Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • H

    Hardingfele

    Gjest
    Kraft kan man lage selv. Er man lat, kan man kjøpe den av de fantastiske damene i Duggurd, som lager kraft til dem som skjønner hva det gjør med maten.

    kraft | Duggbloggen

    De begynte med kjøttabonnement og kokte kraft som en tilleggsaktivitet. Nå er etterspørselen blitt så stor at de også tilbyr kraftabonnement.

    https://duggurd.no/Shopping

    Det er så nytt at det ikke er på nettsiden.
    Bra blogg/nettside.
    Utrolige damer. De kommer på Mølleren Sylvia på lørdag, for å selge julemat. (13-15)
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    ^Det var faen. Hegdehaugsveien 12. Rett bak Kunstnernes hus, ned Hegdehaugsveien, forbi Litteraturhuset og Lorry, en blokk etter Plah, på høyre hånd.

    Lørdag har de bl.a. fenalår av villsau fra Solund Mat: http://solundmat.no/villsau
    Og fenalår av unglam fra Haugen Gardsmat i Flåm. Skar i ett av disse til frokost ...
     
    Sist redigert av en moderator:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Ach so! Ikke rart at jeg ikke fant det da. Takker - skal herved frekventeres!
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.033
    Antall liker
    3.582
    Hva skjer med Vesterålens Fiskeboller?

    Det er en syk lav pris i butikkene. Ligger på 12-14,50 for en 1/1 boks. Altfor billig, skulle kostet minst 28 kroner.

    Det som har kjennetgnet disse fiskebollene er en litt grov konsistens med mye fisk og god smak i bollene. Kjøpte bollene i går, jeg syns dem er blitt litt hvitere i farven og med mindre smak enn tidligere.

    Fiskeboller i hvit karrysaus med gode poteter, gulrøtter og baconfett er jo bare kjempegodt, Imo.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Kanskje det er god tilgang på billige råvarer, eller en eller annen slags kampanjegreie. De pleide å være gode ja - har ikke spist de på mange år etter at jeg oppdagets husets hjemmelagde hor Grorud Fisk & Vilt.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    Når det gjelder osteproduksjon i Irland og Ohio, er denne strengt kontrollert fra Norge, og eneste måte å dekke verdensetterspørselen etter denne Vestfoldsklasssikeren på- funker på samme måte som Cola-tapperiene rundt i verden. Irland har en minst like lang jordbrukshistorie som Norge, og USA er fullt av nordmenn. Jarlsberg er fullt på høyde med Gruyére, Comté og andre europeere, men hvilken du velger avhenger- i allefall her i huset- av oppskriftene. Man er også svært glad i ost, og fryser også den ned i storkvanta om mulig..

    @Sluket: De er gode, ja. Som også Strøm-Larsens pølser og osten på Fromagerie..Anbefales!
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Det er ravnsvart galskap å produsere Jarlsberg i Ohio og Irland. Det er merkevaredestruksjon på høyt plan. Forsøk å fortelle en parmesanprodusent i Reggiano eller en fransk yster at dennes merkeost med stedstilknytning kan produseres hvor som helst. Du vil få fnysende latter til svar.

    At Tine mener noen dunker med tilsetning til irsk og amerikansk melk kan erstatte troverdigheten og autentisiteten som kommer med respekt for opprinnelsen skyldes at de ansvarlige er idioter.

    Dette er utelukkende gjort for å unngå å slippe utenlandske oster inn i Norge i et volum som tilsvarer "Jarlsbergproduksjonen" for salg i utlandet.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    Hva skjer med Vesterålens Fiskeboller?

    Det er en syk lav pris i butikkene. Ligger på 12-14,50 for en 1/1 boks. Altfor billig, skulle kostet minst 28 kroner.

    Det som har kjennetgnet disse fiskebollene er en litt grov konsistens med mye fisk og god smak i bollene. Kjøpte bollene i går, jeg syns dem er blitt litt hvitere i farven og med mindre smak enn tidligere.

    Fiskeboller i hvit karrysaus med gode poteter, gulrøtter og baconfett er jo bare kjempegodt, Imo.
    Du kødder nå, ikke sant?
    Gode fiskeboller har jeg ikke smakt siden Bjerkøen i Langesund ble oppkjøpt og lagt ned.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er ravnsvart galskap å produsere Jarlsberg i Ohio og Irland. Det er merkevaredestruksjon på høyt plan. Forsøk å fortelle en parmesanprodusent i Reggiano eller en fransk yster at dennes merkeost med stedstilknytning kan produseres hvor som helst. Du vil få fnysende latter til svar.

    At Tine mener noen dunker med tilsetning til irsk og amerikansk melk kan erstatte troverdigheten og autentisiteten som kommer med respekt for opprinnelsen skyldes at de ansvarlige er idioter.

    Dette er utelukkende gjort for å unngå å slippe utenlandske oster inn i Norge i et volum som tilsvarer "Jarlsbergproduksjonen" for salg i utlandet.
    Evt at det ikke har så mye og si da dette ikke er en lagringsost pluss at den er basert på generisk kraftformelk både her hjemme, i Irland og i Ohio
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.554
    Antall liker
    13.224
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Et av hovedproblemene med matkjedene, er at de fleste lokale produsenter ikke slipper til, og de som gjør det sliter med å klare å produsere og levere til den prisen som kjedene forlanger. Da blir det stort sett industriell produksjon.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    Hovedproblemet er at norske forbrukere er lojale til småprodusentene frem til de står i kassakøen. Da er det plutselig ikke så stas med småprodusenter lenger. First Price er billigere.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    @Hardingfele: Nåvel, så ravnsvart er det nå ikke, da..Både Italia, UK, Frankrike, Holland og Danmark gjør det samme. Ellers ville ikke parmesan, mascarpone, cheddar, brie, edamer og Gamle Ole vært hverken tilgjengelig eller betalbart noe sted- annet enn ved "kilden".. Jeg kan ikke akkurat si jeg er veldig glad i ostetollen, men den er med på å både sikre kvalitet på importert vare og eksportmuligheter for norsk vare. Og for småskalaprodusenter som Avdem på Lesja, Wangensten og flere andre ,gir den en mulighet for å komme ut i et marked som ellers fort kunne vært mer "forurenset" av ostepolitiske MUK-varianter.
    Uansett: Vi nordmenn spiser "ekte" Jarlsberg og Ridderost, og oppskriftene er like godt passet på her som Colaformelen i Atlanta. Fakta er at Jarlsberg er en verdensost, og den skal ut i verden! Derfor blir den produsert som øl på lisens: På logisk sted ift markedet den skal ut i. Etter samme kvalitetskrav som i Norge. Hvis produsenten vet hva han gjør, går ikke det nevneverdig utover kvaliteten- også det er Coca Cola et kremeksempel på. Med mer stedegne varianter (pecorino, Pata Negra, San Daniele-skinke, feks..det har jeg forståelse for. Norsk landbruk er LITE i verdenssammenheng, men greier å konkurrere på verdensmarkedet pga kvalitetskrav som ofte langt overstiger det man finner andre steder. Så akkurat Jarlsberg er vel det norske landbruksprodukete jeg er minst bekymret for..Forresten tror jeg Sylvia må få seg et besøk før jul...nam..sulten:rolleyes:
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.554
    Antall liker
    13.224
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det er forsåvidt også riktig, og slett ikke til å kimse av for de det angår, - og det er nokså mange, småbarnsforeldre og minste- og lavpensjonister.
    Det fjerner likevel ikke problemet med at matbaronene er overveiende mer interessert i sin egen fortjeneste, enn mangfoldet i det markedet de skal leve av.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    @Hardingfele: Nåvel, så ravnsvart er det nå ikke, da..Både Italia, UK, Frankrike, Holland og Danmark gjør det samme. Ellers ville ikke parmesan, cheddar, brie, edamer og Gamle Ole vært hverken tilgjengelig eller betalbart noe sted. Jeg kan ikke akkurat si jeg er veldig glad i ostetollen, men den er med på å både sikre kvalitet på importert vare og eksportmuligheter for norsk vare. Og for småskalaprodusenter som Avdem på Lesja og flere andre ,gir den en mulighet for å komme ut i et marked som ellers fort kunne vær mer "forurenset" av pstepolitiske MUK-varianter. Uansett: Vi nordmenn spiser "ekte" Jarlsberg, og oppskriften er like godt passet på som Coolaformelen i Atlanta. Fakta er at Jarlsberg er en verdensost, og den skal ut i verden!
    Tøys. Innen mat er det strenge regler for bruk av regionskjennetegn og gode sertifiseringsordninger for samme. Spesielt innen ost er dette noe det hegnes om med sverd og brynje, og som konsumenter gjerne er godt bevisste.
    At du likestiller Jarlsberg med Coca Cola sier sitt. Melk er kilden til ost, og melkens kvaliteter, lokalkunnskap og spesielle forhold der osten produseres gir ulike egenskaper, som verdsettes med gane og lommebok.

