Artig at du kolporterer Pål Steigan (tidl. leder i AKP-ML), for dette bygger i stor grad på konspirasjonsteorier.
Her kan du lese litt om hva Brabeck egentlig sier:
Nestlé's Peter Brabeck: our attitude towards water needs to change | Guardian Sustainable Business | Guardian Professional
Det Brabeck sier er ikke at vann ikke er en menneskerettighet, men at vann utover basisbehov som drikke og hygiene, bør ha en pris. Ellers vil menneskeheten gå på en smell fordi vann p.t. mer eller mindre anses som en ubegrenset ressurs, noe som (spesielt i i-land) har ført til et ukritisk forbruk av noe som i realiteten er en knapp ressurs. Vann i enorme mengder brukes ukritisk på ting som irrigasjon og oljeutvinning, og det fører til knapphet hos, gjett hvem, de som trenger det mest. Når du har lyst til å fylle badekaret gratis bruker du av en ressurs som det er knapphet på i store deler av verden, og det rettferdige i en slik kontekst er at du må betale for det, fordi det gjør at du regulerer eget forbruk. Det er i essens hva Brabeck sier. 98.5% av verdens vannforbruk brukes
ikke til drikke og hygiene, fordi det for oss er gratis å sløse bort på alt mulig annet. Brabeck uttalte seg forøvrig som leder av Water Resources Group, som søker å bringe sammen regjeringer og private aktører/entreprenører for å skape et mer bærekraftig system for forvaltning av vann.
Effektivisering er bra, effektivisering er det som gjør at vi får velstandvekst og teknologisk utvikling. På 60-tallet brukte en gjennomsnittlig bil to liter bensin på mila, men fordi man etterhvert har forstått at olje er en knapp ressurs, har markedsaktører sett gevinsten i å effektivisere motorene, og de bruker nå en brøkdel av hva de brukte for bare ti-tyve år siden. Dette utgjør mye, mye mer enn noe Mongstadprosjekt; markedet tilpasser seg hele tiden realitetene, mens politisk styrte systemer avhenger av valg og vedtak (og "upopulære" vedtak som kutt og effektivisering er svært vanskelig å gjennomføre politisk, mens private firmaer gjør det hele tiden fordi de vil tjene på det på lang sikt). Effektivisering gjør at en lommekalkulator i dag har mer regnekraft enn datamaskinene i fartøyet som førte Neil Armstrong og co til månen, effektivisering gjør at en mobiltelefon som drives av et lite batteri er kraftigere enn en superdatamaskin fra 1990 som brukte to hundre megawatt.
Vi må effektivisere, fordi verdens befolkning øker. Jordens ressurser er ikke uendelige, og da må man effektivisere for å utnytte de bedre. Alternativet er menneskeheten går til grunne. Og fortjeneste har vist seg å være et mye bedre incentiv for effektivisering enn politiske vedtak som spriker i alle kanter og ikke lar seg gjennomføre før de reverseres av et nytt parlamentsflertall.
Lønningene i privat sektor er konsekvent høyere enn i offentlig sektor. For
alle yrkesgrupper. Så det argumentet faller på sin egen urimelighet.
En ny kartlegging gjort av New Economics Foundation viser at britiske husholdninger har opplevd en 15 prosent reduksjon i reallønnen siste året. Institute for Policy Research rapporterer at lønninger ikke har holdt tritt med inflasjonen siden 2008.
Det er et reelt problem, men dine kvasikommunistiske slagordsløsninger kommer ikke til å føre til annet enn at reallønnen vil gå ned mye, mye mer, for alle.
Privatisering er i utgangspunktet bra men nå har det gått alt for langt.
Statens eksistensberettigelse ligger som sagt i å beskytte og sikre våre allmenne rettigheter. Man kan diskutere hva disse rettighetene skal være*, men utover det bringer ikke statlig styring noe godt med seg. Det - planøkonomi som det kalles faglig - har blitt prøvd, mange ganger i store deler av verden, og det har aldri fungert.
* I forhold til det mener jeg så absolutt, som Brabeck, at tilgang på vann til å dekke basisbehov bør være en allmenn rettighet. Men jeg mener ikke at det er en menneskerettighet at du skal få gratis vann til å vaske bilen og vanne blomsterbedene når folk andre steder i verden dør av vannmangel. Glem det.