Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.195
    Antall liker
    4.591
    Du som har Adams matkasse - hva vil du veldig grovt si markupen er på kassene? Dvs hva betaler man for å få den levert og ferdig opplegg kontra å handle tilsvarende selv?
    Vi bruker mer penger når vi kjøper maten selv i butikken. Jeg tror det er vanskelig å slå kassa hvis du skal ha et stort innslag av ferske råvarer.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Umulit å gi en eksakt oppskrift på det, jeg bruker poteter, salt, hvetemel og semulegryn/semolina. Mengden mel avhenger av potetene, hvor flink man er til å presse ut vann og hvor mye stivelse som er igjen i potetene. Jeg lager "deigen" ganske løs
     
    Sist redigert av en moderator:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.634
    Antall liker
    7.301
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    I dag ble det enkelt - fiskeburger med rå løk og remulade.

    I helgen skal jeg prøve amerikansk snaddermat - mac and cheese, med cheddar og karamellisert bacon. Hjerteinfarkt neste...
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.299
    Antall liker
    18.718
    Torget vurderinger
    2
    Fiskeriet i Sandvika har en genial dame som lager fantastiske fiskekaker - steinbit, laks, osv.
    De selges også på Fiskeriet på Youngstorget, men lages i Sandvika. Anbefales!
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.274
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    Løp og kjøp en "SousVide". Dette er et fantastisk apparat. Nå ligger det et oksekjøttstykke av god kvalitet i vannbad oppi denne saken. Etter ca. 2 timer har kjøttet en kjernetemperatur på 60 gr. Kjøttet er vakumpakket av slakteren. Etter vannbadet stekes kjøttet på sterk varme for å få stekeskorpe. Smak og mørhet blir av en annen verden. Dette kan anbefales i høyeste grad.
    image.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.109
    Antall liker
    14.666
    Løp heller og kjøp en sirkulator fremfor en slik boks. Mye mer fleksibelt. Ellers enig i at sous vide er genialt.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.491
    Antall liker
    14.105
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Kyllinglår i curry i dag. Med nystekete baguetter og mye smør på.

    IMG_20160127_175540.jpg

    Gulrot, mandelpotet og taro-rot er godt å ha i.
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.412
    Antall liker
    12.048
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Jeg prøver en ny vri idag.
    Må bruke opp noen rester av en gåsestek, fra en grågås som datt ned her ifjor.

    Til disse kjøttbitene lager jeg en søtlig kompott av epler og rødløk,
    Saus lages fra krafta av gåseskrotten (har et par liter i frysen)en god halvflaske rødvin, sjallottløk, og reduseres til en tredel før godt smør røres inn.

    Basmatiris tenker jeg vi serverer til.
     
    6

    65finger

    Gjest
    grande salat
    stek opp kyllinglår, avkjøl og plukk kjøttet, stek opp 2-3 biffer, 1 kg reker
    kok opp 6 egg, del i hvert egg i 4. sprøstek rikelig med bacon. del en smaksrik ost i terninger. varm opp en bunt asparges.
    kutt opp salat, agurk, fennikel, rødløk, purre, tomat agurk. skjer opp biffen. bland alt sammen - egg. legg eggene på til slutt.
    mekk sammen et par dressinger. fersk loff. Server med en god rødvin
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.299
    Antall liker
    18.718
    Torget vurderinger
    2
    Et dårlig bilde, men maten er god.

    Olivenolje i bunnen av en jerngryte. Søtpoteter, pastinakk, løk og tomater. Saffran, paprika, rosmarin. To kyllinger som har gått ute og spist under Spanias sol. Et par klatter smør. Et glass hvitvin. En hvitløk, hele fedd som legges i. Gjerne to hvitløker. Salt. Kokes opp og står og putrer i førti minutter. Kyllingene snus etter 25-30 minutter. Brystsidene opp mesteparten av tiden.

    image.jpg
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.109
    Antall liker
    14.666
    -4 grader i går kveld og et par cm nysnø på terrassen. Med andre ord perfekt grillvær, så da ble det grillet entrecôte med påmmfri og BBQ-saus. Planen var egentlig å lage tartar med påmmfri, men stykkene av indre/ytrefilet i butikken var såpass deprimerende som kun "Folkets kjøtt" kan få til.
     
    6

    65finger

    Gjest
    Thaiish suppe på kraft av blåskjell.
    ingefær, chilli, hvitløk og løk surret i olje tilsatt grønnsaker, kokoskrem, kyllingkjøtt (stekt noen lår på forhånd) og fersk koriander. Det var enkelt og smakte godt
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.296
    Antall liker
    6.663
    Lagde taco i går. Normalt varierer vi veldig på innhold, men siste 5-6 gangene har det stort sett blitt denne comboen:

    Maistortilla
    Guacamole m/ekstra mye lime
    Bønnemos av sorte\røde bønner, med freste cumin\sennepsfrø, chilli og hvitløk, koriander og røkt paprika. Moses bare delvis, noen enkelte hele bønner igjen.
    Pannestekte\karameliserte ringer av søtpaprika og løk, lett krydret
    Salsa
    Ovnsbakte søtpotetstaver vendt i røkt paprika, chipotle, kanel, cumin, koriander og salt og olje.
    En liten dæsj basmatiris.
    Frisk salat og agurkstaver.

    Det blir en fantastisk kombinasjon av både konsistenser og smaker av denne retten; søtt, sterkt, salt og syrlig om hverandre...
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.634
    Antall liker
    7.301
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Oksesmåsteik, med løk, gulerøtter og sopp, som får godgjøre seg i et par timer på ovnen. Serveres med makkaronistuing, mandelpotet og tyttebærsyltetøy...

    Johan-Kr
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.299
    Antall liker
    18.718
    Torget vurderinger
    2
    Folk er rare. Det ble lagt ut et innlegg på facebook med en hyllest til pangasius som middagsfisk. Bilde og panegyrisk tekst, der man avrundet med at "fisken blir fanget i havet rundt Vietnam".

    Pangasius er oppdrettsfisk fra Mekong-deltaet i Vietnam, og blir til i forhold som gjør norsk fiskeoppdrett til en solskinnshistorie. Kjøttet har relativt sett lavt proteininnhold og lite Omega-3, men det inneholder ofte veldig mye rart som man helst ikke vil spise. Fisken er blitt populær fordi europeiske innkjøpere fikk tak i den til latterlig lave kilopriser, og kunne pøse den ut på markedet her med grei margin i forhold til annen hvitfisk.


    Fordi etterspørselen tok av, tok også oppdrett i Vietnam av, og myndighetene mistet enhver kontroll med tilstand og kvalitet. Bransjen selv ropte varsku i 2013, mens andre begynte å rope alarm midt på 2000-tallet. Det finnes annen hvitfisk det nok er smartere å dra med seg hjem til kjøkkenet enn pangasius. (Forøvrig mye brukt i fiskepinner, etc. Sjekk innholdsfortegnelser).

    God bransjeartikkel:

    https://www.undercurrentnews.com/2013/07/23/eu-players-concerned-over-state-of-pangasius-industry/
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.412
    Antall liker
    12.048
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Da tar jeg heller en norsk kylling. Idag på litt italiensk vis.

    Kyllingfileter fylt med pesto, soltørket tomat, hakket løk og oregano. Bruner filetene i panna, strør ost over og steker i ovn ca 20 min.
    Salat til. Veldig lett, og kjempegodt.

    Avslutning var rester av en ostekake fra fredag, toppet med en nyrørt rømmekrem (rømme og krem) med blåbærsyltetøy.
    Alle fornøyd.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.109
    Antall liker
    14.666
    Jeg er en sucker for pommes frites. Det finnes kun en måte å lage de på. Den er utviklet av Heston Blumenthal og funker som faen. Here goes

    - skjer potetene i ganske tynne staver eller båter. Ikke en gang tenk på å skrelle de. Masse smak i skallet.
    - legg de i rennende, kaldt vann så lenge du har tid til. Dette for å skylle av overflatestivelse
    - legg de i kaldt vann og kok opp. La koke 10-15 minutter til de er møre, men de skal ikke falle fra hverandre
    - hell i et dørslag og surr de rundt litt. Dette for å få litt ruglete overflate.
    - la dampe fra seg og kjøle ned på en tallerken e.l.
    - sett hele sulamitten i fryseren i minst en time - helst lengre. Dette er den mest effektive måten å tørke ut potetene på.
    - varm opp nøytral olje (raps/solsikke) til 140 grader og ha i potetene. Temperaturen vil falle en god del, bør holden på ca 120 grader. Friter til de er gylle, men de skal ikke få farge. Type 5-6 minutter.
    - ta ut (bruk hullsleiv) og la renne av på kjøkkenpapir.
    - varm oljen til 170-175 grader
    - ha i potenene og friter til de er deilig gyllne. Dette går ganske fort så pass på at de ikke blir brent
    - ta ut og over på nytt kjøkkenpapis. Salt umiddelbart.
    - nyt

    Tåler fint å ligge en god stund etter første fritering så det er praktisk å gjøre det i god tid og så ta siste runde mens biffen hviler e.l. så slipper man å time alt så nøye. Jeg pleier å grille biffen etter første runde så slipper jeg å passe på varm olje mens det grilles.

    Har du dårlig tid men er fysen på pommes frites kan de trinnene frem til første fritering erstattes med å skylle de kjapt i kaldt vann, legge de utover tallerkenen og så kjøre 2-3 minutter på full pupp i mikrobølgeovn. Det blir close, but no cigar, men godt åkke som.

    Oljen kan gjenbrukes noen ganger med mindre noe har blitt brent. Kjøl den ned (enkelst å sette gryta i kaldt vann i vasken) og fyll tilbake på flaska oljen kom i og sett i kjøleskapet. Ingen evighetsmaskin, men holder til en tre-fire-fem runder i alle fall. Jeg pleier å bruke 2l olje i en gryte som rommer 5l.

    Det er helt essensielt å ha et termometer for å kontrollere temperaturen. Olje kan blir fryktelig varm om man ikke passer på og den gir ikke noen hint på hvor varm den er. Enkelste måten å kjøle ned frityrolje på er å tilsette romtemperert olje. Ikke en gang tenk på å bruke vann om du får panikk. Lokk på og av plata funker også.
     
    Sist redigert:

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.416
    Antall liker
    4.176
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    I går: Ytrefilet av rein med potetstappe med hvitløk og spinat.
    I dag: Stekte pølser fra slaktern rett borti gata med den samme potetstappen.
     
    Sist redigert:

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.412
    Antall liker
    12.048
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Idag prøver vi saltbakt løk.
    Og biff av ytrefilet. Med ristet asparges.

    Ikke umulig at jeg drikker en IPA til.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Har vært der men ikke jobbet der, så det var nok ikke med meg :)

    De må finne seg en ny kjøkkensjef som ikke blir grinete av spedgris :D
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.109
    Antall liker
    14.666
    Har vært der men ikke jobbet der, så det var nok ikke med meg :)

    De må finne seg en ny kjøkkensjef som ikke blir grinete av spedgris :D
    Hmmm... lignet bare ganske mye, men then again, dere er jo en del i den bransjen med godt tatoverte underarmer...
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.634
    Antall liker
    7.301
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    I dag ble det tradisjonskost - lettsaltet torsk med gulerotstuing, stekt bacon og mandelpoteter.

    Johan-Kr
     
    D

    Danke

    Gjest
    Her ble det en god treretters. Prøvde en ny vin i kveld som skulle passe til kalv. En Chilensk Santa Rita Medalla Real Cabernet Sauvignon 2010, heftig med solbær og eik. Forretten var en klassisk perfekt løksuppe med toast og ost med sider til, og hovedretten var kalvemedaljong, med selvkomponert rødvinsaus og asparges og litt ovnsbakte potetskiver med timian og sef med skall. Etteretten var fersken og vaniljeis av den gamle sorten med PX Sherry.

    Til kaffen unnet jeg meg noen glass Remy Martin vsop cognac litt mørk sjokolade med kakaonibs og en porsjon snus.

    Veldig god og mett og fornøyd...

    Musikk fra blutooth telefon til høytaler som gav god stemning.....
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.412
    Antall liker
    12.048
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    På an igjen.
    Saltbakt løk igår, saltet med løksmak brukes om igjen.
    Da blir det saltbakt kveite ikveld.
    Aldri prøvd sånt før. Den står i ovnen nå. Spennende.

    Kona har kjøpt fransk sider på polet.
    Og jeg har muggost deluxe til avslutning. Føniks fra Stavanger Ysteri, den har nesten blitt en vane hos meg,
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Burger av 50/50 tørrmørnet/fersk oksenakke. Tyrkiske paprikaer svidd i panna som tilbehør i tillegg til bifftomat, sopp og brekkbønner. Stekte grønnsaker etter paprikaene for å få litt grillet smak. Varmet alt opp igjen etterpå i fettet etter burgerne. Aioli og kapers til.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn