Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • V

    vredensgnag

    Gjest
    Mens man venter er Avdems Fjelldronning en usedvanlig god ost å holde tålmodigheten i sjakk med. Fantastisk ost, som er et resultat av godt stell nesten daglig fra produsentens side.

    Om man ønsker å bestille en los Llanos (uttales los yanos), så er det bare å sende en e-post til:

    info@dehesadelosllanos.es

    Skriv: RESERVA Queso i emnefeltet

    Og skriv inn kontaktinformasjon og adresse, etc.

    Så tar de kontakt om/når de har ost tilgjengelig.

    Dehesa de Los Llanos - Alta calidad en Queso Manchego, Vino y Perdiz Escabechada

    Skjermbilde 2013-12-20 kl. 09.46.56.jpg
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.560
    Antall liker
    12.685
    Sted
    Smurfeland
    Dessverre kan ikke denne testen brukes til stort, siden kvaliteten varierer enormt både i hver batch, og over tid. Men det er i det minste en guide. Lenge siden jeg har kjøpt kjøtt fra Gilde, men jeg tar gjerne en runde i ulike butikker og sjekker hva som ligger under plasten.

    Som jeg har nevnt tidligere i tråden er det kupp å finne blant det antatt billigste ...

    Saken er ikke biff - VG Nett
    Ja det er med andre ord null sammenheng mellom pris og kvalitet i norske butikker. First Price som suveren vinner. My estørre sjanse for å finne gode stykker ved å rote i billigdisken hos Kiwi og Rema enn å satse på noe overpriset dritt fra Nortura eller Coop.
    Kjøper som sagt nesten aldri noe fra Gilde. De har noe tøys de kaller langtidsmørnet kjøtt, til overpris. Veldig ujevn kvalitet - entrecote som ser ut som mørbrad, uten marmorering; sammen med ensomme entrecote-stykker som har marmorering. Grå ytrefileter, osv. I tillegg er de fryktelig dårlige til å skjære kjøttet -- eller også spekulerer de i at man skal betale for sener og skit som må skjæres vekk.

    KIWI hadde en stund en rimelig serie i blå pakker, med strålende kvalitet i sammenligning, og hundre kroner mindre pr kilo -- vanskelig å forstå. Og First Price utvalget er alltid verdt å kikke gjennom. Der har jeg funnet både irsk og uruguayisk kjøtt. Det er tydelig at folk i kjedene lar det gå hummer og kanari i hva som egentlig ender opp under hvilket sortiment. De håndterer enorme volumer, og har sikkert ikke tid til å studere hva de selger.

    Folk i butikkene ser rart på meg når jeg går gjennom hver eneste pakke i kjøtthyllene, men det får være. Rart å se andre bare ta den første pakken i hyllen ...
    Gilde sine biffer har vært direkte crap i mange år, og det er ikke få ganger jeg har kjøpt ytrefilét og blitt dypt skuffet når den viser seg å være svært middelmådig i smak og slett ikke spesiellt mør. De gangene jeg har fått skikkelig knall biff har det vært importert kjøtt, som har vært både smakfullt og mørt. Det er egentlig en skandale at det er lovlig å selge de søplebiffene som ligger i mange kjøledisker rundt omkring til fullpris.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Enda et eksempel på at når det gjelder norsk kjøtt, er pris ikke en veileder, men en villeder.

    Frossen ribbe knuser fersk - VG Nett om Mat-test
    Egentlig ikke, det er vel bare snakk om tilbud og etterspørsel, at nordmenn ikke har skjønt at det er fett som gir smak i kjøttet og alltid skal ha de absolutt magreste bitene og betaler mest for det så blir det helt naturlig.

    Leverer man en skikkelig gris til slakt i dag med rikelig og riktig fettmarmorering så får man trekk, rett og slett fordi det ikke er like stor etterspørsel
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Speaking of which. Regner med at man har fått levert sin bestilling Fjellgris fra Valdres?
    Det har vært noen herlige måltider i heimen - fint at det til neste år blir enda større tilbud.

    Fjellgris fra Valdres
     
    N

    nb

    Gjest
    Fin journalistikk nok en gang fra vg. Hvem som kommer godt og dårlig ut avhenger jo kun av hvor i lotteriet noe havnet. Hadde tatt pakken ved siden av eller under ville resultatet sikkert blitt et annet.

    Men kjipe østlendinger som synest slikt er festmat får bare a det så godt, gjerrige sunnmøringer (som meg) kan vel velge mellom en 30-40-50 sorter pinnekjøtt i år, som nevt har butikken litt borti her over 30 sorter i år.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Fin journalistikk nok en gang fra vg. Hvem som kommer godt og dårlig ut avhenger jo kun av hvor i lotteriet noe havnet. Hadde tatt pakken ved siden av eller under ville resultatet sikkert blitt et annet.

    Men kjipe østlendinger som synest slikt er festmat får bare a det så godt, gjerrige sunnmøringer (som meg) kan vel velge mellom en 30-40-50 sorter pinnekjøtt i år, som nevt har butikken litt borti her over 30 sorter i år.
    Nå er ribben blitt så billig at folk velger den bort - smaker null og har ingen status som føde lenger - så hvorfor i alle dager skal man sette den på årets høytidsbord?

    Men det synes da å være noen kritiske smaksdommere som har stått bak avprøvingen, nb.

    Fra rapporten om ribbens død: Priskrig rammer ribbesmaken - Aftenposten
     
    N

    nb

    Gjest
    Joda, poenget mitt var bare at det sjelden er konsistent kvalitet på ting så det er fortsatt fullt mulig å bli godt skuffet om man velger en eller annen testvinner. De har jo kun laget en ribbe fra de ulike lwverandørene.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Joda, poenget mitt var bare at det sjelden er konsistent kvalitet på ting så det er fortsatt fullt mulig å bli godt skuffet om man velger en eller annen testvinner. De har jo kun laget en ribbe fra de ulike lwverandørene.
    Er vel samme grad av tilfeldighet en forbruker utsettes for? Virker som rett metode.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Er vel ikke like bingo å kjøpe fersk vare, da har man hvertfall mulighet til å sjekke ut endel faktorer som kan være viktig for smak, på fryst vare er dette nesten umulig.
     
    N

    nb

    Gjest
    Er vel ikke like bingo å kjøpe fersk vare, da har man hvertfall mulighet til å sjekke ut endel faktorer som kan være viktig for smak, på fryst vare er dette nesten umulig.
    I et paralellt univers der norske forbrukere har noe begrep om hva man skal se etter, ja.

    Som vredens var inne på, de fleste tar bare den øverste pakken som ligger i disken. At det er en blek entrecôte uten snev av fettmarmorering ser ikke ut til å plage veldig mange.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Er vel ikke like bingo å kjøpe fersk vare, da har man hvertfall mulighet til å sjekke ut endel faktorer som kan være viktig for smak, på fryst vare er dette nesten umulig.
    I et paralellt univers der norske forbrukere har noe begrep om hva man skal se etter, ja.

    Som vredens var inne på, de fleste tar bare den øverste pakken som ligger i disken. At det er en blek entrecôte uten snev av fettmarmorering ser ikke ut til å plage veldig mange.
    Disse menneskene vil ikke ha noe glede av bedre kvalitet uansett, for oss andre så fins det alternativer :)
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Nja, det handler jo om å få anledning til å oppleve.
    Har man, for eksempel, funnet en perfekt kombinasjon av kaffebønner, male-grad og espressomaskin, og er i stand til å servere en forutsigbart kjempegod kaffekopp på kort varsel - så kan man bedrive mye god misjonering for folk som aldri har smakt maken til kaffe.

    Tilsvarende med kjøtt - når folk spør "Hvorfor er kjøttet du serverer alltid godt?" - kan man fortelle litt om hvordan man best velger kjøtt ... Og gjerne også ta seg tid til å avlive mytene om at "alt er like godt" og "det er godt når det er norsk." Mye norsk som er godt, men også mye norsk som ikke er godt i diskene.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Nja, det handler jo om å få anledning til å oppleve.
    Har man, for eksempel, funnet en perfekt kombinasjon av kaffebønner, male-grad og espressomaskin, og er i stand til å servere en forutsigbart kjempegod kaffekopp på kort varsel - så kan man bedrive mye god misjonering for folk som aldri har smakt maken til kaffe.

    Tilsvarende med kjøtt - når folk spør "Hvorfor er kjøttet du serverer alltid godt?" - kan man fortelle litt om hvordan man best velger kjøtt ... Og gjerne også ta seg tid til å avlive mytene om at "alt er like godt" og "det er godt når det er norsk." Mye norsk som er godt, men også mye norsk som ikke er godt i diskene.
    Det har man jo mulighet til idag, også når det gjelder kjøtt. Det som er trist at frykelig mange av kjendiskokkene har solgt seg til kjedene, de tar dermed ingen ansvar for å formidle matkultur
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.631
    Antall liker
    7.248
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Nå er ribben blitt så billig at folk velger den bort - smaker null og har ingen status som føde lenger - så hvorfor i alle dager skal man sette den på årets høytidsbord?
    Det er noe galt fatt med systemet når ribben er så billig at folk storhamstrer og bruker til hundemat...

    Det sier også litt om hvor i systemet fortjenesten ligger - det er ikke bøndene som stikker av med den store kaka...

    Johan-Kr
     
    N

    nb

    Gjest
    Ribbe er en lokkevare som blir solgt med tap. Bleier er den mest kjente av sorten, det er billigere i Norge enn omtrent alle andre steder visstnok.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Norske bleier er så kunstig billige at de er et kupp for litauere o.a. i tidligere østblokken.

    Norske bleier havner i Litauen - Bergens Tidende

    Ribbe er også av en eller annen grunn blitt lokkevare, og det er trist. Men utsalgspris reflekterer ikke hva som går til bøndene, siden de har sine avtaler. Akkurat som med bleiene, er det utsalgsleddet som går inn og tar tapet. Likevel er det tøffe tak i svineavlen, og avtalene er under press - så bøndene sørger for å ikke gjøre mer enn absolutt nødvendig. (Med unntak for noen få, som de jeg har nevnt som står bak Fjellgrisen).
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fjelldronning var ikke å oppdrive i Bergen. Men skal være på utkikk etter den.

    Prøvede brunosten til Avdem dog, Huldreost. Den var fantastisk smaksrik og må vel være det beste jeg har smakt av geitost av den brune typen. Men lett latterlige 737kr/kg gjør nok at den neppe blir handlet ofte.

    huldreost.jpg

    Avdem Gardsysteri
     

    Crusty

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.09.2012
    Innlegg
    3.109
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Horten
    Må være utrolig tilfredsstillende å vite at man er bedre enn de uvaskede massene.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.551
    Antall liker
    110.742
    Torget vurderinger
    23
    Det må være klesklyper eller salt! Selv DET tar jeg med en klype salt ;)
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.298
    Antall liker
    7.385
    Torget vurderinger
    4
    Jeg har rimelig koll på prisene på produktkategorien jeg selv jobber med, men har ikke akkurat prøvd å verifisere utsagnet til kronprinsen.

    Derimot var det ganske interessant å oppdage at de hadde satt opp prisene på vår kategori med NOK 1-1,50 stk i de store handleukene ifbm julen.....da folk generelt er vesentlig mindre prissensetive....og uten at det kom med i handlevogna til VG.

    Det er slik man blir rik av....
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Positive toner fra landbruksministeren, som er villig til å ta et oppgjør med mafia og kartellvirksomhet i dagligvaresektoren.

    Sylvi Listhaug rystet landbruksforsamling | ABC Nyheter
    Har du ikke skjønt at hun baner vei for Ole Robert slik at han får monopol på både produksjon og salg?
    Vi har allerede så og si monopol på de aller fleste varegrupper i Norge. Alle de 4 gruppene selger nøyaktig de samme varene. Om dette blir redusert til 1 aktør vil ingen se forskjell overhodet. Konkurranse er forbudt i Norge.

    Men det er helt groteskt at en kommersiell aktør får være markedsregulator med makt til å forby salg av annet enn sine egne produkter.

    Den eneste måten vi kan oppnå konkurranse i det norske markedet er å rive tollmurene. Da kan f.eks. ICA overleve og tilby sitt eget varesortiment, og ikke bare nøyaktig de samme varene som Norgesgruppen selger.

    Det ser i alle fall ut som vi har fått en regjering som har tenkt å se på disse sakene, og det er et skritt i riktig retning, og en enorm forbedring fra den gufne ivocaprinomafiosoen som satt i godstolen for noen måneder siden.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En markedsregulators fremste oppgave bør være å sikre konkurransen i markedet og hindre monopolisme slik at forbrukerne faktisk får anledning til å velge mellom produkter fra forskjellige leverandører. Tine og Nortura har gjort det stikk motsatte og har bedrevet et groteskt maktmisbruk for å hindre all konkurranse for egne produkter.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    En markedsregulators fremste oppgave bør være å sikre konkurransen i markedet og hindre monopolisme slik at forbrukerne faktisk får anledning til å velge mellom produkter fra forskjellige leverandører. Tine og Nortura har gjort det stikk motsatte og har bedrevet et groteskt maktmisbruk for å hindre all konkurranse for egne produkter.
    Hvordan vil du i praksis erstatte mottaksplikten og forsyningsplikten som Tine har idag i kraft av å være markedsregulator?
     

    rumath

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.03.2004
    Innlegg
    1.654
    Antall liker
    228
    Det vil ikke Gjestemedlem? Eller? Markedet skal bestemme alt, og folk i bygdene skal betale markedspris for varene sine. Hørte jeg 40,- for en liter melk? Ikke utenkelig med det tankesettet...
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Hvordan vil du i praksis erstatte mottaksplikten og forsyningsplikten som Tine har idag i kraft av å være markedsregulator?

    Legge ned hele funksjonen som markedsregulator. Markedet er vel ikke fritt nok for Deph hvis man har en "regulator! Nei la heller bønden gå konkurs slik at Ole P. Reitan kan kjøpe gårdene billig på konkurssalg!

    Mat MÅ man ha og med et slik system der Reitan har total kontroll fra produsent til forbruker vil han ikke bli rik, det er han allerede, han vil bli jævlig mye rikere!!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tenk å en gang kunne gå inn i tre forskjellige butikker, fra forskjellige kjeder og oppleve at det har et forskjellig sortiment å tilby kundene.

    Utopisk?

    Det burde ikke være det siden vi ikke er en sovjetstat.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tine burde vært splittet i 4-5 mindre selvstendige deler, med egne produkter, salg og markedsføring. Og med et strengt forbud mot å samarbeide, slik det ellers er i næringslivet.

    Da kunne vi fått nye produkter, reell konkurranse, produktutvikling og en bransje som kunne satset på kvalitetsvarer og produkter fra spesifikke produsenter, regioner og lokaliteter.

    Vi kunne hatt en uavhengig markedsregulator, som enten ikke var en aktør selv, eller som bestod av representanter fra ulike produsenter som så til at ingen fikk en for stor eller dominerende posisjon i markedet.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Tine burde vært splittet i 4-5 mindre selvstendige deler, med egne produkter, salg og markedsføring. Og med et strengt forbud mot å samarbeide, slik det ellers er i næringslivet.

    Da kunne vi fått nye produkter, reell konkurranse, produktutvikling og en bransje som kunne satset på kvalitetsvarer og produkter fra spesifikke produsenter, regioner og lokaliteter.

    Vi kunne hatt en uavhengig markedsregulator, som enten ikke var en aktør selv, eller som bestod av representanter fra ulike produsenter som så til at ingen fikk en for stor eller dominerende posisjon i markedet.
    Så du mener at en liten del av tine fortsatt skal ha mottaksplikt og forsyiningsplikt?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Så du mener at en liten del av tine fortsatt skal ha mottaksplikt og forsyiningsplikt?
    Nei det behøves ikke.

    Forsyningsplikt er helt unødvendig, og kun et påskudd for å få anledning til å forby konkurranse.

    Mottaksplikt kan man også droppe. Det kan erstattes med langsiktige avtaler og en fremvekst av flere mottakere av produktene.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Så du mener at en liten del av tine fortsatt skal ha mottaksplikt og forsyiningsplikt?
    Nei det behøves ikke.

    Forsyningsplikt er helt unødvendig, og kun et påskudd for å få anledning til å forby konkurranse.

    Mottaksplikt kan man også droppe. Det kan erstattes med langsiktige avtaler og en fremvekst av flere mottakere av produktene.
    Hvorfor er forsyningsplikten ett påskudd for å forby konkuranse?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor er forsyningsplikten ett påskudd for å forby konkuranse?
    Fordi det brukes som et påskudd til å sette ekstremt høye tollsatser for å i praksis å forby konkurranse, og på den måten sørge for at forsyningene kun får komme fra deres eget selskap. Forsyningene sikres best gjennom å ha åpne forsyningskanaler og mange leverandører, ikke ved å gi totalt monopol og allmakt til én kommersiell aktør.

    Det er ikke mangel på en eneste varegruppe i markedet, og det å tro at å forby leveranser fra annet enn én utvalgt aktør er å sikre forsyningen er ren og skjær humbug.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvorfor er forsyningsplikten ett påskudd for å forby konkuranse?
    Fordi det brukes som et påskudd til å sette ekstremt høye tollsatser for å i praksis å forby konkurranse, og på den måten sørge for at forsyningene kun får komme fra deres eget selskap. Forsyningene sikres best gjennom å ha åpne forsyningskanaler og mange leverandører, ikke ved å gi totalt monopol og allmakt til én kommersiell aktør.

    Det er ikke mangel på en eneste varegruppe i markedet, og det å tro at å forby leveranser fra annet enn én utvalgt aktør er å sikre forsyningen er ren og skjær humbug.
    For det første kan bøndene levere melk til hvem dem vil, for det andre så er det fritt frem for hvem som helst å rigge til ett melkemottak og motta melk fra Norske bønder, for det tredje så kan hvem som hels videreforedle melk fra Tine eller hvem som helst andre.. Forsyningsplikten sikrer alle som vil(videreforedlere)hvor dem vil tilgang på melk til lik pris, samme pris som tine sine meierier blir belastet og på lik tid.

    Men jeg skjønner at det er tollmurene du vil til livs og det er helt legitimt men du sauser i sammen mye rart for å forsvare det synspunktet
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn