Hva koster det egentlig å få relativt god og variert middag på bordet for en familie i løpet av en uke her på berget?
Som illustrasjon og litt fordi jeg selv var nysjerrig har jeg rekonstruert hva det har kostet oss å spise middag sist uke. Vi er to voksne og to barn på ca 2 og 5 år. En relativt typisk uke for oss når det gjelder middager. Prisene er litt tatt etter hukommelsen og litt har jeg eksakt. Jeg har muligens glemt noen ingredienser, men det er i så fall kun småting.
Hva vi har spist er noe preget av at ene jentungen ikke tåler hvit fisk, at det har vært mye rødbeter og gulrøtter som er modne i vår lille landbruksvirksomhet i hagen. Og alt vi satte av poteter er høstet inn, vanligvis spiser vi ikke særlig mye potet, men nypoteter er jo snadder. Det har stort sett vært varmt, ergo en del grilling. Det aller meste jeg har brukt bør være tilgjengelig på en dagligvareforretning som ikke er helt jalla, eneste opplagte unntak er saus/kraft fra Jacobs utvalgte, det føres rimelig nok kun av butikker i Norgesgruppen, samt at det nok ikke er så vanlig å finne shitakesopp og pontebellosopp rundtomkring.
Det er ganske åpenbart at dette ikke er noe forsøk på å spise billigst mulig, jeg kunne lett kuttet utgiftene mye om det var et mål i seg selv, ei heller prøver vi å spise så dyrt som mulig. Men godt og variert, og ordentlig middag hver dag.
Gir også en viss pekepinn på prisforskjellen mellom selvgjort og halv- og helfabrikata. Basert på det jeg har spist av ferdigretter er dette dog MYE bedre rent smaksmessig...
Vi har spist følgende:
Tirsdag: - Lettstekt laks med saus av creme fraiche og mangochutney
- Grillede hamburgere med guacamole, brie,friterte potetchips og grillet fersk mais.
Onsdag: - Grillede svinekoteletter med tzatziki og bakt potet med kryddersmør
Torsdag: - Grillede kyllinglår med soppstuing, grillede gulrøtter og rødbeter
Fredag: - Pizza med ruccola og spekeskinke.
Lørdag: - Pannekaker til ungene og mango/papaya-smoothie til dessert
- Middag etter barneleggetid for meg og samboeren:
- Fenikkel/fiskesuppe med røkt kolje
- Lammecarre med rosmarin og hvitløk, saltbakte rødbeter, pastinakkpure og rødvinssaus.
Søndag: - Kun jeg hjemme så ingen felles middag. Jeg spiste en entrecôte med bakt potet og peppersaus til kvelds. Selvplukket rips til dessert.
Mandag: - Laksesashimi med jukse-ponzu-saus og vårløk til forrett.
- Paprika- og gulrotsnacks, mest til ungene.
- Marinert svineribbe med vietnamesisk karamellsaus, syltede gulrøtter asia-style og ris med peanøtter.
Tirsdag: - Kjøttkaker i brun saus, kokte nypoteter og gulrøtter.
Så til kostnadene:
Tirsdag:
Lakseretten:
200g laks fra Arctic Salmon - 35 kroner på Rema. 1/3 beger creme fraiche (7 kroner), et par spiseskjeer mangochutney fra glass (2 kroner) og litt koriander og vårløk (2 kroner). Totalt 47 kroner.
Burgere:
750g oksebog jeg kvernet selv. 100 kroner. Krydderier for la oss si 3 kroner - det koster en del for røykt paprikapulver.
To tykke skiver fransk Brie fra Rema - 5 kroner. Et par skiver jarlsbergost til ungene: 2 kroner.
1 avokado (15 kroner), en lime (3 kroner), litt chili (1 krone), litt rødløk (1 krone), et fedd hvitløk (1 krone), salt og pepper.
1 stor potet fra hagen. Hadde vel kommet på 2 kroner på butikken.
Frityrolje (gjenbrukes, men la oss si 10 kroner)
To ferske maiskolber: 30 kroner. Kryddersmør for la oss si en femmer inkludert smør, chili og bladpersille.
Halvstekte chiabatta fra butikken: 15 kroner for 4 stykker.
Totalt 185 kroner for burgerene med garnityr.
Totalpris hele måltidet: 232 kroner.
Onsdag:
800g Svinekoteletter fra Rema: 40 kroner
En agurk: 10 kroner
Gresk yoghurt: 10 kroner
Et fedd hvitløk: 1 krone
Litt sitronsaft: 3 kroner siden jeg ikke brukte resten av sitronen til noe vettugt.
4 poteter fra hagen, la oss si 10 kroner på butikken.
Kryddersmør for en femmer.
Totalt for hele måltidet: 79 kroner.
Torsdag:
4 kyllinglår fra Stangekylling kjøpt på Rema. 100 kroner.
Kjøper normalt hel kylling, men denne gangen ville jeg ikke ha brystene og har nok skrog til kraft i fryseren, så da ble det lår. Kiloprisen på lår er ca som for hel kylling.
En blanding av shitakesopp og pontebello-sopp: 30 kroner.
2/3 beger creme fraiche: 10 kroner.
En dæsj kyllingbuljong fra flaske: 2 kroner
Gulrøtter fra hagen, men ville kostet en femmer på butikken.
Salt og pepper.
Totalt for hele måltidet: 142 kroner.
Fredag:
Pizzabunn: Hvetemel og semolinamel for en femmer. Surdeigsstarter fra kjøleskapet (koster 2 kroner uka å holde i live). Totalt 7 kroner
En bøffalomozzarella: 40 kroner
Jarlsbergost til ungene: 10 kroner.
Ruccola: 15 kroner
Serranoskinke: Hadde i kjøleskapet fra harryhandel, men la oss si 50 kroner på butikk i Norge.
Tomatsaus: Vanskelig å si siden jeg lager mye om gangen og porsjonsfryser. Kanskje 10 kroner for alle pizzaene som ble stekt?
Ved til å fyre pizzaovnen: 5 kroner. Stekte dog brød på ettervarmen.
Totalt: 137 kroner for hele måltidet.
Lørdag:
Pannekakerøre til ungene:
ca 3 dl melk (4 kroner)
50g smør (5 kroner).
Et par ss sukker (1 krone)
Hvetemel: 4 kroner.
Tre egg: 10 kroner.
Litt salt
24 kroner for middag til ungene + litt til sirup og syltetøy. Ble godt med pannekakerester til lunch/barnehageniste.
Dessert til ungene:
To store mangoer: 50 kroner
En stor papaya: 60 kroner
Tropisk fruktjuice: 10 kroner
Ca 1 dl god vaniljeis: 20 kroner
Totalt for smoothie: 140 kroner. Ble godt med rester til dagen etterpå.
Middag for meg og samboeren på kvelden:
Suppe på en pakke fiskekraft fra Jacobs (30 kroner), vann (gratis) 3 store fennikler (30 kroner). Løk (3 kroner). En pakke fløte (15 kroner). Et fedd hvitløk (1 krone). . Hvitvinseddik (3 kroner), en dæsj Noilly Prat (10 kroner). Salt og pepper.
Totalkostnad suppe: 91 kroner. Det vi spiste var andre halvdel av tidligere produksjon, så kostnad 46 kroner.
I tilegg en dusj med fancy olivenolje (3 kroner), gressløk fra hagen (1 krone på butikk) og røkt kolje til 30 kroner.
Total kostnad forrett 77 kroner.
Hovedrett:
650g lammecarre (195 kroner på Coop. Ferskt, irsk lam. Vant til bedre smak fra det norske, men det var helt kurant).
Frisk rosmarin: 2 kroner. 1 krone i hvitløk til å gni inn, salt og pepper.
Pastinakk for 15 kroner, fløte for en tier, hvitløk for 1 krone, salt og pepper.
Rødbeter fra hagen (5 kroner på butikk om vi måtte kjøpe), 2 kroner i grov havsalt salt til å bake de i.
Litt lat, så rødvinssaus fra Jacobs utvalgte til 30 kroner, frøs andre halvpart så kom på 15 kroner.
Totalt 265 kroner for hovedrett.
Totalt for ukens mest fancy måltid: 341 kroner for to voksne.
Søndag (kun mat til meg selv)
Passe stor (300g) entrecôte fra Rema: 60 kroner.
En stor potet fra hagen (2 kroner på butikken).
Peppersaus fra Jacobs utvlagte piffet opp med en dæsj Cognac. Saus for 10 kroner (frøs resten) og Cognac for 10 kroner (kun 1 spiseskje eller så).
Gratis rips til dessert - aner ikke hva det koster på butikken.
Totalt 82 kroner for en voksen.
Mandag:
200g laksefilet fra Arctic Salmon. Kostet 36 kroner på Rema.
Soyasaus for et par kroner, hvitløk for en 50-øring, chili for en krone, ingefær for 2 kroner, limesaft for 2 kroner,litt mirin for maks en krone.
En stilk vårløk til 3 kroner, og korianderblader for et par kroner.
En halv paprika av den søte, spise typen og et par gulrøtter (6+4 kroner)
Totalt kommer da forretten med snacks på ca 60 kroner.
Ca 700g svinekjøtt med ben kostet 35 kroner på Rema. Ca 150g ris koster 6 kroner. Peanøtter for la oss si en femmer. Korianderblader for et par kroner. Sum 48 kroner
Marinaden bestod av litt korianderblader (2 kroner), to fedd hvitløk (1 krone), litt chili (1 kroner), litt mørk soyasaus, litt fishsauce, litt honning og litt olje. La oss si 5 kroner for marinaden.
Karamellsausen bestod av 120g sukker (2 kroner) og 80ml fishsauce (4 kroner). Til sammen 6 kroner. Da lagde jeg egentlig altfor masse saus. Hadde fått nok for 2 kroner.
Gulrøttene kom fra egen hage, men ville kostet ca en femmer på butikken.
Gulrøttene ble syltet i en lake av 1 dl 7% eddik (5 kroner), 1dl vann (gratis), 100g sukker (2 kroner), litt frisk ingefær (1 krone), litt hvitløk (1 krone), et strå sitrongress (2 kroner) og en dæsj sesamolje og fishsauce (maks 1 krone til sammen). Totalt 17 kroner for de syltede gulrøttene
Totalt kom hovedretten da på 81 kroner.
Totalt for hele måltidet: Ca 140 kroner.
Tirsdag:
Kjøttkaker: 1 kg kjøttdeig 75 kroner, et par-tre dl helmelk (4 kroner), litt hakket løk (1 krone), salt, pepper, ingefærpulver og revet muskap. La oss si 1 krone i krydder. Totalt 81 kroner.
Brun saus: 60g usaltet smør (6 kroner), 60g hvetemel (1 krone), vann (gratis), en pakke konsentrert oksekraft fra Jacobs utvalgte (30 kroner), 2dl fløte (10 kroner). Salt og pepper. Totalt 47 kroner.
Gulrøtter: Fra hagen. Ville kostet en femmer på butikken
Poteter: Vet ikke helt hvor mye, men la oss si 500g til 15 kroner kiloen i løsvekt. Ca 8 kroner. Alle ble ikke spsit opp.
Litt revet bladpersille over (fra hagen), maks 1 krone på butikken.
Kjøttkakene og sausen holder til en middag til for oss (and then some). La oss ta i og si at vi spiste opp halvparten denne dagen. Da kommer totalen på 65 kroner for kjøttkaker + saus og 14 kroner i tilbehør.Totalt 79 kroner.
Kjøttdeigen var på salg så ville kostet ca 100-lappen vanligvis. Men da er det brukt ordentlig demi-glace i sausen og ikke buljongterning eller lignende.
Da kostet middagen totalt 40 kroner i kjøttkaker, 24 kroner i saus og 13 kroner i grønnsaker.
Totalt for hele måltidet: 77 kroner.
Det skulle da totalt bli 1394 kroner for en uke. Dette kunne med den største letthet vært kuttet med flere hundre kroner om det var et mål i seg selv ved å velge rimeligere ingredienser og byttet ut de dyreste rettene med noe annet som også er godt. Merk at 10% av totalkostnaden utgjøres av en smoothie (mango og papaya er ganske dyrt).