Leikis Lyd
Hi-Fi freak
Hægg rætt ! Må mæsta ha oppvarma basseng skan bad i Trøndelag
Gratulere me basseng dan.
Gratulere me basseng dan.
Her er det jeg tenkte å bruke. Bare å bestille den lengden du trenger- IsoluxHar du en link til dette taket du tenker på?
Bygger en pergola hvor jeg ønsker å ha et tett tak
på en del av flaten
Mvh
R.
Grattis med flott bassengDet neste nå er at jeg skal forsøke å montère varmeveksleren selv. Jeg mener at jeg kan nok om dette systemet nå for å kunne gjøre det. Er det noen der ute som kan noe om dette, så ville jeg sette stor pris på råd.
Takk skal du ha ottone. Jeg må i rettferdighetens navn få si at jeg har sett adskillig mer kompliserte prosjekter her på HFS Uansett, så trenger en pågangsmot for å starte med noe sånt, og det har jeg mye av Ellers er dette et av de få prosjektene jeg har startet i mitt liv hvor jeg ikke kan si "at hadde jeg visst hva jeg gikk til, så hadde jeg ikke gjort det".Jøss, Frode. Ska sei du får det te!
Gratulerer med bassenget!
Må innrømme at jeg er ikke så lite imponert over hva enkelte klarer å få til selv.
Takk skal du ha maskinisten, og tusen takk for råd. Veksleren skal plasseres i maskinrommet i kjelleren sammen med varmepumpa. Jeg er dermed litt usikker på om jeg trenger å isolere den? Rommet holder jevnt over 20 grader bare grunnet varmen fra denne. Jeg ser av bruksanvisningen at det skal være minimumsavstander både til sidene og foran. Jeg skjønner imidlertid ikke hva hensikten skulle være med det, og jeg var inne på tanken om å isolere den slik du foreslår. Veksleren er laget av titan, og skal derfor tåle saltvann, selv om jeg i første omgang ikke våger meg bortpå et saltvannsbasseng. Når det gjelder renhold er jeg helt blank, og skal legge alt du sier i minneboksen. Veldig takknemlig. Jeg legger ved et bilde, og om du kan si noe ytterligere hadde det vært fint.Grattis med flott bassengDet neste nå er at jeg skal forsøke å montère varmeveksleren selv. Jeg mener at jeg kan nok om dette systemet nå for å kunne gjøre det. Er det noen der ute som kan noe om dette, så ville jeg sette stor pris på råd.
Å montere varmeveksleren er nok plankekjøring for deg, regner med at du monterer rør og veksler på en sånn måte at du enkelt får isolert rørene til/fra bassenget?
Isolering av selve varmeveksleren vil også gi deg billigere drift i form av bedre virkningsgrad, men dette regner jeg med at du allerede har tenkt på.
Varmeveksleren vil i fremtiden trenge vedlikehold/rengjøring for å opprettholde best mulig virkningsgrad, tæring er også en ting du i ettertid bør ha en viss kontroll med, ha dette i bakhodet med tanke på vedlikehold/adkomst om du tenker på å isolere veksleren.
Det finnes forskjellige måter å rengjøre varmevekslere på, en metode er å demontere endelokk og stake igjennom med børste tilpasset hullene i veksleren, denne metoden tilsier at man må beregne plass nok til å kunne stikke inn stakebørsten.
En annen metode er å sirkulere et vaskemiddel igjennom veksleren med en ekstern pumpe og et lite reservoar/stamp med vaskemiddelblanding, dette gjøres ved at man stenger innløp/utløp og kopler slanger i hullene til tærepluggene, man sirkulerer så vaskemiddelet en gitt tid og veksleren blir ren uten at man trenger å demontere endelokk osv. for å komme til, denne metoden anbefaler jeg spesielt hvis det er en 'plateveksler' du skal montere, disse vekslerne består av mange tynne plater med pakninger i mellom og krever stor nøyaktighet ved demontering/montering.
Varmevekslere har som regel utskiftbare tæreplugger i endelokk (rørvekslere) , andre typer vekslere kan ha tæreplugger i flenser/koplingsstykker/ på inngang/utgangs løpene på veksleren.
Dette er da en plateveksler, alle de sorte gummigreiene du ser mellom de tynne blanke platene er pakninger, det er disse som kan være litt 'tricky' å få på plass skikkelig om man åpner veksleren for rengjøring, man må også være påpasselig med å ta mål i hvert hjørne mellom de tykke endeplatene før man evt. demonterer veksleren, da har man en referanse for hvor hardt man skal skru sammen platene når man monterer sammen veksleren igjen.Takk skal du ha maskinisten, og tusen takk for råd. Veksleren skal plasseres i maskinrommet i kjelleren sammen med varmepumpa. Jeg er dermed litt usikker på om jeg trenger å isolere den? Rommet holder jevnt over 20 grader bare grunnet varmen fra denne. Jeg ser av bruksanvisningen at det skal være minimumsavstander både til sidene og foran. Jeg skjønner imidlertid ikke hva hensikten skulle være med det, og jeg var inne på tanken om å isolere den slik du foreslår. Veksleren er laget av titan, og skal derfor tåle saltvann, selv om jeg i første omgang ikke våger meg bortpå et saltvannsbasseng. Når det gjelder renhold er jeg helt blank, og skal legge alt du sier i minneboksen. Veldig takknemlig. Jeg legger ved et bilde, og om du kan si noe ytterligere hadde det vært fint.
Nettopp. Varmekilden er varmepumpen, og den leverer 35 grader, men vannmengden er liten sett i forhold til vannmengden bassengpumpa leverer. Derfor tenkte jeg å koble på flere kretser for slik å øke vannmengden. Jeg har sirkulasjonspumpekapasitet til å lage en helt ny krets om jeg vil. Kapasiteten er så og si ubegrenset, fordi pumpa leverer 15 Kw ved full utnyttelse.Hei!
.....Veksleren leverer naturligvis mer effekt jo større temperaturdifferanse du har, men med en såpass stor veksler så vil jo tro at deltaT ikke skal være spesielt stor (3-5 grader) før det er varmekilden som blir flaskehalsen.
Mvh
OMF
Det er ikke et dumt spørsmål. Vi har vurdert kantstein for å dekke duken eller membranen over vannlinjen, men dette er dyrt. Vi har derfor i første omgang bestemt oss for å bruke impregnert treverk. For å unngå at det blir glatt vil vi gå for den riflede typen som er i salg nå. Den vil bli lagt med en kant nesten helt ned til vannlinjen for at membranen skal bli minst mulig utsatt for sollys.Tøft prosjekt. Mulig et dumt spørsmål, men skal det fliser på det eller blir membranen liggende opp i dagen permanent?
5 Kw burde holde, og når varmepumpa er i stand til å levere dette med et forbruk på ca 1,25 Kw, så blir regnestykket hyggelig Imidlertid så må jeg foreta meg noe for at pumpa skal levere dette jevnt gjennom hele døgnet uavhengig av utetemperaturen. Det er slik at når temperaturen ute passerer la oss si 20 grader, så avsluttes varmeproduksjonen. Dermed må jeg på et eller annet viset lure pumpa til å tro at utetemperaturen er la oss si -20 grader. Ved å deretter stenge ned kretsene til huset, med unntak av badet og den eksterne varmvannstanken vil jeg kunne lede nesten all varmeproduksjon ut i bassenget. Men så var det å få til dette da. Utetemperaturgiveren er en last, og ved å montère en slik som tilsvarer -20 grader er jeg nesten der. Det neste da blir å sørge for at elkolben i varmepumpa ikke slår inn.Tap til omgivelsene skal være proporsjonale med differansetemperaturen - så da kreves vel ca 3000W/(25-14) = 272W/grad.
Så da burde 30-14 = 16 x 272 = 4363 W være noenlunde tilstrekkelig. 30 grader i et stort utendørsbasseng hørtes mye ut.....
Men til og med ved spesielle kalde dager - så bør 5kW være tilstrekkelig for dimensjonering av varmeveksleren - og det bør absolutt gå greit. Min egen Jula 6kW L/V varmepumpe har en veksler som er langt mindre enn den du har......
Mvh
OMF
Du trenger et bypass system for å komme unna problemet med utetemperaturstyrt fremløpstemperatur. Enkel sak - kun ventiler som tillater deg å koble vannstrømmen UTENOM den ventilen som er styrt etter utetemperatur. Dersom denne ventilen ikke er i bruk om sommeren kan du enkelt tvansgskjøre til fullt åpen stilling, alternativt koble av motoren. Dersom du derimot trenger noe varme til huset også i sommerperioden så går ikke den metoden, og du må legge en bypass.Hadde det bare vært så enkelt. Turtemperaturen, altså temperaturen på det vannet som kommer ut fra varmepumpa styres av utetemperaturen. Jo høyere temperatur ute, jo lavere blir dermed temperaturen på vannet som går gjennom veksleren. Dermed mister jeg effekt av veksleren om jeg har skjønt dette riktig.
Takk skal du ha Sluket. Badet må varmes opp også om sommeren sier kona, så idèen din om bypass kan fort bli løsningen. Dermed ryker også tanken på å gjøre alt selv. Dette våger jeg meg ikke bortpå. Skal ha meg en prat med vedkommende rørlegger som montèrte utstyret ganske snart.Du trenger et bypass system for å komme unna problemet med utetemperaturstyrt fremløpstemperatur. Enkel sak - kun ventiler som tillater deg å koble vannstrømmen UTENOM den ventilen som er styrt etter utetemperatur. Dersom denne ventilen ikke er i bruk om sommeren kan du enkelt tvansgskjøre til fullt åpen stilling, alternativt koble av motoren. Dersom du derimot trenger noe varme til huset også i sommerperioden så går ikke den metoden, og du må legge en bypass.Hadde det bare vært så enkelt. Turtemperaturen, altså temperaturen på det vannet som kommer ut fra varmepumpa styres av utetemperaturen. Jo høyere temperatur ute, jo lavere blir dermed temperaturen på vannet som går gjennom veksleren. Dermed mister jeg effekt av veksleren om jeg har skjønt dette riktig.
Dette ser veldig bra ut Griffenfeldt. Ser det er en forhandler av dette i Trondheim ogsåTil dette prosjektet ville jeg ha vurdert Kebony - Norway til kantene rundt bassenget.
Ja, nesten helt riktig, sånn som jeg skisserte så er det kun en temp sensor på kaldt innløp fra basseng, som igjen regulerer mengden varmtvann fra varmepumpa igjennom veksleren med shuntventilen, og riktig som du sier den sender varmtvannet i bypass tilbake til varmepumpa når ønsket temperatur i bassenget er nådd, og varmepumpa vil da som du sier etter hvert stoppe.Den der var ikke dum Maskinisten Jeg har ikke så mye greie på hvordan shunter fungerer, men jeg tror jeg skjønner tegninga. Shunten måler på temperaturen på tilførsel både på kald og varm side. Når disse når innstilt diferens stenges varmetilførselen, og varmvannet føres "ubrukt" tilbake til varmepumpa som så vil stanse varmeproduksjonen iht innstillingene. Varmepumpa mi heter Thermia Diplomat, og etter litt gransking har jeg funnet ut at jeg kan manipulere den. Den har varmestopp og jeg kan stille utetemperaturen. Resten handler bare om å stenge ned varmestokkene for å få max flow. Har jeg skjønt dette riktig da?
Det er fint mulig å regne ut hvor stor sirkulasjon av varmt vann du i teorien trenger for å opprettholde temperaturen i bassenget, men ettersom varmetapet vil forandre seg i takt med vær og vind så vil jeg virkelig anbefale å legge i den ekstra kostnaden med en automatisk regulering, over tid er jeg ganske sikker på at du vil tjene det inn, og ikke minst vil det ha en viss verdi i forhold til komfort, du vil i hvert fall oppnå en stabil temperatur i bassenget.Du har helt sikkert rett OMF. Rørleggeren som var innom fokuserte heller ikke noe særlig på flowproblemet, men heller på temperaturforskjellene. Hele årsaken til at jeg stresser er at jeg ikke skjønner alle sammenhengene. Uansett, så er en rask oppvarming ønsket på våren som du så riktig påpeker, og da er det greit å ha muligheten til å kjøre hardt om utetemperaturen plutselig skulle bli høy slik som i år. Jeg beregner å ha det hele oppe å gå ila neste uke, så da får jeg jo alle svarene ganske så kjapt. 3 Kw klarer ikke mer enn 24-25 grader slik temperaturen er nå. (17-20 grader i skyggen på dagtid og 15 på natta) Klarer veksleren mer, så er det jo greit å regne på hvor mange Kw den leverer med 35 graders varme inn. Måler er i første omgang 27 grader, men har sett på blogger rundt om at de fleste som har hatt basseng en stund trives med 29 til 31