Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    greia er at kundene ikke ønsker fett i kjøttet. De vil ha magert kjøtt. Altså skal det ikke synes fett... Det samme gjelder ribbe til jul. Den skal være mager... altså minst mulig fettrand. Dette er hva folk spør etter i butikken, og da vet leverandørene å levere.

    Som du sier. Folk kan ikke lage mat i disse tider.
     
    N

    nb

    Gjest
    greia er at kundene ikke ønsker fett i kjøttet. De vil ha magert kjøtt. Altså skal det ikke synes fett... Det samme gjelder ribbe til jul. Den skal være mager... altså minst mulig fettrand. Dette er hva folk spør etter i butikken, og da vet leverandørene å levere.

    Som du sier. Folk kan ikke lage mat i disse tider.
    Jeg har begynt å kjøpe de svinekotelettene Rema har til ingen penger i den i utgangspunktet noget fæle serien "godt kjøp". Dette er gjerne såkalte ukurante stykker, og de har gjerne godt med fett og blir saftige, smakfulle og fine. Ypperlige til alt av retter fra østen med svin.

    Jeg har full forståelse for at folk prioriterer ulikt og noen ikke liker eller ønsker å ta seg tid til å lage ordentlig mat fra bunnen av nesten daglig - det får være opp til den enkelte. Men å gremme seg over prisen på ting når innkjøpene består av hel- og halvfabrikata, dyreste mulige versjon av noe (tenk ferdigkuttet eller ferdigskrellet løk, emballert fremfor løsvekt osv osv), samt at et altfor stort lass av det som kjøpes ender sine dager i søppelbøtta - gjerne etter å ha mugnet bakerst eller innerst i kjøleskapet finner jeg lettere komisk. Samt at folk flest på helt generelt grunnlag burde tenke litt på hva de faktisk putter i seg selv og barna sine. Innholdsfortegnelsen på mye ferdigmat inneholder en rekke ting som ikke er nødvendig for et balansert kosthold og gjerne store mengder salt og sukker.

    I en hektisk hverdag krever det forsåvidt en del ferdigheter å lage ordentlig mat på daglig basis. Jeg har landet på at når det må gå fort så trengs et passe vidt reportoar av retter som er noenlunde tilpasset årstidene eller hva som alltid er tilgjengelig, som gjerne kan lages i løpet av 20 minutter til en halvtime og som jeg ikke trenger å konsultere noen oppskrift for å smelle sammen. Det er ikke så lett å gjennomføre uten en viss trening på kjøkkenet - samt at det krever en del planlegging av innkjøp og gjerne produksjon i bulk for alltid å ha noe nedfryst i passe porsjoner bakhånd som kan tas ut til tining om morgenen eller kvelden før.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.527
    Antall liker
    110.586
    Torget vurderinger
    23
    greia er at kundene ikke ønsker fett i kjøttet. De vil ha magert kjøtt. Altså skal det ikke synes fett... Det samme gjelder ribbe til jul. Den skal være mager... altså minst mulig fettrand. Dette er hva folk spør etter i butikken, og da vet leverandørene å levere.

    Som du sier. Folk kan ikke lage mat i disse tider.
    Fæle greier. Jeg har nevnt det i en annen sammenheng tidligere; var på Jacob's for å handle lit snask til et selskap, deriblant skulle jeg også ha en kg. Parmaskinke skåret opp. Karen bak disken triver tak i en ny skinke, og før jeg får sukk for meg SKAMSKJÆRER han bort hele (det lille) som var av fettrand og kaster dette i søpla!!! På forespørsel om hvorfor i all verden han ødela skinka på denne måten fikk jeg bare et surt svar om at kundene ikke ville ha fett! Mitt argument om smak, valgfrihet til ev. å fjerne fettet selv etc. etc. gikk ikke hjem, han ble faktisk sur og gadd ikke engang høre på de velmente råd. Nektet å ta en annen skinke MED fettranden på.

    Det neste blir vel at folk forlanger attest på at grisene har SATS-medlemsskap....
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Absolutt ikke fjongt og jeg gjør det ofte. Det var heller ikke poenget. Det er ikke greit at vanlige butikker ikke tilbyr noenlunde fersk fisk fordi man heller kan gå på delikatesse hvis man har det. Den vanlige mannen i gata burde kunne få tak i et ok stykke fisk som ikke er en uke gammelt uten å bli regnet som kravstor

    Det virker som at det enten må være eksklusive ting til en liten gruppe forbrukere eller elendige ting som nå til den store masse som allmuen kan utnyttes med til kjedenes fortjeneste. Hva med normal, anstendig kvalitet? Jeg kjøper gjerne fjonge ting og, men slik det er nå skaper pris og kvalitetsmodellen et klasseskille i Norge, hvor man må ha høy inntekt for å få i seg noenlunde sunn kost.
    Klasseskillet er først og fremst mellom dem som kan lage mat og dem som ikke kan lage mat. Man klager mye på prisene på mat samtidig som man ikke gidder å strimle kjøttet sitt selv, dele opp en kylling selv eller å vispe sammen noen egg til omelett. Litt som å klage på bensinprisen med skiboksen på taket hele året.

    Den største veksten i dagligvarebransjen idag er ferdigmat som fjordland etc, da betaler man tigangern for en tallerken med kjøttkaker eller svinesteik kontra å lage det selv. Er man eier av en fryseboks kan man enkelt fremstille ett slikt måltid også om man er alene for å unngå svinn.

    Å kjøpe grønnsaker her i nord krever litt kompetanse da det er viktig å kjøpe grønnsaker som er i sesong, samt å plukke de rette eksemplarene i disken.

    Hvorfor kjøpe fisk i butikken når du kan kjøpe den på Tønsberg fisk og delikatesse?, det er ikke nødvendigvis "fjongt" å handle hos en faghandler.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Ikke noe i veien med å være en enkel sjel, Odd J.
    Men, å karakterisere på denne måten fordi noen har andre krav enn deg til hva man putter i seg og familien, det blir litt for enkelt og argumentasjonsløst

    MaKi: ??? er du alvorlig talt av den formening at det knapt er spiselig mat å få kjøpt i norske butikker? Da er du enten usedvanlig nøye på det eller usedvanlig snobbete.Men jeg er ganske sikker på at du ikke taler 'på vegne av vanvittig mange' for å sitere Sture Hansen. Jeg har faktisk ingen problemer med å finne god mat på butikken, enten det er utenlandske oster, norske råvarer, halvfabrikata, ferdig vare, ferske grønnsaker eller hermetikk. Jeg har det som regel veldig travelt så det er ikke tid til å gjøre hvert måltid til en religiøs opplevelse, men jeg og mine overlever greit. Tåler å se at det ikke bugner av 20 forskjellige tomatsorter i min Jokerbutikk, kjøper av en eller to av de fire de har. Det går overraskende greit uten at jeg føler behov for å klage...

    Det paradoksale er at klaging og syting over vareutvalget som regel kommer fra de med desidert best vareutvalg fra før. Men slik må det vel nesten bli når et helt folkeferd har tatt klassereisen og ligger midt i mellom prinsessen på erten og Marie Antoinette.



    Personlig kan jeg få anfall av ha-begjær ved tanken på hjemmelaget brød med TineSmør og fersk Norvegia og druer attåt. Med tre glass iskald melk fra Tine. ;) Jepp, jeg er en enkel sjel..
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Som sagt, jeg mener du er på kollisjonskurs med de aller fleste her i landet, jfr ditt første innlegg i saken. Knapt spiselig, grønnsaker tilsatt vann osv. Du må gjerne utdype hvorfor du mener at store profesjonelle foredlingsbedrifter ikke har peiling på å lage mat. Det ligger ganske mye markedsundersøkelser bak produktene som tilbys. Produktsortiment som ikke treffer markedet gir lite salg, og tas derfor bort etter kort tid, det kan du vel være enig i? På samme måte vil produkter som selger godt bli værende, jfr norvegiaen. Du må gjerne mislike den osten men det er nå beviselig ganske mange som er av en annen mening. Personlig liker jeg ikke Jarlsberg noe særlig, den nøttesmaken treffer ikke meg, men jeg har altså ingen problemer med at andre synes den er kjempegod. Smak og behag kan vi nå alltids være uenig om. Når det gjelder teknisk kvalitet på maten vil jeg jevnt over si at den er svært høy på norsk mat. Det er liten risiko for å bli sjuk av den og det ligger bra dyrevelferd bak. Det blir derfor igjen drøyt å slå fast som et udiskutabelt faktum at mat solgt i kjedebutikker knapt er å betrakte som mat. Det påligger jo butikkeier å passe på at frukt og grønnsaker er friske og fjernes når de er dårlige og der varierer det en del, men dette kan jo ikke produsentene klandres for.

    Matsnobberi er det mye av i Norge, det sorteres vekk store mengder førsteklasses frukt og grønnsaker allerede på produsentleddet i Norge pga litt avvikende form og størrelse. Alle gulrøttene skal være helt rette og akkurat like store ellers er det ikke salgsvare. Når du klager på at du ikke finner det ene eller andre så kan det skyldes en del av de faktorene som nb påpeker. Det er ikke sikkert nok folk kjøper fersk fisk i den butikken du gjerne vil kjøpe fersk fisk i. Da forsvinner den fra sortimentet ja. Kjedene bestemmer, ikke du og jeg, ikke bonden.

    Hvis dine krav til mat ikke møtes av vareutvalget i butikkene og det du ellers greier å få tak i: du har ikke vurdert å begynne som bonde og småfisker selv?
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Absolutt ikke fjongt og jeg gjør det ofte. Det var heller ikke poenget. Det er ikke greit at vanlige butikker ikke tilbyr noenlunde fersk fisk fordi man heller kan gå på delikatesse hvis man har det. Den vanlige mannen i gata burde kunne få tak i et ok stykke fisk som ikke er en uke gammelt uten å bli regnet som kravstor

    Det virker som at det enten må være eksklusive ting til en liten gruppe forbrukere eller elendige ting som nå til den store masse som allmuen kan utnyttes med til kjedenes fortjeneste. Hva med normal, anstendig kvalitet? Jeg kjøper gjerne fjonge ting og, men slik det er nå skaper pris og kvalitetsmodellen et klasseskille i Norge, hvor man må ha høy inntekt for å få i seg noenlunde sunn kost.
    Klasseskillet er først og fremst mellom dem som kan lage mat og dem som ikke kan lage mat. Man klager mye på prisene på mat samtidig som man ikke gidder å strimle kjøttet sitt selv, dele opp en kylling selv eller å vispe sammen noen egg til omelett. Litt som å klage på bensinprisen med skiboksen på taket hele året.

    Den største veksten i dagligvarebransjen idag er ferdigmat som fjordland etc, da betaler man tigangern for en tallerken med kjøttkaker eller svinesteik kontra å lage det selv. Er man eier av en fryseboks kan man enkelt fremstille ett slikt måltid også om man er alene for å unngå svinn.

    Å kjøpe grønnsaker her i nord krever litt kompetanse da det er viktig å kjøpe grønnsaker som er i sesong, samt å plukke de rette eksemplarene i disken.

    Hvorfor kjøpe fisk i butikken når du kan kjøpe den på Tønsberg fisk og delikatesse?, det er ikke nødvendigvis "fjongt" å handle hos en faghandler.
    Når 90% kjøper frossenfisk fra Findus så er det ikke lett å holde fiskedisk under nogenlunde kostnadskontroll
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Hvordan har det seg at norske grønnsaker, feks paprika og tomater, legger igjen et hav av vann på fjøla sammenlignet med gode grønnsaker fra feks innvandrerbutikk?

    Det å forlange et høyere kvalitetsnivå generelt og et bedre utvalg av sunn og riktig mat, det er på kollisjonskurs med befolkningen? Vi burde heller ha mer av det vi har?

    Her er det du som er på kollisjonskurs med alle rapporter som finnes: det er for lengst slått fast at kvalitet og utvalg er dårlig i Norge. Men, som disipler generelt leser kanskje også du kun det som står i bibelen, eller Nationen?




    Som sagt, jeg mener du er på kollisjonskurs med de aller fleste her i landet, jfr ditt første innlegg i saken. Knapt spiselig, grønnsaker tilsatt vann osv. Du må gjerne utdype hvorfor du mener at store profesjonelle foredlingsbedrifter ikke har peiling på å lage mat. Det ligger ganske mye markedsundersøkelser bak produktene som tilbys. Produktsortiment som ikke treffer markedet gir lite salg, og tas derfor bort etter kort tid, det kan du vel være enig i? På samme måte vil produkter som selger godt bli værende, jfr norvegiaen. Du må gjerne mislike den osten men det er nå beviselig ganske mange som er av en annen mening. Personlig liker jeg ikke Jarlsberg noe særlig, den nøttesmaken treffer ikke meg, men jeg har altså ingen problemer med at andre synes den er kjempegod. Smak og behag kan vi nå alltids være uenig om. Når det gjelder teknisk kvalitet på maten vil jeg jevnt over si at den er svært høy på norsk mat. Det er liten risiko for å bli sjuk av den og det ligger bra dyrevelferd bak. Det blir derfor igjen drøyt å slå fast som et udiskutabelt faktum at mat solgt i kjedebutikker knapt er å betrakte som mat. Det påligger jo butikkeier å passe på at frukt og grønnsaker er friske og fjernes når de er dårlige og der varierer det en del, men dette kan jo ikke produsentene klandres for.

    Matsnobberi er det mye av i Norge, det sorteres vekk store mengder førsteklasses frukt og grønnsaker allerede på produsentleddet i Norge pga litt avvikende form og størrelse. Alle gulrøttene skal være helt rette og akkurat like store ellers er det ikke salgsvare. Når du klager på at du ikke finner det ene eller andre så kan det skyldes en del av de faktorene som nb påpeker. Det er ikke sikkert nok folk kjøper fersk fisk i den butikken du gjerne vil kjøpe fersk fisk i. Da forsvinner den fra sortimentet ja. Kjedene bestemmer, ikke du og jeg, ikke bonden.

    Hvis dine krav til mat ikke møtes av vareutvalget i butikkene og det du ellers greier å få tak i: du har ikke vurdert å begynne som bonde og småfisker selv?
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Er det slik vi vil ha det?


    Absolutt ikke fjongt og jeg gjør det ofte. Det var heller ikke poenget. Det er ikke greit at vanlige butikker ikke tilbyr noenlunde fersk fisk fordi man heller kan gå på delikatesse hvis man har det. Den vanlige mannen i gata burde kunne få tak i et ok stykke fisk som ikke er en uke gammelt uten å bli regnet som kravstor

    Det virker som at det enten må være eksklusive ting til en liten gruppe forbrukere eller elendige ting som nå til den store masse som allmuen kan utnyttes med til kjedenes fortjeneste. Hva med normal, anstendig kvalitet? Jeg kjøper gjerne fjonge ting og, men slik det er nå skaper pris og kvalitetsmodellen et klasseskille i Norge, hvor man må ha høy inntekt for å få i seg noenlunde sunn kost.
    Klasseskillet er først og fremst mellom dem som kan lage mat og dem som ikke kan lage mat. Man klager mye på prisene på mat samtidig som man ikke gidder å strimle kjøttet sitt selv, dele opp en kylling selv eller å vispe sammen noen egg til omelett. Litt som å klage på bensinprisen med skiboksen på taket hele året.

    Den største veksten i dagligvarebransjen idag er ferdigmat som fjordland etc, da betaler man tigangern for en tallerken med kjøttkaker eller svinesteik kontra å lage det selv. Er man eier av en fryseboks kan man enkelt fremstille ett slikt måltid også om man er alene for å unngå svinn.

    Å kjøpe grønnsaker her i nord krever litt kompetanse da det er viktig å kjøpe grønnsaker som er i sesong, samt å plukke de rette eksemplarene i disken.

    Hvorfor kjøpe fisk i butikken når du kan kjøpe den på Tønsberg fisk og delikatesse?, det er ikke nødvendigvis "fjongt" å handle hos en faghandler.
    Når 90% kjøper frossenfisk fra Findus så er det ikke lett å holde fiskedisk under nogenlunde kostnadskontroll
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Selvsagt er det ikke slik vi vil ha det, men du kan ikke tvinge butikkene til å tape penger
     
    N

    nb

    Gjest
    Hvordan har det seg at norske grønnsaker, feks paprika og tomater, legger igjen et hav av vann på fjøla sammenlignet med gode grønnsaker fra feks innvandrerbutikk?

    Det å forlange et høyere kvalitetsnivå generelt og et bedre utvalg av sunn og riktig mat, det er på kollisjonskurs med befolkningen? Vi burde heller ha mer av det vi har?
    En mulig forklaring: Eksempelvis innvandrerbutikker kjøper ganske små kvanta, mens Rema og lignende skal ha flere trailerlass samme dag. Førstnevnte kan ha en viss seleksjon på grønnsaktorget. Tyrkeren jeg handler hos like ved der jeg bor drar selv på torget på Økern(?) og handler inn. Fin kvalitet, og om noe er dårlig så tar han det ikke med seg. Samme fyr har også veldig god koll på hva folk kjøper når, så han styrer vareutvalget etter det. Eksempelvis har han nå kun koriander i helgene siden omtrent ingen kjøper det på ukedagene.

    Og ja, du er faktisk på kollisjonskurs med befolkningen. Den gir stort sett faen og skal ha det så billig så mulig og handler på autopilot. Jeg slutter aldri å forundres over folk som tar med seg basilikumplanter der halvparten er bladene er grå i butikkenog andre halvdel er grå før de kommer seg hjem.

    Kvaliteten på ting som kan dyrkes naturlig i Norge synest jeg er svært god. Særlig rotgrønnsakene og eplene har en smakintensitet som er langt over hva jeg er vant til i utlandet. Når man tross alt bor i Norge så er det ganske smart å velge ting som egener seg for produksjon her i landet. Eneste tilfellet folk flest tenker på det er når det gjelder jordbær, det vet "alle" at er i sesong om sommeren og ellers handles det fint lite jordbær selv om det stort sett er tilgjengelig vassne bær fra Belgia året rundt. Kanskje beligere lurer på hvorfor jordbærene er så gode i Norge?

    Om man absolutt vil spise asparges i Desember må man fint ta til takke med noe fra Peru.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Har så langt ikke valgt å engasjere meg for mye i tråden da den er så til de grader skyttergravpreget. Det jeg leser ut ifra de siste dager og kan konkludere med, og som gjør at jeg kaster inn håndkleet, er: matutvalget er helt fantastisk i Norge. Smak og kvalitet er helt glimrende. Pris, altså det man betaler for feks en liten pose vassen persille er tipp topp. Vi bør være glad vi har det så suverent bra, og ikke minst, er det noe som er bittelitt dårlig, så er det mindre smitte osv i varen, så da veier det opp. Dagens monopol og dagligvarekjedemodell er på nivå med relativitetsteorien og alle bønder har det forferdelig og bør få langt mer av alt og alle. Den som mener noe annet, er snobb, fjong, på kollisjonskurs og generelt en skrulling på nivå med Snåsa-mannen. Takk for meg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.527
    Antall liker
    110.586
    Torget vurderinger
    23
    Men er det ikke et sykdomstegn da, når fiskeren får betalt en tier for en kg. prima torsk, som koster oss forbrukere 169,- / kg. i forretningen....?

    Og det er definitivt ikke fiskeren som er syk...
     
    N

    nb

    Gjest
    Har så langt ikke valgt å engasjere meg for mye i tråden da den er så til de grader skyttergravpreget. Det jeg leser ut ifra de siste dager og kan konkludere med, og som gjør at jeg kaster inn håndkleet, er: matutvalget er helt fantastisk i Norge. Smak og kvalitet er helt glimrende. Pris, altså det man betaler for feks en liten pose vassen persille er tipp topp. Vi bør være glad vi har det så suverent bra, og ikke minst, er det noe som er bittelitt dårlig, så er det mindre smitte osv i varen, så da veier det opp. Dagens monopol og dagligvarekjedemodell er på nivå med relativitetsteorien og alle bønder har det forferdelig og bør få langt mer av alt og alle. Den som mener noe annet, er snobb, fjong, på kollisjonskurs og generelt en skrulling på nivå med Snåsa-mannen. Takk for meg
    Nuvel. Følg sesongene og handle med omhu så går det så fint skal du se... jeg kunne også tenke meg bedre utvalg og høyere kvalitet på en hel del ting i norske dagligvarebutikker, men når man selger til en nasjon som åpenbart ikke har den helt store matinteressen og ting helst skal være så billig som mulig så blir det fort slik. Dersom man ikke klarer å lage variert og velsmakende middagsmat basert på hva man finner på en normal norsk butikk, så har man et seriøst problem.

    Det er masse jeg ikke ville finne på å kjøpe. Mesteparten av det kommer fra Orkla og lignende - de er mye, mye værre enn Nortura, Gilde og Tine og alle andre det er populært å mislike sterkt.. Spekematen til Gilde (med unntak for fenalårene) spiser jeg aldri. Smakløs hvitost ala Norvegia finner aldri veien inn i min munn - men det er ikke mer komplisert enn å la være å kjøde den. Min lokale Rema har parmesan fra Italia, Mozzarella fra Italia, kan ha Gruyere fra Sveits, har diverse blåmuggost fra Frankrike, Ordentlig Brie med 60% fett fra Frankrike, gresk fetaost, et utvalg franske kittmodnede oster osv osv. At disse 30-40 sortene importost de har til sammen opptar ca like mye plass i butikken som Jarlsberg og Norvegia gjør til sammen sier kanskje mest om hva folk faktisk kjøper og ikke hva som er tilgjengelig i Norge?

    Når jeg er hjemme hos mamma og pappa på Sunnmøre er utvalget klart dårligere enn hva det er i Oslo, men det sier vel igjen mest om hva folk flest i Norge faktisk kjøper og spiser. Det er en grunn til at det ikke finnes en liten butikk som selger eksklusive varer fra utlandet i mange mils omkrets der mens Oslo faktisk har en del av sorten. S
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Når jeg er hjemme hos mamma og pappa på Sunnmøre er utvalget klart dårligere enn hva det er i Oslo, men det sier vel igjen mest om hva folk flest i Norge faktisk kjøper og spiser. Det er en grunn til at det ikke finnes en liten butikk som selger eksklusive varer fra utlandet i mange mils omkrets der mens Oslo faktisk har en del av sorten. S
    Godt poeng. Og det gjelder ikke bare matvarer. HiFi/AV produkter, f.eks - "Look no further".

    Men når det er sagt, så finnes det mange mindre gårdsbruk som selger sine produkter som nisjeprodukter ute i distriktene.

    Her er ett av mange eksempler:
    http://www.hjembu.jupiter.aleo.no/gardsbutikk/
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.397
    Antall liker
    1.914
    Men er det ikke et sykdomstegn da, når fiskeren får betalt en tier for en kg. prima torsk, som koster oss forbrukere 169,- / kg. i forretningen....?

    Og det er definitivt ikke fiskeren som er syk...
    Merk dere også at fiskeren ikke får en eneste krone i tilskudd. De ordningene er for lengst avviklet.
    Prisene til fisker er også gått betydelig ned de senere år. Enda får de det til å gå rundt. Kan kanskje ha noe med effektivisering å gjøre..
    Kunne dette begrepet også hatt noe for seg i landbruket?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.527
    Antall liker
    110.586
    Torget vurderinger
    23
    Men er det ikke et sykdomstegn da, når fiskeren får betalt en tier for en kg. prima torsk, som koster oss forbrukere 169,- / kg. i forretningen....?

    Og det er definitivt ikke fiskeren som er syk...
    Merk dere også at fiskeren ikke får en eneste krone i tilskudd. De ordningene er for lengst avviklet.
    Prisene til fisker er også gått betydelig ned de senere år. Enda får de det til å gå rundt. Kan kanskje ha noe med effektivisering å gjøre..
    Kunne dette begrepet også hatt noe for seg i landbruket?
    Fiskere er et annet folkeferd enn disse korntrygdemisbrukende Johndeere kuskene..:D Ouch....

    Har ingen formening om sammenlignbarheten i fiske/jordbruk så det kan jeg ikke gjøre annet enn å synse om, altså la være å synes noe som helst. Men det er for jævlig at fiskerne skal avspises med en så liten andel av prisen. OK, det finnes selvsagt rimeligere eksempler enn det jeg oppgav men det er relativt sjelden her i byen. Jeg betaler greit 169,- / kg. for prima vare DERSOM jeg vet at en anstendig del av dette kommer fiskeren til gode. Men problemet er selvsagt her som i landbruket relativt kompleks. Vi har for eksempel nesten ingen dedijerte fiskehandlere/spesialister igjen her til lands, og da faller omsetningen naturlig nok i klørne på de store, som nok vet å sette prisene.... Dette er ikke noe ukjent/nytt, finnes tilsvarende eksempler i mange bransjer. Bygg/anlegg f.eks. Store, byråkratiske organisasjoner med utbyttekåte eiere garanterer fete påslag.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tidligere var det vanlig at lokale fiskere la til kai og solgte fangsten sin direkte til forbruker. Fisketorget i Bergen var full av fiskebåter.

    I dag er slikt forbudt.

    download.png
     
    N

    nb

    Gjest
    Hvor passer det inn i bildet hvor tollmurer, Tine og Nortura er roten til alt ondt? Ingen av de er involverte i omsetning av fisk her til lands og det fanges evig nok fisk i Norge til at hele landets befolkning kunne spist fisk til søle måltider hver eneste dag.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvor passer det inn i bildet hvor tollmurer, Tine og Nortura er roten til alt ondt? Ingen av de er involverte i omsetning av fisk her til lands og det fanges evig nok fisk i Norge til at hele landets befolkning kunne spist fisk til søle måltider hver eneste dag.
    Slik:

    Nesten all omsetning av mat i dag foregår via salg fra kjedebutikkene, styrt av 3 eiere. Vi snakker om 99% av dagligvaremarkedet eller noe deromkring. Fisk er intet unntak her, og fisken som forbrukeren kjøper kjøpes stort sett her.

    Alt blir derfor kanalisert gjennom store mottak og grossister. Fisken sendes så kil Kina for foredling/forigning eller havner i butikkene.

    Tollmurene sikrer at disse kjedene aldri noensinne vil kunne få reell konkurranse, da det med dagens tollmurere er umulig for andre å eteblere seg i Norge. Noen få har prøvd, og det endte som det måtte.

    ..

    Den andre siden av problemet er at det er lover og regler som forhindrer produsenter å selge direkte til forbruker.

    Alt dette er aspekter av samme sak.

    Lag lover og regler som gjør det vanskelig å selge noe som helst av mat i Norge uten at det skal gå via monopolistene.

    Jeg kjenner forøvrig et par lokale fiskere. Om sommeren leverer de krabbe og om vinteren fisker de. De leverer også til mottak, men jeg kan også kjøpe fangst direkte fra dem. Men gjerne noen kilo av gangen til å fylle i fryseboksen. Litt annen opplevelse å kjøpe hel fisk til 25-30kr /kg enn å gå på meny og finne det samme, bare en uke eldre, til 5 ganger prisen. Fiskeren får bedre betalt enn mottaket gir og forbrukeren tjener på det. Det er en modell som også burde bli mer utbredt i landbruket.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.016
    Antall liker
    10.542
    Jeg bor i et distrikt hvor det har vært tradisjon med fiske. Vi har fremdeles et mottak med utsalg, eid av fiskerene. Kjedebutikkene får ikke lov til å handle med de lokale fiskerene, de må ta til takke med fisk som kommer fra en annen del av landet. Jeg tror ikke det er tollmurer som gjør at det er slik.
    Hvorfor hindrer tollmurene reell konkurranse? Lidl prøvde seg, men det gikk dårlig. Det gjorde ikke saken noe bedre at de oppførte seg bøllete fra starten av, det var bl.a. mye kontrovers rundt byggingen av hovedlageret ved Vinterbro. Dessuten hadde de endel ukjente varemerker som nordmenn ikke var interessert i å kjøpe.
    At det er regler for å omsette mat er helt greit. Disse reglene går mest på hygiene og kontroll av maten. At f.eks. en gris skal sjekkes for trikiner er helt ok.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Fisk er vel Norges nest største eksportartikkel. Bra for sånne distrikt at andre land ikke har like vanvittige tollmurer som her.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.016
    Antall liker
    10.542
    ^Norsk fiskeeksport, og annen eksport for den saks skyld, har da blitt utsatt for straffetoll mer enn en gang.
     
    N

    nb

    Gjest
    Fisk er vel Norges nest største eksportartikkel. Bra for sånne distrikt at andre land ikke har like vanvittige tollmurer som her.
    Norge eksporterer stort sett rundfisk, dvs at svært mye av value added som det heter på utenlandsk skjer i utlandet. I Sveits finnes røket laks til ca 1000 kroner kiloen om jeg ikke husker feil. Råvarene? Norsk laks.

    Nå må du heller ikke glemmes at set finnes reell etterspørsel etter fisk på kontinentet siden det ikke fiskes veldig mye i Europa. At det er mulig å eksoportere fisk betyr ikke at det er grei skuring å eksportere landbruksprodukter. De fleste land dyrker jo i stort monn selv. For øvrig er hele EU tungt beskyttet mot konkurranse utenfra, så skjerming av landbruk er ikke et norsk fenomen. Mener å huske at importstollen på ris i Japan er 1000%. Dette ikke ment som et forsvar av systemet, men set virker som enkelte tror at det er kun Norge som subsidierer og beskyttet landbruket.
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.814
    Antall liker
    3.335
    En liten studie i menneskelig fornedrelse.

    Jeg var i Bottenvika i Sverige et par dager; Boden, Luleå og Piteå. Fikk ordnet et par saker på en bil.
    Det er 8-10 år siden sist jeg var den veien. Den gangen var det ennå å oppdrive koselige kafeer langs veien som serverte svensk husmannskost. Det er borte nå, det er bare pølser, burgere og pizza, that's it. Mest burgere og chips.

    Jeg stoppet i Boden og var i sentrum og tok en burgerlunch.

    IMG_0114.JPG

    Saken er at dette som er chipsen rett og slett ikke kan kalles menneskemat, det er grisefor! Den har bredt seg som ild i tørst gress gjennom europa, men ennå ikke sett i Norge, av meg. Jeg spiste den første gangen i Nederland ca år 2005. Den er lett gjenkjennelig, jeg så med en gang hva jeg fikk. Du får et helt berg av den servert, fordi den koster nesten ingenting.
    Dette er poteter av alle mulige slags kvaliteter og alt som ligner en potet, som så blir malt opp til en mos og tilsatt noe greier. Og så blir mosen spydd ut av en maskin, før den havner i frityren. Den smaker rett og slett ingenting!
    Når jeg bestilte en hel meny (87 kroner) ble jeg spurt hvilken dressing jeg ønsket?? Dem hadde en egen meny board hvor alle dressingene sto oppført. De aller fleste andre bestilte ei skål med dressing som dem dyppet denne chipsen som smakte ingenting av, før den gikk inn i kjeften.

    Bilde slettet i mangel av godkjennelse. Mvh Høvdingen


    Hun jenta til høyre i sort på ca 18 år var absolutt ikke enestående blant lokalbefolkninga. Det valket og disset i fett fra både lår, mave og armer på denne unge jenta. Her var det skål med dressing for chipsen, burgere, brus og hele sullamitten. Chipsen gikk ned i dressinga og inn i kjeften i et besynderlig høyt tempo. Her blir det utblocking av blodårer før hun er 50.
    Du må jo være bevisstløs i gjerningsøyeblikket når du vil deg selv så vondt.

    Jeg spiste burgeren, ca 1/4 av chipsen og halve colaen. Etterpå følte jeg meg litt uvel i kroppen som man ofte blir etter å ha dyttet innpå med desidert søppel og griseri.
    Denne chipsen som ikke kan defineres som menneskemat, har tatt helt over i europa. Har også fått den servert til biff på et relativt høyt priset steakhouse i Tyskland.
     
    Sist redigert:

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Dine gode poeng til side: det er vel ikke stuerent å avbilde noen uten deres viten og legge det ut på et forum for så å gi slik omtale?
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Finst bra mat i sverige også,heldigvis.
    Var i Lycksele no i sommar,liten fin tettplass,ca10mil vest for Umeå.

    Og den maten som me fekk på et hotell der,var heilt topp(andebryst)og ok pris.ca350sek.
    Digger slike småplasser i sverige,fine gamle hus,trivelige folk,trivelige kafeer.
    Har også vert i Hemavan(10mil øst frå Mo I Rana)og kjøpt elgbiff som var kjempegod,litt lite tilbehør,men kjøttet var knallbra.

    Men maten me kjøpte i storuman var tragisk,elendig hygiene,og elendig junkfood,heilt ubrukelig.
    Med all den skogen som finst i sverige,burde elg ol,vert å få kjøpt overalt.

    Mvh.
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Sitat:

    "Med all den skogen som finst i sverige,burde elg ol,vert å få kjøpt overalt."

    Ser ut til at du kan plukke ferdiggrilla elg hos broderfolket om dagen. Skogen går det derimot dårlig med. ....
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Når man legger ut bilder av andre, så skal man egentlig spørre disse om det er OK at bildet legges ut. Så når du legger ut et festbilde på facebook så skal du spørre hver enkelt av personene avbildet om lov.

    Nå virker det som om dette er på et offentlig sted. Kan være at det ikke er like strengt da, men har mine tvil.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Sitat:

    "Med all den skogen som finst i sverige,burde elg ol,vert å få kjøpt overalt."

    Ser ut til at du kan plukke ferdiggrilla elg hos broderfolket om dagen. Skogen går det derimot dårlig med. ....
    Ja,huff.Tenkte tanken rett etter eg skreiv det.
    Blir vel litt skog igjen får ein tru,ellers kjem det haugevis med elg og bjørn til norge:)
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Bildet er en ting, omtalen en helt annen.

    Når man legger ut bilder av andre, så skal man egentlig spørre disse om det er OK at bildet legges ut. Så når du legger ut et festbilde på facebook så skal du spørre hver enkelt av personene avbildet om lov.

    Nå virker det som om dette er på et offentlig sted. Kan være at det ikke er like strengt da, men har mine tvil.
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Sitat fra åndsverkloven:

    "§ 45c. Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når
    a) avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
    b) avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
    c) bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse,
    d) eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller
    e) bildet brukes som omhandlet i § 23 tredje ledd eller § 27 andre ledd.
    Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår."

    Red: Hvor kom alle disse rammene fra. Ikke lagt inn av meg. ....
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.537
    Antall liker
    12.641
    Sted
    Smurfeland
    Dine gode poeng til side: det er vel ikke stuerent å avbilde noen uten deres viten og legge det ut på et forum for så å gi slik omtale?
    Er du seriøs?
    Det er ganske drøyt å legge ut bilde av random personer uten deres viten, og supplere med den omtalen du la ut. Hadde det bare vært omtalen uten bilde hadde jeg ikke sett problemet, men du la ut et gjenkjennelig bilde og omtalte vedkommende nærmest som en krysning mellom en purke og en søplekvern.
     
    N

    nb

    Gjest

    Hva koster det egentlig å få relativt god og variert middag på bordet for en familie i løpet av en uke her på berget?

    Som illustrasjon og litt fordi jeg selv var nysjerrig har jeg rekonstruert hva det har kostet oss å spise middag sist uke. Vi er to voksne og to barn på ca 2 og 5 år. En relativt typisk uke for oss når det gjelder middager. Prisene er litt tatt etter hukommelsen og litt har jeg eksakt. Jeg har muligens glemt noen ingredienser, men det er i så fall kun småting.

    Hva vi har spist er noe preget av at ene jentungen ikke tåler hvit fisk, at det har vært mye rødbeter og gulrøtter som er modne i vår lille landbruksvirksomhet i hagen. Og alt vi satte av poteter er høstet inn, vanligvis spiser vi ikke særlig mye potet, men nypoteter er jo snadder. Det har stort sett vært varmt, ergo en del grilling. Det aller meste jeg har brukt bør være tilgjengelig på en dagligvareforretning som ikke er helt jalla, eneste opplagte unntak er saus/kraft fra Jacobs utvalgte, det føres rimelig nok kun av butikker i Norgesgruppen, samt at det nok ikke er så vanlig å finne shitakesopp og pontebellosopp rundtomkring.

    Det er ganske åpenbart at dette ikke er noe forsøk på å spise billigst mulig, jeg kunne lett kuttet utgiftene mye om det var et mål i seg selv, ei heller prøver vi å spise så dyrt som mulig. Men godt og variert, og ordentlig middag hver dag.

    Gir også en viss pekepinn på prisforskjellen mellom selvgjort og halv- og helfabrikata. Basert på det jeg har spist av ferdigretter er dette dog MYE bedre rent smaksmessig...

    Vi har spist følgende:
    Tirsdag: - Lettstekt laks med saus av creme fraiche og mangochutney
    - Grillede hamburgere med guacamole, brie,friterte potetchips og grillet fersk mais.
    Onsdag: - Grillede svinekoteletter med tzatziki og bakt potet med kryddersmør
    Torsdag: - Grillede kyllinglår med soppstuing, grillede gulrøtter og rødbeter
    Fredag: - Pizza med ruccola og spekeskinke.
    Lørdag: - Pannekaker til ungene og mango/papaya-smoothie til dessert
    - Middag etter barneleggetid for meg og samboeren:
    - Fenikkel/fiskesuppe med røkt kolje
    - Lammecarre med rosmarin og hvitløk, saltbakte rødbeter, pastinakkpure og rødvinssaus.

    Søndag: - Kun jeg hjemme så ingen felles middag. Jeg spiste en entrecôte med bakt potet og peppersaus til kvelds. Selvplukket rips til dessert.

    Mandag: - Laksesashimi med jukse-ponzu-saus og vårløk til forrett.
    - Paprika- og gulrotsnacks, mest til ungene.
    - Marinert svineribbe med vietnamesisk karamellsaus, syltede gulrøtter asia-style og ris med peanøtter.

    Tirsdag: - Kjøttkaker i brun saus, kokte nypoteter og gulrøtter.

    Så til kostnadene:

    Tirsdag:
    Lakseretten:
    200g laks fra Arctic Salmon - 35 kroner på Rema. 1/3 beger creme fraiche (7 kroner), et par spiseskjeer mangochutney fra glass (2 kroner) og litt koriander og vårløk (2 kroner). Totalt 47 kroner.

    Burgere:
    750g oksebog jeg kvernet selv. 100 kroner. Krydderier for la oss si 3 kroner - det koster en del for røykt paprikapulver.
    To tykke skiver fransk Brie fra Rema - 5 kroner. Et par skiver jarlsbergost til ungene: 2 kroner.
    1 avokado (15 kroner), en lime (3 kroner), litt chili (1 krone), litt rødløk (1 krone), et fedd hvitløk (1 krone), salt og pepper.
    1 stor potet fra hagen. Hadde vel kommet på 2 kroner på butikken.
    Frityrolje (gjenbrukes, men la oss si 10 kroner)
    To ferske maiskolber: 30 kroner. Kryddersmør for la oss si en femmer inkludert smør, chili og bladpersille.
    Halvstekte chiabatta fra butikken: 15 kroner for 4 stykker.
    Totalt 185 kroner for burgerene med garnityr.

    Totalpris hele måltidet: 232 kroner.

    Onsdag:
    800g Svinekoteletter fra Rema: 40 kroner
    En agurk: 10 kroner
    Gresk yoghurt: 10 kroner
    Et fedd hvitløk: 1 krone
    Litt sitronsaft: 3 kroner siden jeg ikke brukte resten av sitronen til noe vettugt.
    4 poteter fra hagen, la oss si 10 kroner på butikken.
    Kryddersmør for en femmer.

    Totalt for hele måltidet: 79 kroner.

    Torsdag:
    4 kyllinglår fra Stangekylling kjøpt på Rema. 100 kroner.
    Kjøper normalt hel kylling, men denne gangen ville jeg ikke ha brystene og har nok skrog til kraft i fryseren, så da ble det lår. Kiloprisen på lår er ca som for hel kylling.
    En blanding av shitakesopp og pontebello-sopp: 30 kroner.
    2/3 beger creme fraiche: 10 kroner.
    En dæsj kyllingbuljong fra flaske: 2 kroner
    Gulrøtter fra hagen, men ville kostet en femmer på butikken.
    Salt og pepper.
    Totalt for hele måltidet: 142 kroner.

    Fredag:
    Pizzabunn: Hvetemel og semolinamel for en femmer. Surdeigsstarter fra kjøleskapet (koster 2 kroner uka å holde i live). Totalt 7 kroner
    En bøffalomozzarella: 40 kroner
    Jarlsbergost til ungene: 10 kroner.
    Ruccola: 15 kroner
    Serranoskinke: Hadde i kjøleskapet fra harryhandel, men la oss si 50 kroner på butikk i Norge.
    Tomatsaus: Vanskelig å si siden jeg lager mye om gangen og porsjonsfryser. Kanskje 10 kroner for alle pizzaene som ble stekt?
    Ved til å fyre pizzaovnen: 5 kroner. Stekte dog brød på ettervarmen.

    Totalt: 137 kroner for hele måltidet.

    Lørdag:
    Pannekakerøre til ungene:
    ca 3 dl melk (4 kroner)
    50g smør (5 kroner).
    Et par ss sukker (1 krone)
    Hvetemel: 4 kroner.
    Tre egg: 10 kroner.
    Litt salt
    24 kroner for middag til ungene + litt til sirup og syltetøy. Ble godt med pannekakerester til lunch/barnehageniste.
    Dessert til ungene:
    To store mangoer: 50 kroner
    En stor papaya: 60 kroner
    Tropisk fruktjuice: 10 kroner
    Ca 1 dl god vaniljeis: 20 kroner
    Totalt for smoothie: 140 kroner. Ble godt med rester til dagen etterpå.
    Middag for meg og samboeren på kvelden:

    Suppe på en pakke fiskekraft fra Jacobs (30 kroner), vann (gratis) 3 store fennikler (30 kroner). Løk (3 kroner). En pakke fløte (15 kroner). Et fedd hvitløk (1 krone). . Hvitvinseddik (3 kroner), en dæsj Noilly Prat (10 kroner). Salt og pepper.
    Totalkostnad suppe: 91 kroner. Det vi spiste var andre halvdel av tidligere produksjon, så kostnad 46 kroner.
    I tilegg en dusj med fancy olivenolje (3 kroner), gressløk fra hagen (1 krone på butikk) og røkt kolje til 30 kroner.
    Total kostnad forrett 77 kroner.
    Hovedrett:

    650g lammecarre (195 kroner på Coop. Ferskt, irsk lam. Vant til bedre smak fra det norske, men det var helt kurant).
    Frisk rosmarin: 2 kroner. 1 krone i hvitløk til å gni inn, salt og pepper.
    Pastinakk for 15 kroner, fløte for en tier, hvitløk for 1 krone, salt og pepper.
    Rødbeter fra hagen (5 kroner på butikk om vi måtte kjøpe), 2 kroner i grov havsalt salt til å bake de i.
    Litt lat, så rødvinssaus fra Jacobs utvalgte til 30 kroner, frøs andre halvpart så kom på 15 kroner.
    Totalt 265 kroner for hovedrett.

    Totalt for ukens mest fancy måltid: 341 kroner for to voksne.

    Søndag (kun mat til meg selv)


    Passe stor (300g) entrecôte fra Rema: 60 kroner.
    En stor potet fra hagen (2 kroner på butikken).
    Peppersaus fra Jacobs utvlagte piffet opp med en dæsj Cognac. Saus for 10 kroner (frøs resten) og Cognac for 10 kroner (kun 1 spiseskje eller så).
    Gratis rips til dessert - aner ikke hva det koster på butikken.

    Totalt 82 kroner for en voksen.

    Mandag:
    200g laksefilet fra Arctic Salmon. Kostet 36 kroner på Rema.
    Soyasaus for et par kroner, hvitløk for en 50-øring, chili for en krone, ingefær for 2 kroner, limesaft for 2 kroner,litt mirin for maks en krone.
    En stilk vårløk til 3 kroner, og korianderblader for et par kroner.
    En halv paprika av den søte, spise typen og et par gulrøtter (6+4 kroner)
    Totalt kommer da forretten med snacks på ca 60 kroner.
    Ca 700g svinekjøtt med ben kostet 35 kroner på Rema. Ca 150g ris koster 6 kroner. Peanøtter for la oss si en femmer. Korianderblader for et par kroner. Sum 48 kroner
    Marinaden bestod av litt korianderblader (2 kroner), to fedd hvitløk (1 krone), litt chili (1 kroner), litt mørk soyasaus, litt fishsauce, litt honning og litt olje. La oss si 5 kroner for marinaden.
    Karamellsausen bestod av 120g sukker (2 kroner) og 80ml fishsauce (4 kroner). Til sammen 6 kroner. Da lagde jeg egentlig altfor masse saus. Hadde fått nok for 2 kroner.
    Gulrøttene kom fra egen hage, men ville kostet ca en femmer på butikken.
    Gulrøttene ble syltet i en lake av 1 dl 7% eddik (5 kroner), 1dl vann (gratis), 100g sukker (2 kroner), litt frisk ingefær (1 krone), litt hvitløk (1 krone), et strå sitrongress (2 kroner) og en dæsj sesamolje og fishsauce (maks 1 krone til sammen). Totalt 17 kroner for de syltede gulrøttene
    Totalt kom hovedretten da på 81 kroner.
    Totalt for hele måltidet: Ca 140 kroner.

    Tirsdag:
    Kjøttkaker: 1 kg kjøttdeig 75 kroner, et par-tre dl helmelk (4 kroner), litt hakket løk (1 krone), salt, pepper, ingefærpulver og revet muskap. La oss si 1 krone i krydder. Totalt 81 kroner.
    Brun saus: 60g usaltet smør (6 kroner), 60g hvetemel (1 krone), vann (gratis), en pakke konsentrert oksekraft fra Jacobs utvalgte (30 kroner), 2dl fløte (10 kroner). Salt og pepper. Totalt 47 kroner.
    Gulrøtter: Fra hagen. Ville kostet en femmer på butikken
    Poteter: Vet ikke helt hvor mye, men la oss si 500g til 15 kroner kiloen i løsvekt. Ca 8 kroner. Alle ble ikke spsit opp.
    Litt revet bladpersille over (fra hagen), maks 1 krone på butikken.
    Kjøttkakene og sausen holder til en middag til for oss (and then some). La oss ta i og si at vi spiste opp halvparten denne dagen. Da kommer totalen på 65 kroner for kjøttkaker + saus og 14 kroner i tilbehør.Totalt 79 kroner.
    Kjøttdeigen var på salg så ville kostet ca 100-lappen vanligvis. Men da er det brukt ordentlig demi-glace i sausen og ikke buljongterning eller lignende.

    Da kostet middagen totalt 40 kroner i kjøttkaker, 24 kroner i saus og 13 kroner i grønnsaker.

    Totalt for hele måltidet: 77 kroner.

    Det skulle da totalt bli 1394 kroner for en uke.
    Dette kunne med den største letthet vært kuttet med flere hundre kroner om det var et mål i seg selv ved å velge rimeligere ingredienser og byttet ut de dyreste rettene med noe annet som også er godt. Merk at 10% av totalkostnaden utgjøres av en smoothie (mango og papaya er ganske dyrt).
     
    Sist redigert:

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Jeg vil vite hvor du kjøper jarlsbergosten din. :) Her i distriktet koster den nå 125kr kiloen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor hindrer tollmurene reell konkurranse? Lidl prøvde seg, men det gikk dårlig. Det gjorde ikke saken noe bedre at de oppførte seg bøllete fra starten av, det var bl.a. mye kontrovers rundt byggingen av hovedlageret ved Vinterbro. Dessuten hadde de endel ukjente varemerker som nordmenn ikke var interessert i å kjøpe.
    Årsaken til at Lidl måtte legge ned var at tollmurene gjorde det det ble umulig for dem å selge sine produkter i Norge til en pris som gjorde at de kunne konkurrere med de andre butikkene. De endte til slutt opp med å prøve å selge akkurat det samme som de andre butikkene må, med Tine,Orkla,Toro etc. Men da forsvant jo også hele poenget, for hva skal vi med nok en butikk som selger de samme varene?

    Det er også årsaken til at ingen andre har mulighet til å etablere seg i Norge og skjer det ingen forandringer på tommursområdet vil det for evig tid kun være de samme få butikkene i Norge, som alle kun handler med de samme få grossistene.

    Reitan, Hagen etc. har vunnet. De eier Norge.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn