Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • N

    nb

    Gjest
    En stund side sist jeg var innom denne tråden.. litt komisk at man fremdeles pålegger kjedene og politikerne all skyld for den gjennomsnittlige forbrukers latterlige kjøpevaner.
    Bor man i en by går det som regel noenlunde greit å få tak i det man vil, men ute i bygde-Norge er det til tider ganske problematisk. Det sagt, man får kjøpt basisvarer, grønnsaker, kjøtt og fisk omtrent over alt, og det er stort sett det man trenger for et anstendig kosthold i det daglige.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Fersk kjøtt, kylling og grønnsaker er jo endel av basissortimentet til de fleste små kiwi og joker, men det stopper ikke ola nordmann å kjøpe oste steaklets med amerikansk blanding til hverdags og ett brett frossen lørdagskylling til fest...
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    Findus er ute i hard vær. Og jeg som trodde at det ikke var mulig å ta inn mat fra utlandet grunnet en nesten hermetisk tett tollmur. Mye fin mat i utlandet, gitt. F.eks. nødslaktet hest.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    det er selvsagt unntak for frossen bearbeidet hurtigmat. Ikke noe tollmur for slike godsaker
     
    N

    nb

    Gjest
    Hestekjøtt er faktisk meget smakfullt. Da jeg bodde i Sveits var vakumpakket hestebiff standardvare på super'n. For den som ikke er så stiv i fransk høres nok steak de cheval bedre ut en hestebiff...

    Men jeg har forstått det slik at hester ofte får en del medisiner som gjør at de ikke kan brukes til mat, så det kreves medisineringssertifikat og generelt god kontroll før den kan slaktes og spises.

    Eneste som mangler nå er at noen fra Pennyklubben (om den fortsatt finnes) oppfordrer til slutt på mobbingen av hestene.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    På den lokale Spar-butikken her har de av og til fersk hestebiff. Har ikke prøvd den.
     
    N

    nb

    Gjest
    Prøv, det er godt og vanlig i den store verden. Tilberedes som vanlig biff
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Vanlig kveg proppes da med så mye antibiotika, hormoner og medisiner at det vanskelig kan være fravalgskriterium for hest. Problemet er vel mest at varedeklarasjonene ikke samsvarer med innholdet. Og at gris og hest gikk i farse som ble påstått å være fra kyr.
    Norge eksporterer en del overskuddskjøtt inn i EU, for å unngå å måtte sette ned prisene her hjemme, og dette åpner for returimport.
    Ellers er det vel dumt å påstå at grensen er lukket, det kan Pink kjapt konstatere ikke er tilfelle om han åpner øynene neste gang han handler inn. Poenget er kvotene, avgifter og toll og restriksjoner - som fordyrer, forvansker og begrenser importen, for å beskytte himeavla delvis kinesiskfødd.

    Den danske tv-serien Borgen er i gang med ny sesong. I ett program blir dansk svineavl tema, og en bonde melder at han ikke spiser av egen produksjon for salg, men i stedet har noen griser gående i en binge utendørs til mat for familien. Den beskjeden går av som en håndgranat i kveldsnyhetene.
    Der ligger vel også utfordringen for den som er opptatt av matkvalitet. Det er umulig å fø befolkninger i storbyer gjennom ideell praksis, landbruket må være industrielt om det skal kunne dekke etterspørselen. Så får man gjøre seg opp en mening om man aksepterer dette, eller oppsøker alternativer.
    At matindustrien har valgt å se på forbrukere som dyr på bingen man kan stappe hva som helst i, er en erkjennelse det kan være klokt å ta inn over seg. Hestekjøtt-avsløringen er en dråpe i havet.

    Forøvrig en av grunnene til at jeg tror norsk landbruk kunne blitt Europas premium matleverandør, på et nivå som ville gjort vårt landbruk til en betydelig eksportinntektskilde. Om man kvalitetssikret norsk produksjon, åpnet for variasjon og spissing av tilbudet og utnyttet lokale, regionale ressurser, kunne man med prima norsk vare møtt etterspørselen fra et voksende segment bekymrede og betalingsvillige europeere.
    Men tanken slår ikke Slagsvold Vedum som i stedet forsvarer en forfeilet politikk som skal "bevare norsk landbruk" slik det er, ensrettet, overbyråkratisert og totalstyrt inn i kooperativenes kjedelige produksjonslinjer, bak stadig høyere tollmurer.
     
    Sist redigert:
    N

    nb

    Gjest
    Vanlig kveg proppes da med så mye antibiotika, hormoner og medisiner at det vanskelig kan være fravalgskriterium for hest. Problemet er vel mest at varedeklarasjonene ikke samsvarer med innholdet. Og at gris og hest gikk i farse som ble påstått å være fra kyr.
    Feilmerkingen er selvsagt et problem i seg selv, særlig i et land hvor alle svirrer rundt og tror at man ikke kan spise hestekjøtt. Men det ble påpekt at det er bestemte typer medisinering som er skadelig om kjøttet spises, så man kan ikke slakte hvasomhelst av hest og bruke til mat.

    Nuvel. Jeg er dog enig med "cruiser" om at problem nr. 1 er Ola Nordmanns helt håpløse mat- og kjøpsvaner. Vel kan man ønske seg større utvalg og mer variasjon mellom butikker osv osv men det er faktisk fullt mulig å lage velsmakende og variert mat basert på hva man finner på selv den mest deprimerende av norske matbutikker. Uansett hvor man er prisgitt å handle så er det ingen grunn til å kjøpe posemat, halvfabrikata, ting dynket i supersalt krydder og supersalte marinader, frossenpizza osv osv dersom man ønsker å lage noe annet. Det finnes ost som faktisk smaker noe i omtrent alle matbutikker, likevel velger folk flest Norvegia og lignende. Det finnes som regel ymse fruktjuicer av kurant kvalitet, men likevel velges billigproduktene som smaker mye mindre. Selv i en butikk som bugner over av de beste eplene som er å oppdrive i verden velger folk et brett Pink Lady som har ligget på lager gud vite hvor lenge og pakket pent inn seks og seks. Det er mulig å få solgt ferdig pannekakerøre, ferdig vaffelrøre, ferdig potetmos og ørten varianter guacamole som alle har det til felles at de ikke har noesomehelst med guacamole å gjøre utover at fargen er i samme område av fargesirkelen som ordentlig guacamole. Dette til tross for at smaken er mye dårligere og prisen høyere enn om man kjøper råvarene og bruker noen få minutter på å lage det selv.

    I det daglige har jeg et etter hvert ganske stort reportoar av god og kjapp mat jeg kan lage uten oppskrift, uten å tenke meg særlig om og med et stabilt bra resultat. Dersom jeg var nødt til å først konsultere en kokebok for å prøve å finne på noe å lage, så tenke meg om hva jeg trenger for å lage det osv. Dersom jeg i tillegg måtte ha nesa i en kokebok mens jeg lagde maten så hadde det tatt en del tid. I tillegg ligger det en del taus kunnskap man ikke tenker så mye over når man gjør noe for ørtende gang - som å vite sånn ca hvor lang tid ting tar, hvilken rekkefølge man bør gjøre tingene i og generelt sørge for at alt er ferdig noenlunde smatidig uten å bli over- eller understekt og rett og slett jobbe mye fortere og mer effektivt enn noen som ikke har gjort det så mange ganger før. Så jeg har forståelse for at det er en bøyg å komme over for mange som allerede har et stramt program, men det er fullt overkommelig. For eget og eventuelle barns ve og vel burde flere prioritere det høyere.
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    nb - på dette punktet er det lite å være uenig om. Vi bor i et land der PRIOR finner et marked for dette produktet, hvilket tilsier at folk ikke vet hvordan man blander sin egen røre.

    Prior Pannekaker_1.jpg (Designmanual).jpg

    Men akkurat det bryr meg katta. Om folk velger å spise sånt er det deres problem, ikke mitt. Det sier alt at PRIOR holder på med slik skit.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.613
    Torget vurderinger
    23
    Satans svineri, på alle måter, og verste synes jeg det er hvilken ressurssløsing f.eks emballasjen på et slikt unødvendig produkt er. Tar sikker lenger tid å fa åpnet galskapen enn det gjør å sveive sammen en anstendig røre! BTW, her om dagen så jeg også ferdighakket løk!!!!!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.613
    Torget vurderinger
    23
    Hehe.. teksten er ikke snau heller; laget med FERSKE egg!
     
    N

    nb

    Gjest
    her om dagen så jeg også ferdighakket løk!!!!!
    Det er en naturlig videreutvikling av produkrekken
    løk i løsvekt - løk i strømpe - ferdigskrellet løk - ferdighakket løk. Snart kommer vel ferdigsurret løk og jeg regner med det forskes på ferdigspist løk også.
     
    N

    nb

    Gjest
    Hehe.. teksten er ikke snau heller; laget med FERSKE egg!
    En av mine favoritter er Bernaisen i Jacob's utvalgte (som forsåvidt er en serie med kurante ferdigsauser som blir helt anstendige med litt lett TLC i form av smør osv). På den stod det at prosessen gikk over tre døgn er for den beste smaken eller noe i den retning. En ordentlig bernaise som har stått i tre døgn har jeg IKKE lyst til å spise. Restauranter må vel kassere en batch etter en halvtime eller så. Egg og smør på rundt 60 grader over lang tid er ingen vinner...
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Nuvel. Jeg er dog enig med "cruiser" om at problem nr. 1 er Ola Nordmanns helt håpløse mat- og kjøpsvaner.
    For meg som ikke (knapt) lager mat er problem nr.1 at det eneste man finner av ferdigmat her er hinsides priset junkfood. Gå inn på et supermarked i England eller Tyskland og det er hyllemeter på hyllemeter med ferdige sandwicher, salater, sushibokser og alt mulig som koster tilsvarende noen få tiere, er ferskt og smaker godt. "Grab 'n go"-utvalget i norske matbutikker er begredelig og vilt dyrt.
     
    N

    nb

    Gjest
    For meg som ikke (knapt) lager mat er problem nr.1 at det eneste man finner av ferdigmat her er hinsides priset junkfood. Gå inn på et supermarked i England eller Tyskland og det er hyllemeter på hyllemeter med ferdige sandwicher, salater, sushibokser og alt mulig som koster tilsvarende noen få tiere, er ferskt og smaker godt. "Grab 'n go"-utvalget i norske matbutikker er begredelig og vilt dyrt.

    Det er nok mye pga den norske matpakkekulturen.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    her om dagen så jeg også ferdighakket løk!!!!!
    Det er en naturlig videreutvikling av produkrekken
    løk i løsvekt - løk i strømpe - ferdigskrellet løk - ferdighakket løk. Snart kommer vel ferdigsurret løk og jeg regner med det forskes på ferdigspist løk også.
    ferdigsurret er for lengst på plass i frossendisken
     
    N

    nb

    Gjest
    ferdigsurret er for lengst på plass i frossendisken
    Why am I not surprised?

    Det jeg lurer litt på er hvor mange som faktisk skjønner at alle former for prossesering av råvarene først og fremst er en måte å kunne ta MYE bedre betalt for produktene på. Ferdigkuttet løk koster så vidt jeg husker fra en avisartikkel 10-20 ganger mer pr. kilo enn løk i løsvekt. Samme greia med ferdigrevet ost, ferdigfilleterte kyllingbryst, ferdig ditt og ferdig datt.
     
    Y

    ymir

    Gjest
    Hei
    Folk gidder ikke lage omelettmix lenger,kan nå også kjøpes ferdig mikset.
    Industri,markedskrefter og kommersialiseringen av menneskeføde er en svært dårlig kombinasjon.

    Påske er den store egghøytiden - men visste du at egg + pølse = sant?
    LANGEGG: Spesialprodusert egg på nitten centimeter, gir alle like mye plomme. Foto: NORTURA Foto:​
    [h=2]VG Nett følger[/h]

    23 millioner egg går ned i norske hjem og ferieboliger fra Skjærtorsdag til 2. påskedag - en dobling av det vanlige forbruket. Det få vet er at slett ikke alle eggene er av den vanlig, runde sorten.

    Dette bildet viser hva du trolig har i vente hvis du oppsøker et serveringssted i høytiden - egg som kommer fra en 19 centimeter lang «pølse».

    Pølse-eggene er forklaringen på hvorfor ferdigsmurte baguetter og høye smørbrød så ofte har jevne og like store eggeskiver, og at det er plomme på hver eneste bit.

    «Langeggene» er produsert i en stålsylinder, og er tilsatt salt og sitronsyre for å øke holdbarheten. Men om de ukjente langeggene smaler like godt som egget du koker til søndagsfrokosten, kan nok diskuteres.

    Industrikrav

    Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt understreker at eggene formet som pølse er tvunget frem av industriens krav til salg av eggesalater fra delikatessediskene, til bruk i pizzaer eller til elegante smørbrød som må pyntes med like store eggskiver.

    BLØTKOKT: Hvit, rund og god i formen, - slik de fleste av oss kjenner egget. Foto: Mattis Sandblad​
    Hos eggprodusenten Nortura bekrefter Ina Marie Kvalvågnes at det i hovedsak er industrien som benytter langeggene til produksjon av eggesalater, men likevel omtales det spesialproduserte egget på Priors nettsider som ypperlig til kanapeer og smørbrød.

    - Praktisk og lettvint, ifølge Kvalvågnes.

    Produksjonen av pølseegget skjer ved at plommen og hviten først skilles, før det kokes hver for seg i sylindere av rustfritt stål. Sylinderne trekkes ut og langegget er klar for frysing. Resultatet er et egg som er nitten centimeter langt og fire centimeter i diameter.

    Det ferdige pølseegget har en holdbarhet på opptil ni måneder på -18 grader C eller lavere. Ifølge Ina Marie Kvalvågnes gir dette en liten saltsmak, litt annerledes enn vi er vant til fra ferske egg.

    RETT I PANNEN: Ferdigblandet omelettmiks på tre-liters plastkanner, - klar for stekepannen. Foto: Mattis Sandblad​
    Grunnen til at Nortura begynte å importere langegg fra Danmark, var stor etterspørsel fra industrien.

    Smaken seirer

    - Men egg som selges ferdig kokt og skrelt, har i dag tatt mer og mer over for langeggene, mye på grunn av smaken, forteller hun. I Norge har kravet til høy effektivitet også gjort eggerøre og omelettmix til en ettertraktet vare rundt om på hotell og restauranter.

    Den tilbys som en flytende gul og homogen masse i tre kilos poser, eller ferdig blandet på plastkanner. Disse produktene består av heleggmasse, der en kilo tilsvarer tjue egg og er holdbart i opptil 12 måneder.

    Eggerøremassen har sterkere gulfarge enn den vi lager av ferske egg, noe Nortura forklarer med sitronsyren som er tilsatt. Kvalvågnes understreker at det er ikke er tilsatt andre fargeforsterkende stoffer.

    Sikkert er at fôret til hønene er avgjørende for smak og farge. Det vet forskningsdirektør og sensoriker Einar Risvik ved Matforsk. Han forteller at smaken på egg ligger i plommen, og fôret er helt avgjørende.

     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Før jeg skriver noe mer, et merkelig problem har oppstått de 2-3 siste dagene her på HFS: Det skjer absolutt ingenting når jeg trykker Enter/Linjeskift(pil-ned og til venstre). Ikke får jeg flyttet markøren ned med musa heller. I alle andre sammenhenger fungerer disse to tastene helt normalt. Kan jeg tolke det som om noen bevisst har lagt inn en "bugs" i forhold til min brukerprofil sånn at jeg skal skrive minst mulig? :p Moderator eller andre, what to do?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Før jeg skriver noe mer, et merkelig problem har oppstått de 2-3 siste dagene her på HFS: Det skjer absolutt ingenting når jeg trykker Enter/Linjeskift(pil-ned og til venstre). Ikke får jeg flyttet markøren ned med musa heller. I alle andre sammenhenger fungerer disse to tastene helt normalt. Kan jeg tolke det som om noen bevisst har lagt inn en "bugs" i forhold til min brukerprofil sånn at jeg skal skrive minst mulig? :p Moderator eller andre, what to do?
    Oppdatér din nettleser.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Før jeg skriver noe mer, et merkelig problem har oppstått de 2-3 siste dagene her på HFS: Det skjer absolutt ingenting når jeg trykker Enter/Linjeskift(pil-ned og til venstre). Ikke får jeg flyttet markøren ned med musa heller. I alle andre sammenhenger fungerer disse to tastene helt normalt. Kan jeg tolke det som om noen bevisst har lagt inn en "bugs" i forhold til min brukerprofil sånn at jeg skal skrive minst mulig? :p Moderator eller andre, what to do?
    Oppdatér din nettleser.
    Det er nok ikke der problemet ligger. Bruker nå en 2mnd gammel Pc med Win8. Prøver jeg å oppdatere Explorer får jeg meldinga: Du har siste versjon på din Pc. Takk for at du bruker Explorer 10"....ja, vær så god. Nå kommer sikkert noen og sier at Explorer er en møkka-nettleser, bytt til Mozilla eller noe annet. Vel, det kunne jeg jo allids gjøre og teste. Men forumet på sentralen burde funke med Win8 + siste versjon av Explorer.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Før jeg skriver noe mer, et merkelig problem har oppstått de 2-3 siste dagene her på HFS: Det skjer absolutt ingenting når jeg trykker Enter/Linjeskift(pil-ned og til venstre). Ikke får jeg flyttet markøren ned med musa heller. I alle andre sammenhenger fungerer disse to tastene helt normalt. Kan jeg tolke det som om noen bevisst har lagt inn en "bugs" i forhold til min brukerprofil sånn at jeg skal skrive minst mulig? :p Moderator eller andre, what to do?
    Oppdatér din nettleser.
    Det er nok ikke der problemet ligger. Bruker nå en 2mnd gammel Pc med Win8. Prøver jeg å oppdatere Explorer får jeg meldinga: Du har siste versjon på din Pc. Takk for at du bruker Explorer 10"....ja, vær så god. Nå kommer sikkert noen og sier at Explorer er en møkka-nettleser, bytt til Mozilla eller noe annet. Vel, det kunne jeg jo allids gjøre og teste. Men forumet på sentralen burde funke med Win8 + siste versjon av Explorer.
    Bruker du Explorer?

    He-he.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Da er saken grei:

    På forumet til HiFi-sentralen funker ikke Espen R + ny Pc med Win8 + siste versjon av Explorer, hvis jeg ønsker å bruke linjeskift-tasten (...noe som kan være greit å bruke en sjelden gang i blant...)

    Men med Mozilla funker det! ;)
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Før jeg skriver noe mer, et merkelig problem har oppstått de 2-3 siste dagene her på HFS: Det skjer absolutt ingenting når jeg trykker Enter/Linjeskift(pil-ned og til venstre). Ikke får jeg flyttet markøren ned med musa heller. I alle andre sammenhenger fungerer disse to tastene helt normalt. Kan jeg tolke det som om noen bevisst har lagt inn en "bugs" i forhold til min brukerprofil sånn at jeg skal skrive minst mulig? :p Moderator eller andre, what to do?
    Oppdatér din nettleser.
    Det er nok ikke der problemet ligger. Bruker nå en 2mnd gammel Pc med Win8. Prøver jeg å oppdatere Explorer får jeg meldinga: Du har siste versjon på din Pc. Takk for at du bruker Explorer 10"....ja, vær så god. Nå kommer sikkert noen og sier at Explorer er en møkka-nettleser, bytt til Mozilla eller noe annet. Vel, det kunne jeg jo allids gjøre og teste. Men forumet på sentralen burde funke med Win8 + siste versjon av Explorer.
    Bruker du Explorer?

    He-he.
    Hva mener du Vredens, er det mest hensiktsmessig å rette klagen inn til Microsoft eller HiFi-sentralen? ;)

    Mat 1) Kjøpte frossen Fransk grønnsakblanding her i går. Og det er mange år siden sist. Men jeg har god hukommelse og ble egentlig ikke forbauset over at andelen av de dyrere grønnsakene som brekkbønner og brokkoli i pakken nå var blitt minimal. I stedet er andelen billige grønnsaker som gulrot og erter (spesielt gulrot) steget desto mer.
    Sånn blir maten billigere på stistikkene.

    Mat 2) r hestekjøttskandalen var det et innslag på Dagsrevyen hvor sjefen for en butikkjede uttalte at nordmenn ønsker norskt kjøtt i butikkene. Dette som et svar på spørsmål om hvorfor det stigende underskuddet av norskt storfekjøtt ikke bare kan erstattes med importert storfe.
    Etter hestekjøttskandalen kommer nye målinger garantert til å vise at nordmenn i enda større grad er pro-norsk i sine holdninger til mat. Gjestemedlem og Vredens, hva sier dere nå?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Mat 2) r hestekjøttskandalen var det et innslag på Dagsrevyen hvor sjefen for en butikkjede uttalte at nordmenn ønsker norskt kjøtt i butikkene. Dette som et svar på spørsmål om hvorfor det stigende underskuddet av norskt storfekjøtt ikke bare kan erstattes med importert storfe.
    Etter hestekjøttskandalen kommer nye målinger garantert til å vise at nordmenn i enda større grad er pro-norsk i sine holdninger til mat. Gjestemedlem og Vredens, hva sier dere nå?
    Jeg sier:

    1. Slutt å bruke Explorer. Punktum. Det er fryktelig dumt. Spesielt om du ønsker å holde virus unna maskinen din, og ønsker god funksjonalitet.

    2. Og i samklang med Bonde- og Småbrukarlaget sier jeg at det er godt at nordmenn ikke vet hva som er i det norske kjøttet de spiser, etter Brekks innsats for kunstfôrbasert storavl av fé.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Mat 2) r hestekjøttskandalen var det et innslag på Dagsrevyen hvor sjefen for en butikkjede uttalte at nordmenn ønsker norskt kjøtt i butikkene. Dette som et svar på spørsmål om hvorfor det stigende underskuddet av norskt storfekjøtt ikke bare kan erstattes med importert storfe.
    Etter hestekjøttskandalen kommer nye målinger garantert til å vise at nordmenn i enda større grad er pro-norsk i sine holdninger til mat. Gjestemedlem og Vredens, hva sier dere nå?
    Jeg sier:

    1. Slutt å bruke Explorer. Punktum. Det er fryktelig dumt. Spesielt om du ønsker å holde virus unna maskinen din, og ønsker god funksjonalitet.

    2. Og i samklang med Bonde- og Småbrukarlaget sier jeg at det er godt at nordmenn ikke vet hva som er i det norske kjøttet de spiser, etter Brekks innsats for kunstfôrbasert storavl av fé.
    1. Skal love på tru og ære. Nå er det slutt. Har opplevd andre usabiliteter ved posting her på forumet, som at når jeg trykker på "Legg ut hurtigsvar", så plinger det opp bokser som spør om jeg vil forlate denne siden, eller bli værende på siden. Det er bare da å kopiere teksten, gå helt ut av tråden, gå tilbake og lime inn og prøve å poste igjen.

    2. For å si det beint ut: jeg hærer ikke å spise biff fra vanlig ku/okse enten det er i norge, tyskland, danmark, nederland eller andre industridyr som går på dette møkkaforet og er stressa før slakting. Det jeg kjenner det på, er på "anslaget" (tenk på anslaget ved inntak av vin, litt på samme måten) akkurat i det jeg tar kjøttbiten inn i munnen. Det er ingen good-feel. Man må liksom spise noen tygger før man blir vant med dette, før det er akseptabelt. Man må rett og slett heve toleransenivået.
    Pluss at strukturen i kjøttet ikke er som det skal være.

    Derfor kjøper jeg også gjerne brasiliansk og argentinsk når det er mulighet for det. Men hvis du i dag kunne tatt steget noen ti-år tilbake i tiden, så ville du opplevd at den biffen du fikk servert på restaurant i norge (ren luxusmat den gangen) holdt en meget høy smakskvalitet, hvis ellers mørning og tilberedning var god.

    Nå skjønner du hvorfor jeg så mange ganger snakker om degradering av kvaliteten i 90% segmentet, degradering over tid. Dette er en del av føljetongen.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Angående Biff: 3-4 år tilbake i tid gikk jeg 4-Dagsen i Nijmegen, Nederland. Etter meget sterke anbefalinger gikk jeg på en familiedrevet biffsted. Dem hadde kontroll med hele linja, fra gård, til mørningsprosess. Kjøtttet ble stekt på åpen varme i restauranten. Vi måtte godkjenne hver enkelt kjøttstykke før kokken la det til stek, glemmer ikke den vakre strukturen i kjøttet.
    I mitt siste innlegg snakket jeg om "anslaget", akkurat i det maten/drikken berører tunge og gane. Jeg glemmer ikke anslaget på dette kjøtttet, det var som om himmelen åpnet seg. Fy fader for en opplevelse. Og prisen var helt normal, ikke noe ekstraordinært. Etter det vet man hvordan en biff kan smake.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Hvis du liker biff bør du dra til Peter Luger i New York, det er saker. Har også spist biff på to av de mest anerkjente biffhusene i Buenos Aires (kommer ikke på navnet på noen av dem i farten, men det var på anbefaling), argentinerne kan det der. Landet vel på omtrent samme pris som for en Statoilpølse her hjemme. Fem år mellom de to turene, men må nok si at basert på minnet var Peter Lugers den beste biffen jeg har spist. Har forøvrig lite med hverdagsmat å gjøre.

    Hvis du bor i USA har forøvrig Peter Luger en nettbutikk hvor du kan kjøpe biff og få den levert fersk på dagen. Uten at den har vært innom landbrukssamvirket for Vedumsertifisering.
     
    Y

    ymir

    Gjest
    Hei

    KUNSTFOR ,hva er det? Plast og syntetisk mat som Lillebjørn Nilsen synger om?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg er halvt argentinsk, og spiser ikke argentinsk kjøtt som er i salg her hjemme. Det er en grunn til at det er "billig."
    Brasiliansk spiser jeg ikke pga regnskogen - kall meg naiv.

    Irsk, derimot, er å anbefale - er det noe irene har nok av er det gressletter, og klimaet gjør at dyrene kan gå ute året rundt.

    In Argentina, factory farms replacing grass-fed beef | Grist
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    Y

    ymir

    Gjest
    Hei

    KUNSTFOR ,hva er det? Plast og syntetisk mat som Lillebjørn Nilsen synger om?
    Kunstfor/kraftfor er korn tilsatt litt mineraler og vitaminer.

    Korn, oljeholdige frø, frø fra belgvekster, melkeprodukter samt produkter fra fisk og marine dyr er de vanligste.
    Mineraler og vitaminer gies som eget tilskudd.


    Tabell 2. Oversikt over næringsinnholdet i Pluss tilskuddsfôrsortimentet til storfe.
    Næringsinnhold Pluss Storfe, mjølPluss Storfe AppetittPluss AmmekuPluss Ca- rikPluss VM- blokkPluss Storfe, pelletsPluss Mg- rik, pelletsPluss Sinku
    Mineraler %
    Kalsium (Ca) 10 9 9141054,53
    Fosfor (P) 6 5 5 3 633,54
    Magnesium ( Mg) 8 8 10 8 846,57
    Natrium (Na) 810 8 7844,53
    Svovel (S) -
    Vitaminer
    Vit A IE/ g 400 400 400400400200200300
    Vit D IE/g 120 120 120120120606090
    Vit E mg/kg 2000 2000 5000200020001000100010000
    Mikromineraler mg/kg
    Kopper (Cu) 1200600 120012001200450450675
    Selen (Se) 25 25 19 252512,512,513
    Selen (Se) organisk6
    Sink (Zn) 4000 4000 400040004000200020003000
    Kobolt (Co) 20 20 20 20 20 10 10 15
    Mangan (Mn) 3000 3000 300030003000150015002250
    Jod ( I) 150 150 1501501507575113



























     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg er halvt argentinsk, og spiser ikke argentinsk kjøtt som er i salg her hjemme. Det er en grunn til at det er "billig."

    In Argentina, factory farms replacing grass-fed beef | Grist
    .........
    Nå tuller du fælt. "Alle" vet jo at alt argentinsk kveg lever et ubekymret og fritt liv på pampasen. Noe helt annet enn i Norge hvor alle kyr lever hele livet sitt fasttjoret i en bås.
    Nei. I Argentina har de lenge hatt økonomisk krise. Følgelig er det grunn til å være på vakt.
    Har du fulgt med vil du ha registrert ulike ting det er grunn til å være bekymret over, og der som her er det forskjellige kvalitetsnivåer på maten som produseres. I tillegg har de en frisk holdning til bruk av plantevernmidler som skal beskytte avlingene som går til dyrefôr. Bruken er så utstrakt at man har fått store problemer med misdannelser hos barn pga bieffektene.

    Hos oss selges myten om det argentinske kjøttet, til en tilgjengelig pris. Slik vi selger myten om at norske kyr går på beite nesten året rundt. Men jeg velger selv å styre klar av kjøtt derfra - Uruguay er mer oversiktlig, slik sett, men selv når det gjelder kjøtt derfra tar jeg noen runder på nettet før det innkjøpes.
    Og kjøttet vi får hit fra Argentina kommer nok fra industriell produksjon, og ikke fra Pampasen.

    Her har du forresten en nordmann i New Zealand som stusser over hvorfor det må lovgivning til før det er utsikter til at norske kyr kommer seg ut på beite. Din innsikt er ikke på nivå med din indignasjon, Pink.

    http://www.bondebladet.no/gaardsdrift/2012/08/22/--beiting-handler-om-vilje.aspx
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Norske kyr er på beite. Det har vært lovhjemlet siden nittitallet, i forbindelse med revidering av lovverket den gangen. Det skal være minimum 8 uker beite/uteliv pr år. De fleste steder går dyra ute betydlig lenger. Beite/luftepåbudet gjelder også løsdriftbesetninger (fjøs der dyra går løse hele året, enten på spalteplank eller skrapte arealer). Det har dog vært en tidsbegrenset dispensasjon for løsdriftsfjøs da man har en rekke praktiske problemer med praktisk gjennomføring av påbudet. Denne dispensasjonen skulle egentlig vare til 2013 men er nå utsatt ett år i påvente av Mattilsynets konkrete utforming av reglene. Problemstillingene går på hvorvidt disse dyra skal ut på beite, dvs grønt gress, eller om det holder med luftegårder og mosjonering i disse. De nye storfjøsene har mer preg av industribygg enn fjøs og er ofte ikke bygd ute på et jorde med beiter rund baut. Tvert i mot, logistikk rundt transport av fôr, møkk, melkebil osv har ofte gitt en plassering nær vei osv. Og selv om det er beiter i nærheten vil ofte beitingen bli kun et suplement til tradisjonell fôring. Beiting er en edel sport vi kunne snakke mye om. I praksis er dette ikke helt lett å få til med så store besetninger som mange har nå, samt regnfulle somre. Kort vei fra idyll til gjørmehav her. Som sagt, for noen byr dette på store utfordringer, for andre er det uproblematisk.

    I båsfjøs, derimot, er dette plankekjøring for lenge siden. De fleste av disse bøndene har mer håndterlige besetninger, 20-30 kyr. Tradisjonelle gårdstun og fjøs med jorder og beiter i nærheten. De fleste slipper dyra rundt 17.mai, tidligere i sørvest, seinere nordover. Beitesesong som regel til uti september. Mange har dyra inne for ordentlig fôrring på natta og beiter på dagtid. God beiting kan redusere kraftfôrbehovet, men ikke fjerne det helt. Melkeproduksjonen i Norge er basert på høy ytelse, 8000 - 10 000 kg melk pr ku pr år Dette er omtrent det dobbelte av det kyrne melker f.eks i Irland, der man baserer seg på mer eller mindre beiting året rundt. Dette selvfølgelig pga grønne arealer i 10 av 12 måneder- de supplerer dog med surfûr på vinteren.

    Kraftfôr framstilles som negativt, men er altså spesialtilpasset ønsket ytelse og kvalitet på surfôr. Kyr er drøvtyggere. Grasetere. Det er feil å framstille det som om norske kyr eter kun kraftfôr. Da dauer de.

    Kjøttproduserende storfe går ofte under litt mer varierende forhold. Mange er oppstallet tradisjonelt på bås i gamle fjøs der det tidligere var melkekyr, andre går i store talle/halm-fjøs. Andre går ute hele året, fôres med rundballer og er bare delvis tamme. Leskur til ly. Ammekyrne går ofte på litt skrinn fôring i perioder på året når behovet er beskjedent, beite utmark/innmark på sommeren. Oksene kan fôre ekstensivt, men det vil ofte være mer lønnsomt å bruke en del kraftfôr på disse for å få økt størrelse og veksthastighet. Da utnyttes det genetiske potensialet til vekst også bedre.
     
    N

    nb

    Gjest
    @oddj

    Hva er grunnen til at svært mye av f.eks entrecôtene som ligger i norske kjøttdisker knapt har fettmarmorering mens andre ser ut som de reneste praktstykker? Dvs konkret hva er det i dyreholdet etc som medfører det ene kontra det andre?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn