Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Vi snakker ikke nødvendigvis utelukkende om dissonans til hva maten er/opphav, men til under hvilke forhold den blir produsert.
    Det kan likevel diskuteres i hvilken stor grad det er dissonans i å ha gris på tallerkenen og hund under bordet. Om familiens småbarn drar hunden i halen blir far morsk i blikket, mens han svelger siste bit av nøffe fra Tortura. Man VET hva maten er, men samtidig ikke. Det er DET filmen handler om.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Når NRK stikker et kamera og en mikrofon opp i ansiktet ditt og spør om du bryr deg om dyrevelferd og eventuelt er villig til å betale mer for maten hvis dyrene har blitt behandlet godt så svarer vel 100% av de spurte "selvfølgelig"!

    Deretter går de på Rimi/REMA1000 og finner det billigste som er å oppdrive! Når de står i kassakøen i butikken betyr ikke dyrevelferd en kalori!

    Det er på samme måte med jordbruksoppgjøret her i landet. "Folk flest" synes det er helt fryktelig at bøndene skal "få" så mye penger, de har det jo så godt de jævlene! men ingen tenker over at det dyre småskalajordbruket vi driver i Norge faktisk bidrar til bra dyrevelferd. Selv storgårdene på Hedemarken og i Trøndelag er "småbruk" internasjonalt sett! Og det regjeringen ønsker enda større driftsenheter for mere effektiv drift og lavere matpriser. Og "alle" vet egentlig at denne utviklingen helt nødvendig fører til dårligere dyrevelferd!

    Men som det også tidligere har blitt sagt: "Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt!"
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.535
    Antall liker
    110.659
    Torget vurderinger
    23
    Vi snakker ikke nødvendigvis utelukkende om dissonans til hva maten er/opphav, men til under hvilke forhold den blir produsert.
    Det kan likevel diskuteres i hvilken stor grad det er dissonans i å ha gris på tallerkenen og hund under bordet. Om familiens småbarn drar hunden i halen blir far morsk i blikket, mens han svelger siste bit av nøffe fra Tortura. Man VET hva maten er, men samtidig ikke. Det er DET filmen handler om.
    I Kina er man mer pragmatisk. Der er HUNDEN på bordet, og grisen(e) sitter rundt... I et land som har hatt store problemer med snusk & fanteri rundt kommersiell matproduksjon, tilsetningsstoffer osv. osv. En av værstingene.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Vår verdensdels oppfatning av den saken viser jo enda tydeligere vår dissonans til artssjåvinismen vi er blitt så avhengig av.

    Fido sitter ved matmors side og logrer under middagen. Mor har vært i sverige og kjøpt billig dansk bacon, surret rundt kyllingfileetene fra samme butikk. Tenk, hele fryseren er full for resten av sommeren. På TV'en i bakgrunnen ruller en nyhetssak om slakt av hund i asiatiske land. Far får et bekymringsfult ansikt, og strekker seg etter fjernkontrollen for å slå av før barna får ett glimt av de ekle bildene av flere hunder i samme bur. Han grøsser av tanken. Det blir litt stille rundt bordet, og man hører bare Fidos lave klynk der han tigger etter litt mat. Hysj, sier far til Fido, før han henvender seg til barna og sier spis opp kyllingen! Han tygger videre. Bacon er godt, tenker han.

    1186120_249354735189395_188696763_n.jpg
     

    Crusty

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.09.2012
    Innlegg
    3.109
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Horten
    Og for ordens skyld, jeg har null problemer med at kineserne spiser hund. Kunne godt smakt på bikkje jeg.
     

    Crusty

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.09.2012
    Innlegg
    3.109
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Horten
    ^emokid og crusty: Fortsett, fortsett!
    B
    Er nok nå. Ingenting imot Emo. Har all respekt for veggiser, er jo tross alt gammel pønker så jeg kjenner mengder med kjempe-ålreite folk som ikke spiser kjøtt. Men det er jo gøy å erte dem litt da... ;)
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Hehe, denne kan gå i evigheter:) hører du fortsatt på crust, btw? Er vel der nicket kommer fra?

    omnivore.jpg
     

    Crusty

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.09.2012
    Innlegg
    3.109
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Horten
    Hehe, denne kan gå i evigheter:) hører du fortsatt på crust, btw? Er vel der nicket kommer fra?
    Hehe jepp, stemmer det. Gøy med litt skikkelig støvelpønk! Du er nok den første her inne som har tatt den referansen. :)
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Min første punkkonsert var tragedy på uffa, helt tilfeldig. Vettskremt og jævlig stoka på samme tid!

    som bringer oss on topic. Mat er ikke dyrt på uffa, ofte vegetarisk også;)
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Min første punkkonsert var tragedy på uffa, helt tilfeldig. Vettskremt og jævlig stoka på samme tid!

    som bringer oss on topic. Mat er ikke dyrt på uffa, ofte vegetarisk også;)
    Uffa?? Fra Trondhjem du også? :confused: ;)
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Besøkte byen en del da bror bodde der og jeg var mer aktiv i bmxsykling i skatepark:)
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Dette er vel et produkt som kan bli billig nok selv for kvalitetsforaktende kjiipe nordmenn?

    Pork rectum.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dette er vel et produkt som kan bli billig nok selv for kvalitetsforaktende kjiipe nordmenn?
    Tollsatsen på dette produktet er vel 65kr/kg. Så i butikkene ut til forbruker vil nok prisen på dette sikkert havne på 150-200 kr/kg ink mva.

    Så selv det mest ræva kjøtt kan bli svindyrt her bak tollmuren.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Kan ikke la landbrukstråden tørke inn på side 2. Hvor er synspunktene på de multiresistente stafylokokkene gutter? Shit happens i industri-Danmark? Bør vi eksportere litt svinekjøtt sørover kanskje? Eller begynne å blande inn litt tetracycliner i fôret vi også? Grisen vokser jo bittelitt fortere av det og norske bønder bør jo ærlig talt ikke ha fordeler ut over andre, oversubsidierte hobbybønder som de er. Sånn rent markedsmessig betraktet var det jo best om alle hadde samme bakteriene, da er det like konkurransevilkår?!

    Forbrukeren er uansett vinneren. Billig billigere billigst.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Skremsler om den forferdelig giftige og infiserte maten fra det grusomme "utlandet" er intet nytt. Det er en evig gjenganger i propagandaen, og det finner sikkert dem som fremdels biter på.

    Det er egentlig et stort under at europeere er i live i det hele tatt, siden de må leve på europeisk mat.

    De har jo ikke Nortura til å beskytte seg.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Skremsler om den forferdelig giftige og infiserte maten fra det grusomme "utlandet" er intet nytt. Det er en evig gjenganger i propagandaen, og det finner sikkert dem som fremdels biter på.

    Det er egentlig et stort under at europeere er i live i det hele tatt, siden de må leve på europeisk mat.

    De har jo ikke Nortura til å beskytte seg.
    Bortforklaringer som vanlig. Det er fakta, ikke skremsler (men man kan bli skremt av) at mens man har funnet multiresistente S aureus i kun en håndfull norske besetninger siden 2012 er det enorme danske svineholdet gjennominfisert: 8 av 10 slaktegriser er smittet. Dette er en variant av S aureus som man har antatt kun har smittet fra dyr til bønder og andre i nærkontakt med dyr. Det viser seg altså at den også smitter fra menneske til menneske, hvilket i seg selv ikke er så rart. Aureus er en vanlig forekommende sårbakterie både hos mennesker og dyr, den gir jurbetennelse på kyr etc. Dette er en Grampositiv bakterie som normalt dør av penicillin. I Norge er bakterien i sjeldne tilfeller resistent mot vanlig penicillin i norske husdyr, men så og si aldri resistent mot flere typer antibiotika. At den tåler ALT av antibiotika, også de mer eksotiske som kun skal reserveres til human bruk som aller siste redningsplanke er svært sjeldent i norske husdyr men et økende problem på humansiden.

    Det er et par måter en lager multiresistente bakterier på. Den vanligste er feil bruk av antibiotika. Hyppig bruk/eksponering, feil dosering og varighet, raske skifter mellom ulike typer antibiotika uten forutgående bakteriologi/resistenstesting. Underveis overlever kun de immune bakteriene og dominerer etter hvert i renkultur i fjøsmiljøet. Dette er forhold en finner langt mer av i industrialiserte landbruksmiljø der det kun er pris som teller og der dyrlegen kun er innom og fyller opp kjøleskapet med mer medisin, mens 'bonden' sjøl stiller diagnoser og behandler i hytt og gevær. Dette sees også på humansiden i en rekke land, der antibiotika kjøpes fritt uten resept på butikken. Og har man først måttet gi opp penicillin akselererer det hele. De påfølgende antibiotikatypene man da tyr til har den leie effekten at de gir resistens langt raskere, og ofte induseres multiresistens mot flere typer samtidig, også de man ikke har brukt.

    Den andre og kanskje mindre kjente måten antibiotika brukes på er som vekstfremmer. Man tilsetter antibiotika i små mengder kontinuerlig i dyrefôret da en oppnår en liten plusseffekt i veksthastighet på dyret. Dette er ikke et resultat av den antibiotiske effekten i dyrene, vekstfremmingen er en sideeffekt som utnyttes. I følge all biologisk kunnskap er kontinuerlig eksponering av subterapeutiske doser antibiotika en sikker vei til utvikling av resistens i mikrobene. Når en bakterie er resistent vil det si at den inneholder gener for produksjon av enzymer som deaktiverer/spalter antibiotikaen. Dette utvikles som et direkte motsvar til hyppig eksponering overfor antibiotika.

    Enkelte, men ikke alle vil kanskje se at den gunstige situasjonen mhp antibiotikaresistens i norsk landbruk har sammenheng med måten vil holde dyr på i Norge kontra f.eks Danmark. Vi har relativt små enheter, ikke kjøttfabrikker. Tid og rom for å stelle dyra sine ordentlig slik at de ikke blir syke. Ingen vekstfremmerbruk. Det er ikke ensidig fokus på pris som et resultat av masseproduksjon med enorme mengder antibiotika både terapeutisk, forebyggende (vi behandler alle for sikkerhets skyld, de blir sikkert sjuke snart) og som vekstfremmer. Det brukes mange ganger mer antibiotika pr kg kjøtt og melk i land vi ser opptil, enn i Norge. Bønder og veterinærer i utlandet tror nesten ikke på norske forskere som forteller at smalspektret penicillin er førstevalg på mastitt hos ku i Norge. De har sluttet med det for mange år siden...

    Mens folkehelsa i Danmark trues av MRSA fra svinebesetningene er det mer motsatt vei i Norge; dyrehelsa trues av resistente bakterier brakt med hjem fra ferieopphold i utlandet. Bakterier smitter begge veier!

    Så til svovelpredikanten: Stafylokokker fins overalt. De gir deg halsbetennelse før jul. En verkefinger. Fram til i dag en enkel penicillinkur og du er Ok på en to tre. Problemet er den dagen ingenting virker. Da den verkefingeren din gir deg høy feber og du er sløv av begynnende blodforgiftning. Kirurgene spalter opp både fingeren og mer til og det hele ser for jævlig ut, mens man håper å stoppe det hele før hånda ryker. Eller livet.

    Og så kan du jo lure da; fikk du den bakterien i Spania i fjor? Eller da du spiste det danske baconet i sommer? Osv. Poenget er at disse bakteriene smaker eller lukter ingenting. Du blir kun matforgiftet av Staph aureus i svært store doser (og man blir jævlig magesjuk det kan jeg si av egen erfaring!) De vil normalt pent og stille etablere seg i normalfloraen rundt deg og delvis i deg. Den ubehagelige overraskelsen får du senere.

    I Norge er policyen overfor MRSA stamping out - full nedslakting og destruksjon. Vask og desinfeksjon og full oppfølging etter restart. Dette kan vi koste på oss fordi vi har så lite av bakterien og et offentlig tilsyn som faktisk bestemmer disse tingene. Ut fra både dyrehelse- og folkehelsehensyn.

    Sånn, det var en solid porsjon skremselspropaganda fra min side. Måtte Mattilsynet brenne i helvete for å hindre fri flyt.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Men Odd J.

    Du må da for pokker forstå at det aller viktigste er å knekke den norske måten å drive landbruk på! Så kan vi få prisene enda lavere og fri flyt av utenlandsk mat. Da har vi funnet Nirvana!

    Noen få "utenlanske" bakterier er en veldig liten pris å betale for å få fri flyt av landbruksprodukter uten høye tollmurer!
    At du kan være så dum å ikke forstå det!!
     

    RoyVidar

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2012
    Innlegg
    308
    Antall liker
    54
    Sted
    Sandefjord
    Fakta og saksopplysninger har erfaringsmessig liten effekt overfor føleri eller religiøs tilnærming til saken.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Ja vi legger nå opp til å radere ut familiebruket som produksjonsrammen for matproduksjonen I Norge. Det er for dyrt og for lite effektivt. Man overser glatt en effektivitetsøkning på 4 til 6 % i året, mer enn industri, bygg og anlegg osv. Kostnadsnivået i Norge tatt i betraktning er landbruksproduksjonen faktisk like kostnadseffektiv som i utlandet, noe som både skyldes oppbygging av effektive foredlingsanlegg og distribusjonssystemer. Samt at de som faktisk er motoren i systemet - bøndene - krever utrolig lite vederlag for jobben. Ingen her på forumet verdsetter eget arbeid så lavt som det man ender opp med som bonde. TROSS DET opprettholder de en bemerkelsesverdig høy grad av yrkesstolthet og ansvarsfullhet for dyrenes ve og vel, produktenes kvalitet og renomè i markedet. Halve tråden handler om at bønder driter i alt og alle, men det er så langt fra sannheten en kan komme. NETTOPP fordi man eier produksjonsmidlene (gården, dyrene, redskaper etc) samt har følelsesmessig tilknytting (navn, yrkesidentitet, slektsgård i generasjoner osv) gjør folk sitt ytterste for å lykkes. Man identifiserer seg gjennom sitt yrke og det er en yrkesstolthet i næringen som storsamfunnet gjør sitt ytterste for å ødelegge, blant annet gjennom all dritten rundt jordbruksoppgjørene og all gjørmebrytinga i diskusjonsfora. Og det jobbes MYE uten at folk klager.

    Hva oppnår en ved å bytte ut alt dette med storstilt indistrilandbruk? Man kan likevel ikke konkurrere med utlandet på pris, eksternt innkjøpte varer og tjenester koster for mye i Norge til det. Ingen nordmann gidder å jobbe like hardt og mye for så lite, så da er vi over på rumenere/bulgarere osv (polakkene begynner å gå lei av landbruk nå) Grovfôr og beiting er ikke effektivt nok, vi er over på importert GMO-soya. Tallrike matskandaler i utlandet viser med all tydelighet at matvaresikkerhet, dyrevern og generell respekt for at man jobber med levende vesener innenfor visse biologiske rammer er noe man glatt gir beng i hvis det er kortsiktig profitt å hente på det.

    Jeg jobber daglig inn mot næringa og ser at det brenner et blått lys for familiebruket for lengst. Det er alt for dårlig rekruttering av neste generasjon bønder, enten det er barn av dagens bønder eller folk utenfra. Ingen med vettet i behold sier opp en godt betalt jobb for å begynne som bonde. Presset på bonden er for stort allerede og folk er preget av at det knaker i sammenføyningene mange steder.

    Alle ønsker mer mat produsert på norske ressurser, men alle ser ut til å forvente at det skal skje ved at de som blir igjen i næringa skal løpe fortere og fortere. Dette går ikke i lengden. Dyr skal stelles og jord holdes i hevd, dette er arbeid som ikke kan og skal rasjonaliseres ned til et minimum. folk må ikke tro at maskiner og teknikk løser alt dette av seg selv.

    Er det for få lærere, så ansetter man flere lærere. Man kunne jo ta bondevarianten: la antall lærere fortsatt gå ned og heller si til resten at de får undervise mer. 4-6% mer effektiv hvert år, såpass må man kunne forvente av 100% statlig subsidierte mennesker. Det tar uansett noen år til de er på 10 timer om dagen sju dager i uka.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Resten av verden begynner å få en 'been there, done that' holdning til storstilt industrilandbruk, det være seg endeløse plantemonokulturer med stadig økende behov for pesticider, eller enorme fleske- og kyllingfabrikker basert på billig GMO-føde og kontinuerlig medisinering. Dette er ikke bærekraftig og til syvende og sist slår det tilbake på oss selv.

    FN ser småskalalandbruket som eneste redning for verdens matproduksjon. Norge har faktisk vært holdt fram som et forbilde i så måte. Hvorfor skal vi på død og liv måtte gå samme runden om industrilandbruk før vi kan lære?
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Du må lese hva som står da. Det er ikke Tine som setter pris i butikk. Det gjør Grise Pliretryne vet du. Den kokken er dessuten ikke helt oppdatert. Han tviler på om melken er fra kyr (kuer for de kondisjonerte) som går ute og beiter. Hvilket altså er det de aller fleste kyr gjør i Norge. Har han vært rundt i distriktsnorge og sett på hvordan leverandørene til Tine driver gårdene sine? Og er det mot formodning særlig annerledes enn bøndene/melka/smøret til Q? At smøret er industrielt produsert som det aller meste av andre matprodukter i Norge skal altså være en skjult hemmelighet som han da 'avslører' for oss andre. Det er vel faktisk ingen som tror det står budeier å kjerner for hånd det smøret man kjøper i butikken? Han avslører seg jo til slutt: han har i bunn og grunn aldri likt Tine som sådan. Så da så.Trøste og bære for en oppblåst gjøk! Vedder på at han har en platespiller vi andre ikke har hørt om.
     
    Sist redigert:
    N

    nb

    Gjest
    Rørossmør er mye bedre enn Tine-smør. Jeg tviler på at det er fordi råvarene kommer fra andre kyr først og fremst. Men et så generisk produkt som "smør" skal jo dekke vidt og favne bredt - rørosvarianten er nok for syrlig for mange som er vant til "vanlig" smør.

    Betydelig dyrere er det også forsåvidt, en liten pakke på 200 gram eller hva det nå er koster rundt 40 kroner.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Rørossmør er mye bedre enn Tine-smør. Jeg tviler på at det er fordi råvarene kommer fra andre kyr først og fremst. Men et så generisk produkt som "smør" skal jo dekke vidt og favne bredt - rørosvarianten er nok for syrlig for mange som er vant til "vanlig" smør.

    Betydelig dyrere er det også forsåvidt, en liten pakke på 200 gram eller hva det nå er koster rundt 40 kroner.
    Alt til sitt bruk
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Det går jo borti en 20 liter melk for å lage en kilo smør. Det er altså råvarer for nesten 100 kr før man hele tatt har begynt å lage noe som helst. Går man bakover i tid gjenspeilte smørprisen faktisk råvarekostnad og arbeidsinnsats (det var mye arbeid å lage ti kilo smør!) og var virkelig eksklusiv mat. Gårdsysterier som lager eget gårdssmør tar betalt ut fra hvor mye melk og arbeid som faktisk går med, selv om de også kjerner maskinelt. Det smøret vi kjøper i butikk fra Tine og andre er kryssubsidiert fra andre produkter, hovedsakelig drikkemelka, slik får vi kjøpt smør til under prod.kost. Som forbrukere har vi vent oss til hva en kilo smør skal koste. Da steiler vi litt når vi kjøper gårdsmør/ost direkte fra produsent. Når det er sagt så er det selvsagt bare en berikelse at det fins smør og ost lagd på ulike måter solgt direkte fra produsent. Nisjeprodukter til kvalitetsbevisste kunder osv. Men det hadde aldri gått om alt smøret skulle vært produsert på den måten til 200 kr pr kg.

    Som en kuriositet kan det nevnes at Tine har hatt bønder boende såpass langt unna allfarvei ( i praksis veiløse bruk avhengig av båt) at de ikke har kunnet hente melka fersk, men har hentet ferdig kinna smør laget på gården. Smøret er da å betrakte som et lagringsstabilt konsentrat av melka og blitt betalt som ordinær leveranse. Vet ikke om de har noen som gjør dette nå, men det er faktisk ganske kult å tenke på at slik har det vært gjort til nå nylig.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det går jo borti en 20 liter melk for å lage en kilo smør. Det er altså råvarer for nesten 100 kr før man hele tatt har begynt å lage noe som helst. Går man bakover i tid gjenspeilte smørprisen faktisk råvarekostnad og arbeidsinnsats (det var mye arbeid å lage ti kilo smør!) og var virkelig eksklusiv mat.
    Går med og går med... Igjen en svært typisk overdrivelse som skal få kostnadene til å høres voldsomme ut. Ikke direkte usant, men svært villedende og helt typisk for debatten.

    Det aller meste som blir igjen etter at fettet er skilt ut av melken går jo videre til annen produksjon. Som fettredusert melk av ymse slag, oster, yoghurter og mye mye annet.

    Det er med andre ord bare en bitte liten del av melken som blir brukt opp i produksjonen av melk. Selv H-melken til tine er ikke ekte h-melk men melk der man har skilt ut endel av fettet for bruk i smørprodukjson. Og likevel selges denne melken til full pris som om det var ekte helmelk.

    Så joda, man trenger nok 20 liter melk som utgangspunkt, men det er bare en bitteliten del av dette som ender opp som smør. Resten blir til andre produkter.

    Men nå er vel kanskje ikke regnestykket like godt egnet til formålet lenger.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Du har heeelt rett, det aller meste av melka er faktisk vann. Langt over 90% faktisk. Det er nok betraktelig underkommunisert til det norske folk. Kjenner meg faktisk rundlurt her jeg sitter. Etter at magen har sluttet å riste (må være noe jeg har spist) skal jeg tenke alvorlig over om det er kua eller bonden sin skyld. Eller skal vi kanskje si Tine med det samme? Så har vi helgardert lissom;D
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.571
    Antall liker
    10.818
    Sted
    Trondheim
    Det kokken kritiserer er vel først og fremst at Tine lager et smør som de markedsfører som forskjellige typer uten at det er annen forskjell enn saltinnholdet. Det er ikke forskjellige smørtyper - det er samme smøret, men de markedsfører det som forskjellig. En stor monopolist som er beskyttet av tollmurer prøver å skape en illusjon av valgmulighet for dermed å redusere folkks krav om alternativer. Det er lureri. Prisen til sluttforbruker er det selvfølgelig butikkene som setter, men det er et underordnet poeng her.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Helt enig. Langt bedre. Bruker ikke mer smør enn at jeg kjøper dette. Dvs; om det er mulig. Var tom igår, og den nærmeste butikken der og da hadde verken det eller brimismør. Det er vel for mye forlangt. Omtrent som å forvente seg mørt kjøtt. Det skulle tatt seg ut!






    Rørossmør er mye bedre enn Tine-smør. Jeg tviler på at det er fordi råvarene kommer fra andre kyr først og fremst. Men et så generisk produkt som "smør" skal jo dekke vidt og favne bredt - rørosvarianten er nok for syrlig for mange som er vant til "vanlig" smør.

    Betydelig dyrere er det også forsåvidt, en liten pakke på 200 gram eller hva det nå er koster rundt 40 kroner.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.571
    Antall liker
    10.818
    Sted
    Trondheim
    Det må du jo bare mene, men er det ikke fint at du har fått muligheten til å smake det og bestemme selv at du ikke liker det og vil kjøpe noe annet neste gang?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn