Mat, drikke og røyk DIY kroken for god mat & drikke

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Har plantet til en hjørne av altanen med krydderurter. Satser på å kunne høste av dem jevnlig gjennom sesongen.

    DSC_0376.jpg

    Så langt består dette av:

    Kaffir Lime
    Persille
    Timian
    Sitrontimian
    Merian
    Oregano
    Salvie
    Mynte, pepper
    Løpstikke
    Gressløk
    2 sorter rosmarin
    Dill
    Sitronmelissse

    ....

    Etterhvert satser jeg på å få ut noe basilikum, sitronverbena, koriander, marokkansk mynte, kjørvel... og kanskje noe annet om jeg har glemt. Kanskje en liten laurbær.

    I tillegg har jeg sådd frø for diverse plukksalater og rukkola.

    Skyvedør rett fra stue/kjøkken så alt er lett tilgjengelig når jeg skal bruke det.

    Har også en 'Buddhas Hånd' sitrus, som hvor de svært aromatiske fruktene og skallet av dem kan brukes i mat, samt litt prydplater. På resten av altanen blir krukkene fylt med sommerblomster om litt.
     
    Sist redigert av en moderator:
    S

    sorgenfri

    Gjest
    Kan dette stå uten tilsyn i opptil tre uker? Må, de da ha drenerende potter tror du?

    Dette er AWESOME!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kan dette stå uten tilsyn i opptil tre uker? Må, de da ha drenerende potter tror du?

    Dette er AWESOME!
    Kommer litt an på hvordan været blir. Er det tre uker med sol må det nok ha vann, men ellers klarer det seg mye selv. Jo større potter man velger jo langer holder det på vannet. Altankassene til høyre er også selvvannere (med et reservoir i bunnen). Timina og rosmaris tåler mye tørke, men har du basilikum og persille må de nok ha litt mer vann. Setter man dem i skyggen når man reiser øker man også sjansen for at det går bra.

    Og ja, det må være hull under pottene om de ikke står under tak. Ellers drukner alt oppi når det regner mye. Sett dem gjerne på noen klosser for å løste dem noe cm, så lufter det godt under og du slipper merker på underlaget om du er redd for det.
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    ^tusen takk!

    Noen tips til hva/hvordan jeg kan så meg en liten urtehage denne uka - drar ut på fredag...

    Potter - kasser har jeg flust av, og plass er null problem..
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvis du skal ut nå og det er uten tilsyn i flere uker er det bedre å vente til du kommer hjem. Nyplantinger trenger jevnlig tilsyn med vann. Når de har vokst litt og røttene er større klarer de seg bedre selv.

    Ikke bruk alt for små krukker, men bruk en jord med god drenering. Så og kaktusjord er glimrende til urter, men den har litt lite gjødsel så hiv i litt langtidsvirkende gjødsel når du planter. Bruker du vanlig blomsterjord så bland gjerne litt sand eller grus i jorden for å sikre luft og drenering.

    Ellers er det jo bare å stikke innom hagesenteret og se hva du finner på bordene på utsiden. Ikke kjøp slit som du finner i dagligvarebutikker, det må være herdede planter til utendørsbruk. Kjøp gjerne planter med litt størrelse på og ikke lysegrønne forstrukne planter som ser ut som om de kommer rett fra drivhuset. Vann dem som sagt, og ha dem stående lyst og solrikt. Høst jevnlig uten å ribbe plantene helt for blader.

    Lette ting å starte med er timian, løpstikke, sitronmelisse, salvie, oregano og rosmarin. De overvintrer lett også med unntak av rosmarinen som ikke tåler noe særlig frost.

    Basilikum, kjørvel og koriander er vanskeligere å få til.

    Ellers kan du jo ha ting som remonterende jordbær i ampler om du har plass til det.

    Skal du så er det jo bare å kjøpe såbrett, såjord, perlite og følge instruksjonen på pakken.

    Skal du ha frø kjapt stikker du innom et stort hagesenter, har du litt bedre tid kan du spare mye på å bestille fra impecta.se De har mye spennende og snille priser, så du får endel pakker til under 200kr grensen. Se etter frø som kan sås direkte ute nå og ikke trenger forkultivering.
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    SUpert! Da, skal jeg bruke uken til å kjøpe inn det som trengs - så sår jeg i slutten av MAI.

    Takk for gode innspill Deph! Bruker "ferske" butikk urter daglig, men kvaliteten er ikke god..( dette ligger ikke på de som produserer, men på transport - lagring)

    Takk igjen!

    MVH

    Christian
     

    bjarnetv

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.03.2008
    Innlegg
    3.833
    Antall liker
    5.618
    Sted
    oslo
    løpstikke er også av en eller annen grunn veldig vanskelig å få tak i hvis man ikke dyrker selv.
    en genial urt i gryter og supper!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    løpstikke er også av en eller annen grunn veldig vanskelig å få tak i hvis man ikke dyrker selv.
    en genial urt i gryter og supper!
    Ja, jeg har aldri sett den i matbutikkene hverken på rot eller i plastposer. Og det er som du sier en fin urt til kraft, supper og sauser. Tidligere gikk den under navnet Maggiurt her i Bergen. (Etter buljonterningfabrikanten). Kanonenkel å dyrke og lett å overvintre. Men grei å avgrense i krukker, siden den kan ta litt over om den får vokse fritt på friland.
     

    equilibrium

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    29.10.2010
    Innlegg
    928
    Antall liker
    609
    Sted
    Østenfor sol og vestenfor måne
    Torget vurderinger
    3
    Jeg beriker også sommerhalvåret med en drøss ferske urter, såre enkelt og en deilig luksus.

    Basilikum som du nevner, har stort sett klart seg bra hos meg (skygge/halvskygge), men har alltid stått for seg selv, da de vel går for å være litt sensitive for andre arter.
    Men hvor voksevillig er Kaffir lime ute i en norsk sommer Deph? Det har jeg ikke forsøkt meg på før.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg beriker også sommerhalvåret med en drøss ferske urter, såre enkelt og en deilig luksus.

    Basilikum som du nevner, har stort sett klart seg bra hos meg (skygge/halvskygge), men har alltid stått for seg selv, da de vel går for å være litt sensitive for andre arter.
    Men hvor voksevillig er Kaffir lime ute i en norsk sommer Deph? Det har jeg ikke forsøkt meg på før.
    I likhet med andre sitrusplanter tåler den ikke så mye frost, så jeg kommer nok til å ta den inn når vinteren kommer. Har nettopp plantet denne, så jeg har ikke noe praktisk erfaring med den ennå. Men sitrus ute generelt er jo greit å få til sommerstid om man finner en plass i solen til den. Det greie med denne er jo at bladene er anvendelige i mat slik at man ikke er må vente på modne frukter. Disse blir i så fall bare å anse som en bonus.

    Bladene brukes mye i mat fra Sørøstasia og er spesielt fin å bruke i supper og kraft, men de mye nye bladene er også anvendelig snittet i salater etc. Skal prøve meg litt frem her.

    Men disse er ikke lett å få tak i i Norge. Fikk tatt med noen på en sitrusbestilling fra Italia på et hagesesenter jeg jobbet på tidligere, og sikret meg en av den nå når de kom inn.
     

    equilibrium

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    29.10.2010
    Innlegg
    928
    Antall liker
    609
    Sted
    Østenfor sol og vestenfor måne
    Torget vurderinger
    3
    Bruker en del av den tørkede sorten i Thai-inspirert mat, aldri kommet over den ferske varianten her til lands dessverre. Gir en finfin snert på smaken, særlig i supper som du nevner.
    Har tidligere tenkt at man burde forsøkt dyrke dette selv, men det ble med tanken. Grei påminnelse du kom med her :)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Greit lite hverdagstips.

    Når man har spist opp et glass med sylteagurker, sølvløk e.l. så i stedet for å tømme ut søet og kaste glasset så:

    Kutt noen gode gulrøtter i skiver, litt purre i ringer og kanskje en kvast med dill eller annen krydderurt etter smak og legg disse i laken og fyll opp glasset med dette. Etter 2-3 uker i kjøleskapet er dette blitt til snadder pickles!

    Små blomkålbukketter er også en god kandidat til dette. Ellers er det bare å eksperimentere med årstidens grønne.

    Kanskje reddikker i skiver, neper i staver, selleristang, sukkererter,

    Og ikke minst soppen når den kommer etterhvert. Den egner seg svært godt til sylting, spesielt med litt krydderurter.

    Koster ingenting å prøve og det er kjempeenkelt å få til!

    Med andre ord, bruk laken om igjen, gjerne flere ganger. Eddik er supert konserveringsmiddel.

    Når man får litt erfaring med dette kan man begynne å blande egne laker. Eddik, vann, sukker og krydder er stort sett det som skal til.

    Prøv, bland, eksperimenter og ha det gøy!
     

    Steinar_Lund

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.03.2002
    Innlegg
    7.813
    Antall liker
    2.736
    Sted
    Hvalstad, Asker
    Torget vurderinger
    3
    Jeg ser at Kiwi har tacomarinert indrefilet av kylling som sitt "Go'helg"-tilbud denne helgen.

    Er det noe som heter indrefilet i kyllingsammenheng, eller er dette bare et slags salgstriks? Jeg tror ikke jeg har hørt om dette før.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.117
    Antall liker
    13.626
    Entrecôte av svin var også et fint forsøk på å glorifisere nakkekoteletten for en tid tilbake.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn