Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • V

    vredensgnag

    Gjest
    Mulig det, Odd J. Men da bør du forklare hvorfor "lovhjemlingen" ikke har hatt tilsiktet effekt, og hvorfor man nå er så oppgitt over at kravet om åtte ukers beite for alle melkekyr vil påføre bøndene ekstraomkostninger.
    Et krav som altså er effektivt fra denne sommeren.

    Myter, Odd J. Myter. Åtte uker er kanskje nok?
    Som man vil se i den første linken, fra Bondebladet, vil melkebøndene helst slippe å sende kyrne ut på beite, siden det innvirker på volumet melk de gir.

    Krav om ku-trim kan koste 200 millioner - Nationen.no
     
    Sist redigert:

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Robotene finner jo ikke kyra når de er ute på beite.
     
    Y

    ymir

    Gjest
    @oddj

    Hva er grunnen til at svært mye av f.eks entrecôtene som ligger i norske kjøttdisker knapt har fettmarmorering mens andre ser ut som de reneste praktstykker? Dvs konkret hva er det i dyreholdet etc som medfører det ene kontra det andre?


    http://www.lr.no/media/ring/1043/Foredrag-Kulinarisk 25.10.11.pdf



    Oppsummering:
     Mørhet er en kompleks egenskap som påvirkes av mange
    miljøfaktorer – flere lite kontrollerbare
    - langvarig og kortvarig stresspåvirkning
    - dyras gener betyr ganske mye (ca 30 % av variasjon)
    - raseforskjeller betyr mindre enn variasjon innen rase
     kan få seige og møre biffer fra alle raser
     Marmorering (IMF %) er en enklere egenskap
    - påvirkes i hovedsak av fôring og fôrstyrke
    - dyras gener betyr mye (inntil 70 % av variasjon)
    - raseforskjeller som følge av ulik muskelfibertypefordeling
    - IMF nivået på norsk storfekjøtt er generelt lavt men det er stor
    variasjon

    Hvordan påvirkes mørhet og marmorering av gener og miljø?
    48UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP
    www.umb.no
    Oppsummering forts:
     Det er en klar arvelig sammenheng mellom WB-mørhet og IMF %
     marmorert biff kan likevel være seig!
    - negativ miljøpåvirkning før slakting
    - IMF % kan være for lav til at den gir effekt på mørhet
     Marmorering er likevel en ”kvalitetsindikator”
     Marmorering (IMF) inkluderes nå i avlsarbeidet med norsk kjøttfe
    (Angus, Hereford og Charolais) – Ultralydmålinger
     Foreløpig lovende resultater med bruk av NIR for å måle
    kjøttkvalitet på slakteri eller produksjonslinje
     Hvis vi lykkes:
     kvalitetssortering i mørhetskategorier, fjerne seigt kjøtt fra
    markedet
     inkludere mørhet i avlsarbeid med både kjøttfe og NRF
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    First Price lasagnen som var solgt i Norge inneholdt mer enn 60% hestegamp av den totale kjøttmengden. Dette er svært alvorlig feilmerking av produktene. La oss tenke oss at en en innblanding av 5% hestekjott for å bli kvitt noen gamper (også det uakseptabelt), men 60-70%!! Fy fader, dette er jo ren mafia!
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Jeg sier som Øystein Sunde: "Hest er best som pålegg."
    Rent bortsett fra feilmerking osv... skjønner jeg ikke hvorfor man har så veldig mye imot å spise hestekjøtt?
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Hestkjøtt var populær før i tiden.

    Den lokale vetrinær var alltid innom når hest en sjelden gang ble slaktet først på 80-tallet på det lokale slakteri.
     
    N

    nb

    Gjest
    Rent bortsett fra feilmerking osv... skjønner jeg ikke hvorfor man har så veldig mye imot å spise hestekjøtt?
    Det er et problem dersom gampen har fått bestemte medisiner som gamper gjerne kan få. I alle fall slik jeg har forstått det. Hestekjøtt er fint det, har spist mye av det. Jeg bodde som nevnt tidligere i den fransktalende delen av Sveits en stund, der var det helt vanlig på super'n og på restuaranter.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Ja. Det er klart at slikt må reguleres - man må vite hva hesten har fått i seg osv..., men så vidt jeg har forstått går mye av reaksjonen blant forbrukerne (i hvertfall her i Norge) på at man spiser hest. De er jo så søte...
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Melkedrott er ingen problem i Norge.

    Mange kyr melker mindre i dag enn hva de gjorde som best på 70-tallet.

    De fleste har heller ingen problemer med å fyllle sine kvoter - tvert i mot.
    De får for mye melk og blir trekt en sum pr. liter som overstiger kvoten.

    Dette er ikke lønnsomt, og melka blir like godt gitt som fòr til ungdyr eller hellet ut.


    Men hvor er iniativet blandt trådens skrivere når det gjelder kjøtt og melkeprodukter.

    Hvem har spurt det lokale slakteri etter kujur?

    Tidligere var dette en delikatesse - lettsaltet og kokt som pålegg på brødskiver.

    Storfetunger - saltede og kokte

    kjelost - råmelk fra nylig kalvede kuer kokt inn til en osteaktig masse, servert med sukker og kanskje kanel.

    Storfehjerte og hjerteslag - krydret og stekt.

    Oksehale / storfehale - nydelig i suppe.

    Egenprodusert leverpostei av svinelever, spekk og litt ansjos.

    Ferskkjøtt og suppe av storfebog med kuttede grønnsaker og løksaus.