    Jarlsberg er en tøyseost, som er i ferd med å bli ødelagt av de som har ansvaret for den, ved at de behandler den som brunt sukkervann som kan produseres hvor som helst.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    @Hardingfele: Du har rett i det med regionskjennetegn, men uten denne måten å produsere på, ville vel norsk landbruk hatt relativt store problemer med å dekke etterspørselen. Som Larson sier- og for en gangs skyld, her er jeg hjertens enig: Kortreist er positivt. Hjemmemarkedet vårt- og deler av eksporten- bruker våre egne, topp kvalitative råvarer. Men mener du da at en viss ost skal koste 1000+ dollar hjulet i USA, med en enda større avgift på toppen fra Norge som en stor del av prisen? Ville du helst reist til Italia for å hente mascarpone? Det står deg fritt, men det tror jeg ville blitt tidenes dyreste tiramisu. Og utvalget i norske butikker ville blitt sterkt begrenset uten andre lands produsenter- eller lisenser derfra.
    @Aurora
    Er man selektiv nok i butikken klarer man å styre unna humbugvarianter uansett. Det er poenget mitt..Nøkkelingredienser og basisvare..
     
    Sist redigert:
    H

    Hardingfele

    Gjest
    nja, strenge regler for de aller sterkeste merkenavnene.

    https://no.wikipedia.org/wiki/Geografiske_opprinnelsesbetegnelser_i_EU

    Edamer f.eks er ikke beskyttet.

    Ellers er kortreist mat bare positivt.
    Slikt vet jeg en del om. Enkelte var slepphendte med produktene sine og tillot at prosessen ble anvendt andre steder, uten at man protesterte. (Før kalte vi jo gulosten Gouda, før den fikk navnet Norvegia, for eksempel).

    Hollenderne har fått godkjent beskyttelse på Edam Holland og Gouda Holland, og det er kun oster fra Holland, laget i henhold til prosessene bak, med HOLLANDSK melk og som har vært lagret i Holland, som kan bruke betegnelsene. Det er her TINE begår sin store feil med Jarlsberg.

    https://www.government.nl/latest/ne...nd-and-gouda-holland-granted-protected-status
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    @Hardingfele: Tviler ikke. Men det samme ser vi på cheddar: For at den skal være "ekte" skal den være produsert av britisk råvare i- og fra en bestemt del av UK..Det er pgså oppgitt på pakken hvor. Norvegia er en goudaTYPE ost, og siden den originale goudaen var mer vanlig i Norge FØR Tine startet produksjon, smaksjusterte til norske forhold kalte den Norvegia , har navnet blitt hengende ved den. En mer fornorska versjon av navnet er gulost, sant? Hos oss ER Jarlsbergen ekte, og hvis norsk landbruk hadde klart etterspørselen ville nok ALT vært produsert her hjemme..
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Jeg finner det litt komisk at man har et slikt religiøst forhold til opphavet til ymse matvarer men samtidig hiver seg over mikrobrygget øl. Når et norsk byggeri lager en hvilkensomhelst øltype så er det kun den absolutt minst viktige innsatsfaktor - vannet - som er norsk - alt annet er importert herfra og derfra. Råvarene er forsåvidt korrekte, men opphavet kan man definitivt diskutere. Paralellen ville være å sende italiensk melk til Norge for å produsere parmesan osv her i landet på lisens - ville neppe vært regnet som kosher.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Jarlsberg er en byttingost. Produksjon ble igangsatt for å bli kvitt overskuddsmelk, eksport kom i gang fordi noen hadde lyst til å leke med det, og produksjon i utlandet ble igangsatt for å unngå at norsk kvote av tollfri utenlandsk ost skulle bli for stor. Alt sammen vikarierende motiver.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    @weld77: Den parallellen var vel litt ekstrem, men forstår tankegangen din. Uten lisenser , utvalg og forbruksvett ville norske butikkhyller sett ut som i Sovjettidens Russland, vel? Det gjelder å være kresen, bevisst og selektiv. Jeg vet knapt om et mer selektivt publikum enn ølkjennere..og mikrobryggere. All ære til dem! Små mengder er lette å kvalitetskontrollere, og de store bryggeriene må nødvendigvis inngå noen kompromisser. Fakta er at den typen vi idag kaller pils originalt ble brygget i Tsjekkia i 1782. Uten lisens og import til en viss grad hadde nordmenn aldri hørt om pils, sant? Og heller ikke hatt kultur for ølbrygging på samme måte som tilfellet er idag. Feil råvare merkes IALLEFALL i øl- tro meg.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Poenget mitt var at lokalt opphav og oppfatning om høy kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen. Hva er det som gjør fransk ost god? Jeg tviler sterkt på at det er kvaliteten på melken - den vil jeg anta er høyere i Norge.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Poenget mitt var at lokalt opphav og oppfatning om høy kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen. Hva er det som gjør fransk ost god? Jeg tviler sterkt på at det er kvaliteten på melken - den vil jeg anta er høyere i Norge.
    Det er en dårlig antakelse. Variasjonen i melkekvalitet er stor i Frankrike. Mange spesialprodusenter holder seg med egne besetninger, produksjonen er ofte økologisk og pga klima er det ofte vanlig med utendørsbeite store deler av året. Det blir stor forskjell i forhold til norske kyr som står på et fjøs og gumler kraftforpellets så de kan levere ti tusen liter i året. Og franske kvalitetsoster lages av upasteurisert melk, det må til for å få frem smakskvaliteter. Jarlsberg lages på standard pasteurisert melk ...

    Lokale forhold er avgjørende for hva som skjer med osten. Enkelte steder har sporer i luften som sørger for stedsegen modning med karakter, men det har vi her hjemme også. Prøv blåosten til Kjerringøy for et godt eksempel.

    Pascale Baudonnel kjempet i sytten år mot norske myndigheter før hun fikk lov til å selge ost produsert på upasteurisert geitemelk. Porten hun brøt ned har åpnet muligheter for andre norske produsenter. Jeg har syv upasteuriserte oster fra forskjellige norske produsenter i kjøleskapet nå - slikt var sjeldent for noen år siden, og er skjedd på tross av TINE, ikke pga.

    "Eldgammel" Undredal er verdt å se etter i butikkene, forresten. Også et produkt TINE heldigvis ikke har noe med.

    http://www.undredalsost.no
     
    Sist redigert av en moderator:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Bare de ikke begynner å vanne ut syltelabbene også... bokstavelig talt. Spiste akkurat årets første, nykokte, perfekt saltet. Med gummifersk mandelpotetlefse ved siden av. Finnes dette i noe annet land?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Poenget mitt var at lokalt opphav og oppfatning om høy kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen. Hva er det som gjør fransk ost god? Jeg tviler sterkt på at det er kvaliteten på melken - den vil jeg anta er høyere i Norge.
    Det er en dårlig antakelse. Variasjonen i melkekvalitet er stor i Frankrike. Mange spesialprodusenter holder seg med egne besetninger, produksjonen er ofte økologisk og pga klima er det ofte vanlig med utendørsbeite store deler av året. Det blir stor forskjell i forhold til norske kyr som står på et fjøs og gumler kraftforpellets så de kan levere ti tusen liter i året. Og franske kvalitetsoster lages av upasteurisert melk, det må til for å få frem smakskvaliteter. Jarlsberg lages på standard pasteurisert melk ...

    Lokale forhold er avgjørende for hva som skjer med osten. Enkelte steder har sporer i luften som sørger for stedsegen modning med karakter, men det har vi her hjemme også. Prøv blåosten til Kjerringøy for et godt eksempel.

    Pascale Baudonnel kjempet i sytten år mot norske myndigheter før hun fikk lov til å selge ost produsert på upasteurisert geitemelk. Porten hun brøt ned har åpnet muligheter for andre norske produsenter. Jeg har syv upasteuriserte oster fra forskjellige norske produsenter i kjøleskapet nå - slikt var sjeldent for noen år siden, og er skjedd på tross av TINE, ikke pga.

    "Eldgammel" Undredal er verdt å se etter i butikkene, forresten. Også et produkt TINE heldigvis ikke har noe med.

    Undredal Stølsysteri
    Du argumenterer jo mot deg selv. Det går fint å lage strålende oster i Norge av norsk melk, ref dine eksempler Hvorfor det ikke ble / blir gjort er en annen diskusjon. Altså er det ikke et krav i seg selv at en ost må være fra Frankrike, Spania eller Italia for å ha topp kvalitet. Norske kyr duger helt fint om noen kan, vil, gidder og får lov. Ei heller er det en egenskap ved norsk storfe som tilsier at melken må pasteuriseres, snarere tvert imot. Jeg vedder en del på at sannsynligheten for å bli syk av slik melk er lavere her enn i Frankrike. Og det som er tilgjengelig i butikk i Norge av saker fra utlandet er stort sett storskala produksjon. Jeg synest den franske roqueforten jeg kjøper på rema er god.

    Generisk hvitost på supern er ikke spesielt spennende uansett hvor i verden man er.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Argumenterer slett ikke mot meg selv. Det å få lov til å behandle råvaren, melken, slik at man kan lage kvalitetsost her hjemme har kostet kamp og sta innsats, over mange år. Standardmelken fra norske meierier er uegnet til produksjon av annet enn gul plast og smøreoster, i forhold til potensialet. I tillegg ønsker man stordrift basert på kraftfor, med minimalt med beitetid. Alt uegnet til å skape forhold for kvalitetsoster.

    At jeg på den annen side støtter og promoverer småprodusentene er en annen sak. Her fra ostedisken i en butikk jeg er involvert i. Alle ostene er norske, ingen er fra TINE. Hver eneste er et unntakstilfelle.

    image.jpg
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.554
    Antall liker
    13.224
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    DEt der er et perfekt eksempel på det jeg prøvde å si - ingenting av det der finnes på Rema, Bunnpris, Coop Prix, Extra etc. Jeg har ca 10 mil til nærmeste Coop Mega, som har litt utvalg, og ca 18 mil til nærmeste Obs... men så har vi en liten lokal produsent med et lite utvalg av godsaker....
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Poenget mitt var egentlig bare at det er mulig å produsere prima vare i Norge på norske råvarer. Markedet er uansett minimalt, så kan man alltids diskutere hvorfor og hvordan det ble slik og hvorfor det nå så smått skjer endringer. Der jeg kommer fra er det nesten umulig å få frisk koriander, og det er neppe fordi rema er kjipe. I Oslo finnes det selv på den dølleste kiwi. Fersk fisk er er kapittel for seg, men det finnes vitterlig fisk her i landet av ypperste kvalitet. Men ikke så lett
    å fø kjøpt den over disk.

    De beste restaurantene i landet baserer sitt kjøkken på noe av det beste som finnes i Norge, som lam, vilt, sjømat og rotgrønnsaker. For få år siden var ikke det fint nok, men varene var tilgjengelige.

    Ganske greit å spise godt i Norge om man har et begrep om hva som er i sesong og hva man skal se etter. Trenger heller ikke håndmalt økologisk mikroprodusert mel for å bake et godt brød. Mel fra supern og gjær fra Idun funker fint, evt en surdeigskultur laget på industrimel. Det folk flest mangler er basale ferdigheter på kjøkkenet og tid og vilje til å lage ting, ikke tilgang på råvarer. For foredlede produkter er det litt annerledes, deg er ikke lett å få tak i eksempelvis en god leverpostei eller gode pølser. Men det er ikke fordi er ikke finnes god lever eller bra nok svinekjøtt til å lage pølser av her i landet.

    Jeg har handlet ganske mye på franske landsbymarkeder. Ingen garanti for prima vare der heller selv om ting gjerne ser veldig delikat ut.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.554
    Antall liker
    13.224
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Fisk,ja.... eller ferskvare generelt... her finnes ikke en eneste ferskvaredisk i tradisjonell forstand. Er ikke mulig å drive slike butikker i distriktsNoreg...
    Men heldigvis bor jeg i et av Norges største regulære fiskevær... :)
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    DEt der er et perfekt eksempel på det jeg prøvde å si - ingenting av det der finnes på Rema, Bunnpris, Coop Prix, Extra etc. Jeg har ca 10 mil til nærmeste Coop Mega, som har litt utvalg, og ca 18 mil til nærmeste Obs... men så har vi en liten lokal produsent med et lite utvalg av godsaker....

    Ja, man skal lete litt for å finne norske oster fra "upasteurisert økologisk mjølk" på Super'n. Det verste er jo "eksklusiviteten" som inngås i avtaler mellom kjeder og storprodusenter.
    Likevel, det skjer ting. Enkelte storbutikker henter inn mat fra lokalprodusenter, men det blir fort stusselig sammenlignet med mattårnene fra industriprodusentene.

    Jeg anbefaler ellers at weld, når han er i Frankrike, insisterer på smaksprøver. Det gjør jeg alltid, også her hjemme, og det er langt fra all småskala ost som er verdt å spise. Ellers - livet er for kort til å spise TINEs tulleoster.
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Det er et betydelig innslag av tilbud og etterspørsel. I Oslo får man tak i masse som er omtrent umulig å få tak i andre steder. Altså finnes varene, marginene er garantert høyere enn på generiske saker men likevel tilbys der ikke over det ganske land. Jeg tipper det er fordi "ingen" kjøper det så det er ikke mulig for butikker å tilby det. Folk sier mye om hva de vil ha, men det varer sjelden helt til kassa når det skal betales.

    Hvorfor folk kjøper norvegia når det finnes mange andre oster å velge mellom må man nesten spørre de om. I et marked hvor kvalitet ble verdsatt ville det være omtrent umulig å selge noe slikt.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    . Trenger heller ikke håndmalt økologisk mikroprodusert mel for å bake et godt brød. Mel fra supern og gjær fra Idun funker fint, evt en surdeigskultur laget på industrimel. Det folk flest mangler er basale ferdigheter på kjøkkenet og tid og vilje til å lage ting, ikke tilgang på råvarer.
    Tja, jeg står gjerne over mel fra tvangsmodnet korn. Spesielt når det finnes så mye bra å få tak i, til en grei pris.

    Advarer mot kornsprøyting -Trønder-Avisa
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Men det er ikke der slaget står om et brød er godt eller ikke. Å bake er temmelig enkelt og ganske lite råvaresitivt men krever en del tid. Man får ikke automatisk et godt brød av å kjøpe fjongt mel. Dyrt er det dog strengt tatt ikke uansett hva man kjøper.

    Mel, vann, salt og gjær eller surdeig. Og tid. Mer trengs ikke. Men åpenbart en uoverkommelig oppgave for svært mange, alternativt at man kjøper seg ut av det og spiser kjipt butikkbrød eller betaler en del mer hos et bakeri (som heller knapt finnes utenfor byene).

    Ting skal være billig, billig, billig eller ferdiglaget. Det er problemet.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Som sagt, jeg foretrekker mel som ikke er sprøytet, som ikke er tvangsmodnet og som har vokst i levende matjord, ikke død jord som må tilsettes kunstig næring.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Nå er du jævlig vanskelig altså..
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg finner det litt komisk at man har et slikt religiøst forhold til opphavet til ymse matvarer men samtidig hiver seg over mikrobrygget øl. Når et norsk byggeri lager en hvilkensomhelst øltype så er det kun den absolutt minst viktige innsatsfaktor - vannet - som er norsk - alt annet er importert herfra og derfra. Råvarene er forsåvidt korrekte, men opphavet kan man definitivt diskutere. Paralellen ville være å sende italiensk melk til Norge for å produsere parmesan osv her i landet på lisens - ville neppe vært regnet som kosher.
    Fårikål er vel Norges nasjonalrett. Den er som kjent laget med Norsk pepper fra frittgående gårder i Lofoten.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Jeg har fått mye pepper for fårikålen min
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Før brukte man einerbær, en blanding av sorte toårs og grønne årsbær. ;D

    Syns ikke jeg er vanskelig når det gjelder mel. Det sprøytes alt for mye i konvensjonell korndyrking. Alle Godt Brød bakerier har svensk økologisk mel, mange butikker fører økologisk mel fra Skjåk, Kveldes mel og fra Holli Mølle. Koster litt mer, men ikke veldig mye mer. Og så slipper man en masse skit med i maten.
     
    Sist redigert av en moderator:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn