de går konkurs.
    Jeg skal kommentere din påstander:

    Basisvarer: Norske bønder produserer råvarer. Melk, kjøtt, grønnsaker, frukt korn. Vi kan godt diskutere kvaliteten på råvarene, den vet jeg en del om. Noe foredles gjennom egne bedrifter (samvirke, gårdsutsalg) resten selges til private foredlingsbedrifter som lager egne produkter. Produktspekteret spenner vidt, fra EMV til halv pris av originalvare og helt opp til Highend. Folk står fritt i å kjøpe i det segmentet de vil. Men at dette er mislykket forstår jeg ikke helt. Folk er ekstremt opptatt av pris i Norge, etter min mening som et resultat at kjedene i 25 år hav vært nærmest sykelig opptatt av å fokusere på billig - billig - billig. Man føler seg nærmest dum hvis man velger originalvare istedet for EMV til halv pris der de ligger side om side i butikkhylla. Da jeg begynte som student i Oslo i 1986 kostet en stekt broiler, som det het den gang, 48kr. En grillet kylling koster ikke mer nå heller. Fra Highendt til billigsegment egentlig. Kjøpesterke feinscmeckere har et rikelig utvalg av både innenlandske og utenlandske kjøtt - og meieriprodukter å velge mellom. Ikke så mye kjedebutikkene (men det vil komme også der når de ser at dette selger) men å gå på 'kulinarisk oppdagerferd' er spennede og noe mange av dere bedriver. Men at dette karakteriseres som mislykket blir feil. Vi kommer aldri dit at all mat som kjøpes i Norge er High-end.

    Kostnadsnivå/lønnsnivå: Det ER et høyere kostnadsnivå i Norge. Og det merker bøndene for de kjøper MYE varer og tjenester av andre. Norskprodusert mat kan derfor aldri bli like billig, krone for krone, som mat fra en del andre land. Men hvilke varer og tjenester er ikke dyrere i Norge enn omtrent alle andre land i vesten/verden?? Så har vi også verdens høyeste lønnsnivå. I sum: Ola og Kari bruker rundt 10-11% av lønna si på mat, dette har sunket jevnt og trutt hvert eneste år i lang tid. Er vel kanskje en håndfull land som bruker mindre, men likevel. Norske bønder har en dokumentert økning i produksjonseffektivitet som er større enn landet forøvrig, denne har fortsatt helt til nå og er ikke et resultat av at vi startet i steinrøysa på 40-tallet som noen ville ha det til (regne prosent fra ingenting osv). Denne effektiviseringen har hatt sin pris: gevinsten har ikke kommet bøndene til gode (relativ lønnsevne redusert jevnt og trutt, nå ligger det vel på 30 - 50% av indutriarbeiders lønnsevne), det er et veldig etterslep på nødvendige investeringer, særlig på fjøssiden. Mesteparten driver nå i fjøs fra byggeboomen 1975 - 1985. Disse er nå nedslitte. Rekruttering er nesten fraværende; det er snart INGEN som satser på en karriere som heltidsbonde. Nå er faktisk ikke situasjonen for europeiske bønder særlig bedre; tvert i mot, den er nok adskillig verre mange steder. Dansk landbruk er nedgjeldet noe hinsides, svenskene har brakklagt halvparten av landet, dekker ikke egen basisproduksjon av melk og storfekjøtt på noe vis. Det brennes traktordekk i gatene nedover Europa og traktorkolonner blokkerer storbyene jevnlig. Bare for moro skyld? Bønder kjemper med ryggen mot veggen over hele linja. SÅ hvor 5-gangen skal tas i bruk er jeg ikke sikker på.

    Ressursutnyttelse/naturgitthet: La det være helt klart; Norge er et utmerket land å drive jordbruk og husdyrhold i. Vi har næringsrik jord. Nok vann (ikke minst!). Vi ligger i en temperatursone med relativt varme sommere og relativt kalde vintre. Dette er mye mer gunstig enn sommer året rundt. Problemer med parasitter, mikrosopp og andre skadegjørere er enormt i de store monokulturproduksjonene som dere beundrer på bildene fra det store utland. Norske kornavlinger er like store som i andre land. Synes du forresten ikke at kornåkrene i Midtvesten så litt pjuskete ut i år? Og litt hett i Australia også kanskje? En halvgrad her og en halvgrad der, vi har mye gøy i vente.

    Festung Norwegen: Norge har et tverrpolitisk bestemt tollvern, på lik linje med alle andre vestlige land. EU har minst like strengt regime som Norge for vern mot billigmat utenfra. Norge importerer mer mat enn de aller fleste andre land, ca 50%. Norge bruker mindre i landbruksstøtte enn EU (0,42% mot 0,57%) USA ligger langt over dette igjen. Norge har ensidig økt tollfri importkvote på ost over flere år uten at dette er møtt med gjenytelse fra EU si side.

    Bønders/forbrukeres kår: Jeg nekter for at den norske forbruker fremstår som OFFER i denne sammenheng. Det er landsdekkende distribusjon av et vidt spekter av matvarer til hver minste lille krok av dette landet, inkludert lettbedervelige matvarer som krever ubrutt kjølekjede fra ku til forbruker. Det siste er det faktisk ikke så mange land som har. Aldri har man hatt så mye forskjellig å velge mellom som nå, enten man spaserer i Mathallen i Oslo eller handler på Coop i Kjøllefjord.
    Når det gjelder bøndenes kår så er altså det dokumentert og forsket på. Det er ikke så lenger så mange som vil bli bonde, så det er bare å kjøpe deg gård. Her omkring får du to for det det koster å bygge deg et hus (dette også et lite spark til byggebransjen som har fått dokumentert en redusert effektivitet de siste årene).

    SP reaksjonært: tvert i mot, jeg vil si at Sp er konservativt. Sp er vel det partiet, kanskje sammen med KrF, som har størst forståelse for nødvendigheten av å ha et desentralisert, sterkt og vitalt landbruk i hele landet. Partiet er vel innforstått med problemene for næringa, men har ikke fått særlig gjennomslag for behovet for å styrke den hos sine medpartier i denne regjeringa. At Sp har hatt landbruksministeren spiller faktisk ingen rolle. Ikke overvurder betydningen av Vedum eller forgjengeren Brekk. Sistnevnte måtte gå pga brudd i fjorårets jordbruksoppgjør. Et sterkt signal fra bøndene om at nå er man lei fagre ord og løfter som aldri gir noe mer igjen likevel. De fleste bønder jeg kjenner (og det er mange) gir jamt f i hele greia. Det er kjedene som har makta, ikke politikerne, ikke bøndene. Politikerne prøver å drive en slags kompensasjonspolitikk der de stimulerer utviklingen i ønsket retning for enkelte sektorer samt bøter på de altfor lave produktprisene. Dette fungere bare delvis i praksis. Det viser seg gang på gang at når regnestykket gjøres opp så kommer likevel bonden dårlig ut. Og omdømmemessig er det en katastrofe. Høyresidens ønske om å sette en strek over det meste av dagens system må derimot sies å være radikalt (se lenge nede).

    Sovjetretorikk: Dette kan du bare kutte ut, det er ingen kommunistlignende oppbygging på dette. Norsk landbruk består av selvstendig næringsdrivende, der man fritt produserer og leverer til den man vil. Rammevilkårene er dog begrenset av konsesjonsregler, offentlig regelverk (mattilsyn m.m.), naturgitte vilkår, egen kompetanse, avsetningsmuligheter osv. Veldig mange arbeider ekstra utenom gårdsbruket og mye av de investeringene som gjøres er eksternt finansierte på den måten. Men vi kan snakke litt om høyresidens frigjøringsretorikk der man nå så pent snakker om at bonden skal settes fri, Ja det høres jo lovende ut, men når man ser på hva dette konkret skal innebære i praksis, så er det stort sett deregulering av markedene (med påfølgende dropp i råvarepris, dette har man sett i andre land), nedkvisting av bøndenes egne samvirkeorganisasjoner (man mister altså muligheten til foredling av egne produkter i stor skala) man avvikler tollvernet osv. For norsk landbruk er dette kroken på døra, det er det overhode ingen tvil om. Det er gjort beregninger der man innfører FrPs landbrukspolitikk fullt ut. Resultatet er at INGEN deler av norsk landbruksprosuksjon blir lønnsomme. Det er tvilsomt at partiet ser konsekvensene av dette selv. Og med landbruket følger jo næringsmiddelindustrien også. Næringsmiddelindustrien, hovedsaklig basert på landbruksvarer, er Oslos største industrigren med 5000 ansatte. Det kan jo være noe å reflektere over.
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Tine gjorde det bra i meieriproduktkonkurranse i Danmark.
    Jada, men i Danmark er jo Tine noe importert, eksotisk noe. :)
    Litt Barnas Holmenkolldag over den konkurransen, ser jeg. Man vasset i gull og ærespremier.
    Og den som tar seg bryet vil se at våre danske venner jammen har mange førsteklasses meierivarer å velge mellom.

    Odd kan fortelle oss hvor mange av de norske gullvinnerne som får uttelling for kvaliteten ved å selges i utlandet?
    Første link gir premieoversikten.

    Resultater - mejeri 2012 - Forside
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Får prøve å banke dette på plass i Odds hode, da hans yndede stråmann er at det er bøndene enkelte kritiserer i denne tråden.

    Siden jeg gjentatte ganger, i mange fora, har tillatt meg å påpeke at Norge kunne vært Europas premium matkurv, og at vi kunne hatt betydelige eksportinntekter fra landbruket, så kan det vanskelig være kvaliteten på bøndenes innsats det settes spørsmålstegn ved.

    Kritikken handler om hvordan landbruket er organisert og styrt, og hvordan bøndene er gjort maktesløse gjennom et sinnrikt planlagt avsetningssystem som begunstiger senere ledd i produksjons- og distribusjonskjeden. Det hele forsvart med en saus av propaganda-artede påstander som er innbyrdes logisk selvmotsigende, mot et bakteppe av flere tiårs påvisbar fiasko i forhold til målsetningene.
    De indre selvmotsigelsene er nå blitt så store at de ikke lenger kan ignoreres, og derfor er Sp over på anklager om at motstandere av partiets feilslåtte politikk ikke vil ha landbruk i Norge.

    Undres hvor lenge Norge skal fortsette å gi en pyroman jobben som landbrukets brannmester?
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.718
    Antall liker
    8.142
    Torget vurderinger
    0
    Odd har helt klart mange gode saklige argumenter som han framfører med både struktur og kunnskap. Nå er det vel ved siden av skolepolitikk få felt i samfunnet som diskuteres med større innlevelse og mangel på kunnskap enn nettop landbrukspolitikken og bøndene. Det har vært noen i denne debatten her på HFS som har faktakunnskap om tema, men ikke mange. Odd er en av de som helt tydelig sitter på reell kunnskap.

    Det forekommer meg at mange "byfolk" ønsker et "gammeldags" og romantisk jordbruk med en snill bonde som snakker med sine 8 kyr og steller og duller med dem, omtrent som i en barnebok av Anne Cat Vestly. Prisen for å ha et slik jordbruk er man ikke villig til å betale. Man ønsker kostnaden ved et helindustrialisert jordbruk med store bruksenheter, men samtidig ønsker man IKKE å vite noe om dyrevelferd og miljøpåvirkningen av et slik "maxet" industrilandbruk. Når da de som utgjyder sine meninger om landbruket i media og urbane politiske debatter lever på en "rosa sky" i forhold til faktakunnskap blir gjerne debatten unyttig og dum, selv om den tidvis kan være underholdende.

    Mitt forhold til dette? Jeg er "bonde", dvs jeg eier en landbrukseiendom men har annen GODT betalt jobb. Kommer ikke på tale å drive jorda for min del da jeg har et ønske om å delta i den velstandsutviklingen Norge har hatt og har! Slik sett har jeg en OK fritidsbolig med jævlig stor tomt! Men ut fra et samfunnsperspektiv er det "høl i hue"!!!
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det forekommer meg at mange "byfolk" ønsker et "gammeldags" og romantisk jordbruk med en snill bonde som snakker med sine 8 kyr og steller og duller med dem, omtrent som i en barnebok av Anne Cat Vestly. Prisen for å ha et slik jordbruk er man ikke villig til å betale. Man ønsker kostnaden ved et helindustrialisert jordbruk med store bruksenheter, men samtidig ønsker man IKKE å vite noe om dyrevelferd og miljøpåvirkningen av et slik "maxet" industrilandbruk.
    Hvor har du dette fra? Det pågår en stor debatt om landbrukets fremtid, også i fora som Nationen og Bondebladet, om det skulle være av interesse for deg. Og det er mange som har fjøsstøvler som mener at dagens oversubsidierte og overstyrte landbruk er feilslått politikk - men de vinner ikke frem mot overbygningen som er tredd ned over norske bønder. Spesielt byfolk bør ikke sveve i villfarelser omkring hvorvidt de er avhengige av et industrialisert landbruk - men det er heller ikke dette vi diskuterer.

    Slik jeg ser det, handler diskusjonen om to enkle ting:

    1. Hva slags mangfold skal vi ha i produksjonen - skal det reflektere regions- og lokalkunnskap, eller skal vi ha ensrettede landbruksprodukter, fremstilt langt fra opprinnelsesgårdene?
    2. Skal vi fortsette å subsidiere landbruket som et underskuddsforetak innenfor import/eksportvernet, eller skal vi gi det frihet til å finansiere seg selv gjennom eksport?

    Personlig er jeg skråsikker på at målsetningen om å bevare mangfold og bosetning på landsbygda er lettere å oppfylle dersom vi åpner for eksport, og om noen tiår vil vi se på hva Sp gjorde med landbruket som galskap.
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.718
    Antall liker
    8.142
    Torget vurderinger
    0
    Nå er vi nok ikke så veldig uenige Vreden, og det "overromantiserte landbruket" er heldigvis ikke markedsført her på HFS, og det er faktisk bra. Men jeg har støtt på endel "lillasjal og nullvekstbriller" som har slike totalt utdaterte oppfatninger av landbruket.

    At det pågår en debatt er heller ikke nytt, den debatten har foregått i mange år allerede. Bondebladet ramler inn i postkassen hver uke, så jeg er heller ikke ukjent med hva man tenker "innenfor" landbruket. ( Digresjon: Bondebladet trykket i mange år, sluttet i 2012, Norges beste tegneserie, "Vi på Eiketun". Fryktelig synd at den ikke kom ut til et større publikum. )

    Mitt største ankepunkt i den debatten vi har hatt her på HFS ( som faktisk ikke har vært så galt usaklig ) er at spesiellt Deph og enkelte andre tror vi løser alle problemer med fri og tollfri import av mat. Saken er så vanvittig mye mer sammensatt og komplisert enn som så. "Alt henger sammen med alt" var den en eller annen som sa. ( Gro??? ) og det stemmer i allefall når vi kommer til landbrukspolitikken. En fri ubegrenset import vil ha dramatiske følger for bønder, bygder og næringsmiddelindustri. Det blir mange nye NAV klienter av slikt og kun et mindretall vil være bønder!

    Når ingen holder jorda i hevd gror det over og det velstellte kulturlandskapet som mange turister setter pris på vil bli borte, så det vil på sikt også ramme turistnæringen. Slik vil mange ulike næringer merke store endringer om vi legger ned landbruket. Og merk at det er nettopp det som skjer om vi tar bort alle importrestriksjoner over natta.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.415
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Odd har helt klart mange gode saklige argumenter som han framfører med både struktur og kunnskap. Nå er det vel ved siden av skolepolitikk få felt i samfunnet som diskuteres med større innlevelse og mangel på kunnskap enn nettop landbrukspolitikken og bøndene. Det har vært noen i denne debatten her på HFS som har faktakunnskap om tema, men ikke mange. Odd er en av de som helt tydelig sitter på reell kunnskap.

    Det forekommer meg at mange "byfolk" ønsker et "gammeldags" og romantisk jordbruk med en snill bonde som snakker med sine 8 kyr og steller og duller med dem, omtrent som i en barnebok av Anne Cat Vestly. Prisen for å ha et slik jordbruk er man ikke villig til å betale. Man ønsker kostnaden ved et helindustrialisert jordbruk med store bruksenheter, men samtidig ønsker man IKKE å vite noe om dyrevelferd og miljøpåvirkningen av et slik "maxet" industrilandbruk. Når da de som utgjyder sine meninger om landbruket i media og urbane politiske debatter lever på en "rosa sky" i forhold til faktakunnskap blir gjerne debatten unyttig og dum, selv om den tidvis kan være underholdende.

    Mitt forhold til dette? Jeg er "bonde", dvs jeg eier en landbrukseiendom men har annen GODT betalt jobb. Kommer ikke på tale å drive jorda for min del da jeg har et ønske om å delta i den velstandsutviklingen Norge har hatt og har! Slik sett har jeg en OK fritidsbolig med jævlig stor tomt! Men ut fra et samfunnsperspektiv er det "høl i hue"!!!
    Burde ikkje du eigentleg vere ekspropriert?
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.950
    Antall liker
    3.481
    Appelsinene er svært gode for tiden. Desember - april er den beste tiden å kjøpe appelsiner på.

    Jeg presser på en elektrisk juicepresse og tar meg et stort glass til frokost, stort sett hver dag. Selv ferskpresset på kartong eller flaske blir fullstendig parkert i min lille uhøytidelige blindtest! ...he he.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mitt største ankepunkt i den debatten vi har hatt her på HFS ( som faktisk ikke har vært så galt usaklig ) er at spesiellt Deph og enkelte andre tror vi løser alle problemer med fri og tollfri import av mat. Saken er så vanvittig mye mer sammensatt og komplisert enn som så. "Alt henger sammen med alt" var den en eller annen som sa. ( Gro ) og det stemmer i allefall når vi kommer til landbrukspolitikken. En fri ubegrenset import vil ha dramatiske følger for bønder, bygder og næringsmiddelindustri. Det blir mange nye NAV klienter av slikt og kun et mindretall vil være bønder!
    Hvis man satser på et landbruk som produserer varer som både etterspørres her hjemme og ikke minst satser på å utvide næringsgrunnlaget for bøndene i Norge gjennom å tilby norske produkter til de mange hundre millioner som bor bare i Europa, så kan vi få en vekst i landbruket som de til nå bare kan drømme om. Vi har grunnlaget for å produsere mat med steike god kvalitet i landet, og dette er mat som uten problemer kan selges på markedet i andre land. Potensialet er enormt, og de inntektene dette på sikt kan generere kan gjøre det svært attraktiv å være både bonde og produsent i Norge. Oppdrettsfisk er et svært godt og viktig eksempel å se til. Det er ingen grunn til at ikke kan få til noe tilsvarende på land.

    Import truer overhodet ikke dette, tvert i mot. For import og eksport hører nøye sammen. Det går nemlig ikke an å nekte tilgang til andre produkter i Norge og samtidig forlange å få lov til å selge til de samme landene på normale betingelser.

    Importen truer kun 1 ting. Tine og Norturas hegemoni og totalkontroll over markedet. De kommer til å miste markedsandeler når nordmenn får lov til å velge hva de skal kjøpe, og de kommer til å miste leverandører når bøndene eksporterer i stedet for å sende alt til dem. Og det er flott. De må omstille seg og kanskje bli til et samarbeid for bønder og småprodusenter som kan dirtribuere og markedsføre norske produkter til både nordmenn og i andre land. Og ikke som i dag være en brutal monopolist som effektivt setter en stopper både for import og eksport, dvs handel, av matvarer.

    Jeg synes det er litt underlig at ikke flere bønder har noen større ambisjoner her i livet enn å være underleverandør til Tine og Nortura, og prisgitt deres direktiver til evig tid.

    Norsk natur, norsk renhet og norsk klima er faktorer som kan gi oss produkter som kan selges verden over, og det helt uten å skulle konkurrere på pris. Bare i Tyskland er det egne supermarkedkjeder kun for økologisk mat, og de lever godt side om side men lavprisbutikkene. Så det er uten tvil et marked for kvalitetsvarer og varer produsert på en måte som ivaretar både kvalitet, naturvern og etisk dyrehold. Det ER etterspørsel etter dette.

    I motsatt ende finner man igjen f.eks. Tine og Nortura. Viljen til f.eks. å satse på økologisk, nærmat og mat med proviniens er svært svært liten. Og viljen til å markedsføre det nesten ikke-eksisterende. For der sitter det veldig dypt inne at å markedsføre f.eks. økologisk som noe bra, vil samtidig si at man markedsfører deres egne ordinære produkter som mindre bra.... og det er det de selger mest av. Så litt for syns skyld og for å blidgjøre lillapolitikerne og en og annen aurlandbonde. Men ingen ambisjoner utover det. Litt er akseptern, men det skal ikke bli for mye slik at det truer det tunge salget.

    Så tilbake til utgangspunktet. Er fjerning av tollmurene en nødvendighet eller en trussel. For ale oss som bor i Norge og for landbruket på sikt er det tvingende nødvendig. For Tine, Nortura og de som lever av at bøndene skal holdes nede på det nivået de er i dag... en trussel.

    Så spørsmålet er bare hvem man skal ta hensyn til. Vi har en næringsminister som utelukkende tar hensyn til sistnevnte, og i ryggen har han tradisjonalistene i eget parti. Deres til er forhåpentligvis snart omme nå, og det går mot lysere tider.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.950
    Antall liker
    3.481
    Kjøpte ei flaske Fader Martin Rømmerdressing. Ei lita flaske koster like mye (eller litt mer) som ei stor flaske med "vanlige" Fader Martin dressinger.
    Denne var skikkelig god!, Imo.

    På flaska kan man lese at dem har tatt i bruk de gamle, originale reseptene.

    Mat og drikke er stort sett det enste området hvor man i reklameøyemed får en positiv respens hos forbrukerne hvis man sier man tar i bruk gamle oppskrifter/tilvirkningsmetoder.
    Fordi matvarekvaliteten i 90% segmentet har vært nedadgående?
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Odd har helt klart mange gode saklige argumenter som han framfører med både struktur og kunnskap. Nå er det vel ved siden av skolepolitikk få felt i samfunnet som diskuteres med større innlevelse og mangel på kunnskap enn nettop landbrukspolitikken og bøndene. Det har vært noen i denne debatten her på HFS som har faktakunnskap om tema, men ikke mange. Odd er en av de som helt tydelig sitter på reell kunnskap.

    Det forekommer meg at mange "byfolk" ønsker et "gammeldags" og romantisk jordbruk med en snill bonde som snakker med sine 8 kyr og steller og duller med dem, omtrent som i en barnebok av Anne Cat Vestly. Prisen for å ha et slik jordbruk er man ikke villig til å betale. Man ønsker kostnaden ved et helindustrialisert jordbruk med store bruksenheter, men samtidig ønsker man IKKE å vite noe om dyrevelferd og miljøpåvirkningen av et slik "maxet" industrilandbruk. Når da de som utgjyder sine meninger om landbruket i media og urbane politiske debatter lever på en "rosa sky" i forhold til faktakunnskap blir gjerne debatten unyttig og dum, selv om den tidvis kan være underholdende.

    Mitt forhold til dette? Jeg er "bonde", dvs jeg eier en landbrukseiendom men har annen GODT betalt jobb. Kommer ikke på tale å drive jorda for min del da jeg har et ønske om å delta i den velstandsutviklingen Norge har hatt og har! Slik sett har jeg en OK fritidsbolig med jævlig stor tomt! Men ut fra et samfunnsperspektiv er det "høl i hue"!!!
    Et godt innlegg som påpeker en del av spriken mellom realiteter og forventninger vis a vis landbruket. Man skal produsere til verdensmarkedspriser, helst foredle og selge 'spesialiteter', subsidier er for feiginger, samvirke likeså osv. Det er ikke tvil om at man børe være sterkt beslektet med Supermann for å ha en tjangs....

    Min situasjon er ganske lik din, jeg eier og bor også på et gårdsbruk. Jeg vokste opp her med full melke- og kjøttproduksjon opparbeidet og drevet for full musikk av foreldrene mine fra 60-tallet og fram til alt ble avviklet i 2008. Vi produserte 200 tonn melk og 12 tonn kjøtt siste året på en samlet besetning på rundt 100 dyr. Drev i perioder 3 fjøs. Mer og mer lignet det hele et kollektivt, kontinuerlig skippertak og for å i det hele tatt få et liv utenom jobbene (klokket inn rundt 355-360 arbeidsdager i året fra 2000 og ut!) måtte det tas et valg. Men: I valget mellom å avslutte gårdsdriften eller jobben som dyrlege var valget enkelt. Og likevel jævla vanskelig. Jeg har sett voksne mannfolk bli blanke i øynene når kyrne leies ut fjøsdøra og på slaktebilen. Sånn er det når alle dyra har navn og er klappet og stelt med flere ganger daglig.

    Vi HAR et industrialisert landbruk i Norge. 1% av landets befolkning er bønder og produserer til de resterende 99. Da er det industri. Men det er, hvertfall delvis ennå, et industrijordbruk basert på familebruket, der man fremdeles har arealer og besetninger som er håndterbare for en bonde og familiens hans/hennes. Men disse brukene er såpass presset nå at de tas ut av produksjon så snart dagens drivere går av med pensjon/trygd. Du kunne leve av 20 kyr for 25 år siden, nå er det mulig kun som en surfing inn til mål de siste 10 årene man har igjen (kutte alle investeringer og slite driftsapparatet ned til null).

    Det kan se ut som det kanskje er en bonde som satser og bygger nytt fjøs for kanskje 10 som legger ned. Kostnadsnivået på bygg i våre dager gjør at man må bygge veldig stort. Moderne fjøs er ofte på 60 - 120 kyr nå. Dette kan fungere veldig bra, men jeg ser også ekempel på at produksjon, kvalitet og dyrevelferd tar et realt steg tilbake i forhold til 'gammelfjøset'. Av og til skyldes dette bygningstekniske bommerter, men som oftest ser jeg negativ utvikling pga tidspress; bonden skal drive mye større enn før og får rett ikke tid til å stelle jorda si og dyrene sine skikkelig. Forskning viser at disse nye superbøndene ofte får dårligere økonomi og dårligere produksjonsresultater enn resten av næringa og også egen resultater før bygging. Og merk; Disse har store lånekostnader og er MER utsatt for prisfall og politiske konjunkturer. Så overgang fra familiebruk til storindustri er ikke enkel. Og det produseres altså ikke billigere i sånne fjøs.

    Det er snart slutt på familiebrukene slik jeg og flere andre vokste opp med. Disse har vært bærebjelken i landets matforsyning i mange hundre år og basert på en unik lokalkunnskap om hvordan optimalt drive jord - og beiteressurser. Dyrehold nøye tilpasset lokal bæreevne og produksjonsforhold. Dette er nå kunnskap på vei ut, erstattet av stressbønder med musikk på øret som raser over både egen jord og leiejord med 12-tonns traktorekvipasjer enten det er forhold eller jorda er for bløtt. God agronomi er glemt, hvem bryr seg om gjenkjørte grøfter og ureparerbare pakkeskader dypt nedi jorda? Billigere å sprøyte enn å luke! Det er slutt på å våke natt etter natt over ei kalveklein kvige, sånne detaljer er det ikke tid til. Sjuke kalver og lam må finne seg i å bli vurdert som akseptabelt svinn. Industribøndene beiter mindre enn andre, sånt tar for mye tid og er prakk.

    Vi er på full fart mot samme storskala industrijordbruk i Norge som resten av Europa. Er det sånn vil vil ha det? Jeg vokste opp med 50 veldrevne familiebruk her på øya. Husdyr, jord og folk var i balanse med hverandre og folk var STOLTE av å være bonde. Dette er borte nå.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er snart slutt på familiebrukene slik jeg og flere andre vokste opp med. Disse har vært bærebjelken i landets matforsyning i mange hundre år og basert på en unik lokalkunnskap om hvordan optimalt drive jord - og beiteressurser. Dyrehold nøye tilpasset lokal bæreevne og produksjonsforhold. Dette er nå kunnskap på vei ut, erstattet av stressbønder med musikk på øret som raser over både egen jord og leiejord med 12-tonns traktorekvipasjer enten det er forhold eller jorda er for bløtt. God agronomi er glemt, hvem bryr seg om gjenkjørte grøfter og ureparerbare pakkeskader dypt nedi jorda? Billigere å sprøyte enn å luke! Det er slutt på å våke natt etter natt over ei kalveklein kvige, sånne detaljer er det ikke tid til. Sjuke kalver og lam må finne seg i å bli vurdert som akseptabelt svinn. Industribøndene beiter mindre enn andre, sånt tar for mye tid og er prakk.

    Vi er på full fart mot samme storskala industrijordbruk i Norge som resten av Europa. Er det sånn vil vil ha det? Jeg vokste opp med 50 veldrevne familiebruk her på øya. Husdyr, jord og folk var i balanse med hverandre og folk var STOLTE av å være bonde. Dette er borte nå.
    Dine visjoner for hvordan landbruket burde eller kunne vært, og kan bli er ikke så dumme de. Men hvordan ser du for deg at vi skal få et slikt landbruk da? Hvordan skal folk kunne leve av mindre familiebruk?

    Det ser jo ikke ut som at den modellen som har blitt fulgt til nå har vært særlig vellykket når resultatet er at så mange legger ned.

    Vi har jo prøvd proteksjonisme, tollmurer, eksportforbud og monopolisme på innenriksmarkedet ganske lenge nå. Og resultatet er jo nedslående. Så hvordan kan du ha slike visjoner som dette og likevel tro at enda mer av det som har ført oss hit skal gjøre føre oss i en annen retning? Sterkere proteksjonisme, høyere tollmurer og enda mindre produksjon for salg i andre markeder kan da ikke være løsningen på de utfordringene du skisserer.

    Hva med å se til andre næringer som virkelig driver med overskudd, som driver bærekraftig og er innbringende for dem som driver. Hvorfor ikke se til havbruk og hva de har fått til og prøve å lære litt av det?

    Er det virkelig slik at lojaliteten til kooperativene er viktigere enn landbrukets fremtid? Er det at Tines mange tusen ansatte skal spise av lasset viktigere enn at bønder kan drive slik at de kan leve av sitt virke uten å være helt avhengig av almisser?
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Tines/norturas sentraliserte modell er hovedårsaken til nedleggelser av mindre bruk. De har tydeligvis latt seg inspirere tung av McDonalds forretningsmodell. Om ikke annet vedr. Det skal smake likt uahvengig hvor i landet du er. Den type styring dreper effektivt de fleste lokale intiativ
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.718
    Antall liker
    8.142
    Torget vurderinger
    0
    Burde ikkje du eigentleg vere ekspropriert?
    Hvorfor det? Privat eiendomsrett står fortsatt ganske sterkt her i landet.

    Ingen naboer ønsker å drive jorda, det er like dårlig butikk for dem som det er for meg.

    Ingen offentlige styresmakter, kommunalt, fylkeskommunalt eller departementalt nivå ønkser at jorda skal drives på dette bruket!

    Og det alle rmeste av jorda er i produksjon. Vi har plantet trær! Og bare for å være litt vemmelig med deg Arve, det er Sitkagran! ;)

    Som landbrukseiendom har den vel en takst i dag på under en halv million, som fritidseiendom, hvis jeg fikk lov til å selge den, snakker vi nok 10-15 mill!
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.718
    Antall liker
    8.142
    Torget vurderinger
    0
    Er ikke uenig med deg Arve men jeg gidder fan ikke jobbe meg ihjel for en luselønn bare fordi man i dette landet både ønsker levende bygder og urimelig billig mat!
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Er ikke uenig med deg Arve men jeg gidder fan ikke jobbe meg ihjel for en luselønn bare fordi man i dette landet både ønsker levende bygder og urimelig billig mat!
    Der er problemstillingen spot-on. Landbruket må konkurrere om arbeidskraften og det greier landbruket IKKE lenger. Det er utrolig mange i samme situasjon; man arver/overtar en gård med eller uten aktiv drift, men påtroppende generasjon har ofte annen utdanning og/eller jobb. Gårdsdrift i full skala vil måtte bety at dette legges bort, man må investere x antall millioner fra egen lomme og bytte bort fela ( dvs lønn, syke/trygderettigheter/pensjonstrinn/ordna fritid etc) mot ku (= mindre lønn, aldri fri, dobbelt med arbeid, svært tynt sikkerhetsnett ved sjukdom, minstepensjonist etc). Det er slutt på at noen overtar og driver pga plikt/slekt/forventninger, dette var ikke uvanlig tidligere. Nå må gårdsdrift pent konkurrere med andre yrker. De facto stiller næringen ofte med handicap når det gjelder gårdsungdom. De har sett på nært hold hva som kreves og er ekstra negative til den pakken der. Pluss ett praktisk problem: generasjonsintervallet: Fulltidsbønder må arbeide til 62 før de rykker opp lønnsmessig til minstepensjonist. Da er 'ungdommene' rundt førti og etablert på annet hold med familie og annet yrke forlengst. Normalt er det da forseint å skulle starte en ny karriere som bonde, man har ikke det vanvittige drivet som trengs for å stå i yrket. Bønder bør starte tidlig, det er mye mer en livsstil enn bare et yrke og man bør komme tidlig i gang. Jobb for to generasjoner er det nok, men vanligvis ikke lønn til to hvertfall.

    Resultat er stadig færre heltidsbønder, fler og fler gårdsbruk ender opp som et sted å bo, der driveplikten oppfylles enten ved bortleie av jord eller gårdsdrift light; villsau, juletrær, kattunger. Man kan like eller mislike det, sånn er det. Jeg er der selv og ser uhorvelig mange i siste kategori.

    --------------

    Det overordnede problemet er - slik jeg ser det - hvilken verdi vi gir maten, og indirekte da også matproduksjonen. I vår del av verden og i vår tid har maten fått en relativ verdi. Den har vi valgt å la være så lav som mulig. Tilsynelatende er 'alle' tjent med at vi som samfunn verdsetter maten så lavt som mulig. Det presser produsentene til å produsere så rasjonelt/effektivt/volumstort som mulig, det gir lave råvarepriser til industrien og lave priser til forbrukeren. Ulempene er ikke vanskelig å få øye på; råvarepriser under prodkost tvinger fram støtteordninger som i utganspunktet ikke skulle være nødvendige. Det tar fra bondens legitimitet i forhold til andre yrker, støtteordningene vil ofte ikke kunne kompensere nok, ergo blir det et lavtlønnsyrke. Videre vil de lave råvareprisene stimulere til overproduksjon/overforbruk. Det kastes veldig mye mat unødig, det er så billig å kjøpe ny mat. Argumenter og resonnement kan viderføres.

    På den andre siden så har mat en absolutt verdi. Det er den verdien vi gir mat når det er for lite av den, en minimumsfaktor i forhold til liv og eksistens, men også trivsel og velvære, trygghet osv. Vi er normalt ikke vant til å tenke på matens absoluttverdi, det tilhører fortiden og påpekning av den voldsomme forskjellen mellom relativ og absolutt verdi blir ofte avfeid som dommedagsprofeti, pessimisme, skalkeskjul for annen agenda osv.

    Men av og til tror jeg vi hadde godt av å tenke litt på disse tingene. Det er betegnende at nesten ingen i disse trådene har påpekt den store verdiskapningen som ligger i landbruk, også i Norge. Og målt i absoluttverdi kan den knapt overvurderes. Vi kan ikke spise olje og aksjer. Alle som er utdannet og jobber innenfor ulike biologiske fagfelt vet hvor fantastisk naturen kan være. Fotosyntesen er verdens desidert viktigste naturfenomen. Men samtidig vet man også hvor fantastisk lite som skal til for å ødelegge det hele. Hvor lite tørke som skal til for å forvandle en kornåker fra å gi 500kg på målet til å gi det halve. Eller ingenting. Hvor lite for mye nedbør som skal til for å gjennomsette den samme fine kornåkeren med Fusariumsopper. Meldugg. Slik at det hele ikke er egnet til mat lenger. Det skal mye mindre til for å ødelegge enn folk er klar over! Matjord er en ikke-fornybar ressurs som pga matens lave relative verdi, behandles like dårlig. Vi ødelegger og bygger ned store arealer av den beste jorda vår hvert år. Man kan bli hvitglødende av sinne alternativt nitrist når man leser om det.

    Det er ikke ett økosystem som ikke er stresset og påkjent på denne kloden, havene inkludert. Jeg er overbevist om at mat vil få en sterkt stigende relativ verdi ganske snart. Dette vil man kunne kompensere for med litt ekstra tyning av ressursene en stakket stund, men før 2050 er jeg ganske sikker på at vi når 'peak food'. Da spørs det.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Lurer egentlig litt på hvilke norske produkter som er bra nok til eksport? Pga kostnadsnivå vil vi alldri kunne konkurerere med tilsvarende industriprodukter fra eu land med lavere kost. Ergo bør det jo være nisjeprodukter du tenker på? Hvilke nisjeprodukter er det du tenker på?

    Slik jeg ser det har man ett ganske kort vindu, med deph sin fulle omlegging av norsk landbrukspolitikk for å gi bonden både faglig og kulturell ballast til å produsere kvalitetsmat og ikke minst gi forbrukerne helt andre smaksløker og kjøpevaner før markedet/butikkene flommer over av billig europeeisk industridritt...
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Lurer egentlig litt på hvilke norske produkter som er bra nok til eksport? Pga kostnadsnivå vil vi alldri kunne konkurerere med tilsvarende industriprodukter fra eu land med lavere kost. Ergo bør det jo være nisjeprodukter du tenker på? Hvilke nisjeprodukter er det du tenker på?

    Slik jeg ser det har man ett ganske kort vindu, med deph sin fulle omlegging av norsk landbrukspolitikk for å gi bonden både faglig og kulturell ballast til å produsere kvalitetsmat og ikke minst gi forbrukerne helt andre smaksløker og kjøpevaner før markedet/butikkene flommer over av billig europeeisk industridritt...
    Fårekjøtt i mange varianter. Lam som har gått på fjellbeite og sauer som går fritt i Lofoten, oster i alle varianter hvis man lager noen som faktisk noe. Harde oster av sau og geit, vellagrede kumelksoster med proveniens, smør med opphav, spekemat i alle varianter hvis noen gidder å produsere noe som ikke bare smaker salt skosåle, fenalår kan utvikles og selges til hele den arabiske verden og andre som ikke spiser svinekjøtt, foredlede fiskeprodukter og sjømat, vi har en fantastisk kyst men liten anledning til å eksporter noe annet enn råvarer, frukt og grønt, langsomtvoksende og smakfulle. Satses det på god kvalitet fremfor lav pris, vektlegger hvor maten kommer fra og er stolt av det i stedet for å gjemme seg bak et intetsigende produksjonsummer, dyr som beiter på gress, høy, tang og ikke på kinesisk kraftfor. Oppdrett av skjell og annen sjømat ut over fisk. Potensialet er faktisk ganske så stort. Produkter som aldri kan bli noe annet enn nisjeprodukter i et lite lokalt innenriksmarked kan faktisk få ganske så stort volum om man ser på Europas 700 millioner innbyggere og ikke murer oss inne.

    Men det krever vilje, koordinasjon og omlegging. Hadde kooperativene konsentrert seg om dette, om markedsføring om eksporthjelp, om produktutvikling og en profilering av norsk mat som noe førsteklasses og ikke bare som billig råvareeksport så kan man få et volum og inntektskilder til landbruket som langt overgår det man kan håpe på med dagens system.

    Men det er jo lett å se at det er motstand mot en slik utvikling. Mange har tilpasset sin produksjon for lavkvalitetsleveransert til et marked uten forventninger til og forståelse for god kvalitet. De skal levere til Tine og Nortura, de får et nummer og en sjekk i posten og våger ikke tanken på at de faktisk kan ha større ambisjoner enn dette.

    Dagens politikk fungerer dårlig. Det er ikke stor stas å være bønder, og ingen lukrativ geskjeft for de fleste. Men få er tilsynelatende villig til å se på hvorfor det er blitt slik, og det finnes ingen ambisjoner om et bedre system. Det virker som mange har slått seg til rom med at bordet fanger, og har man investert for mye i dette systemet så våger man ikke gi slipp på det. Selv om det er helt åpenbart at det fører til at hele næringen råtner på rot, og at få er villig til å velge en næringsvei uten ambisjoner, visjoner og muligheter. Døren er stengt og låst, men det er den samme låste døren som gjør at man ikke kommer seg noen ut heller. Da blir det fort til en celledør.

    prison1a.jpg

    Skjønner godt at ikke folk vil like å bo slik, selv om det er passe sikkert og komfortabelt og at det sysselsetter en haug med folk å drive dette.

    Så vil en slik satsing på de større markedene kompensere såpass mye at det oppveier ulempen med konkurranse fra bønder og produsenter i andre land. Det er vel et vesentlig spørsmål for dem som lever av landbruk og matproduksjon. På mange områder er det helt klart et enormt potensiale her, men ikke på alle. Lavkvalitetsvarer, det billigste svinekjøttet, den smakløse hvitosten, de grelle farseproduktene, frossenforet, pizzaene i frysedisken ... ja de vil nok slite.

    Men er det ikke denne typen produksjon som mange bønder fortviler over da? Det at de er nødt til å produsere lavkvalitet og billigvarer? Her vil det i så fall være en glimrende anledning til å legge om produksjonen til et annet kvalitetsnivå. Og bortfallet av dette segmentet vil jo også være med på å heve statusen og den gjennomsnittlige kvaliteten på norsk mat (om vi kan bruke et slikt uttrykk) ganske så mye.

    Men en ting er 100% sikkert: Vi kommer aldri hit om mat i Norge kun skal produseres for en bittelite innenriksmarked.

    Ønsker man å satse på høykvalitet, på økologisk landbruk, på langsomme produkter, på modning og lagring, på natur, på proveniens og stolt opphavsmerking, med vekselbruk og med gjenvinning... alt det landbruket kan være på sitt beste, ja da må man ut i et marked som er stort nok til at volumet kan forsvare slik drift. Man må kanskje ofre billigsegmentet, men er det ikke verdt det?

    Hadde vi sett slike ambisjoner og omlegging skulle jeg gladelig bifalt en mangedobling av overføringene til jordbruket og vel så det i mange år fremover. Støtte til omlegging og etablering. Det ville det være vel verdt. Da kunne vi fått et landbruk vi kunne vært stolt av. Eller kan få er vel riktigere å si. Litt optimisme er vel lov.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Vi kan konkurrere på pris også. Det er bare å subsidiere nok.
     
    N

    nb

    Gjest
    På et område vil jeg virkelig slå et slag for norsk mat: Øl. Jeg var i øllandet Tyskland for noen uker siden, mer presist i Berlin, og til tross for ganske iherdige forsøk var det ikke mulig å opprive en spennende øl noe sted. Det er endeløse variasjoner over temaet "helt ok pils", samt Weissbier. Vi var på et av de få mikrobryggeriene vi kunne lokalisere, og selv der serverte de kjipt øl. På denne fronten har det jo tatt helt av i Norge, og i Oslo har det etter hvert blitt ganske så mange steder med et interessant ølutvalg.

    Takk til Nøgne Ø som startet det hele.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    På et område vil jeg virkelig slå et slag for norsk mat: Øl. Jeg var i øllandet Tyskland for noen uker siden, mer presist i Berlin, og til tross for ganske iherdige forsøk var det ikke mulig å opprive en spennende øl noe sted. Det er endeløse variasjoner over temaet "helt ok pils", samt Weissbier. Vi var på et av de få mikrobryggeriene vi kunne lokalisere, og selv der serverte de kjipt øl. På denne fronten har det jo tatt helt av i Norge, og i Oslo har det etter hvert blitt ganske så mange steder med et interessant ølutvalg.

    Takk til Nøgne Ø som startet det hele.
    Helt enig. svenskene har en del av det samme til langt hyggeligere priser. Vinlandet Frankrike har langt mere spennende øl enn Tyskland
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Kanskje æren her hjemme bør gå til Oslo Mikrobryggeri i Sporveisgata, som tidlig viste vei vekk fra industrisøl. Men Nøgne Ø har gjort en fenomenal jobb og har lagt listen høyt, noe vi alle har fordel av.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn