Bedre halvdel laget det jeg liker svært godt. Smakfull pastasalat med kylling og med hvitløksbrød. Ekte meierismør, salt, pepper, persille, hvitløk og litt lime gjør at dette smaker himmelsk på brød kjøpt på Ostahuset. Pastasalat med mye smak. Kanonstart på helga.
Spiste en seksretters trøffelmeny til lunch i går, det gav absolutt mersmak. 90 Euro for maten fremstår som en giveaway. Særdeles god stil.
I dag ble det den andre seksretters menyen til samme restaurant til lunch da plan A og B for lunch var stengt. Fascinerende hvor entusiastiske folkene på en restaurant i utlandet blir når en turist kommer tilbake for andre og tredje gang på en liten uke (det hører nok med til historien at jeg skrøt veldig av de etter trøffelmenyen). På de to seksrettersmenyene var det to retter som overlappet, de byttet de ut med noe annet uten at jeg ba om det en gang siden de åpenbart mente at det ikke var noen vits at jeg spiste akkurat det samme som dagen før.
Spiste en seksretters trøffelmeny til lunch i går, det gav absolutt mersmak. 90 Euro for maten fremstår som en giveaway. Særdeles god stil.
I dag ble det den andre seksretters menyen til samme restaurant til lunch da plan A og B for lunch var stengt. Fascinerende hvor entusiastiske folkene på en restaurant i utlandet blir når en turist kommer tilbake for andre og tredje gang på en liten uke (det hører nok med til historien at jeg skrøt veldig av de etter trøffelmenyen). På de to seksrettersmenyene var det to retter som overlappet, de byttet de ut med noe annet uten at jeg ba om det en gang siden de åpenbart mente at det ikke var noen vits at jeg spiste akkurat det samme som dagen før.
"Kokken" er cirka 15 minutter unna en velfortjent bayer. 14 forskjellige tapas snart i mål etter 3 intense timer, feilberegnet bare tiden på de selvlagde soltørkede tomatene som står i ovnen. Med pølser, oster og skinke selvbragt fra Spania, er det ekstra moro.
Anledningen? Huset renner snart fullt med venninner av den bedre halvdel, så det spørs om ikke platerommet må være husly for kveldens muzak.
I tilfelle noen skulle sveve i den villfarelse at det man finner vakumpakket i kjøledisken på super´n er en ordentlig biff, så kommer her et korrektiv: Dette er en ordentlig biff: Servert med chimicurri, en spicy bbq-saus og grillet paprika.
Litt for stor, i hvert fall for min ovn, men bakt kveite er også nydelig ja.
I dag ble det imidlertid stekt kveite, poteter og en enkel, men supergod og egenkomponert saus/stuing laget på følgende måte:
2 SS smør i en liten kasserolle og 3/4 av en mellomstor purre i skiver som freses myke oppi, når purren er myk tilsettes 2 SS mel + 1ts paprikapulver blandes og surres litt, videre 1pk kremfløte varm opp og rør hele tiden, spe på med fiskekraft/buljong, konsistensen skal være tykk og god 3-4 dl fiskekraft pleier å være nok.
Tre fire minutter før servering oppi med 2-3 raspete gulerøtter, varm opp og smak til med salt/pepper.
Denne sausen/stuingen pleier jeg av og til også å servere til seibiff.
Litt for stor, i hvert fall for min ovn, men bakt kveite er også nydelig ja.
I dag ble det imidlertid stekt kveite, poteter og en enkel, men supergod og egenkomponert saus/stuing laget på følgende måte:
2 SS smør i en liten kasserolle og 3/4 av en mellomstor purre i skiver som freses myke oppi, når purren er myk tilsettes 2 SS mel + 1ts paprikapulver blandes og surres litt, videre 1pk kremfløte varm opp og rør hele tiden, spe på med fiskekraft/buljong, konsistensen skal være tykk og god 3-4 dl fiskekraft pleier å være nok.
Tre fire minutter før servering oppi med 2-3 raspete gulerøtter, varm opp og smak til med salt/pepper.
Denne sausen/stuingen pleier jeg av og til også å servere til seibiff.
snadder. 7-8 kilo er nok for stort, 4-5 kilo er passe.
Fikk ei kveite på 6,5 kilo på havfiske for noen år siden og den gikk med et nødskrik i ovnen, men steike mange munner den metta noen timer etter fangsten. Aldri smakt bedre. Kombinasjon 10 timer sjøluft og havgang, nytrekt fisk og en kald pils, glem Michelin-stjerner og "fjonge" restauranter.
Her ble det hjemmelaget fiskesuppe idag, med lakserestene fra igår (3kilos helstekt i ovnen). Imorgen ligger det an til steinbit, har ikke bestemt meg for om den havner på grillen, eller i panna. hmmmm
Føler jeg er i fiskestim i matveien for tida. Digg!
Tror folk generelt sett spiser alt for lite fisk for tiden, i hvert fall den yngre garde, kan nok komme av til dels høye priser og ditto dårlig kvalitet i dagligvarebutikkene.
En annen ting er muligens at mange tror at fisk er veldig vanskelig å tilberede, mens det i realiteten ofte er både lettere og ikke minst raskere å tilberede.
Generelt sett, er det dyrere å kjøpe fisk enn kjøtt i dag - når man ser bort fra den fiskematen som hovedsakelig består av potetmel som en har vifta ei sild over, samt fiskeindustrienssvar på MUK...
Her i huset blir det nok grillings i dag. Sønnen til madammen hadde ringa og fiska frampå, og vi var jo ikke så tungbedt, da
vårruller og hot suppe med kjøtt fra Hai Cafe i Clameyersgate i Oslo til lunch i dag. Muligens byens beste value for money. 50-lapp for de ferske vårrullene og like over en hundrings for suppen. Giveaway.
vårruller og hot suppe med kjøtt fra Hai Cafe i Clameyersgate i Oslo til lunch i dag. Muligens byens beste value for money. 50-lapp for de ferske vårrullene og like over en hundrings for suppen. Giveaway.
vårruller og hot suppe med kjøtt fra Hai Cafe i Clameyersgate i Oslo til lunch i dag. Muligens byens beste value for money. 50-lapp for de ferske vårrullene og like over en hundrings for suppen. Giveaway.
Vietnamesisk mat er sterkt undervurdert. Matmessig det desidert beste landet jeg har vært i, inkludert Frankrike og Italia. I alle fall om man tenker vanlig mat og ikke kun oppsøker topprestauranter.
Vietnam, har fantastisk mat! En av de beste opplevelsene jeg har hatt i matveien var der. Var på pakketur til Tyrkia ifjord, og forventningene var ekstremt lave, men maten vi fikk på det såkalte 5 stjernes hotellet var også en kulinarisk høydare!
Mon tro om ikke tyrkere med hell kunne gå fra å servere middelmådig Pizza til Tyrkisk?
Dagens rett her i huset? Karbis med speilegg, og pils
Matmessig det desidert beste landet jeg har vært i, inkludert Frankrike og Italia. I alle fall om man tenker vanlig mat og ikke kun oppsøker topprestauranter.
Enig. Alt smakte fortreffelig, selv om det var enkle retter servert på altfor lave plaststoler midt på fortauet. Jeg har kokt meg litt frempå på asiatisk mat (praktisk for oss i familien siden koseptet "melk" ikke eksisterer der) og det er fullt mulig å oppnå et hederlig resultat selv, men jeg innbiller meg på ingen måte at jeg hadde oppnådd husmorcred i Vietnam akkurat.
Tips (og muligens kjent). Prøv de i en salat og lag en vinaigrette av honning, stekte, syrlige, eplebiter skåret i små terninger og litt hakket valnøtt.
Hadde ikke peiling på denne butikk, før jeg i slektshistorie kom over navnet Georg A. Nilsen.
Han var fra samme øy som min mor er født på, men flyttet til Oslo før min slekt kjøpte eiendom på øya der denne fiskehandler var fra.
Georg A. Nilsen er Oslo's eldste fiskeforretning, etablert i 1901.
Er vel Tom Nilsen driveren heter nå, Georg var Toms oldefar og fra bruk 3 på denne lille øy med 4 - 5 bruk.
Min oldefar kjøpte bruk 4 i 1902 året etter at Georg flyttet til Oslo.
Det egentlige navnet på den opprinnelige fiskehandler var Georg Alfred Myhre.
Men han brukte etternavnet Nilsen fordi faren het Nils vil jeg tro.
Bosted Kristiania fra 1899.
Noe OT - men har med matvarer/fiskeprodukter å gjøre og en interessant ferd tilbake i tid.
Steikt kveite med heimelaga remuladesaus (kapers, estragon, boston agurkmix, persille, kvit pepar, majones, Dijonsennep, og røme). Broccoli som einaste grønsak. Einaste trasige var desse hersene kypriotiske potetene...
Ingressen er kanskje litt missvisende, men alt i denne retten var til overs.
Saltkjøtt suppe i erter, er ikke bare velsmakende, det smaker godt- og for den som har interesse av slikt; sunt er det også.
Så, først kjøper du to pakker gule erter. 10 kr,- Legg disse i bløt i kaldt vann.
Disse ligger bare i vann til i morgen, og skall plukkes ut.
Så, samtidig- kok opp fårekjøtt. I dette tilfellet et lam fra Leka, som har spist det det selv ønsker i 6 nd, før slakt. Jeg betalte 500,- for hele skrotten, men da slaktet jeg det selv. I suppe er det de delene av skrotten som ikke egner seg til annet som blir brukt.
Kjøttet var vakumpakket i passelige stykker, med tanke på forskjellige retter. Tid benyttet til nå; 5 minutter.
Det, er viktig å tenke på at det å koke opp dette kjøttet tjener to like viktige formål. Gode biter i suppen, men like viktig KRAFT. Her, er det grønnsaker tilgjengelige i kjøleskapet, og friske urter - og mye rosmarin. Dette får putre på svak varme i ca 90 min.
nå dette er ferdig. Ta ut kjøttet, sett kaserollen med kraft på verandaen over natten. Kjøttet kan legges i kjøleskap ved romtemperatur.
Tid benyttet ved benken 10 minutt. Dette ordner seg selv, pilsdrikking skader ikke resultatet.
Den store hemmeligheten med denne suppen: Det Fenalåret som har gitt så mye glede, men som nå er "tomt" legges i bløt istedenfor å kastes. Der ligger det over natten, ved siden av ertene.
Dette "kjøttløse" benstykket er krem dela krem! Vanvittig mye smak/kraft, og forbausende mye kjøtt ligger igjen. Dette plukkes av etter et oppkok på ca 45 minutter. Kraften av denne oppkokingen blandes i den andre kraften.
Så tilsetter en friske gulerøtter blomkål, et kaldhevet brød, og vips Et KONGEMÅLTID
I dag ble det denne, eller i hvert fall en av samme slaget, sjøørret på enkleste vis, dvs. ovnsbakt i alufolie med purre, gressløk, salt, pepper og et par generøse smørklatter, tilbehør kokte poteter, rømme og agurksalat.