Joda, men mye av Norge er dyrere/mer arbeidskrevende å produsere i enn de fleste andre steder, og det kommer man ikke utenom.
Både ja og nei. Dyrere fordi lønnsnivået i Norge er høyt. Ett mål korn her hjemme er stort sett det samme som feks i Sverige. Kyllingene står også like trangt og får samme antibiotikafôret som i Sverige.
Nordmenn salter silda og gir den bort... svenskene sukrer den og tjener grovt
Dette er essensen.
Det er logistikken som er den store bøygen å finne løsning på. I tillegg kommer de gigantiske kartellene. Vi kaller dem gjerne feks Tine, lakseoppdrett, Mattilsyn, Prior, Gilde og Norgesgruppen isteden for mafia. Alle har jo gått inn for effektivisering i alle ledd og enkelte gårder spesialiserer seg på feks kyllingdrift. De driver rovdrift på oppdrett for å kunne levere levende bola og hardstappa kyllinger som ikke kan gå av fri vilje. Hvem tjener penger på dette? Bonden? eller Mafia'n? Forbruker? De kaller tilogmed industrikyllingen for sunn mat.
Fe og kre transporteres over store avtander til "egnede" mottak for slakt. De sprøytes deretter med vann for å øke fortjenesten til Mafia'n, for så å fraktes samme vei ut til butikker. Vi har tilogmed gått så langt at vi frakter råvarer ut av landet til foredling, for så å kjøpe de tilbake i en pakning som tar seg bra ut i frysedisken. Hvorfor? Fordi eier av bedrift har en liten skattemessig fordel som han kan gi bort til Mafia'n.
Distribusjon, kjempestore lakseoppdrett, innkjøpssentraler, slaktemottak, butikker, utland, Mattilsyn, elefantsjuke, fôrprodusenter, antibiotika, er de store ulvene. Det er rett og slett for mange ledd som tjener grovt med penger her.
Det er ikke lenger tillatt å drive slaktebutikk rett fra gården. Ingen vits heller, da majoriteten av befolkningen ikke vet hva de skal gjøre med en halv gris. Julesylta kjøper vi i en industrielt ferdig forpakning, gjerne produsert av svensk industri og svært billig. Spiller ingen rolle om det ikke smaker sylte, for ingen husker hvordan sylte smaker.
Hvem klager på at vi kaster 20% av all maten vi drar i hus? Ingen !! Det er nemlig svært billig å kaste den billige vakuumpakka søpla vi drar i hus.
Fiskemottaket skal slakte silda sjøl, salte og sukre og sende den til butikker, eller selge på stedet. Men det er viktig at de blir tillatt å selge der de vil, og ikke der Mafia'n sier de skal selge, for da tar Mafia'n altfor mye av fortjenesten.
Vi må finnes oss i at matbudsjettet øker littegrann mot at kvalitet kommer tilbake, kanskje kaster vi også mindre.
EU? De kan vi be dra til H..... med alle regler og forskrifter om dokumentasjon. Dette undergraver Norsk gårdsdrift.
Hadde jeg vært diktator i Norge, hadde EU fått lov til å levere det vi ikke kan produsere selv og Lakseoppdrettene hadde blitt sprengt i lufta.
Skulle kanskje vært i en annen tråd dette, men det blei snakk om mat her så......