Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.846
    Antall liker
    10.312
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Nå leser du det jeg skriver som "Fanden leser Bibelen". I samme avsnitt som du siterer fra skriver jeg også at det er utenkelig med et samfunn uten rusmidler. Det eneste jeg påpeker er at at alkohol antakelig ikke er det smarteste valget når man bare skal ha ETT lovlig rusmiddel. I allefall om skal se på skadevirkningene.
    Vi har ikke bare ett lovlig rusmiddel i Norge. Langt derifra. Om du ser på alt hva folk dytter i trynet av barbiturater, sovemedisiner, lykkepiller, antidepressiva og annen psykofarma og smertestillende så er vel bortimot halve befolkningen å regne som narkomane.
    Du glemte å nevne sykling i Birken og hva det gjør med endorfinene og påfølgende avhengighet.
     

    WilliamPoppy

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    08.08.2005
    Innlegg
    349
    Antall liker
    41
    Hva er så galt med rus? Om du får den på et sykkelsete, treningsstudio eller sittende i sofaen spiller da ingen rolle.

    Kanskje er det misunnelse eller misforstått moral inne i bilde her? Ikke vet jeg. Om det er Gud, hasj, alkohol, sex, fleinsopp, morfin eller god musikk som er triggeren, er vel underordnet.

    Jeg unner ihvertfall alle mine medmennesker alt godt - at de har det godt, og veldig gjerne ruser seg - så lenge de har det godt.

    Alt med måte dog (og det faller dessverre ikke så lett for våre hjerner)
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    Nå leser du det jeg skriver som "Fanden leser Bibelen". I samme avsnitt som du siterer fra skriver jeg også at det er utenkelig med et samfunn uten rusmidler. Det eneste jeg påpeker er at at alkohol antakelig ikke er det smarteste valget når man bare skal ha ETT lovlig rusmiddel. I allefall om skal se på skadevirkningene.
    Vi har ikke bare ett lovlig rusmiddel i Norge. Langt derifra. Om du ser på alt hva folk dytter i trynet av barbiturater, sovemedisiner, lykkepiller, antidepressiva og annen psykofarma og smertestillende så er vel bortimot halve befolkningen å regne som narkomane.

    Det er forøvrig ganske mange andre substanser som er relativt harmløse og som brukt med omhu er gode alternativer til øl og vin for dem som ønsker å modifisere sitt humør, energi og sinnsstemning.

    Klosterlivet og barnehagen får heller være rerservert for spesielt interesserte og barn.

    De alternativene du nevner der er vel gjerne definert som "medisiner" og kun tilgjengelige på resept. Disse er forøvrig ganske ulovlige uten denne resepten! Ikke at det spiller så stor rolle, men slik er det nå.

    Som en digresjon kan nevnes at under 1.te verdenskrig kunne man i England sende "hampers" til sine soldater ved fronten. Disse inneholdt både opium og andre stoffer som i dag er forbudte, i tillegg til andre hyggelige ting som tobakk, vin og mat. Dette var helt lovlig. De første gangene Tour de France ble arangert sto det i invitasjonen at rytterne selv måtte holde seg med dopingmidler! Det var tillat. I dag er det et helvets bråk om slike stoffer, så verden forandrer seg, utvilsomt!
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    388
    Det er den psykoaktive virkningen og ikke toksiditeten som gjør at den har egen lovgivning ("må ha" er din påstand). Koffein er dødelig i doser på over 5-10 gram, mens tilsvarende for alkohol er litervis.
    "Må ha" var vel en litt dårlig frasering, men så langt min skrøpelige hukommelse kan hjelpe meg, er det i hvert fall slik at regelverket for tilsetninger i matvarer anser alkohol for å være en for potent gift til å tillate det som tilsetningsstoff. Skal sjekke om jeg finner tilbake til det.
    Når det gjelder mengde som skal til for å drepe et menneske er vel litervis noe vagt, vil jeg tro, du prater vel da om vin(?). Antar vi at et voksent menneske har 5 liter blod, og at 5 promille er dødelig, vil vel det bety at ca 25 mg ren alkohol er dødelig dose. Nå setter man normalt sett ikke alkohol intravenøst, så den reelle dosen som tas inn oralt, må nødvendigvis bli betydelig større. Men drikker du en liter 60% i løpet av en time, tror jeg du er ille ute, med mindre du har hatt leveren i hardtrening siste år.

    Honkey
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    ^^ Hvis man skal være presis er LD50 "standarden" for toksiditet. For ren alkohol (etanol) er den ca 7g/kg. Til sammenligning er LD50 for vanlig bordsalt ca 3g/kg, koffein 0.2g/kg, nikotin 0.05g/kg.

    Så jeg vil fortsatt anta at psykoaktiv effekt er mer sentralt i forhold til alkohollovgivningen enn toksiditet. Hvilket gjelder det meste som gir rus; for THC er toksiditeten på et nivå som gjør at du må røyke nesten 700 kilo tjall på et kvarter for å dø av overdose/forgiftning, likefullt er det forbudt.
     

    Poirot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.07.2007
    Innlegg
    2.075
    Antall liker
    2.101
    Og Venstre skuffer igjen.
    Venstre har da alltid vært et tøyse og vingleparti, ingen overraskelse det. Håper de kommer under sperregrensen til høsten og ikke når fram med sin strutsepolitikk.
     
    S

    Slubbert

    Gjest

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.644
    Antall liker
    8.004
    Torget vurderinger
    0
    Sett fra et borgerlig ståsted er det trist at de borgerlige stemmene blir spredt på så mange partier. De får ikke samme uttelling da. Hvis de små "midtpartiene" kunne vært så greie å legge seg ned ville ting bli meget enklere. En rød blokk AP+SV mot en blå blokk H+FrP. Og hvis da man sånn småningom kunne enes om ett blått parti og ett rødt parti ville dette landet kunne få en styringsdyktig regjering!
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.588
    Antall liker
    7.123
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Om du ser på alt hva folk dytter i trynet av barbiturater, sovemedisiner, lykkepiller, antidepressiva og annen psykofarma og smertestillende så er vel bortimot halve befolkningen å regne som narkomane.
    Jeg har lenge sagt at de største pusherne i Norge går rundt i hvit frakk...

    Johan-Kr.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Forsvaret vil ha beredskapslagre for korn - Aftenposten

    Forsvarssjef Harald Sunde tar til orde for å bringe tilbake norske beredskapslagre for korn, slik at vi er bedre rustet i møte med en eventuell global matkrise.
    - Mangel på mat kan destabilisere hele samfunn. Den forholdsvis lave norske egenproduksjonen av mat gjør oss sårbare hvis vi skulle bli rammet av en stor atomulykke eller andre alvorlige kriser, sier Sunde til VG.
    Han får støtte fra landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
    - Vi importerer 50 prosent av maten vi spiser i Norge, og er helt avhengig av å øke denne andelen, sier Vedum til avisen.
    Artig! Forsvarssjefen sier at vi bør ha beredskapslager av mat med tanke på -ja- beredskap. Landbruksministeren er kjapt på banen som vanlig, og 'helt enig' i at vi må gjøre noe med balansen mellom egenprodusert og importert mat. Som om ikke det er nok, så vil mener han jaggu at vi må øke importandelen (forbehold om sitatklussing fra journalisten på den siste).

    Jeg lurer strengt tatt mest på en ting: Kan Trygve Slagsvold Vedum norsk? :rolleyes:
     
    Sist redigert av en moderator:
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Ikke i de to delene av samfunnet.. Vedums manglende forståelse av fiskens ernæringsverdi er vel grundig gjennomgått i denne tråden. Når det gjelder forsvaret, vel, har man spist ett fiskemåltid tilberedt på Sessvollmoen i infanteritida... Det er høyst forståelig at angsten sitter i gjennom tiår.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Coca Cola har som overordnet strategisk mål å ha betydelig majoritetseierskap av alt mennesker drikker ... Ganske grei forretningsmodell, siden vi må drikke. Men privatisering av vann kan bli interessant - "spytt ut det vannet du har i munnen, eller vi skyter."

    I Texas har man et ordtak: "Whiskey is for drinking, water is for fighting." Heldigvis er Norge et vannland så det holder, kan bli vanskelig å privatisere mitt, siden jeg har egen brønn og pumpe. Fuck Nestlé.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ja, det har vi. Norsk landbrukspolitikk har vært klar for asylet i tiår, men som Sissener påpeker er det et stort landbruksbyråkrati som trenger dagens ordning, slik at det kan beholde sine ekstreme privilegier. Landbruket, slik det i dag er organisert og drives, er mange milliarder rett ut vinduet.

    Men les kommentarene til Sisseners betraktninger ... sukk.
     
    N

    nb

    Gjest
    Var på øyafestival i dag. 40 kroner for en halvliter imsdal. Privat vann er jammen gøy. Nesten frekkere å ta 75 spenn for en halvliter Ringnes, det er jo ikke godt en gang.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.853
    Antall liker
    8.172
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Når dei færraste av oss har smakt fisk, vil vi nok få eit tabu mot fiskemiddagar i framtida. Mykje tyder på at den norrøne busetnaden på Grønland hadde eit fisketabu. Av skjelettprøver dei tok, ser det ut som fisk ikkje var brukt som mat etter år 1000. Kanskje Eirik Raude fekk magesjau etter ein fiskemiddag, og dermed sa klart i frå? Det same kan skje igjen, og sjå korleis det gjekk med dei norrøne... dei baserte seg på import, og då det vart problem med dette, døydde dei ut.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Når dei færraste av oss har smakt fisk, vil vi nok få eit tabu mot fiskemiddagar i framtida. Mykje tyder på at den norrøne busetnaden på Grønland hadde eit fisketabu. Av skjelettprøver dei tok, ser det ut som fisk ikkje var brukt som mat etter år 1000. Kanskje Eirik Raude fekk magesjau etter ein fiskemiddag, og dermed sa klart i frå? Det same kan skje igjen, og sjå korleis det gjekk med dei norrøne... dei baserte seg på import, og då det vart problem med dette, døydde dei ut.
    I mellomtiden har vi oppdaget av det går an å spise mat som har plasketg i vann noen år eller måneder. Så vi stiller nok litt sterkere. Lurer forøvrig på hvor mange av disse krigshisserne i SP som har laget egen bunkers i hagen med et par års forråd av lagringsmat. Eller kanskje de ikke er så dumme at de tror på sine egne dommedagsprofetier.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.895
    Antall liker
    107.885
    Torget vurderinger
    23
    Dagens gladmelding ref. priser..;) Min sekretær var nettopp på ferie sør i Danmark, og rapporterer om flott dansk indrefilet til kr. 250,- pr. stk. - de veide alle rundt to kilo. Så en liten shoppingsvipptur til Tyskland rett over grensen, 20 brett med godt øl til kr. 0,80 pr. boks!

    Omtrent som her, altså. :mad:
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.853
    Antall liker
    8.172
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Køyrde gjennom Vesteuropa på heimtur frå Portugal. Kan melde om at dei spanske skinkeprisane er gunstige for tida, sjølv om Spania har vorte ganske dyrt siste året. Ei heil skinke på ca 7 kg av kvitgris kan kjøpast for under 30 Euro, og er på høgd med ei god, tysk spekeskinke av god kvalitet. Pata Negra, bellota, kjøpte eg til minstejenta for 40 Euro. Litt lita, men likevel.....dette går an. Tapas er dyrt, men har vanleg, god kvalitet langs nordkysten.

    Full middag i Portugal kjem på ein hundrelapp om du et på landsbygda (dyrare i byane), og Leitao kan vere eit godt tips. Frankrike er dyrt, og kvaliteten er dårleg langs betalvegane, så køyr bort frå desse om du er svolten. Tyskland er litt billegare, men har også trist mat langs hovudvegane.
    Dansk tips: kjøp "Stjerneskudd" - eit smørbrød som mettar. Og det er maritimt. Handle ikkje på danskebåten - betre tilbod i land. Sprit kjøpast billegast på tilbod i Portugal. Vin kjem an på kor nøyen du er på det: Spania for høg, tradisjonell kvaltet (men litt kjedeleg reserva/granreserva), og Portugal for rimeleg og spennande. Pass på å få med Vino Verde (drikkast iskaldt), og pass opp for crianzaen. Dårleg denne sesongen i Spania (har prøvd berre to flasker, men likevel...)
    Ølprisane til Sluket kan ikkje utfordrast nokon stad. Billegaste eg fann var 22 Cent, så du har vore heldig (Har du sjekka om det var alkoholfritt eller noko?)
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.853
    Antall liker
    8.172
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Når dei færraste av oss har smakt fisk, vil vi nok få eit tabu mot fiskemiddagar i framtida. Mykje tyder på at den norrøne busetnaden på Grønland hadde eit fisketabu. Av skjelettprøver dei tok, ser det ut som fisk ikkje var brukt som mat etter år 1000. Kanskje Eirik Raude fekk magesjau etter ein fiskemiddag, og dermed sa klart i frå? Det same kan skje igjen, og sjå korleis det gjekk med dei norrøne... dei baserte seg på import, og då det vart problem med dette, døydde dei ut.
    I mellomtiden har vi oppdaget av det går an å spise mat som har plasketg i vann noen år eller måneder. Så vi stiller nok litt sterkere. Lurer forøvrig på hvor mange av disse krigshisserne i SP som har laget egen bunkers i hagen med et par års forråd av lagringsmat. Eller kanskje de ikke er så dumme at de tror på sine egne dommedagsprofetier.
    Sikkert lurt å kjøpe seg aggregat, propankokar og -kjøleskåp, og legge 25 kg grovsalt på garasjeloftet. Sånn for alle tilfelles skuld. Sakna dette under siste orkan, då vi vart straumlause i fem dagar.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.858
    Antall liker
    310
    Fisk er vel grei skurring, men neppe billigere enn kjøtt...

    Men om ikke fisk er så samvirke basert som kjøtt - så er fisk og fiske privatisert.
    Heter så fint kvoter nå og er bare de som kan betale som får kvoter.
    Ergo er det få unge innen fiskeriene som selvstendige.

    Fra mine besteforeldre på begge sider - mannlige - har de vært fiskere - småbrukere i ukjent generasjoner tilbake.

    Fisk var dagligdags kost da jeg vokste opp, billig mat, uregulert og fritt for fiske.

    I så tilfelle husker jeg en historie fra nabokommunen der husfaren skulle på vinterfiske til Lofoten eller Finnmark

    Han hadde på forhånd fisket med snik 3 tønner Uer og saltet i tretønner slik at kone og unger hadde mat de måneder han var borte.
    Poteter hadde de i jordkjelleren fra egen åker.

    Da kona og ungene hadde spist den ene tønna med Uer og begynt på den andre, begynte resterende Uer i tønnene å bli Gul og hersk.

    Husfaren hadde spart på saltet.

    I forbannelse ble det sagt av kona at den gjenværende Uer skulle gjemmes til husfaren kom hjem - så skulle han få spise resten.

    Forresten - da jeg gikk på barne og ungdomsskole var det 2 - 3 stk i min klasse som hver vinter fikk 3 - 5 uker fritt for å fiske sammen med fedre i Lofoten.

    To av disse var søskenbarn, ergo var deres fedre brødre som drev fiske med en skøyte.

    Var ikke de skarpeste kniver i skuffen disse to, men allikevel var denne deltakelse så viktig at de slapp skole for dette arbeide.
    Kan tenke meg at de dro første gang da de var 11 - 12 år - barnearbeid ble ikke nevnt da.

    Var ikke noe som hette så fint som høstferie heller - dèt het potetferie da jeg vokste opp, fikk ett par ukers ferie i September fra skolegang for å hjelpes til hjemme med potetopptak.
    Dette var ett ork - med Grev, tunge trekasser og tønner.
    Var bra krokete i ryggen etter en dags økt.

    Jeg vet ikke jeg - men mulig noen døgn på fiske i dårlig vær, noen garn å bøte, noen 1000 angler med vase og rydde opp i, gjete sauer noen uker, flytte noen mannevonde kyr, gjerde 20 - 60km strekning på nytt ville fått hvermannsen på nye tanker.
     
    Sist redigert:

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.853
    Antall liker
    8.172
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Under mi oppvekst var det klar beskjed om at vi ikkje skulle ha "ufisk": ei rekkje fiskeslag som breiflabb, horngjel, steinbit m.m. som i dag er rekna for å vere ekstra deilikate. Min bestefar var også i ein tradisjon der ein ikkje brukte makrell til anna enn agn, og far min tålte ikkje sild. Likevel hadde vi tre fiskemiddagar i veka. Men som regel torsk eller sei.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.493
    Antall liker
    11.454
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Faktisk fra 2009 den artikkelen. Kan ikke akkurat si at ting har bedret seg..
    Possibly the Most Eye Opening 6 Minutes Ever on Film

    Joda - hygienen ser ut for å være i orden. For oss som er glade i det levende liv så rykket det litt i øyelokkene da jeg så gjennom den

    videoen.

    EDIT:
    Flere som har merket seg at prisene på noen av Norges dårligste produkter (Toro produkter) naturligvis har steget i pris etter at Rimi Hagens Orkla kjøpte opp firmaet?

    Jo endel meieriprodukter har også skutt i været.
     
    Sist redigert:

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    388
    Det som er litt interessant, Deph, er jo at dette blant annet (ikke utelukkende, selvsagt) skyldes åpning av grensene for friere handel med matvarer. Det er pengefolket som ønsker å spare ti øre på hvert brød som er problemet, den gangen politikerne hadde en visjon om sjølberging, ble brøene laget hos den lokale bakeren (som nå er nedlagt), de var gode, ekte og frie for kjemisk drit.
    Nei, jeg ønsker meg ikke tilbake dit. Men tror du dette er et utelukkende norsk problem, er du langt ute. Dette er internasjonalt, det er drevet av behovet for inntjening, og ikke kvalitet. Skal vi ha det sistnevnte vil det koste. Og det vil koste mer i Norge enn i noe annet land, blant annet fordi den norske bakeren og butikkbetjeningen har en anstendig lønn.

    Honkey
     
    N

    nb

    Gjest
    Baserer man sitt daglige brød på utvalget på en gjennomsnittelig dagligvareforretning eller nærmeste bensistasjon kan man bare ha det så godt.

    Et kvalitetsbrød koster fort 40 kroner stykket, eller så kan man lage det selv for en tre-fire-fem kroner og et kvarter til en halvtimes innsats.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn