Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • C

    cruiser

    Gjest
    Dessverre, altfor få som setter krav til butikkene. De fleste synes jo det er ubehagelig å klage eller å gå tilbake med dårlige varer.
    Mitt inntrykk er at jo høyere kokkehatt jo mindre kompetanse. Disse ferskavare nekene har ekstremt høye kokkehatter og da er det veldig lite interesant å gå inn i en kvalitets debatt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    På fredag stoppet jeg ved en fin nyåpnet butikk i Bergen. Kjekt med nye butikker så jeg måtte jo ta turen innom for å se. En ganske stor Spar. De pleier jo, her i alle fall, stort sett å være små kjedelige butikker a la Joker, så kanskje dette var bedre?

    Pent lokale .. ryddig og stort. Men når jeg går rundt i butikken og titter så finner jeg ikke én eneste vare jeg ikke finner i en hvilken som helst annen butikk av samme størrelse. Ikke ett nytt produkt å finne i hyllene.

    Så jeg tenker.... hva er poenget med dette? Ikke er det mer enn 50 meter til neste butikk med de samme varene. Ingenting ekstra å by på her.

    Det er rett og slett ikke rart at pris er blitt hovedfokus i norske butikker.

    For det er blitt slik nå, at pris er det eneste som skiller butikkene fra hverandre.

    Denne butikken var til og med dyrere enn de andre rundt som selger samme varer. Så ... håper den kommer til å slite, gå konkurs og legges ned innen to år. En påminnelse om norsk dagligvaretristesse.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.828
    Antall liker
    3.351
    Jeg gikk i hjemmelaget-fella her av dagen. Jeg kjøpte meg en pose hjemmelaget risboller fra Nidar. "...hjemmelagede risboller, risboller trukket med vår beste sjokolade".
    Den kom i en type pose som lignet Nidar sin "hjemmelaget marsipan" som dem selger før jul.

    Kort og godt: det var ingenting "hjemmelaget" i smaken, derimot et høyst industrielt produkt når det gjelder smak. Sjokoladesmaken var høyst middelmådig. Og den puffete risen var omsluttet med en liten mengde sjokolade, akkurat så mye at den binder risen sammens.

    Man må jo bare berømme kreativiteten når det gjelder å tjene penger; mest puffet ris som koster ingenting + litt middelmådig sjokolade pakket i en pen pose med "hjemmelaget" påskrevet. Hvis hver tiende husstand kjøper bare 1 pose med denne overprisede middelmådigheten, da blir det penger til aksjonærene i Orkla!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Folket har talt:

    Klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker.
    58 prosent sier de er imot forslaget, mens bare 26 prosent er for, viser en undersøkelse som Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

    Klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker - Aftenposten
    Pussig. Hvilken rolle spiller det at butikkene er åpne for flertallet som ikke ønsker det. det er ingen tvang å benytte seg av åpne butikker
    Vi bor jo tross alt i Norge, så du skal ikke undervurdere gleden i å gjøre ting vanskelig, komplisert og forbudt for alle andre.
     

    Finn M

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.09.2008
    Innlegg
    1.492
    Antall liker
    844
    Torget vurderinger
    6
    Var i Tyskland/Østerrike på bilferie i høst. Hva kjøpte jeg med meg hjem? Sprit, vin, øl, sigaretter?

    Nei, jeg kjøpte ost! 8)
    Med en ostetoll på nesten 300% så.... :p
    Enkelte oster får jo en kilopris på godt over 1.000,- pr kg og blir dermed ikke importert lenger grunnet avgiftene....
    Men heldigvis har vi nå fått en ny regjering som ser galskapen.
    Norvegia og Jarlsberg er greit nok det, men det kunne jo av og til være greit med litt variasjon....
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.102
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Feil. Verdens fattige land er tjent med at Norge opprettholder høy toll for å dempe importen av billig europeisk (les dansk og svensk) industriost da de selv (MUL-landene) har tollfrihet allerede i dag. Bygges tollmurene ned vil disse landene ikke kunne konkurrere hverken på kjøtt eller meierivarer. Tollmurene er beregnet på å beskytte norsk produksjon (landbruk/matvareforedling) samt gjøre det mulig for fattige land å konkurrere tollfritt. En ønsker altså å dempe importen av billig vestlig industrimat.

    Når det gjelder Norges massive oljepumping har du jo rett. Den er en ulykke for oss alle på sikt.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Dessverre kan ikke denne testen brukes til stort, siden kvaliteten varierer enormt både i hver batch, og over tid. Men det er i det minste en guide. Lenge siden jeg har kjøpt kjøtt fra Gilde, men jeg tar gjerne en runde i ulike butikker og sjekker hva som ligger under plasten.

    Som jeg har nevnt tidligere i tråden er det kupp å finne blant det antatt billigste ...

    Saken er ikke biff - VG Nett
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dessverre kan ikke denne testen brukes til stort, siden kvaliteten varierer enormt både i hver batch, og over tid. Men det er i det minste en guide. Lenge siden jeg har kjøpt kjøtt fra Gilde, men jeg tar gjerne en runde i ulike butikker og sjekker hva som ligger under plasten.

    Som jeg har nevnt tidligere i tråden er det kupp å finne blant det antatt billigste ...

    Saken er ikke biff - VG Nett
    Ja det er med andre ord null sammenheng mellom pris og kvalitet i norske butikker. First Price som suveren vinner. My estørre sjanse for å finne gode stykker ved å rote i billigdisken hos Kiwi og Rema enn å satse på noe overpriset dritt fra Nortura eller Coop.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Dessverre kan ikke denne testen brukes til stort, siden kvaliteten varierer enormt både i hver batch, og over tid. Men det er i det minste en guide. Lenge siden jeg har kjøpt kjøtt fra Gilde, men jeg tar gjerne en runde i ulike butikker og sjekker hva som ligger under plasten.

    Som jeg har nevnt tidligere i tråden er det kupp å finne blant det antatt billigste ...

    Saken er ikke biff - VG Nett
    Ja det er med andre ord null sammenheng mellom pris og kvalitet i norske butikker. First Price som suveren vinner. My estørre sjanse for å finne gode stykker ved å rote i billigdisken hos Kiwi og Rema enn å satse på noe overpriset dritt fra Nortura eller Coop.
    Kjøper som sagt nesten aldri noe fra Gilde. De har noe tøys de kaller langtidsmørnet kjøtt, til overpris. Veldig ujevn kvalitet - entrecote som ser ut som mørbrad, uten marmorering; sammen med ensomme entrecote-stykker som har marmorering. Grå ytrefileter, osv. I tillegg er de fryktelig dårlige til å skjære kjøttet -- eller også spekulerer de i at man skal betale for sener og skit som må skjæres vekk.

    KIWI hadde en stund en rimelig serie i blå pakker, med strålende kvalitet i sammenligning, og hundre kroner mindre pr kilo -- vanskelig å forstå. Og First Price utvalget er alltid verdt å kikke gjennom. Der har jeg funnet både irsk og uruguayisk kjøtt. Det er tydelig at folk i kjedene lar det gå hummer og kanari i hva som egentlig ender opp under hvilket sortiment. De håndterer enorme volumer, og har sikkert ikke tid til å studere hva de selger.

    Folk i butikkene ser rart på meg når jeg går gjennom hver eneste pakke i kjøtthyllene, men det får være. Rart å se andre bare ta den første pakken i hyllen ...
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Dessverre kan ikke denne testen brukes til stort, siden kvaliteten varierer enormt både i hver batch, og over tid. Men det er i det minste en guide. Lenge siden jeg har kjøpt kjøtt fra Gilde, men jeg tar gjerne en runde i ulike butikker og sjekker hva som ligger under plasten.

    Som jeg har nevnt tidligere i tråden er det kupp å finne blant det antatt billigste ...

    Saken er ikke biff - VG Nett
    Ja det er med andre ord null sammenheng mellom pris og kvalitet i norske butikker. First Price som suveren vinner. My estørre sjanse for å finne gode stykker ved å rote i billigdisken hos Kiwi og Rema enn å satse på noe overpriset dritt fra Nortura eller Coop.
    Nå er det bare like vi får se first price cables. Cant wait!;)
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.299
    Antall liker
    7.385
    Torget vurderinger
    4
    Det strammer seg til og kommer til å bli et skikkelig bikkjeslagsmål.

    Rema 1000 og Coop inngår avtale de ikke vil ha.

    Ingen overraskelse selvsagt. Det er et taktisk smart trekk som man har diskutert i bransjen siden nyheten om NG/ICA kom i våres.
    Hvor uenige de er eller, hvor ulike de enn er ellers, - kampen mot deres felles fiende er viktigere enn deres "hat" til hverandre.

    Konkurransetilsynet kan jo bare ikke si ja til NG/ICA og nei til COOP/REMA. Da er de i tilfellet redusert til et distriktspolitisk virkemiddel for å beholde ulønnsomme nærbutikker i utkantene. Et duopol med disse to grupperingene som har ca 50% hver av norsk handel vil sikkert føre til hardere konkurranse mellm de to, men stort sett mellom de største EDLP-kjedene, REMA og Kiwi, på et fåtall produkter som er sterkt fokusert i priskrigen.

    Begge grupperingene skal selvsagt forhandle frem bedre betingelser fra leverandørene i kraft av sin størrelse. Men, kaka blir jo ikke noe større selvom den deles i to istedetfor fire biter. Regningen sendes altså til leverandørene, og etterhvert til forbrukerne.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja, da gjenstår vel bare at det to supergruppene finner ut at de bør samarbeide de også, for å få bedre betingelser. Alene kan de diktere alt, til det beste for forbrukere og andre. Så kan landbruksdepartementet kjøpe seg opp til 51% i Matgruppen Norge, slik at vi får demokratisk kontroll med det hele. Til vårt alles beste.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.037
    Antall liker
    10.563
    Ja, da gjenstår vel bare at det to supergruppene finner ut at de bør samarbeide de også, for å få bedre betingelser. Alene kan de diktere alt, til det beste for forbrukere og andre. Så kan landbruksdepartementet kjøpe seg opp til 51% i Matgruppen Norge, slik at vi får demokratisk kontroll med det hele. Til vårt alles beste.
    Neida, ta det med ro. Landbruksdept. selger rettighetene til matsalg til en stort, utenlandsk kjede. Selvfølgelig må noen småting falle på plass først, slikt som avvikling av norsk landbruk og havfiske.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.645
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Hvor uenige de er eller, hvor ulike de enn er ellers, - kampen mot deres felles fiende er viktigere enn deres "hat" til hverandre.
    Well you know, som de sier i USA, An enemy of my enemy, is my friend....
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.200
    Antall liker
    4.791
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Interessant med inntil 15% i div barnemat..
    ja, da er en del dritt i barnematen som egentlig ikke har noe å gjøre der...som fex. maltodextrin

    jeg sa en intervju med en talskvinne fra nestlė en gang og hun spådde at andelen av den såkalte "functional food" (dvs mat med en eller annen "positiv" bisetningstoff) vil øke til 75-90% den neste 20 år. Kanskje noe overdreven, men skremmende likevel...

    på den ene siden blir næringsmiddelkontrollen så streng at de forby alt som smaker noe for å "beskytte" forbrukerne (råmelkost, el.) på den andre siden putter de så mye kemisk opparbeidet dritt i maten at jeg blir kvalm bare av å lese innholdsfortegnelse.
    Trenden går ja derfor mot en "clean label" og der finns ja bla. nesten ingen smaksforsterker lenger, kun "gjærekstrakt" - som er den samme driten.. også e-stoffene forsvinner gradvis fra innholdsfortegnelsene. Ikke at de slutter å bruke de. De blir bare skult godt. Så selger Idun fex. "clean label" bakeblandinger hvor de bruker en industriell surdeig som inneholder spesifike enzymer, osv som påvirker brødens holdbarhet, heveegenskaper, you name it. Siden da enzymene i surdeigen er en "teknisk hjelpemiddel" trenger de ikke å deklarere alle disse, det holder hvis de da kun nevner surdeigen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det strammer seg til og kommer til å bli et skikkelig bikkjeslagsmål.

    Rema 1000 og Coop inngår avtale de ikke vil ha.

    Ingen overraskelse selvsagt. Det er et taktisk smart trekk som man har diskutert i bransjen siden nyheten om NG/ICA kom i våres.
    Hvor uenige de er eller, hvor ulike de enn er ellers, - kampen mot deres felles fiende er viktigere enn deres "hat" til hverandre.

    Konkurransetilsynet kan jo bare ikke si ja til NG/ICA og nei til COOP/REMA. Da er de i tilfellet redusert til et distriktspolitisk virkemiddel for å beholde ulønnsomme nærbutikker i utkantene. Et duopol med disse to grupperingene som har ca 50% hver av norsk handel vil sikkert føre til hardere konkurranse mellm de to, men stort sett mellom de største EDLP-kjedene, REMA og Kiwi, på et fåtall produkter som er sterkt fokusert i priskrigen.

    Begge grupperingene skal selvsagt forhandle frem bedre betingelser fra leverandørene i kraft av sin størrelse. Men, kaka blir jo ikke noe større selvom den deles i to istedetfor fire biter. Regningen sendes altså til leverandørene, og etterhvert til forbrukerne.
    Det ironiske er jo selvsagt at Rema prøvde å få tilsvarende avtale med ICA men ICA valgte NG
     
    N

    nb

    Gjest
    Jeg har noen få nødglass med Nestle barnemat hjemme, ikke noe palmeolje i de. Tror den tabellen er litt utdatert - bruken av palmeolje har jo gått ganske mye ned i Norge de siste årene så vidt jeg vet. Fra innholdsfortegenlsen til de glassene jeg har så er det ikke noe skummelt i de glassene i alle fall. Barnegrøten fra samme sjappe har dog palmeolje i seg.
     

    teddyh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.07.2009
    Innlegg
    826
    Antall liker
    219
    O
    Dessverre kan ikke denne testen brukes til stort, siden kvaliteten varierer enormt både i hver batch, og over tid. Men det er i det minste en guide. Lenge siden jeg har kjøpt kjøtt fra Gilde, men jeg tar gjerne en runde i ulike butikker og sjekker hva som ligger under plasten.

    Som jeg har nevnt tidligere i tråden er det kupp å finne blant det antatt billigste ...

    Saken er ikke biff - VG Nett
    Ja det er med andre ord null sammenheng mellom pris og kvalitet i norske butikker. First Price som suveren vinner. My estørre sjanse for å finne gode stykker ved å rote i billigdisken hos Kiwi og Rema enn å satse på noe overpriset dritt fra Nortura eller Coop.
    Kjøper som sagt nesten aldri noe fra Gilde. De har noe tøys de kaller langtidsmørnet kjøtt, til overpris. Veldig ujevn kvalitet - entrecote som ser ut som mørbrad, uten marmorering; sammen med ensomme entrecote-stykker som har marmorering. Grå ytrefileter, osv. I tillegg er de fryktelig dårlige til å skjære kjøttet -- eller også spekulerer de i at man skal betale for sener og skit som må skjæres vekk.

    KIWI hadde en stund en rimelig serie i blå pakker, med strålende kvalitet i sammenligning, og hundre kroner mindre pr kilo -- vanskelig å forstå. Og First Price utvalget er alltid verdt å kikke gjennom. Der har jeg funnet både irsk og uruguayisk kjøtt. Det er tydelig at folk i kjedene lar det gå hummer og kanari i hva som egentlig ender opp under hvilket sortiment. De håndterer enorme volumer, og har sikkert ikke tid til å studere hva de selger.

    Folk i butikkene ser rart på meg når jeg går gjennom hver eneste pakke i kjøtthyllene, men det får være. Rart å se andre bare ta den første pakken i hyllen ...
    Du og ? Toppers
    Og dumme meg som trodde at eg var alene om å gjøre dette, ettersom "alle" andre i butikken kikker så rart på meg :)
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Vel ankommet Sør-Spania får jeg en førgave til jul, et helt hjul med Dehesa de los Llanos Gran Reserva Manchego!
    Spørs hvor mye som overlever av den til jeg skal tilbake til Norge. Osten er blitt vanskelig å få fatt i etter at den vant 2012 World Cheese Awards. Min mor hadde et hjul med til England til min datters avslutningsfest der - engelskmenn i svime spurte om det var i orden å spise "skallet" da resten var fortært.
    The Cheese Chap: Manchego wins nail-biting World Cheese Awards 2012

    MEN - jeg har tatt med meg et hjul med Avdems "Fjelldronning" til Spania. En simpelthen utrolig norsk ost, som bør stille i 2014 World Cheese Awards. Og i går kveld kunne skeptiske spanjoler med godt utviklede gourmetmager uttrykke stor forbauselse over at en slik ost kan komme fra Norge, som har forholdsvis svakt internasjonalt osterenommé ...

    Fjelldronning er en opplevelse: Avdem Gardsysteri

    Og viser hva norsk landbruk kunne fått til, om det ikke var fokusert på å produsere gul spiseplast gjennom TINE.
    (Franskmannen som har rammeverksted og antikvitetsbutikk i Frognerveien har noen fornøyelige oppfatninger av norsk statsautorisert såkalt osteproduksjon - det er vanskelig å ordlegge seg bedre om emnet enn hva han får til.)
    Kanskje en norsk ost når opp en dag?

    "A stunning cheese - light, with high notes like a choral song and an aromatic, long finish,” is how the judging panel described it. After recovering from his goosebumps, Farrand declared it "an exquisite example of an artisan cheese made with incredible skill".


    Dehesa5.jpg
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.552
    Antall liker
    110.762
    Torget vurderinger
    23
    Cheesy Xmas to you, Vredens! BTW, hva er prisen i Spania på anstendig Manchego (min favorittost)?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Cheesy Xmas to you, Vredens! BTW, hva er prisen i Spania på anstendig Manchego (min favorittost)?
    Det varierer, selvsagt, alt etter kvalitet og opprinnelse. Det meste av Manchegoen som kommer til Norge er lavkvalitetssortiment.
    I en nordmanns øyne kan prisene synes lave - hva koster et hjul med verdens beste ost? Rundt 84 Euro for de tre kiloene ... sukk (og takk til Senterpartiet for tollvernet).
    Så det er ikke prisen som avgrenser i dette tilfellet, men snarere at etterspørselen er så mye høyere enn produksjonen av denne Gran Reserva Manchegoen.

    Bestill den rett fra produsenten. Her kan man reservere plass i køen og så få den tilsendt pr post. Det er Gran Reserva som gjelder: Dehesa de Los Llanos - Alta calidad en Queso Manchego, Vino y Perdiz Escabechada
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Cheesy Xmas to you, Vredens! BTW, hva er prisen i Spania på anstendig Manchego (min favorittost)?
    Det varierer, selvsagt, alt etter kvalitet og opprinnelse. Det meste av Manchegoen som kommer til Norge er lavkvalitetssortiment.
    I en nordmanns øyne kan prisene synes lave - hva koster et hjul med verdens beste ost? Rundt 84 Euro for de tre kiloene ... sukk (og takk til Senterpartiet for tollvernet).
    Så det er ikke prisen som avgrenser i dette tilfellet, men snarere at etterspørselen er så mye høyere enn produksjonen av denne Gran Reserva Manchegoen.

    Bestill den rett fra produsenten. Her kan man reservere plass i køen og så få den tilsendt pr post. Det er Gran Reserva som gjelder: Dehesa de Los Llanos - Alta calidad en Queso Manchego, Vino y Perdiz Escabechada
    Ser spennende ut. Et lite lyspunkt er at Manchego er unntatt den mest brutale tinetollen, og man slipper vel unna med litt kronetoll, frakt og MVA på et slikt hjul. 1000-1200 kr eller så får å få en slik i posten?

    Avdemosten skal prøves om jeg finner den i Bergen. Tror jeg har sett den på souvenirmarkedet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.552
    Antall liker
    110.762
    Torget vurderinger
    23
    Takk Vredens - du er som alltid et oppkomme av info for oss svake livsnytere! Ha en flott jul i Spania, selv om det må bli litt stusselig uten snø :rolleyes:
    Hmm... vent nå litt... snø, Oslo...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn