Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Nationen i går, 29.august: Artikkel om lokalmat som får haik med Tine. Tines distribusjonsbiler gir haik til over 150 småskalaprodusenter av mat over hele landet.

    - Transporttilbudet er avgjørende for vår eksistens. De har landets best utbygde distribusjonsnett og kan i teorien nå kunder over hele landet, sier Odd Ohnstad i Haugen Gardsmat fra Flåm i Aurdal. Sammen med kona produserer han tradisjonell gårdsmat av rein, hjort, gris og kje. Maten er lett å selge men vrien å frakte fra den avsidesliggende gården. - For småskalabønder er det ikke mange alternativer når man skal transportere kjølevarer. Derfor er det flott at Tine ikke bare tenker på seg selv, men også gir plass til småskalaprodusenter på sine biler, sier han.

    - Bønder som driver med små volum får tilgang til Tines kundelister. De får mulighet til å komme i kontakt med de av kundene våre som muligens er interessert i produktene, sier Sverre Stenseng i Tine kommunikasjon. Han sier hovedpoenget med "haikingen" er å fremme matmangfoldet i Norge.


    Trøste og bære. Det ser ut til at man samarbeider og ikke konkurrerer til blodet flyter. Hvor skal dette ende? Jeg kjenner at jeg føler med snurt...
    Jeg som trodde at Tine var mafia, for det har Gjestemedlem sagt...............
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.964
    Antall liker
    8.382
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Tine m.fleire grossistar kunne gjerne stimulert til større mangfald og bruk av småskalaprodusentar. Kortreist er ein veldig god tanke, men det er fint om småskalating kunne dukka opp andre stadar enn lokalt. Og motsett, at vi som bur i ein utkant, kan få tak i råvarer frå ein annan utkant... kunne godt tenkje meg å prøve litt meir godsaker frå fjellbygdene, Sørlandet og Nord-Noreg. Det er ikkje så enkelt. Til gjengjeld er eg ein av dei få som kan meske med med kystgeitekjøt. Og så lagar eg gravlaks og spekemat sjølv. Når eg har ånda. DIY er bra også andre stadar enn i stereoen....
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.568
    Antall liker
    10.816
    Sted
    Trondheim
    Man kan jo også lese fortellingene om Q-meiereit og Synnøve i forhold til deres greske yoghurt, der Tine ikka akkurat framstår som så veldig hyggelige.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.137
    Antall liker
    10.795
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Er det ikke pussig hvordan konkurranse ofte fører til dårligere utvalg og høye priser?
     

    oyvjorge

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2002
    Innlegg
    2.855
    Antall liker
    616
    Sted
    Akershus,Vestby
    Torget vurderinger
    13
    Tja, mange av disse tingene er turistting. Hverdagen blir ikke noe spes bedre av å ha disse i samme land. En flytur på et par timer og du kan ha en helg eller ferie i Italia i vakre omgivelser. Tror folk har det bedre der hvor temperaturen er passe behagelig hele året og hvor folk er hyggelige og liker å omgås hverandre. I Norge har jeg inntrykk av at vi har nok med oss selv.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.964
    Antall liker
    8.382
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Vel, det peikast på lågt konfliktnivå og god plass. Relativt homogen etnisitet, felles kulturarv (obligatorisk sidemål er nok ein pådrivar her).
    Klimaet er annleis enn Italia, det har du rett i. Men nmår det gjeld dei vakre omgjevnadane.....
    og det mellommennesklege skjer vel like mykje på nettet i Italia som her?
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    Siden du nevner tannkrem, hva med barbersaker? Gillette har nesten hele markedet alene, også på verdensbasis.
    Den har jeg sett meg lei på, så jeg har handla hos barbershop.no, og betaler nå 5kr for et barberblad, istedenfor 200kr, og ei barbersåpe varer sinnsykt mye lengre enn en boks barberskum...

    Johan-Kr
    Tiltredes på det sterkeste! (Særlig ettersom Barbershop.no har lageret sitt rett nedi veien :D ) Jeg konverterte til såpe og kost etter at jeg for n'te gang sto med tom barberskumboks en søndag kveld for snart tre år sida. Da jeg i tillegg fant igjen fatters gamle Gilette sikkerhetshøvel i melkeromsskapet etter at gården var solgt, var konverteringen komplett. Feather barberblader fra Barbershop er utmerket skarpe og definitivt meget bedre enn overprisede barberhoder fra McCrap & Co. For underholdning om emnet anbefales The Chap.

    On topic: Støttet lørdag min lokale slakter med kr to hundre for drøye 700 gram mørbrad og hadde en meget vellykka biffmiddag med sjøllaga peppersaus og søtpotetmos.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Den gode norske trygge maten..

    600px-Biohazard.svg.png

    Advarsel: - Vi vet ikke hvilke konsekvenser det har for mennesker ? ta i kyllingkj?tt - nyheter - Dagbladet.no

    Antibiotikaresistente bakterier er såpass utbredt i norsk kylling at myndighetene må vurdere å merke produktet med en helseadvarsel, mener ekspert på antibiotikaresistens.

    32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikken, var smittet med den antibiotikaresistente bakterien ESBL i 2012, viser rapporten. Året før var 43 prosent av all slaktekylling smittet med ESBL.

    ESBL-bakterien kan gi resistens mot vanlige antibiotikatyper som penicillin.

    Forekomsten av resistens mot antibiotikatypen kinoloner, som brukes ved mange ulike infeksjoner, er også høy i kylling.


     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.094
    Torget vurderinger
    0
    Nå må du ikke overse det de skrev i artikkelen om at utenlansk kylling er enda verre!!!
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Nå har vi jo lagt ned all egen avl på høns i Norge, det ble jo for dyrt å drive med dette selv.. så det produseres nå på utenlandske linjer, de er jo som kjent best. Og billigst.

    Det er jo resultatet av tidligere smarte grep du ser der. Og flere vil det bli. VI kan jo aldri få det billig nok.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Triste greier når man trenger verneutstyr for å ta på mat.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    [video=youtube;8EoukRWQ-ec]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8EoukRWQ-ec [/video]
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Kylling på tilbud fremover? Neitakk.
    Vi skal ha så billig kylling at vi driter i hvor den kommer fra, hva den er foret med og hvor sjuk den var når den blei slakta (på Halal-vis)
    Slik vernar du deg mot ESBL-kylling - NRK – Norge

    Jeg griner av det norske folks, myndighetenes og industriens holdning til infisert mat. Det er til å spy av!!!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.521
    Antall liker
    110.560
    Torget vurderinger
    23
    Nå har vi jo lagt ned all egen avl på høns i Norge, det ble jo for dyrt å drive med dette selv.. så det produseres nå på utenlandske linjer, de er jo som kjent best. Og billigst.

    Det er jo resultatet av tidligere smarte grep du ser der. Og flere vil det bli. VI kan jo aldri få det billig nok.
    Ja fanken Odd, du som er insider - produseres det ikke høns lenger i dette landet? Jeg er vokst opp med dette som hverdagskost, hønsesuppe, frikasse osv. Umulig å finne i butikkene, kun enkelt perioder og da er det noen skinnmagre stakkarer som straks snappes opp av lokale vietnamesere etc. Nå må jeg på Jacob's o.l. og kjøpe franske Bresse varianter til 250-300,- / stk. - og det er drøyt til bare å skulle koke kraft på som basis til andre retter... Selv om jeg faktisk kjøper de til tider, bruker da selve skroget og bryst til kraft, og tørrsalter lårene natta over for så å dampe de med ingefær og vårløk :cool: Mmmmmm....
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Kan ikke svare for andre steder i landet, men spar-butikkene her har høns. Noen ganger tom. på tilbud, som om det skulle være nødvendig. Topp med høne (sa brura)
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Nå har vi jo lagt ned all egen avl på høns i Norge, det ble jo for dyrt å drive med dette selv.. så det produseres nå på utenlandske linjer, de er jo som kjent best. Og billigst.

    Det er jo resultatet av tidligere smarte grep du ser der. Og flere vil det bli. VI kan jo aldri få det billig nok.
    Ja fanken Odd, du som er insider - produseres det ikke høns lenger i dette landet? Jeg er vokst opp med dette som hverdagskost, hønsesuppe, frikasse osv. Umulig å finne i butikkene, kun enkelt perioder og da er det noen skinnmagre stakkarer som straks snappes opp av lokale vietnamesere etc. Nå må jeg på Jacob's o.l. og kjøpe franske Bresse varianter til 250-300,- / stk. - og det er drøyt til bare å skulle koke kraft på som basis til andre retter... Selv om jeg faktisk kjøper de til tider, bruker da selve skroget og bryst til kraft, og tørrsalter lårene natta over for så å dampe de med ingefær og vårløk :cool: Mmmmmm....
    Det produseres jo fjørfe all mass i Norge, men ikke på norsk dyremateriale. Historien om hvordan og hvorfor det gikk ad undas kan du lese her:
    Den sørgelige historien om den norske fjørfeavlens endelikt

    Deprimerende å tenke på at dyrematerialet kunne vært reddet men nå er borte. Jeg skrev at fjørfeavlen ble lagt ned pga at det ble for dyrt. Det er nok mer riktig å si at vi la det ned i et akutt anfall av husmannsånd der vi altså ikke tro på det vi driver med og lar kortsiktige kommersielle interesser overstyre faglig fornuft. Nå er vi prisgitt import av utenlandske avlsdyr kontinuerlig, mikrofloraen får du med på kjøpet.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Utdrag fra en større artikkel i Nationen i dag:

    - vi får ikke bukt med dette problemet (antibiotikaresistente bakterier, ESBL) før vi får stoppet innførselen av bakterien, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet. Over 90% av kyllingen som havner på norske middagsbord er barnebarn av kylling som avles opp av det verdensomspennende avlsselskapet Aviagen i Skottland og eksporteres til Norge. Med seg har de den antibiotikaresistente bakterien ESBL. Landsverk sier at bekjempelsen av bakterien hadde vært enklere dersom man hadde hatt en egen kyllingavl i Norge, slik man har på gris. Den norske kyllingavlen forsvant i 1994 da det ble åpnet for import av avlsdyr.

    Videre: I et møte Mattilsynet hadde med Aviagen i vinter kunne ikke selskapet garantere at avlsdyrene som eksporteres til Norge ikke inneholder den antibiotikaresistente bakterien.

    Jadda...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Nå har vi jo lagt ned all egen avl på høns i Norge, det ble jo for dyrt å drive med dette selv.. så det produseres nå på utenlandske linjer, de er jo som kjent best. Og billigst.

    Det er jo resultatet av tidligere smarte grep du ser der. Og flere vil det bli. VI kan jo aldri få det billig nok.
    Ja fanken Odd, du som er insider - produseres det ikke høns lenger i dette landet? Jeg er vokst opp med dette som hverdagskost, hønsesuppe, frikasse osv. Umulig å finne i butikkene, kun enkelt perioder og da er det noen skinnmagre stakkarer som straks snappes opp av lokale vietnamesere etc. Nå må jeg på Jacob's o.l. og kjøpe franske Bresse varianter til 250-300,- / stk. - og det er drøyt til bare å skulle koke kraft på som basis til andre retter... Selv om jeg faktisk kjøper de til tider, bruker da selve skroget og bryst til kraft, og tørrsalter lårene natta over for så å dampe de med ingefær og vårløk :cool: Mmmmmm....
    Det er riktig at det ikke fores opp høns til slakt i Norge.. men man destruerer 2-3 millioner verpehøns hvert år i Norge. Dette er ikke prima vare men fortsatt mat og funker ypperlig som kraft/suppe
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Det er riktig. Kostet 10 kroner for frossen høne på butikken da jeg var unge. Nå er det andre tider: Eggprodusentene betaler for å få avlivet og destruert kadaverne. Det er ikke marked for så primitiv mat nå. De fleste liker ikke tanken på å spise noe som minner om restavfall etter annen produksjon. Høns er jo godt brukte eggleggingmaskiner og smaer sikkert vondt. Ku produserer jo melk og må derfor pr deff ikke være særlig egnet som kjøttkilde. Smaker vondt. Hest smaker vondt, den er jo et kjæledyr. Sau smaker vondt.


    Slakteriene har sin fulle hyre med å få brukt hele slakteskrotten nå for tida. Alle skal ha biff og indrefilet. Ola Nordmann har virkelig tatt klassereisen, det ser man virkelig på matvanene. Ingen spiser lever lenger heller. Hvalkjøtt kun fordi det er kult, før var det billig.
     

    berxter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.01.2007
    Innlegg
    5.940
    Antall liker
    4.422
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Jeg avskyr lever, men hvalkjøtt: Namnam! Dette til tross for et par halvtraumatiske opplevelser på 50-60tallet, med ihjelstekte transmakende slintrer.

    B
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Forsvaret startet ett prosjekt for en stund siden sammen med nofima og norgesgruppen med tanke på å fore soldater på høns som vanligvis blir kastet, det prosjektet strandet fordi høna som bonden betaler for å kaste endte opp med å koste en femtilapp etter å ha vært igjennom de vanlige leddene..
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Forsvaret startet ett prosjekt for en stund siden sammen med nofima og norgesgruppen med tanke på å fore soldater på høns som vanligvis blir kastet, det prosjektet strandet fordi høna som bonden betaler for å kaste endte opp med å koste en femtilapp etter å ha vært igjennom de vanlige leddene..
    Norge i et nøtteskall. Selv med gratis råstoff blir det for dyrt. Hvis bøndene gir bort matkornet gratis og franko blir brødet 1,50 billigere.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.464
    Antall liker
    13.997
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Av og til smaker det tørrfisk av de grillede vingene i disken hos Meny. Har hørt tidligere at det er fiske-mel i kyllingfor.

    Hvis jeg skal ha hel kylling så kjøper jeg den franske gule fra A La Carte til under 100,- pr. Kg. Den er god. Vet ikke om det er samme som Bresse? Er det? De har begynt å ta inn fersk også. Ser de har det av og til.

    Mvh. B
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Nationen i dag fredag:

    4-siders artikkel om "the rise and fall" for norsk fjørfeavl. Interessant og forstemmende. Leppestiften fra Levanger vi kan takke for at norsk avl på verpehøns og slaktekylling forsvant over natta, nærmere bestemt 1. juli 1994.

    Interessant nok er det en genbank for verpehønslinjene på Hvam landbruksskole i Nes kommune, Akershus. Slaktekyllinglinjene er tapt. men det er altså mulig å skaffe norske verpehøner og gjenoppta avlen hvis det er vilje til det.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.014
    Antall liker
    10.541
    Det er vel lenge siden verpehøns var norske. Så lenge jeg kan huske tilbake har de vært italienske. Hvit italienere for å være nøyaktig.
    Nei, Odd, dette med norske høns må du dra lenger ut på landet med.


    ;)
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Holder med Nes i Akershus som sagt:)
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Hørte på radioen i dag, P2. Diskusjon rundt kvalitet på norsk potet. Den er jo ikke pen nok for forbrukerne og det tapes terreng til den franske Amadinepoteten som ser veldig pen ut i butikk. Mottakerleddet vil stramme til kvalitetskravene og i realiteten senke den delen av norsk produksjon som går som salgspotet i butikk. For bøndene vil det selvfølgelig bety lavere pris da potet til chips, mos og sprit er dårligere betalt. Programleder på hugget og fyrte løs.

    Mot slutten av innslaget nevnte bonden, nærmest i en bisetning at det ikke var enkelt å konkurrere med de franske potetene som var veldig pene og holdt seg godt pga at de sprøytes med antispiremiddel, klorprofan. Dette var tydeligvis helt ukjent for programlederen og hun tok straks tak i dette. Hun ble tydelig litt satt ut av at de franske potetene sprøytes med dette kjemikaliet, fikk høre at det heller ikke er merket skikkelig (kun med franskspråklig merking på pakkene, ikke krav om annet) og dette er altså forbudt brukt i Norge. Grossistfyren (Bama muligens) trakk på skuldrene og mente 'ingenting' om klorprofan, og det sendes ut Amadine som førstevalg til kunder selv om de helst vil ha norske poteter iflg en intervjuet kunde. Bonden virket lettere oppgitt over nok et umulig skjønnhetsideal som påskudd til å presse pris. Programlederen tydelig ukomfortabel med at potetene hennes er kjemikaliesprøyta uten at hun visste det.

    Hva kan vi lære av dette?
    - Alt handler om pris og utseende, enten man er tenåring eller potet.
    - Norske bønder avkreves å konkurrere både på pris og "utseende" selv om man driver i et av verdens topp tre høykostland og ikke kan ta billigste kjemiske utvei som de man konkurrerer med/mot. (kan nevne at norsk kålrot lett utkonkurreres av skotsk kålrot da det nå ikke sprøytes mot ugress og kålrotflue i norske åkre, man bruker alternative metoder som er dyrere og mer arbeidskrevende. Riktig gjettet; importert kålrot har ikke samme krav og er gjennomsprøytet. Men billig og pen er den)
    - Folk kjøper med øynene. Bare maten er pen så selger den. At den er kjemisk pen får ikke folk med seg, enten det er potet som ikke spirer epler som aldri råtner osv.
    - Folk er heller ikke klar over at importert mat ikke er underlagt de samme strenge produksjonsrammene som norsk mat, være det seg plantevernproblematikk eller produksjonsvilkår/dyrevern. En ting er konkurransevilkårene vis a vis norske bønder, verre er det at norske forbrukere blir eksponert for langt mer tvilsom kjemi enn de er klar over da de fleste tror at alt blir passet på av en eller annen. EØS-avtalen regulerer faktisk på hvilken måte Norge får lov til å kontrollere importert mat på også, igjen riktig gjettet; vi får ikke lov til å kontrollere veldig mye, bare stikkprøver langt under signifikant deteksjonsnivå.
    - Matimportører, kjeder og resten av kostebinderiet gir faen så lenge de tjener penger, foreløpig er det lite aktuelt å la biologiske vurderinger overstyre de rådende frihandelsidealer, ref Blåfjelldal, Elvestuen, Hegnar og en million andre tilsvarende figurer.
    - Bøndene kjemper en forgjeves kamp om sannheten rundt maten. På samme måte som klorprofan i franskpotetene ble møtt med et skuldertrekk fra importøren, kostet det heller ikke mer enn et skuldertrekk å droppe en hundreårig fjørfeavl i Norge med kontinuerlig import av resistente bakterier som resultat. Vi mister biologisk mangfold i et rasende tempo pga at det ikke er beitedyr igjen de fleste steder, gamle husdyrraser er ulønnsomme og snart borte, nye skadegjørere, biller og insekter introduseres stadig vekk pga vettesløs import av alt mulig i grøntsektoren. Det står dårlig til med humlene og biene. Kort sagt, vi holder på omtrent som om vi er siste generasjon for alt. Er du bonde eller fagmann innenfor biologi er det ikke vanskelig å se dette. Det tragiske er at man øyeblikkelig blir stemplet som inhabil eller en talsmann for særinteresser når man taler yppersteprestene (dogmatiske politikere og økonomer) imot.

    OK, kan hende litt mye hørt ut av en litt for skarp progamlederstemme, en kjøligkorrekt grossiststemme og en trett bonde, men jeg vet jeg har rett.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn