Poenget mitt var at lokalt opphav og oppfatning om høy kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen. Hva er det som gjør fransk ost god? Jeg tviler sterkt på at det er kvaliteten på melken - den vil jeg anta er høyere i Norge.
Det er en dårlig antakelse. Variasjonen i melkekvalitet er stor i Frankrike. Mange spesialprodusenter holder seg med egne besetninger, produksjonen er ofte økologisk og pga klima er det ofte vanlig med utendørsbeite store deler av året. Det blir stor forskjell i forhold til norske kyr som står på et fjøs og gumler kraftforpellets så de kan levere ti tusen liter i året. Og franske kvalitetsoster lages av upasteurisert melk, det må til for å få frem smakskvaliteter. Jarlsberg lages på standard pasteurisert melk ...
Lokale forhold er avgjørende for hva som skjer med osten. Enkelte steder har sporer i luften som sørger for stedsegen modning med karakter, men det har vi her hjemme også. Prøv blåosten til Kjerringøy for et godt eksempel.
Pascale Baudonnel kjempet i sytten år mot norske myndigheter før hun fikk lov til å selge ost produsert på upasteurisert geitemelk. Porten hun brøt ned har åpnet muligheter for andre norske produsenter. Jeg har syv upasteuriserte oster fra forskjellige norske produsenter i kjøleskapet nå - slikt var sjeldent for noen år siden, og er skjedd på tross av TINE, ikke pga.
"Eldgammel" Undredal er verdt å se etter i butikkene, forresten. Også et produkt TINE heldigvis ikke har noe med.
Undredal Stølsysteri