Ja, det er en del ting som er litt enklere der borte. Jeg sto ute i en fabrikk tidligere i uken og så på arbeidsreglementet som var slått opp på veggen. Det var en paragraf som sa noe sånt som at hvis den ansatte nådde 1 % fravær i løpet av et år vanket det muntlig advarsel, ved 2 % skriftlig, og ved 3 % fravær i løpet av ett år var det sparken. Sykefravær er ikke noe stort problem på den fabrikken, for å si det slik. Arbeidstøy må selvsagt den ansatte holde selv, og to uker ferie pr år får da holde i massevis. Man er jo ansatt for å jobbe, ikke feriere.
Det kan ha en sammenheng med hvor fort den amerikanske økonomien regenererer seg selv etter en krise. Man må finne på noe, helt enkelt.
Med respekt å melde, dette tenderer til bullshit, eler på godt nord-norsk; mainnskjitprat! Du ordlegger deg nesten som om du ønsker slaveriet tilbake igjen. Det er bl.a. sånt som norsk fagbevegelse bestående av skikkelige arbeidsfolk, har sloss mot i årevis - og vunnet. Derfor har vi lover mot denslags i Norge, og vi har også lover som regulerer forholdet ansatt - arbeidsgiver. Det skal vi være glade for, ikke bare glade, men overlykkelige. Det er mange sider ved det amerikanske samfunn, og ikke alle er like vakre. Jeg vil ikke ha slike tilstander her i landet, og prisen man må betale, er å få noen snyltere og døgenikter med på lasset. Men det har med moral å gjøre, og der har nok norsk arbeidsliv og norske borgere en jobb å gjøre. Vi kan jo begynne med å gå i oss sjøl, hver og en av oss.....
Det du bejubler i ditt innlegg, er et samfunn hvor en småbarnsfar eller -mor, ikke kan være heime med sjuke barn, hvor man må gå på jobb med både kraftig influensa og lungebetennelse for å ikke bli oppsagt osv. Jeg kan ikke tenke meg til at du vil ha det sånn, uansett om du er lønnsmottaker eller arbeidsgiver. Hvis de ansatte i den bedriften som du besøkte, hadde et reellt valg, ville de neppe jobba der særlig lenge. Ville du??
Tro for all del ikke at den amerikanske økonomien er utafor krisa, det er den på langt nær. Men det er vel sånn der som her, skal det bli fart i sakene, må det svi på pungen. I U.S.A. svir det mest på og i pungen til folk flest, og det er jo ikke de som er skyld i krisa. Men det er de som ikke har noe sosialt sikkerhetsnett, når kapitalismen feiler og bedrifter legges ned - som f.eks. i Detroit. Det er vanlige folk som ikke har råd til dyre helseforsikringer, eller å la seg behandle på dyre private klinikker, som betaler prisen for at helsereformen ikke har fått fullstendig gjennomslag. Jeg synes det er forferdelig trist at Obama ikke får gehør for helsereformen, og det fordi de aller rikeste da må bidra bittelitt meir. Og for å få hjulene til å gå rundt, har han tatt til orde for at det er nødvendig med en smule skatteskjerpelser hos de som har så enormt mye meir enn de behøver. Motstanden har vært voldsom, heilt som forventet. Men det vil tvinge seg fram, der som det har gjort her.