Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    12.702
    Antall liker
    31.498
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    Torget vurderinger
    1
    Kjøpte en nydelig Parma skinke hos Italienske huset Tanumshede 1.5hg 60spenn:) er vel vad man betaler for en seig familie skinke First price sånn ca.
    Kan rek Italienska Huset ellers:)
    http://italienskahuset.se/
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.033
    Antall liker
    3.582
    Æ hate Orkla og andre matvaregiganter av hele mitt hjerte!!!

    Vestlandslefsa:
    Den originale Vestlandslefsa er tørr lefse som må fuktes og smøres før servering. Produktet har blitt produsert i mer enn 50 år og har med tiden også fått nye bruksområder - blant annet til tapas.
    Vestlandslefsa er en tradisjonsrik lefse laget på en gammel oppskrift fra Hardanger. Lefsa er berømt for sin gode smak og spesielle konsistens.
    Vestlandslefsa_carousel_banner.jpg

    Har ikke kjøpt denne lefsa i butikken på 5-10 år, men hadde gode minner. Muttern pleide også kjøpe denne og ha til ettermiddagskaffen.
    Enkelt og greit: Da jeg åpna pakken og tok ut noen lefser kjente jeg dem knapt igjen. Dem så ut som noen pappbiter, og jammen smakte dem likeså!
    At det er mulig for Orkla å fucke så mye med et opprinnelig bra produkt.

    Vi er ikke rik i Norge, vi er blitt jævlig fattige!

     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.260
    Antall liker
    4.943
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    REMA hadde inntil nylig en brukbar appelsinjuice med fruktkjøtt som tydelig var merket " ikke fra konsentrat".
    Nå har utvanningshelvetet tatt den også, bare konsentratsyre igjen.
    Helt i tråd med andre cheap tricks for å toppe VG- lista?
    Mistenker dem for å seile under falsk flagg når de angivelig skylder på miljøhensyn.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    17.103
    Antall liker
    13.910
    Sted
    Smurfeland
    REMA hadde inntil nylig en brukbar appelsinjuice med fruktkjøtt som tydelig var merket " ikke fra konsentrat".
    Nå har utvanningshelvetet tatt den også, bare konsentratsyre igjen.
    Helt i tråd med andre cheap tricks for å toppe VG- lista?
    Mistenker dem for å seile under falsk flagg når de angivelig skylder på miljøhensyn.
    Jeg pleide å kjøpe den juicen før, men sist jeg kjøpte den syns jeg at den smakte pyton. Tenkte det kanskje kom av at jeg hadde blitt bedre vant med andre produkter og ikke hadde kjøpt den på en stund, men hvis det stemmer at de har begynt å vanne den ut så virker det plutselig ganske sannsynlig med tanke på den schtøgge smaken av høggørm.

    Hvorfor tror så mange leverandører at det er greit å servere norske forbukere søppel?
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.770
    Antall liker
    11.154
    Sted
    Trondheim
    Forskjellig metabolisme. Du skal ikke gi sjokolade til en hund heller, men de færreste mennesker får problemer hvias de spiser en sjokoladeplate.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja narasin er ekstremt giftig for hester. Mens kyllinger kan få i seg store mengder uten å ha noen synlig effekt av det.

    narasin.jpg

    Hvor giftig det er for mennesker er jeg ikke sikker på.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Forskjellig metabolisme. Du skal ikke gi sjokolade til en hund heller, men de færreste mennesker får problemer hvias de spiser en sjokoladeplate.
    Naturligvis, men helvete heller. Og interessant at narasin klassifiseres som antibiotika i USA, men ikke her. Gjør det jo enklere å hevde at det ikke brukes antibiotika, selvsagt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Småsøtt. Men det virker mer som en hobbyidé som går ut på å melke godtroende crowdfundere for alt de er verdt. Vi aldri overleve på egne bein. Det er ikke så mange rike hipstere i Oslo.

    Dette er selve forretningsideen. Når de pengene er brukt opp det på tide med noe annet.

    "Hun prøver å samle inn 650 000 kroner gjennomfolkefinansieringsstedet Kickstarter.
    Der har folk for eksempel betalt 500 kroner for et fremtidig glass med butikkvernet korn, som en støtte til oppstarten. Så langt har det kommet inn rundt 80 000 kroner"


     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Om man går rundt på Frogner i Oslo er det ganske raskt temmelig åpenbart at mye av næringsvirksomheten der har null, niks, nada med lønnsom forretningsdrift å gjøre, men desto mer med at noen fruer gift med bemidlede herremenn (eller med nok av egne gamle penger) skal ha noe artig å drive med på dagtid.

    Samboeren min kjøpte et bord på en antikvitetsbutikk der. Det hadde innehaver pusset ned, grunnet og malt to ganger. For det skulle hun ha 350 kroner. Hvilket gir henne en timelønn et sted rundt føkk all.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Æ hate Orkla og andre matvaregiganter av hele mitt hjerte!!!

    Vestlandslefsa:
    Den originale Vestlandslefsa er tørr lefse som må fuktes og smøres før servering. Produktet har blitt produsert i mer enn 50 år og har med tiden også fått nye bruksområder - blant annet til tapas.
    Vestlandslefsa er en tradisjonsrik lefse laget på en gammel oppskrift fra Hardanger. Lefsa er berømt for sin gode smak og spesielle konsistens.
    Vis vedlegget 316804

    Har ikke kjøpt denne lefsa i butikken på 5-10 år, men hadde gode minner. Muttern pleide også kjøpe denne og ha til ettermiddagskaffen.
    Enkelt og greit: Da jeg åpna pakken og tok ut noen lefser kjente jeg dem knapt igjen. Dem så ut som noen pappbiter, og jammen smakte dem likeså!
    At det er mulig for Orkla å fucke så mye med et opprinnelig bra produkt.

    Vi er ikke rik i Norge, vi er blitt jævlig fattige!

    Hardangerkling er ei lefse som er knakandes god,dog ikkje heilt samme som den orginale Vestlandslefsa.
    Link til produsent,fleire utsalg rundtom i landet,og litt div vareutvalg:https://www.google.no/url?sa=t&rct=...6U5feoyy01Pi2SyDQ&sig2=G10MqG63qikL1cBmq0XrQQ

    hardingakling.jpg
    Ser ut som det kun er ferdigsmurt lefse som gjelder.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.542
    Torget vurderinger
    23
    Om man går rundt på Frogner i Oslo er det ganske raskt temmelig åpenbart at mye av næringsvirksomheten der har null, niks, nada med lønnsom forretningsdrift å gjøre, men desto mer med at noen fruer gift med bemidlede herremenn (eller med nok av egne gamle penger) skal ha noe artig å drive med på dagtid.

    Samboeren min kjøpte et bord på en antikvitetsbutikk der. Det hadde innehaver pusset ned, grunnet og malt to ganger. For det skulle hun ha 350 kroner. Hvilket gir henne en timelønn et sted rundt føkk all.
    Vel, jeg vet om minst to spesialistmatbutikker der som tjener GODT med kr. ..... ikke noe romantikk der, kun topp varer og uovertruffen kompetanse og service. I et strøk befolket av mennesker som vet å sette pris på slikt.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.173
    Antall liker
    3.335
    Torget vurderinger
    1
    Siden det nå er like før det braker løs med rettferdig harme over Jarlsbergeksporten og "skattebetalernes penger" siterer jeg Kato Nykvist i Nationen i dag:

    Om han ikke allerede har gjort det, bør bondelagsleder Lars Petter Bartnes telle over fingrene sine etter at han 15. mai sheika hands med landbruksminister Sylvi Listhaug, og signerte jordbruksavtalen. Det er slett ikke sikkert han har alle i behold.

    I en jordbruksavtale som ellers ikke var all verden å rope hurra for fra landbrukets side, kunne man i det minste notere seg for én klar seier: Listhaugs forslag om å halvere antall melkekvoteregioner ble parkert.

    Det var en stor seier for landbruket. Slik oppsummerte Bartnes gjennomslaget organisasjonen fikk for å beholde regionene: «Dette har vært et viktig punkt for oss i forhandlingene, fordi en slik endring ville lagt til rette for en kraftig sentralisering av norsk melkeproduksjon. For oss er det viktig at det produseres melk også i distriktene. «

    Færre og større omsetningsregioner for salg og leie av melkekvoter – kombinert med det kraftige løftet av kvotetaket som Listhaug innførte i fjor – ville ført til en betydelig konsentrasjon av melkeproduksjonen. Strukturrasjonaliseringen (færre og større melkebruk) ville skutt fart.

    For bondeorganisasjonene, som er opptatt av å opprettholde en variert bruksstruktur i hele landet, var det helt avgjørende å stoppe forslaget. Det lyktes.

    Men det er ingen grunn å hente fram kupjolteren. Nå vil Listhaug i stedet fjerne eksportstøtten til jarlsbergosten. Eksporten utgjør nærmere 10 prosent av norsk melkeproduksjon. Det tilsvarer nesten 800 gjennomsnittlige melkebruk. Trolig vil flere gå under, da det gjerne er de små og mellomstore brukene som gir seg først. Ivar Pettersen i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning tror at antallet bruk som forsvinner, kan komme opp i 1500. De fleste av dem ligger i distriktene.

    Ved å fjerne eksportstøtten oppnår Listhaug dermed det hun ikke lyktes med i jordbruksforhandlingene: En sterk strukturrasjonalisering av norsk melkeproduksjon.

    I den grad Norges Bondelag trodde en kjøpte seg borgfred ved å inngå pakt med landbruksministeren, var det mildt sagt naivt. Knappe to uker etter avtaleinngåelsen er norsk melkestruktur under enda hardere angrep enn under forhandlingene.

    Bøndene vil kjempe imot, så klart, men denne kampen vil politisk sett bli hardere. I spørsmålet om melkekvoteregioner hadde landbruket tilsynelatende et godt grep om stortingsflertallet. Når det gjelder eksportstøtten, er bildet mye mer uklart.

    Det er bred politisk enighet om at eksportsubsidier i internasjonal handel av landbruksvarer bør avskaffes. Til og med Senterpartiet har programfestet dette. Bøndene må derfor argumentere svært godt for seg for å overbevise et flertall på Stortinget til å stemme ned et forslag det – i prinsippet – er for. Heldigvis for landbruket er det flere gode argumenter for å gjøre nettopp det.

    For det første er ikke eksportstøtten til Jarlsberg en skattefinansiert subsidie, slik mange later til å tro. Støtten framkommer i ordningen for prisutjevning for melkeprodukter, der utjevning for eksport utgjør om lag 130 millioner kroner. Ordningen er uten kostnad for staten, men gir i praksis økt pris for forbrukerne.

    For det andre vil bortfall av eksporten bety 20.000 færre melkekyr i Norge, og underdekningen av storfekjøtt vil øke. Mindre ost- og kjøttproduksjon betyr lavere verdiskaping og færre arbeidsplasser i industrien.

    For det tredje er det elendig næringspolitikk å stimulere til store investeringer i melkesektoren ved å doble kvotetaket, for så å fjerne 10 prosent av markedet i løpet av få år. Alle næringer trenger forutsigbarhet, landbruk er intet unntak.
    For det fjerde er ikke denne Jarlsberg-eksporten dumping av matvarer i utviklingsland, som tross alt var hovedbegrunnelsen for det politiske ønsket om å avskaffe eksportsubisidier i internasjonal handel av landbruksvarer. Jarlsberg selges som et premiumprodukt i kjøpesterke, vestlige markeder.

    Og sist, men ikke minst: Det er mildt sagt underlig å kaste kortene før man går til internasjonale handelsforhandlinger. Landbruket har lenge innsett at eksportstøtten av Jarlsberg står i fare, men næringen forutså neppe at regjeringen ensidig ville oppgi et viktig handelspolitisk verktøy uten å få noe igjen for det.

    Å stimulere norsk konkurransekraft er ikke noe Jarlsberg-fenomen. Hva hadde norsk aluminiumindustri vært uten billig kraft? Hvordan hadde det gått med oljesektoren dersom selskapene ikke kunne trukket 78 prosent av letekostnadene fra skatten?
    Så sent som i går fikk regjeringen flertall for å styrke nettolønnsordningen. Hensikten er å sikre norsk skipsfarts konkurransekraft i et vanskelig internasjonalt marked.

    Det er åpenbart viktigere å støtte redere enn melkebønder.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    De samme produsentene som har sørget for at norske forbrukere skal måtte betale skyhøy toll på importert ost kan ikke forvente en tøddel av sympati når de samtidig forventer at norsk ost skal dumpes i de samme land til underpris på grunn av eksportsubsidier i hundremillionesklassen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    De samme produsentene som har sørget for at norske forbrukere skal måtte betale skyhøy toll på importert ost kan ikke forvente en tøddel av sympati når de samtidig forventer at norsk ost skal dumpes i de samme land til underpris på grunn av eksportsubsidier i hundremillionesklassen.
    Godt vi har tollfri kvote på 4500 tonn slik at norske forbrukere i svært liten grad betaler toll på importert ost slik at vi kan beholde eksportsubsidiene på jarlsbergosten
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.173
    Antall liker
    3.335
    Torget vurderinger
    1
    De samme produsentene som har sørget for at norske forbrukere skal måtte betale skyhøy toll på importert ost kan ikke forvente en tøddel av sympati når de samtidig forventer at norsk ost skal dumpes i de samme land til underpris på grunn av eksportsubsidier i hundremillionesklassen.
    Tollfri kvote øker år for år, det vet du godt. Den er nå på 7200 tonn. Det gjelder alle typer ost.

    Jarlsberg dumpes ikke, den selges som Premium i vestlige markeder.

    Det er altså bøndene selv som bruker 130 millioner til å opprettholde eksportvolumet. Teoretisk kunne man tenke seg at norske forbrukere ville få billigere Tine-produkter tilsvarende 130 millioner i butikken hvis bøndene valgte å droppe hele Jarlsbergeksporten. Det kom likevel ikke til å bli resultatet fordi:


    - Dagens melkevolum er snart nede på et minimumsnivå hvis man ønsker å opprettholde jordbruk med melkeproduksjon i hele landet, noe Stortinget og det norske folk ønsker. En nedgang i 10% av volumet vil øke enhetsprisen for mye gitt at man tar bort 10% volum overalt. Ergo akselererer en allerede påbegynt sentralisering av melkeproduksjonen. Det er allerede langt mellom meieriene og transportkostnadene er en svært viktig faktor. Skal melkeprisen holdes konstant må vi legge ned utkantene/hele regioner. Vi snakker tross alt om et volum tilsvarende all melkeproduksjon i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold og Akershus til sammen.

    - Gitt Plire Grisetryne og Flanellskjortas forretningsmodell er det ingen ting som tyder på at meieriprodukter, det være seg norske eller utenlandske, blir en krone billigere til deg og meg. De selges til den prisen vi er villige til å betale, ikke til den prisen de kunne vært solgt for.

    Det er en rekke negative effekter av regjeringens forslag, ingen positive. Det er mulig at man ser for seg å legge ned 1500 melkebruk i en fei som helt greitt og samfunnsøkonomisk positivt. Man må nesten være høyt utdannet økonom og hete Ivar for å argumentere for dette. Eller ultraliberalist med astmatendenser for å se på det faktum at vi eksporterer ost som direkte usmakelig (sic). Vi skulle jo selvfølgelig kun importert.

    Får nesten anbefale deg en tur med Hurtigruta, unnskyld Hurtigruten, du er vel bergenser. Masse frisk luft og et nydelig kulturlandskap skapt av norske bønder før de ble rasjonalisert bort som unyttige og ulønnsomme. Og prøv å ikke tenk for mye på at du og de gamle amerikanske damene er milliardsponset av oss andre for å sitte der på soldekket.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Underlig påstand og rent stråmannargument dette at eksport av matvarer skulle være uønsket eller noe negativt. Norsk landbruk har et enormt potensiale når det kommer til eksport av gode produkter og råvarer.

    Men det er helt unødvendig å drive med subsidiering av eksportartikler samtidig som man bygger gigantiske tollmurer. Dette fremmer ikke god handel, men understreker kun at den rådende doktrinen er at isolasjon og proteksjonisme er eneste farbar vei.

    Tvangsinnføringen av prosenttoll på ost viste uten tvetydighet at dette handlet ikke noen gang om billigoster til industriproduksjon som har blitt hevdet, men et forsøk på å knuse all interesse for kvalitetsprodukter. Denne doktrinen er ikke til gode for det norske folk. Det er kun tinepamper og De 3 Store som tjener på dette. Jeg finner dette usympatisk.

    Kronetoll på ost ville beskyttet mot billigoster til Grandiosa etc. ...

    20-30-50 kr kg .. ikke tema

    Men hva rammer denne prosenttollen:

    Kun, og utelukkende kvalitetsprodukter som ikke Tine ønsker at norske forbrukere skal få tilgang til for en pris som ikke krever at man er av overklassen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kan ikke du snart begynne å ringte litt rundt i bransjen å undersøke hvordan verden egentlig henger sammen, er veldig slitsomt alle disse konspirasjonsteoriene og vrangforestillingene dine
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.542
    Torget vurderinger
    23
    Kulturlandskap og melkeproduksjon er viktige saker - ingen tvil om det. Jeg er heller med på landbrukssubsidier enn denne vettløse bruken av våre penger på all verdens nødhjelps- og bistandsprosjekter worldwide - som vi gang på gang får erfare har tilnærmet null effekt.

    Men en del av de melkeproduserende bøndene her til lands må jeg tillate meg å stille spørsmålstegn ved..

    9414449_orig.png
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Forslag - avslutt TINEs produksjon av Jarlsbergost i Irland og i Ohio, i USA. Der brukes det irsk og amerikansk melk for å lage "norsk" ost.
    Det både ødelegger merkevaren og opprinnelsesverdien. (Forsøk å fortelle en franskmann at en regionsost han lager også kan lages i USA).

    Det vil straks gjøre det nødvendig å bruke mer norsk melk for å lage norsk Jarlsbergost i Norge til å dekke etterspørselen i utlandet. Problemet er altså løst på finurlig vis!

    Nå gleder jeg meg til motinnlegg som skal forsvare at det produseres Jarlsbergost i Irland og USA.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.542
    Torget vurderinger
    23
    Har denne osten i det hele tatt noen verdi for Norge som commodity? Hva er antatt gevinst? SKal turister fra hele verden strømme til landet p.g.a. dette? Vet de i det hele tatt bakgrunn/historie? Hva er greia? Vitsen? Poenget? Japan alene kjøpte norsk laks for 1.700 millioner kroner i fjor, til sammenlikning.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Forslag - avslutt TINEs produksjon av Jarlsbergost i Irland og i Ohio, i USA. Der brukes det irsk og amerikansk melk for å lage "norsk" ost.
    Det både ødelegger merkevaren og opprinnelsesverdien. (Forsøk å fortelle en franskmann at en regionsost han lager også kan lages i USA).

    Det vil straks gjøre det nødvendig å bruke mer norsk melk for å lage norsk Jarlsbergost i Norge til å dekke etterspørselen i utlandet. Problemet er altså løst på finurlig vis!

    Nå gleder jeg meg til motinnlegg som skal forsvare at det produseres Jarlsbergost i Irland og USA.
    Det høres jo fint ut på papiret.

    Men det er ingenting regionalt med jarlsbergosten. Den produseres av generisk blandet tinemelk fra tilfeldige kilder. Så om denne kommer fra norske eller irske fjøs spiller absolutt ingen rolle for produktet.

    Det blir bare hyklerisk å forsøke å gjøre et produkt laget på generiske råvarer til noe spesielt stedstilnkyttet. Men nå er vel det meste av Tines markedsføring basert på slik humbug da, så det kan jo hende en og annen uopplyst utlending biter på.

    Jarlsberg er bare en oppskrift, intet mer.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Har denne osten i det hele tatt noen verdi for Norge som commodity? Hva er antatt gevinst? SKal turister fra hele verden strømme til landet p.g.a. dette? Vet de i det hele tatt bakgrunn/historie? Hva er greia? Vitsen? Poenget? Japan alene kjøpte norsk laks for 1.700 millioner kroner i fjor, til sammenlikning.
    Asiater spiser vel lite ost i det store og hele, så det er neppe et marked der. Og de fleste andre land i verden, der folk liker ost, lager mye bedre produkter selv enn noe av det tines fabrikker spyr ut. Jarlsberg er vel kanskje et unntak, den er jo utinesk nok til faktisk å smake noe.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    Jarlsberg kan da ikke være så dårlig. Den er den mest solgte importerte osten i USA, da ikke medregnet den som blir produsert av Alpine Cheese.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.542
    Torget vurderinger
    23
    Jarlsberg kan da ikke være så dårlig. Den er den mest solgte importerte osten i USA, da ikke medregnet den som blir produsert av Alpine Cheese.
    Kanskje det er fordi de norske utvandrerne har formert seg som kaniner og er de eneste ostespisende innvandrerne der borte...
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Forslag - avslutt TINEs produksjon av Jarlsbergost i Irland og i Ohio, i USA. Der brukes det irsk og amerikansk melk for å lage "norsk" ost.
    Det både ødelegger merkevaren og opprinnelsesverdien. (Forsøk å fortelle en franskmann at en regionsost han lager også kan lages i USA).

    Det vil straks gjøre det nødvendig å bruke mer norsk melk for å lage norsk Jarlsbergost i Norge til å dekke etterspørselen i utlandet. Problemet er altså løst på finurlig vis!

    Nå gleder jeg meg til motinnlegg som skal forsvare at det produseres Jarlsbergost i Irland og USA.
    Det høres jo fint ut på papiret.

    Men det er ingenting regionalt med jarlsbergosten. Den produseres av generisk blandet tinemelk fra tilfeldige kilder. Så om denne kommer fra norske eller irske fjøs spiller absolutt ingen rolle for produktet.

    Det blir bare hyklerisk å forsøke å gjøre et produkt laget på generiske råvarer til noe spesielt stedstilnkyttet. Men nå er vel det meste av Tines markedsføring basert på slik humbug da, så det kan jo hende en og annen uopplyst utlending biter på.

    Jarlsberg er bare en oppskrift, intet mer.
    Alt er bare en oppskrift, intet mer, Gjestemedlem. Men enkelte har skjønt seg på å skape både realiteter og myter omkring det de lager, slik at de får bedre betalt for det. Det TINE har gjort med Jarlsbergosten, etter å ha flyttet produksjonen utenlands, er innpå kriminelt utfra verdiskaping.

    F.eks. finnes det et lite stølsysteri i Valdres som bruker melk fra kuer som har beitet i utmark. Upasteurisert rømme blir til noe som må være blant verdens beste smør. De lager også noen praktfulle oster.

    TINE mener at "hemmeligheten" bak Jarlsberg kan sendes til Irland og USA på tank, for å tilsettes ostestoff fra melken de har der, og presto har man fått Jarlsbergost. Dem om det.

    Men poenget, før du kom med din avsporing, er at 750 melkebønder nå kanskje står uten avsetning for sin melk. Det problemet kan løses veldig enkelt, ved at man flytter all produksjon av Jarlsbergost til Norge - kanskje kunne man også kreve at melken som anvendes har kvaliteter man ikke oppnår ved å bruke kraftfôr med høy andel soya fra utlandet.

    Det kunne også føre til økning av tollfri kvote for oster som importeres til Norge. Ah, I see the problem.
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Forslag - avslutt TINEs produksjon av Jarlsbergost i Irland og i Ohio, i USA. Der brukes det irsk og amerikansk melk for å lage "norsk" ost.
    Det både ødelegger merkevaren og opprinnelsesverdien. (Forsøk å fortelle en franskmann at en regionsost han lager også kan lages i USA).

    Det vil straks gjøre det nødvendig å bruke mer norsk melk for å lage norsk Jarlsbergost i Norge til å dekke etterspørselen i utlandet. Problemet er altså løst på finurlig vis!

    Nå gleder jeg meg til motinnlegg som skal forsvare at det produseres Jarlsbergost i Irland og USA.
    Det høres jo fint ut på papiret.

    Men det er ingenting regionalt med jarlsbergosten. Den produseres av generisk blandet tinemelk fra tilfeldige kilder. Så om denne kommer fra norske eller irske fjøs spiller absolutt ingen rolle for produktet.

    Det blir bare hyklerisk å forsøke å gjøre et produkt laget på generiske råvarer til noe spesielt stedstilnkyttet. Men nå er vel det meste av Tines markedsføring basert på slik humbug da, så det kan jo hende en og annen uopplyst utlending biter på.

    Jarlsberg er bare en oppskrift, intet mer.
    Alt er bare en oppskrift, intet mer, Gjestemedlem. Men enkelte har skjønt seg på å skape både realiteter og myter omkring det de lager, slik at de får bedre betalt for det. Det TINE har gjort med Jarlsbergosten, etter å ha flyttet produksjonen utenlands, er innpå kriminelt utfra verdiskaping.

    F.eks. finnes det et lite stølsysteri i Valdres som bruker melk fra kuer som har beitet i utmark. Upasteurisert rømme blir til noe som må være blant verdens beste smør. De lager også noen praktfulle oster.
    Her argumenterer du mot deg selv. Dette siste er jo et eksempel på noe som er ekte og som har tilknytning til stedet det er laget på, med lokale råvarer.

    Jarlsberg er helt motsatt. Det er et industriprodukt laget på generiske produkter helt uten spesifikt opphav.





    TINE mener at "hemmeligheten" bak Jarlsberg kan sendes til Irland og USA på tank, for å tilsettes ostestoff fra melken de har der, og presto har man fått Jarlsbergost. Dem om det.
    Jarlsberg er litt som Coca Cola som er like mye Coca Cola om det lages av Ringnes eller i USA i hovedkvarteret der.



    Men poenget, før du kom med din avsporing, er at 750 melkebønder nå kanskje står uten avsetning for sin melk. Det problemet kan løses veldig enkelt, ved at man flytter all produksjon av Jarlsbergost til Norge - kanskje kunne man også kreve at melken som anvendes har kvaliteter man ikke oppnår ved å bruke kraftfôr.

    Hva får deg til å tro at generisk tinemelk er bedre enn melk fra Irland da? For det er det som blir brukt i produksjonen, ikke noe håndmelket fra en støslgård i øvre Valdres eller noe slikt. Kyr i Irland går forøvrig mye lenger ute å beiter gress enn norske kyr, og melken bør jo da også få mye mer av de kvalitetene du etterspør der. Kanskje all produksjon bør flyttes dit i stedet hvis det er kvalitet som er målet og ikke bare å spinne en falsk røverhistorie man kan bruke til markedsføring.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.542
    Torget vurderinger
    23
    Prøver en gang til; Hva er greia? Hvilken VERDI har Jarlsberg-konseptet for Norge?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Prøver en gang til; Hva er greia? Hvilken VERDI har Jarlsberg-konseptet for Norge?
    Ingen.

    Det er et helt greit produkt, og endel folk kjøper det fordi den smaker ok. De driter i hvor den er laget, og det er alt for sent å prøve å innbille noen at dette er noe spesialimportert vikinggull. Den produseres allerede i flere land, og bløffen vil fort bli gjennomskuet om man skulle prøve å spinne dette som et ubernorsk premiumprodukt.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Opprinnelig begynte man med eksport av Jarlsbergost fordi man hadde melkeoverskudd i Norge.

    Men så fikk man et problem. Etterspørselen ble så stor at man i utlandet satte spørsmålstegn ved det norske tollvernet. Dersom Norge ønsket å øke eksporten, måtte vi også akseptere større import av tilsvarende produkt. Dette ville man ikke, så da kom man på det dumme å begynne å lage Jarlsbergost i utlandet.

    Og til Gjestemedlem - nei, jeg argumenterer ikke mot meg selv. Norske landbruksprodukter kunne oppnådd meget hyggelige priser i utlandet dersom man gikk inn for å utnytte kvalitet fremfor kvantitet. Du har helt rett - Jarlsbergosten blir laget av generisk melk, som ofte er blitt til vha kraftfôr tilsatt utenlandske proteiner, som skal øke avdrotten fra kyrne.
    Her om dagen satt jeg og sludret med en som ga seg som melkebonde i fjor. Han hadde holdt på i 25 år med økologisk drift. Kyrne hans spiste grasfôr, gikk ute så mye som mulig - og melken fra bruket hans gikk i samme tank som melken fra ikke-økologiske bruk. Den melken skulle vært brukt til å lage kvalitetsprodukter, men der er ikke TINE.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Og til Gjestemedlem - nei, jeg argumenterer ikke mot meg selv. Norske landbruksprodukter kunne oppnådd meget hyggelige priser i utlandet dersom man gikk inn for å utnytte kvalitet fremfor kvantitet. Du har helt rett - Jarlsbergosten blir laget av generisk melk, som ofte er blitt til vha kraftfôr tilsatt utenlandske proteiner, som skal øke avdrotten fra kyrne.

    Her om dagen satt jeg og sludret med en som ga seg som melkebonde i fjor. Han hadde holdt på i 25 år med økologisk drift. Kyrne hans spiste grasfôr, gikk ute så mye som mulig - og melken fra bruket hans gikk i samme tank som melken fra ikke-økologiske bruk. Den melken skulle vært brukt til å lage kvalitetsprodukter, men der er ikke TINE.
    Tine er det store problemet. Men enn noe annet er de de som hindrer en omlegging av det norske landbruket til kvalitetsvarer med eksportpotensiale. de ødelegger ikke bare det norske markedet, men de ødelegger også så godt de kan alt annet enn miniatyrprodusenter som får holde på med noen hobbyprosjekter.

    Fjern tollmurene og del opp Tine i en drøss med enketmerierier, så kan det bli håp. Håp om en bedre tid da norsk landbruk ikke bare lager generiske smakløs lavkvalitetsmat til industribruk og et tollbeskyttet innenriksmarked kontrollert av 3 store utsalgseiere.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    En del bønder er begynt å se på mulighetene. Rørosmeieriet får mange til å innse at kvalitet lønner seg, og en rekke gårder er begynt å ta ansvar for råvarene helt frem til sluttprodukt, også med bra økonomisk uttelling.
    Kanskje det blir bedre før jeg går i graven.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En del bønder er begynt å se på mulighetene. Rørosmeieriet får mange til å innse at kvalitet lønner seg, og en rekke gårder er begynt å ta ansvar for råvarene helt frem til sluttprodukt, også med bra økonomisk uttelling.
    Kanskje det blir bedre før jeg går i graven.
    Neppe. Tine er inne på eiersiden, solgte dem produksjonsmidlene, sitter i styret og kontrollerer disktribusjonen.

    Ønsker meg mange små og store produsenter, og for å gi plass til dem bør Tine brytes opp. De er tilnærmet totalmonopolist på enkelte produkter og har i tillegg formell makt til å styre/hindre all konkurranse i Norge gjennom sin markedsmanipulatorrolle.

    Ingenting vil kunne bli bedre så lenge dette selskapet har all makt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn