Illustrerer svakheten med orthodynamiske hodetelefoner i treble grunnet svak dempefaktor. Har spekulert om en slik svakhet og snakket om dette i teorien tidligere i tråden, og dette beviser at det er slik i praksis også. To hodetelefoner som låter veldig likt, en ortho og en dynamisk.
Mulig jeg har gått glipp av noe, men jeg forsto ikke det med dempefaktor. Den er lastimpedans/utgangsimpedans, f eks 8 ohm/0,01 ohm = 800. Det tallet oppgis gjerne for en forsterker i stedet for å oppgi utgangsimpedansen direkte. Siden det egentlig handler om utgangsimpedans, er den hørbare effekten av lav dempefaktor den samme som å sette en motstand i serie med signalet.
De fleste dynamiske hodetelefoner har en varierende impedanse og dempefaktoren vil variere i samsvar med impedansen. Jeg tror ikke det er ønskelig at dempefaktoren er den samme over hele frekvensregisteret når det er en driver som skal levere hele frekvensregisteret.
Denne hodetelefonen har 23 ohm impedanse fra 20khz til 20khz. Forsterkeren jeg bruker har en utgangsimpedanse på 0,54ohm.
23/0,54 ohm = 42,5
I tillegg kommer dempefaktor fra klokkenes hardware/konstruksjon som ikke må undervurderes. Lukkede hodetelefoner med skinnøreputer skaper en god "seal"/tetting som forhindrer fri luftgjennomstrømning. Dette gir god kontroll på driveren. Åpne hodetelefoner med filt øreputer har god luftgjennomstrømning og driveren jobber lettere, men den har mindre hjelp til å holde kontroll på driveren. Hvordan dette gir sitt utslag vet jeg ikke, men generelt vil jeg si at den første konstruksjonen egner seg best til kontroll på bass og lave mids, mens den andre fungerer best på høye mids og treble. Typisk Grado har fri luftgjennomstrømmning og naturlig timbre i treble, men dårlig bass-extension og kvalitet. Typisk ortho som er hardt dempet har god basskvalitet og extension, men sibiliant treble.
Dette ser snarere ut som et eller annet oppbrytnings- eller kanselleringsfenomen. En måte å skape en slik smal kansellering på ved 5-6 kHz er en refleksjon fra en "bakvegg" som ligger 1,5 - 2 cm fra høyttalerelementet. Kan det være manglende absorbsjonsmateriale i klokkene? Jeg ser at folk eksperimenterer med å stappe ull og diverse annet inni de Aiwaene.
DIY Modified Aiwa HP-500 from Kabeer | InnerFidelity
Dette er en interesant betraktning som jeg skal ta til etterretning, men jeg tror ikke det skyldes kansellering selv om det kan være en medvirkende faktor. Det burde stemme bra at bakveggen ligger 1,5-2cm fra driverelementet.
Det er vanskelig å bedømme om den har mer absorbering enn originalt grunnet at det er forskjellig materiale som er brukt. Først tok jeg bort originalmateriale. Så satt jeg inn en annen type absorbsjon. Så tok jeg ut noe av det som jeg satt inn og lyden åpnet seg opp, det ble mer bass og treble ble mer behagelig ved at jeg kan lytte på ønsket lydstyrkenivå over så lange perioder jeg ønsker uten at den blir sibiliant. Tidligere slet jeg med fatigue, men ikke nå lengere. Om dette skyldes kansellering fra bakvegg, noe annet, eller en kombinasjon vet jeg faktisk ikke, men det kan godt hende. Men jeg mener en slik "comb-filter" effekt ved 5-6 khz og gjerne høyere vil være ønskelig. Ved høyttalere er det ikke et problem slik at det burde ikke være et problem i hodetelefoner heller.