    Blodpannekaker av storfeblod.

    På fiskesiden - Vafler laget av vanlige vaffelrøre ispedd kokt torskerogn - nydelig.
     
    Sist redigert:
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Hest indrefilet er snadder. Har kjøpt det tidevis på Centra Høvik.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Tidligere da hest ble brukt i landbruket var antallet langt større og ble mere brukt som menneskeføde.

    Ble solgt speke - hestpølse også tidligere - var mørk på farge, har vel ikke sett denne siden ca 70-tallet.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Dere snakker om hester som om de er dyr, og helt uten følelser.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Mine innvendinger har ingen tilknytning til om hest er godt eller ikke. Hvis vi ser oss rundt i verden er det kun kulturelt betinget om vi setter pris på okse, hest, gris, hund eller katt. Det som er alvorlig her er at organisert kriminalitet er involvert i matindustrien og at det bevisst jukses med ingrediensene i visse ledd i matproduksjonen. Hvilke andre overraskelser har oss i vente?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    Ble solgt speke - hestpølse også tidligere - var mørk på farge, har vel ikke sett denne siden ca 70-tallet.
    Kikk på innholdsdeklarasjonen på de mørke spekepølsene, noen inneholder fremdeles hest. Hest som er dokumentert medisin- og sykdomsfri blir brukt i diverse pølser og også som biff. Produktene er selvfølgelig merket med "hestekjøtt"
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hest er god mat det. Har kjøpt hestefilet på Solheim, og det var smaksrikt og mørt kjøtt. Velger gjerne det fremfor okse om de ligger side ved side.


    Jeg har forøvrig null sympati for dem som okker seg over hest i foret deres. Kjøper man søppel så bør man ikke være forbauset over at det er avfallsproduktene fra slakteindustrien man får i seg. Helt greit å spise så lenge det ikke er giftig, men man har selv satt standarden for sitt kosthold da.

    En liten oppvekker av og til er bare av det gode.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Støre i den syvende himmel - jammen ble det ikke litt utenrikspolitikk å ta tak i. Som Gjestemedlem sier, er det vel bare å skylde seg selv om man kjøper disse produktene, å tro at det er høykvalitets korn som brukes til pastaen, bra tomater i sausen eller godt kjøtt i lasagnaen vil bety en blåøydfaktor inn i himmelen. Dette er frossentfôr som skal stappes ned i halsen på folk.

    Problemet er ikke at det er hest i lasagnaen, selvsagt, men at det står noe annet på pakken. Men vi har da Kviteseidsmør fra Aust Agder og Gudbrandsdalsost fra ymse steder. Å bry seg om vrinsk i lasagnaen når Grandiosaen bruker grønnsaksubstitutter og kjøttsubstitutter eller fiskefiléeten er injisert med saltlake er vel å bli fin på det vel sent? Som trøst kan man kjøpe Steinbitkaker fra Fiskemannen, de inneholder da noen beskjedne prosenter steinbit.

    Husk endelig at det faktisk er noe i handelen som kalles "analoge oster," og som folk kjøper med stor iver.

    (Er det utspekulert å legge jukseost laget av poteter og palmeolje ved siden av ekte ost? Si det ... http://www.vg.no/mat-og-drikke/artikkel.php?artid=186021 )
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.717
    Antall liker
    8.137
    Torget vurderinger
    0
    De er jo så søte...
    Jeg er "ponnypappa"!! Det betyr at jeg har en datter som rir og som selvsagt synes hester er "såååå skjøøønnne"!

    Jeg lover deg Otare, hester er IKKE søte! de er SVÆRE! De ser ned på deg, de sparker bak og biter foran. Og som toppen på kransekaka er det ganske så ubekvemme å sitte på!
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.717
    Antall liker
    8.137
    Torget vurderinger
    0
    Rent bortsett fra feilmerking osv... skjønner jeg ikke hvorfor man har så veldig mye imot å spise hestekjøtt?
    Det er et problem dersom gampen har fått bestemte medisiner som gamper gjerne kan få. I alle fall slik jeg har forstått det.
    "Problemet" er at endel medisin som hester får mot betennelser og slikt er kreftfremkallende og ganske så farlig for mennesker.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.717
    Antall liker
    8.137
    Torget vurderinger
    0
    Mine innvendinger har ingen tilknytning til om hest er godt eller ikke. Hvis vi ser oss rundt i verden er det kun kulturelt betinget om vi setter pris på okse, hest, gris, hund eller katt. Det som er alvorlig her er at organisert kriminalitet er involvert i matindustrien og at det bevisst jukses med ingrediensene i visse ledd i matproduksjonen. Hvilke andre overraskelser har oss i vente?
    I gammel norsk lov fra vikingetiden var det forbudt å spise katt, hund og hest! Hesten var et dyr med spesiell status og den ble brukt som offergave til gudene. Dette var nok årsak til forbudet mot å spise hest den gangen.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    De er jo så søte...
    Jeg er "ponnypappa"!! Det betyr at jeg har en datter som rir og som selvsagt synes hester er "såååå skjøøønnne"!

    Jeg lover deg Otare, hester er IKKE søte! de er SVÆRE! De ser ned på deg, de sparker bak og biter foran. Og som toppen på kransekaka er det ganske så ubekvemme å sitte på!
    Da min datter var i hestealderen var hun også svært glad i sort spekepølse. Problemet var at det sto "hest" i innholdsdeklarasjonen. Frøet strøk resolutt over hest med en kulepenn og spiste pølsen med god appetitt. Smart jente, jenta til pappa.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    3.481
    Jeg har forøvrig null sympati for dem som okker seg over hest i foret deres. Kjøper man søppel så bør man ikke være forbauset over at det er avfallsproduktene fra slakteindustrien man får i seg. Helt greit å spise så lenge det ikke er giftig, men man har selv satt standarden for sitt kosthold da.
    Seriøst?

    Hva som er søppelmat er svært relativt, målt etter blant annet smak og lommebok.
    Er jeg i min rett til å definere Gilde leverpostei som søppelmat, First Price appelsinjuice som søppeldrikk eller Eldorado sjokolade som søppelgodt, bare fordi jeg har lommebok til å kjøpe roastbeef til pålegg, ferskpressede appelsiner som appelsindrikk og belgisk håndlavet sjokolade som gotteri og dermed glatt kan se gjennom fingrene med at produsentene ikke følger innholdsdeklarasjonen til punkt og prikke, så rammer det liksom ikke meg, bare "idiotene"?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    At noe er tilgjengelig i butikkene til superlave priser bør få en bjelle til å klinge. Kjedene manipulerer statistikken i forhold til lavprisstatus ved å føre disse merkene. Legg merke til at både Coop og Norgesgruppen, påståtte konkurrenter, fikk sine lavprisprodukter fra samme sted.

    Om ikke Gjestemedlem skulle være "seriøs," er jeg det. Pass på hva du stapper i kjeften, Espen.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.186
    Antall liker
    10.741
    Sleipt. Kjedene i samarbeid med VG/DB har greid å innbille folk at mat er ekstremt dyrt i Norge. Da selger billig-fòr godt og ingen spør om innholdet. Det burde ringe en bjelle hos folk når 4 mennesker kan bli mette for en tier eller to.
     
    Y

    ymir

    Gjest
    Hei

    Hadde en leverandør av frittgående økogris rett før Haugesund.Han måtte gi seg pga. sviktende omsetting.Foring med rognebær og
    svært forsiktig med einer rett føre slakting.Det beste svinekjøttet ever...

    Prøvde med et par griser selv,men nådde ikke opp på samme nivå,de ville hverken ha rognebærene eller eineren,
    den eine fikk rødflekk sjuke og måtte ha dyrlege og medisin,da ble plutselig kg. prisen over tilbudsprisen i butikk.:(

    Skulle muligens redusert kraftig på tilgangen til kraftforet for å få de til å ta "alternativ foret":rolleyes:


    Hadde de gående på holmen i elva

    nabo13.jpg


    Kjøpte senere et halvt frittgående villsvin som hadde gått på Haukelid,som var foret opp på bl.a brødrester fra en lokal butikk.
    Smaksmessig en stor skuffelse.

    Oppdrett og foring er en kunst......får kanskje prøve en gang til,øvelse gir....
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Seriøst?

    Hva som er søppelmat er svært relativt, målt etter blant annet smak og lommebok.
    Er jeg i min rett til å definere Gilde leverpostei som søppelmat, First Price appelsinjuice som søppeldrikk eller Eldorado sjokolade som søppelgodt, bare fordi jeg har lommebok til å kjøpe roastbeef til pålegg, ferskpressede appelsiner som appelsindrikk og belgisk håndlavet sjokolade som gotteri og dermed glatt kan se gjennom fingrene med at produsentene ikke følger innholdsdeklarasjonen til punkt og prikke, så rammer det liksom ikke meg, bare "idiotene"?
    Joda det er seriøst. Velger man å spise søppel kan man skylde på seg selv om det viser seg å være det. det hender jeg spiser søppel jeg også. Nudler f.eks. som sannsynligvis er en kreftfremkallende kjemikalisuppe fra kinesiske laboratorier sammen med harsknet planteolje. Burde sikkert være forbudt som menneskemat. Eller frossen pappizza eller en boks med noe uforklarlig fra dyreriket.

    Men jeg velger det selv, selv om jeg vet at dette burde man ikke servert til en hund en gang. Så selv om det blir mindre av slik etter som årene går, og man verdsetter livet og dets gleder og kvaliteter på en annen måte så har jeg konsumert min del, og gjort min borgerplikt som organisk søppelkvern.

    Så lenge det ikke er direkte giftig bør man være fornøyd med det. Man kan man ikke forvente komplett spesifisert innhold i farseprodukter fra frysedisken.

    Vil man vite hva man spiser får man enten lage det selv, eller kjøper varer fra en produsent man stoler på.

    Innvoller er slakteriavfall, så du må gjerne definere leverpostei som søppel. Samme gjelder slintrer, brusk, oppmalte bein og blod. Men fra et miljøhensyn er det sikkert greit å bruke til som mat for de ukritiske. Det er jo begrenset hvor mye hundepølse man kan få solgt i Norge.

    Man har selv ansvar for hva man putter i seg. Og velger man fra nederste hylle, ja så får man mat som hører hjemme der. Det er selvsagt trist at det er slik at mange ikke her råd til menneskemat i Norge, og må leve av slikt. Men du Espen, er jo selv en høylydt pådriver for at maten skal bli mye dyrere i Norge. Og det vil uten et fnugg av tvil tvinge mange flere mennesker til å spise dritt fordi de ikke har råd til noe bedre.
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Denne tråden kan lett knyttes opp til tråden om nok en dyretragedie. Prisen på kjøtt, kjøttprodukter og meieriprodukter, kan kjapt knyttes til dyrevelferd og produksjonsmetoder. Så hva er vi villige til å overse for å få "riktig pris" på det vi eter?

    Hestekjøtt av ukjent opprinnelse i div. ferdigprodukter, setter skikkelig fokus på hvor langt noen er villige til å gå. Jeg ante faktisk ikke at Norge importerer produkter, hvor det kan være overveiende sannsynlig at kjøttet stammer fra rumenske esler, muldyr eller hester. Jeg har vært rimelig nøye med å holde meg til norsk kjøtt, men har hatt noen utskeielser med indrefilet av utenlandsk herkomst. Litt fordi man har lest og hørt at kjøtt og kjøttprodukter fra omverden, er minst like sunn og god, som tilsvarende kortreiste produkter. Heretter skal jeg forholde meg til norske råvarer. Så får jeg heller ete graut og spekesild et par dager i uka. Eller noen av de etterhvert litt tilårskomne rypene som ligger i fryseren - de er i alle fall både møre, sunne og kortreiste...men ikke akkurat billige...:rolleyes:
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Denne tråden kan lett knyttes opp til tråden om nok en dyretragedie. Prisen på kjøtt, kjøttprodukter og meieriprodukter, kan kjapt knyttes til dyrevelferd og produksjonsmetoder. Så hva er vi villige til å overse for å få "riktig pris" på det vi eter?
    Forståelig å tenke slik. Men det representerer ikke virkeligheten. Mekanismer er i spill for å heve prisen på varer for dermed å gi inntrykk av at vi snakker om kvalitet. Vi har et totalt fordervet og korrupt system på prissetting av kjøtt i Norge som ikke tar det minste hensyn til kvalitet men utelukkende priser opp produkter med grotesk toll og avgiftr for dermed å skape inntrykk av at prisen handler om kvalitet og dyrevelferd, mens det i virkelighetn kun handler om avgifter, straffetoll og utpressingsgebyr.

    Hestekjøtt av ukjent opprinnelse i div. ferdigprodukter, setter skikkelig fokus på hvor langt noen er villige til å gå. Jeg ante faktisk ikke at Norge importerer produkter, hvor det kan være overveiende sannsynlig at kjøttet stammer fra rumenske esler, muldyr eller hester. Jeg har vært rimelig nøye med å holde meg til norsk kjøtt, men har hatt noen utskeielser med indrefilet av utenlandsk herkomst. Litt fordi man har lest og hørt at kjøtt og kjøttprodukter fra omverden, er minst like sunn og god, som tilsvarende kortreiste produkter. Heretter skal jeg forholde meg til norske råvarer. Så får jeg heller ete graut og spekesild et par dager i uka. Eller noen av de etterhvert litt tilårskomne rypene som ligger i fryseren - de er i alle fall både møre, sunne og kortreiste...men ikke akkurat billige...:rolleyes:
    Det er lurt å undersøke herkomsten av hva man spiser, men det er en blunder uten sidestykke å ekskludere råvarer fra resten av kloden. Det vil utelukkende gavne en mafia som har til hensyn å loppe oss for hver siste krone og servere oss dritte og middelmådigheter, fordi det gir dem selv den største gevinsten.


    Er man opptatt av kvalitet hadler man kvalitet, og skyr kooperativmafiaens og monopolistenes møkkamat og handler kvalitet og da er det likegyldig om der er produsert i Norge eller i andre land.


    Møkkamat er ikke bedre om det er aldri så mye Tine eller Nortura.

    Det er null sammenheng mellom pris og kvalitet i Norge. Prisen kan like gjerne bestå av 25% verdi og 75% toll og avgifter.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.415
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Bra leder i DN

    Åpne butikker - DN.no

    Historien om Brustadbua bør fortelle politikere i alle leire at samfunnet klarer seg fint uten så mange forbud.

    Arbeiderpartiets forslag til nytt partiprogram vil, ifølge VG, inneholde en åpning for modernisering av åpningstidene i varehandelen. Dermed kan det være duket for riving av et av etterkrigstidens merkverdigste regulatoriske byggverk: Brustadbua, oppkalt etter daværende Ap-statsråd Sylvia Brustad.

    Bestemmelsen, som har vært virksom siden 1. januar 1999, ga tillatelse for butikker til å holde åpent på kveldstid og på søndager, men bare dersom butikkarealet var under 100 kvadratmeter. Logikken var ikke lett å forstå da, og den er ikke blitt lettere å forstå med tiden. Hvis det først er så galt at folk handler på søndager, hvorfor er det da greit at de handler i små butikker?

    Bua har likevel vist seg å være usedvanlig vanskelig å få jevnet med jorden. Til tross for at Bondevik-regjeringen demonterte deler av den i 2003 (det ble da mulig for vanlige butikker å holde åpent på kveldstid), tvinger den fortsatt forbrukerne inn i små butikker på søndager.

    Det blir det nå forhåpentlig en slutt på. Det skal Arbeiderpartiet ha ros for. Det er aldri enkelt å innse egne feiltrinn.

    Det ligger dessuten mulighet for generell læring i historien om Brustadbua. Lovendringen kom blant annet som en respons på Rimis lansering av en storkiosk på Bislett i Oslo. Butikkjeden hadde skjønt at det var et marked for kolonialhandel utenom vanlige åpningstider. Fulle av frykt for hva søndagshandel kunne føre til av fordervelser, grep politikerne til reguleringer som skulle gjøre denne handelen så lite attraktiv som overhodet mulig.

    Etter 14 år med søndagshandel krever det stor avstand til virkeligheten for å påstå at den ødelegger samfunnet. Det gikk forøvrig bra med farge-tv også. Og skateboard, som Norge som et av ytterst få land i verden, la ned totalforbud mot i 1978.

    Det er i det hele tatt forbausende lite som er så farlig at det er nødvendig å forby det. Hvem vet, kanskje våre politikere en dag vil finne ut at verden ikke går under dersom folk får mulighet til å plukke med seg en flaske rødvin fra den samme butikken som de kjøper søndagsbiffen i?

    Skjønt, det er kanskje å håpe på for mye.
    Men hvorfor er det så viktig å holde søndagsåpent? Matbutikken er åpen 84 timer ellers i uka, mand - lørdag. Det er jo bare å planlegge for den ene dagen butikken er stengt, verre er det ikke. For hundre år siden måtte man planlegge matforsyningen måneder i forveien, nå har vi bare den ene dagen å planlegge for. Det skulle ikke være vanskelig for folk over 16 år. Stille og rolig i gatene, mindre biltrafikk, mindre forurensing...mange fordeler.
    I vår tid, og spesielt for neste generasjon, er det å planlegge sett på som utidig slavarbeid. Eitkvart menneske må ha fridom til å fylgje sine impulsar umiddelbart. I min tradisjonelle kultur kallast det nasefiske. Du fører båten den vegen nasen peikar, og fiskar der. Så lenge du vil. Så, når du får ein ny impuls, fylgjer du nasen ein gong til. Og så vidare. Utan plan.
    Denne dårlege impulskontrollen hadde ymse diagnoser tidlegare, men vert no sett på som ein menneskerett. På same måte som "shopping". Av mat, kultur, klede, musikk, hifi og kjærast. (Må ikkje forvekslast med "å handle", der ein har skrive handleliste på førehand, eller eventuelt spart opp pengar til noko) Ein går ut, utan eigentleg å vite kva ein ser etter. Så finn ein noko interessant. Til dømes tomatar. Dei kjenner ein på. Vurderer litt (hmm, desse var fine/billege/store), legg dei kanskje attende - (har eg lyst på/bruk for tomatar i dag?). Eller tek dei med seg. I nokre høve kjem dei i bruk. Men ein kan også ha skaffa seg noko som ikkje kan brukast. til dømes sko som må gåast ut før dei kan brukast, eller ein kjole som ikkje passar før ein har slanka seg, ein pickup som ikkje fungerer i armen, eller ein kjærast som syner seg å vere noko heilt anna enn det ein fyrst trudde.
    Dersom ein ikkje er heldig, då. Og har det ålreit ei stund.
    Så kjem rastløysa over ein , og det vert lagt ut på ny shoppingrunde.
    Men dette veit de sikker meir om enn rurale meg...eg opplever dette som dei ultimative byfenomena; shoppesykje og manglande impulskontroll. Difor treng ein lange opningstider. Men det går bra med bittesmå husvære. Ein treng til dømes ikkje frysar...
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.415
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Denne tråden kan lett knyttes opp til tråden om nok en dyretragedie. Prisen på kjøtt, kjøttprodukter og meieriprodukter, kan kjapt knyttes til dyrevelferd og produksjonsmetoder. Så hva er vi villige til å overse for å få "riktig pris" på det vi eter?
    Forståelig å tenke slik. Men det representerer ikke virkeligheten. Mekanismer er i spill for å heve prisen på varer for dermed å gi inntrykk av at vi snakker om kvalitet. Vi har et totalt fordervet og korrupt system på prissetting av kjøtt i Norge som ikke tar det minste hensyn til kvalitet men utelukkende priser opp produkter med grotesk toll og avgiftr for dermed å skape inntrykk av at prisen handler om kvalitet og dyrevelferd, mens det i virkelighetn kun handler om avgifter, straffetoll og utpressingsgebyr.

    Hestekjøtt av ukjent opprinnelse i div. ferdigprodukter, setter skikkelig fokus på hvor langt noen er villige til å gå. Jeg ante faktisk ikke at Norge importerer produkter, hvor det kan være overveiende sannsynlig at kjøttet stammer fra rumenske esler, muldyr eller hester. Jeg har vært rimelig nøye med å holde meg til norsk kjøtt, men har hatt noen utskeielser med indrefilet av utenlandsk herkomst. Litt fordi man har lest og hørt at kjøtt og kjøttprodukter fra omverden, er minst like sunn og god, som tilsvarende kortreiste produkter. Heretter skal jeg forholde meg til norske råvarer. Så får jeg heller ete graut og spekesild et par dager i uka. Eller noen av de etterhvert litt tilårskomne rypene som ligger i fryseren - de er i alle fall både møre, sunne og kortreiste...men ikke akkurat billige...:rolleyes:
    Det er lurt å undersøke herkomsten av hva man spiser, men det er en blunder uten sidestykke å ekskludere råvarer fra resten av kloden. Det vil utelukkende gavne en mafia som har til hensyn å loppe oss for hver siste krone og servere oss dritte og middelmådigheter, fordi det gir dem selv den største gevinsten.


    Er man opptatt av kvalitet hadler man kvalitet, og skyr kooperativmafiaens og monopolistenes møkkamat og handler kvalitet og da er det likegyldig om der er produsert i Norge eller i andre land.


    Møkkamat er ikke bedre om det er aldri så mye Tine eller Nortura.

    Det er null sammenheng mellom pris og kvalitet i Norge. Prisen kan like gjerne bestå av 25% verdi og 75% toll og avgifter.
    Kva med hest? Deffe, dette er manglande respekt for dei som ynskjer å leve på stramme matbudsjett.
    Denne uventa valfridomen når det gjeld variasjon i kosthaldet er ei av globaliseringa sine velsigningar. Dette lasagnetilbodet trur eg må komme frå utlandet.

    Hestebiff er godt, det må saltast litt ekstra for å unngå den litt søtemne smaken som minnar litt om sau, men hestekjøt er veldig mørt. Sjølv om det ikkje er så nøye med i kjøtdeig. Og billeg. Og valfridom er pr definisjon kvalitet. Tenk på det, neste gong du står og vinglar i valet av kva dopapirvariant du skal kjøpe neste gong. Du handlar vel dette same stad som du handlar maten?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kva med hest? Deffe, dette er manglande respekt for dei som ynskjer å leve på stramme matbudsjett.
    Denne uventa valfridomen når det gjeld variasjon i kosthaldet er ei av globaliseringa sine velsigningar. Dette lasagnetilbodet trur eg må komme frå utlandet.

    Hestebiff er godt, det må saltast litt ekstra for å unngå den litt søtemne smaken som minnar litt om sau, men hestekjøt er veldig mørt. Sjølv om det ikkje er så nøye med i kjøtdeig. Og billeg. Og valfridom er pr definisjon kvalitet. Tenk på det, neste gong du står og vinglar i valet av kva dopapirvariant du skal kjøpe neste gong. Du handlar vel dette same stad som du handlar maten?
    Joda, som nevnt her (eller var det i en annen tråd) så har jeg ingen ting i mot hestekjøtt. Spiser det gjerne, men det er litt vanskelig å få tak i (ironisk nok). Og eneste plassen jeg har kjøpt det er på Solheim.

    Fjerner man straffetollen på god mat vil det nettopp komme dem til gode som lever på et stramt budgett, og gi dem flere muligheter enn å leve av mat som burde vært brukt til dyrefor. De rike har penger til det de har lyst på uansett.

    Det som er vanlig i andre land er jo at folk med litt dårlig råd handler råvarer på markedene og lager maten selv. Her hjemme er slik handling blitt luksussegmentet, og de fattige lever på middagspølse, fiskepinner, frossenpizza og lasagne ... og tilsvarende mindreverdig mat.

    Et lite lysglimt her er innvandrerbutikkene, der man de som har slike matvaner handler. I alle fall de litt større med fokus på ferskvarer og ikke bare på glass, tørrvarer og hermetikk. Jeg skulle så gjerne byttet ut alle Rimi, Kiwi, Bunnsubb og Coop-butikkene i hele Bergen med én butikk a la den livlige grønnsaksbutikken på enden av Grønland.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.415
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Noja, også i England og USA lever dei fattige av junkfood. Fransk, tysk, spansk og italiensk mattradisjon er såpass sterkt knytt saman med identiteten (som språket til nynorskbrukarar her i landet, berre til samanliknig), at dei ikkje finn på å ete rask. I egalitære Noreg er det sjølvsagt annleis. Her har vi ikkje TID til å lage mat. Difor Grandiosa.
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Noja, også i England og USA lever dei fattige av junkfood. Fransk, tysk, spansk og italiensk mattradisjon er såpass sterkt knytt saman med identiteten (som språket til nynorskbrukarar her i landet, berre til samanliknig), at dei ikkje finn på å ete rask. I egalitære Noreg er det sjølvsagt annleis. Her har vi ikkje TID til å lage mat. Difor Grandiosa.
    Nåja, i følge sentralbanksjefen arbeider vi alt for lite her til lands. Vier visstnok sammenlignbare med grekerne, som også visstnok arbeider alt for lite og pensjonerer seg alt for tidlig. De har visstnok pensjonsalder omtrent som norske stortingsrepresentanter, forsvarsfolk og polititjenestemenn...

    A pro po grekere; vi tilbragte to uker på Kreta sist sommer. Hver dag slo jeg av en prat med Niko(lau), som dreiv bassenget, stranda, strandbaren og restauranten i hotellkomplekset der vi bodde. En kjempetrivelig fyr, når man først kom litt inn på'n! Han var egentlig murer og flislegger, og hadde hatt et større oppdrag da hotelet ble bygget, men bygging av basseng, og masse flislegging. Da oppgjørets dag kom, kunne ikke hotell-eieren betale med penger. Løsninga ble at Niko overtok drifta av basseng, strandområde og restaurant på en tiårs-kontrakt. Men han hadde en plan om å kjøpe heile hotellet, luringen... Samtidig hadde han fremdeles murer- og flisleggervirksomheten sin inne i Kania by. Niko var i full sving i strandbarområdent kl. 0800 på morgenen, og sto på der til kl. 1500. Så hadde han en liten pause på et par timer, med dusj og klesskifte før han stilla i hotellrestauranten kl. 1700. Der jobba han til midnatt, og vel så det hvis det var mange gjester... Så late grekere...tjaa... Han hadde også to mndreårige barn, og samme kona som han hadde gifta seg med for 15 år siden. Niko er en real og trivelig kar, spør noen meg!

    Men maten på Kreta, var en gedigen skuffelse. Det går mye i prefabrikert junkfood, hvis man ikke velger spiseplass med omhu. Jeg tenkte mang en gang at en skikkelig fiskerestaurant basert på ferske, (norske) råvarer, måtte da ha blitt en braksuksess? Det går charterfly fra Skandinavia og Europa for øvrig, flere ganger om dagen. Det kan da ikke være noe uløselig problem å få noen kasser med superior norsk laks, ørret, røye og fersk fisk fra havet, sendt sørover omtrent daglig? Sauer og geiter har de nok av, og grønnsaker og. Jeg vil anta at et og anna muldyret og også hester, går i både kjøttdeig og pølser, som går via grillene og som vi turister så stapper i oss.

    Fruen vil så gjerne tilbringe meir tid i sydlige omgivelser, etterhvert. Kanskje vi selger kåken, hifi'en og heile skiten og etablerer en restaurant på Kreta, med fisk, fårikål, kjøttkaker i brun saus, og gjerne med kje- / geite-og kvalkjøtt, samt tradisjonell kretisk mat på menyen? Hvis jeg hadde vært turist på Kreta og kommet over noe sånt, hadde jeg blitt stamgjest, tvert!
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    De er jo så søte...
    Jeg er "ponnypappa"!! Det betyr at jeg har en datter som rir og som selvsagt synes hester er "såååå skjøøønnne"!

    Jeg lover deg Otare, hester er IKKE søte! de er SVÆRE! De ser ned på deg, de sparker bak og biter foran. Og som toppen på kransekaka er det ganske så ubekvemme å sitte på!
    Da min datter var i hestealderen var hun også svært glad i sort spekepølse. Problemet var at det sto "hest" i innholdsdeklarasjonen. Frøet strøk resolutt over hest med en kulepenn og spiste pølsen med god appetitt. Smart jente, jenta til pappa.
    Ja, det må jeg si - det er håp for jenta di, ingen tvil om det! Men hva er egentlig problemet med å ete hest, eller mat som inneholder hest? Hestekjøtt kamufleres vel som storfekjøtt i spekemat og anna? Jeg har oppfattet den pågående hestekjøttskandalen som at det er kjøtt av ukjent opprinnelse, som er problemet, ikke at det er hestekjøtt??

    Hestene må jo brukes til noe, når deres jordiske liv er over. Hvorfor skal de ikke kunne benyttes som mat? Alle hester kan vel ikke kokes til lim? En liten hund eller ei katt, kan man alltids spa ned i hagen - men en heil gamp..?

    Jeg er for øvrig ikke enig med deg om at hester ikke er flotte dyr. Det er de. De aller fleste hestene som jeg har vært i nærkontakt med, er utrolig godmodige og snille dyr. Til og med råtrente travhester,er basic snille dyr - sjøl om traverne er kjent for å kunne være LITT hissige, er det heilt utrolig hva de finner seg i av bitte små jenter ( og desverre alt for få gutter..) som kryper både over og under, foran og bak, børster og grer, løfter på føtter og skraper hover og står i... Elgen er også et flott dyr, og når jeg tenker meg om, er det ikke mange direkte stygge og ufordragelige dyr i norsk fauna. Det må være stormåsen, da. Svartbaken, den er lite sympatisk når den sluker i seg e-onger, kattelik og alt anna som måtte komme i dens vei.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Noja, også i England og USA lever dei fattige av junkfood.
    Ja der finner man litt av det samme. Og få steder i den siviliserte verden er vel kostholdets bidrag folkehelsen så negativt. Men selv i England er det vanlig å lage mye mat selv. Om ikke annet er de flink til å koke ingredienser i olje.


    Fransk, tysk, spansk og italiensk mattradisjon er såpass sterkt knytt saman med identiteten (som språket til nynorskbrukarar her i landet, berre til samanliknig), at dei ikkje finn på å ete rask. I egalitære Noreg er det sjølvsagt annleis. Her har vi ikkje TID til å lage mat. Difor Grandiosa.
    Skal vi gjøre oss noe som helst håp om å gå i riktig retning her er vi avhengig av råvarer er tilgjengelig og ikke luksuspriset.

    Tid er egentlig ikke noen stor faktor i dette. For det tar ofte like lang til å varme ferdigforet som det er å lage alternativer.

    Om ikke annet kan man bruke halvfabrikat. Man kan kjøpe pizzadeig på rull. Ikke er fullgodt alternativ til å lage det selv (og dyrere), men er tid en viktig faktor så er det et mye bedre alternativ enn de frosne i alle fall.

    Rull ut en slik. Ha på litt ost med smak, kutt opp litt sopp og purre, og ellers ingredienser etter smak. Dette er klart lenge før ovnen er varm nok til å hive inn pizzaen uansett. Og bruker man en pizzasteker kan resultatet bli forbausende godt. Fra jeg kommer inn på kjøkkenet og åpner handleposene til pizzaen er klar tar det mindre enn 15 minutter.

    Har man laget deig opp kan man ha den i passe porsjoner i mange dager i kjøleskapet også.

    Supper av alle slag. Ha litt kraft for hånden og en pakke kremfløte, noen bokser tomat, tomatpure litt urter i kjøkkenvinduet. Hiv oppi biter av grønnsaker og kjøtt, fisk etc. etter smak. Oppkok og trekke noen få minutter. Har man ikke kraft kan man kjøpe fond på flasker som slett ikke er ille. Tar ikke lenger tid enn en toropose. Ikke mer komplisert enn å koke egg.

    Lasagne tar litt mer tid, så her kan man sikkert spare litt av den på å kjøpe travbanemixen til Findus. Men det er ikke hurtigmat det heller. Tar jo gjerne tre kvarter i ovnen før man kan spise det. Bedre da å velge noe annet og heller spise lasagne når man kan lage den på riktig vis, og bruke ingredienser som er ment som menneskemat.

    Men tid er jo også det eneste vi har som er verdt noe. Og tiden man lever er jo kanskje verdt å fylle med kvalitet? Det er innenfor de flestes rekkevidde å endre livsstil fra det å være en søppelkvern til det å heve hodet en smule.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Problemet er jo selvfølgelig at kjøttets opprinnelse ikke kan spores, og at man ikke vet hva slags medisiner m.m. disse hestene har fått. Jeg bare reagerte på at i mange avisoppslag har det tidligere blitt vinklet slik at mange forbrukere mener det er så fælt å spise slike flotte (søte) dyr.

    Litt som aksjonene mot seljakt. Problemet her er jo i hovedsak jaktmetodene (som ser så barbariske ut, men som egentlig er ganske humane hvis det utføres ordentlig), mens fokus har vært på at det er så ille å jakte på slike søte dyr.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.415
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Misforstå meg rett, eg hevdar ikkje at det tek (særleg) meir tid å lage mat frå grunnen enn å kjøpe halv- og heilfabrikat.
    Vi har hatt ein allergikar i barneflokken, så det vart veldig mykje frå grunnen av.

    Pizza er greitt, der brukar eg brødbakemaskina til deigen, medan eg les posten, lyttar til stereo og ryddar litt, medan fyllet lunkast i panna. Elles er eg er lei av pizza etter å ha hatt tre ungar.
    Gryterettar som Stroganoff (var veldig populær her i huset ei tid) går raskare frå grunnen av enn med toroposemix - kjøtet må trass alt steikast.
    Vaffelrøremix & kvitsauspulver - ka du gje meg? Barnsleg å bruke sånt.
    Bukkeribbe tek 4 timar. Så det vert jule- og nyttårsaftan. Men i så store porsjonar at ein kan moske (kjenner du uttrykket "moske"? nokre middagar dagane etter.
    Laksewok 15 minutt (av og til, når vi er få i huset, brukast ferdige wokgrønsaksblandingar, sjølv om dei er svinedyre, og då går det fort, ja)
    Avkokt torsk tek same tid som potetene. iallfall ikkje meir enn 40 min.
    Steikt kveite skal ein ta seg tid med. Særleg tilfanget må vere i orden.
    Biff. Jaja, det vert som regel slik banalbiff. Av og til kvalitetskjøt, der det går minst like mykje tid som med kveitesteikinga.
    Pannekaker - kjekt av og til, men eit helvete å steike til ein stor, svolten famlie. Dei må vere tynne, må vite....
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.648
    Antall liker
    7.330
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Alle hester kan vel ikke kokes til lim?


    Det er slik at en god del mennesker lever på stort sett ferdigmat - studenter, f.eks. Svært mange hybler har temmelig begrensede muligheter til å drive omfattende matlaging.

    Jeg er forsåvidt ikke negativ til hestekjøtt, men en skal vite at det er hestekjøtt i maten, og det skal være trygg mat å spise.

    Johan-Kr
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Problemet er jo selvfølgelig at kjøttets opprinnelse ikke kan spores, og at man ikke vet hva slags medisiner m.m. disse hestene har fått. Jeg bare reagerte på at i mange avisoppslag har det tidligere blitt vinklet slik at mange forbrukere mener det er så fælt å spise slike flotte (søte) dyr.

    Litt som aksjonene mot seljakt. Problemet her er jo i hovedsak jaktmetodene (som ser så barbariske ut, men som egentlig er ganske humane hvis det utføres ordentlig), mens fokus har vært på at det er så ille å jakte på slike søte dyr.
    Rødt blod på hvit snø og is, gir en voldsom effekt, ingen tvil m det. Men jeg tror jeg kan garantere at effekten hadde vært klart målbar, hvis man kjørte tilsvarende tv- oppslag fra et fjørfeslakteri, eller fra et av Nortura sine megaslakterier midt i sauesesongen. Eller i adventstida, når det ryker med noen titusentalls griser. Det er blod i de dyrene, også. Og når man står i blod og gørr til midt på leggen, mens griser og lam henger småsprellende på krokene før de fyker inn på neste avdeling, er det lett å få følelsen av at dette er motbydelige greier.

    Jeg har vært i Vester-isen, og jeg vil se den idioten som drar ( dro, for det er jo så godt som slutt på norsk selfangst ) i isen for å pine dyr! Det er steinhardt arbeid, under tildels ekstreme forhold. Dyrene blir avlivet korrekt og humant, men som under all anna jakt og fangst, uhell kan skje - og skjer. Uhell skjer også under langt meir kontrollerte forhold. Pr. definisjon, og i mitt hode, er det ikke verre at en sel skadeskytes, enn at en elg, rein eller rype for den saks skyld, skadeskytes. Selen bli i ethvert tilfelle, avlivet umiddelbart hvis skadeskyting skulle skje. Så heldig er ikke elgene.. Husk på at også fisk, skal avlives og bløgges umiddelbart. Hvor mange gjør det? Både ørret og røye, torsk, sei og makrell, ligger svært så ofte sprellende på land eller i båten - og seigpines i hjel. Fisk skal bedøves ved slag mot hodeskalle, og umiddelbart bløgges / utblødes. Det er human avliving av fisk. Hvor mange praktiserer dette? Litt selvransaking og selverkjennelse skader aldri...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn