Ok. Da deler jeg litt tanker og har skrevet inn plassering av tiltak i tegningen som tidligere ble lagt ut her. Jeg kan få tegnet dette i sketchup i løpet av de nærmeste dagene hvis det er ønskelig for en mer visuell presentasjon.
Vi begynner med tiltak av øvre frekvensområdet.
Det som er nevnt om et par tepper og noen til å dekke bordet høres greit ut der. Det er tross alt vanskelig å gjøre som mye mer gulvet når det skal se skapelig ut, men nevner at puter fylt med porøs materiale eller to skjeve krakker som redirigerer lyden vekk fra sitteposisjon som dras frem ved kritisk lytting kan være alternativer.
Vis vedlegget 265713
-Bakvegg (vegg bak lytteposisjonen)
Har nevnt 2D diffusorer som et alternativ her. Men etter og ha tenkt litt mer på dette anbefaler jeg egentlig ikke det. Også 2D diffusorer bør nemlig ha en viss avstand for å kunne diffusere homogent. Ellers vil man høre utstikkende frekvenser.
Vi står da igjen med to alternativer. Ene er og sette sammen to paneler som former en Ʌ. Den vil da skape en slik vinkel at refleksjonene sendes i andre retninger og treffer aldri ørene. Det er den beste løsningen fordi det tar 100% hånd om refleksjonene og man bevarer samtidig energi. Ulempen er det estetiske og kan være vanskelig å få til dersom man sitter svært tett på bakvegg. Den må tross alt stikke noe ut.
Andre alternativ er å bruke en absorbent og da er en bildeabsorbent en fin løsning. I forhold til en sitteplass vil det være tilstrekkelig med en litt bred absorbent. Skal det dempes i forhold til et litt større området, så kan det brukes to absorbenter. De trenger ikke å være høye, 60 cm er nok.
Vis vedlegget 265688
- Sidevegger
Den delen av rommet er 7 m bredt. Tar vi utgangspunkt at høyttalerne står ca. 1 m fra sidevegg (målt fra midten av baffel), så er løpetiden fra høyttalerne til nærmeste siderefleksjon og videre til sitteposisjon et sted mellom 12-14 ms. Man kan bruke diffusorer her som jeg også har tatt med i tegningen, men jeg ville personlig ha valgt absorbenter basert på egen erfaring. Det handler om et veldig presist lydbilde med god klarhet, tydelighet, holografi og plassering vs et mer romslig og stort lydbilde. Man får ikke 100% i pose og sekk og må velge til dels mellom disse. Absorbenten kan være 120 x 60 cm i høyde og bredde og gjerne 15 cm tykk. Den kan stå på et stativ som slik at den enkelt kan flyttes. Det holder her med en absorbent på hver sidevegg.
Så har vi motsatt sidevegg til hver høyttaler. Her er løpetiden mye lengre, trolig et sted mellom 28 og 30 ms. Og her vil jeg på det varmeste anbefale kvalitets 1D diffusorer. Standard bredde er 60 cm og gjerne bruke to slike om det er plass til det eller vi kan få også få ordnet med en custom størrelse på 80 cm for en diffusor. Det er heller ingenting i veien her for å få en custom basert diffusor som har f.eks dybde på 30-35 cm slik at den diffuserer med høy grad ned til 300-350 Hz og med scattering (spredning) enda lavere. Disse kan ha hjul under slik at de kan rulles vekk. Kan de stå fast montert, så kan vi også se på å bruke noen mindre på toppen som vi snur for å skape et enda mer avansert diffusert lyd. Mer om det senere om det skulle bli aktuelt. Finish i lakkert valnøtt regner jeg med.
Bare legge til her at vi må selvfølgelig se på forholdet mellom direktelyden av høyttalerne og den reflekterte lyden for og også bestemme tiltak. Nærmeste siderefleksjon vil komme ganske tidlig etter direktelyden og derfor anbefaler jeg der absorbent. Fra motsatte sidevegger eller eventuelt plasserte diffusorer, så vil den energien trolig ca. 20 ms etter direktelyden og er da veldig godt egnet til diffusjon.
-Taket
Jeg vil anbefale å dempe de refleksjonene som taket skaper i lytteposisjonen. De ankommer tidlig og det lite som tyder på at har spesielt mye for seg å diffusere når taket er så lavt. Igjen snakk om korrekthet vs spatial informasjon. Jeg ville heller ha satset på diffusjon på sideveggene. Det er mer riktig psykoakustisk. Vi er mye mindre sensitive for det som kommer fra vertikal planet og det beste er derfor å dempe de refleksjoner, og spesielt når de ankommer så tidlig som her. Det er derimot ingen grunn til å dempe store deler av taket. Det holder med to absorbenter (størrelse 120 x 60 cm for hver absorbent) ved siden av hverandre på hver side av bjelken, plassert i speilbildet. I alle fall i forhold til en sitteplass. De kan enten plasseres rett i taket eller legges i en fin ramme. Du får da to "øyer". Gjerne 10 cm tykke absorbenter og så kan rammen monteres slik at den kan senkes noe med kjetting. Senkes den 5 eller 10 cm vil den dempe lenger ned i frekvens, men samtidig vil du miste litt følelsen av "luftig" presentasjon. Så det kan eksperimenteres med.
Kanskje en ramme i valnøtt? Vil også være mulig å få en snekker til å lage hull til spotter om det er ønskelig.
Bilde under viser ikke bokstavelig hvor absorbentene skal plasserer, men gir et inntrykk.
Vis vedlegget 265696
Vis vedlegget 265697
-Frontvegg
Jeg ser ikke noe særlig grunn til å gjøre tiltak av øvre frekvensområdet på frontvegg. Selv om høyttalerne vinkles godt inn, så er det lite energi som sendes den veien. Det blir stoppet i stor graf i kabinettet. Det lille som sendes mot frontvegg og vinduer med mye toe-in vil dessuten etterhvert ende på sideveggene og da er det ideelle at energien blir diffusert der. Lateral diffusjon er helt klart foretrukket framfor noe som kommer rett foran. Derimot kan det være behov for noe bassdemping ved frontvegg og mer om det under.
Bassområdet
Det er noen steder hvor det med stor sikkerhet er noen resonanser og andre er mer usikkert. Her bør det selvsagt måles. Jeg har kun tatt utgangspunkt i nærmest stue. Det er ikke utenkelig at det kan være noe også resonanser i andre delen av rommet, men regner med det ikke er aktuelt å behandle.
Vis vedlegget 265714
Det som er ganske sikkert er at hjørnet nede til høyre i bilde vil ha en oppsamling av bass. Her vil det ideelle være å ha bassfeller fra gulv til tak. Det er også stor sansynlighet at det vil være en resonanser ved bakvegg og spesielt langs gulvet. Også muligens på veggen bak det runde bordet og stolen som den øverste pilen viser. Bassfellene her trenger å bygge ut 10-11 cm og da spørs det hva du kan gjøre i forhold til sofaen.
Hjørnene i frontveggen, ved siden av vinduene, er mer usikre. Vinduene slipper tross alt ut mye bass og de ser ut til gå langt ut til sidene. Alikevel vil det trolig ligge noe oppsamling her og det kan være noe langs sideveggene på kortsiden utifra hjørnene og mot vinduene.
Selv om frontvegger har store vinduer som fungerer som bassfeller, så kan det være resonanser under vinduene og/eller i mellom.
Det kan også ligge resonanser i taket mot vegger eller inntil bjelken. Er det aktuelt og behandle anbefaler jeg en akustiker som måler og bygger såkalte panel resonatorer. De bygger ikke så mye ut, kan gjøres pene og har lav vekt.
Jeg tar selvfølgelig ikke for gitt at det er aktuelt med bassfeller alle disse stedene da det er en stue, men nevner hvilke området som kan være aktuelle. Bassfellene i hjørnene jeg anbefaler er jeg overbevist om er de beste på markedet og vil virke både dypt og bredt i frekvensområdet. Mulig med valnøtt ramme. Bassfeller til vegger bygger ut 10-11 cm og er ganske diskré i utseendet. Konkret informasjon om alle produktene får du på pm.
Hvordan går vi frem?
Jeg ser for meg at du og din familie kan plassere tiltakene for øvre frekvensområdet selv, med eventuelt veiledning fra meg. Det kreves ikke mer enn to personer og et speil. En snekker eller flink håndverker kan bygge ramme til himling og f.eks en løsning med hjul under diffusorer.
Bassen bær derimot måles før det velges produkter. Her kan jeg enten veilede deg/dere ved at du kjøper inn måleutstyr eller at kommer noen fra sentralen som måler utifra min beskrivelse og sender målingene til meg. Deretter gjør jeg en analyse basert på det og kommer med konkrete anbefalinger av produkter.
Vi kan f.eks begynne der og så gå videre med en akustiker for perfeksjonere senere. Eller bruke en akustiker fra starten av hvis vi finner en løsning på det. Målinger i taket og eventuelle tiltak der tenker jeg passer bedre for en akustiker, slik at man lage custom baserte panel resonatorer som nevnt tidligere.
Jeg tror du vil oppleve en solid oppgradering med disse tiltakene. Foruten en strammere og mer definert bass med mer trøkk i, så vil kombinasjonen av demping av tidlige refleksjoner og sen lateral diffusjon gi både gi et mer presist lydbildet og mer spatial informasjon med mindre farging. Det vil dessuten låte mer korrekt tonalt, mykere og mer behagelig.
Først må høyttalerne være plassert omtrent der de skal være og jeg vil også anbefale bruk at en eller to subber for å både jevne ut responsen og en mer uanstrengt bass. De bør også plasseres først og grelv kan være en mann for integrering. Selv om de akustiske tiltakene kan bedre frekvensresponsen i bassen, så er det mer sansynlig at separate basser vil gjøre enda mer der. Tiltakene er uansett vesentlig for tidsdomenet.