Loftet – superlang byggetråd

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Vegard;
    Vi har ikke trefts ennå
    - det er enste grunnen til at du slipper unna når jeg kommer ut til deg til uka med konverteriingstuten
    - om det passer for deg.
    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    PTF

    Startet i det små denne uka med å gi arvesølvet en liten gjenføding. Et langt levd liv med mye verktøy i sirkulasjon hit og dit pluss flytting hit og dit har satt sine små spor på kronjuvelene.

    Stanley sine Bailey-høvler er og ser ut til å forbli standarden for håndhøvler. Høvler fra Stanley hadde min oldefar, min bestefar og min far og tar jeg ikke mye feil, kommer ungene også til å få et spesielt forhold til disse luringene.

    2.jpg


    1.jpg


    Men som mye annet som har historie, så lider disse ikonene av produksjonsteknisk forvitring – materialtykkelsen på stålene og klaffene er blitt kjipere og kjipere opp gjennom årene. Men det er lkevel hopp i hengandes snøre – det fins noen der ute som retter produksjonen mot romantikere som også ønsker å se seg selv som kvalitetsbevisste – og som er villige til å betale hva som helst for noe som mest av alt ser ut bling men som egentlig er en forbedring.

    Stanley Planer.jpg
    ¨

    Stanley Planer Blade.jpg


    Her har jeg lyst til å nevne et navn, Lie-Nielsen. De lager uten tvil noe som kan se ut som bling men som egentlig er hard-core-kopier av originalene fra siste halvdel av århundret før forrige århundre. Fantastiske små smykker av messing som gir en vidunderlig bruks- og eieropplevelse. Fete, flotte saker.

    Lie-Nielsen Planer.jpg


    Lie Nielsen Planer Blade.PNG



    Best av alt er ikke den blanke messingen, men det flott skjæreverktøyet – tykke flotte tenner helt uten vibrasjon og bull. Akkurat slik de gamle høvlene som gjorde alt riktig, gjør disse også det. Ikke for nye karbon i stålet slik at det enkelt går an å få til en barberbladskarp egg. Litt lavere standtid enn høykarbon, men med adskillig mindre eggbrekkasje.

    Denne omgangen av forvandlingen handler om å gjøre små ytre justeringer på de høvlene jeg har – få vekk gammel wear and tear samtidig som jeg tar en runde og retter av sålene på alle. Først sliper jeg med 120-korning og tar denne etter hvert opp til 280 eller 320 – avhengig av hva jeg har for hånde.

    Noen jålebukker polerer opp høvlene opp slik at de kan speiles i men det bryr ikke jeg meg om. Slike overflater blir en forferdelse å leve med og jeg er redd for at jeg kommer til å gnikke mer på høvlene enn på treet og det var jo ikke meningen. Dessuten er jeg ikke så glad i speilbildet mitt og er overlykkelig over at jeg på tross av utseendet ikke ble satt i en dyrebinge etter fødselen.

    Jeg har sju, åtte Stanley-høvler - fra No.3 og oppover. Noen har såler med spor i og noen har ikke fått utdelt det. Jeg er ikke så glad i de korrugerte når jeg jobber med avrundinger og er litt lessen for å opp når ribbene klatrer over kantene. Stripingene skal gjøre at metallet ikke suger seg fast i treverket, men det føler jeg aldri er et problem uansett. Så om jeg skulle gå for enten det ene eller andre, hadde jeg valgt slett såle.

    Planer Corrugated Sole.jpg


    Planer Flat Sole.png


    De aller fleste som kjøper nytt verktøy, tror at det er tut og kjør. Men det er det ikke. Stålene er som oftest sylskarpe og klarer seg en stund men sålen må alltid rettes om man vil ta det meste ut av høvelen. En stødig og helt rett flate å spenne smergelpapiret fast i er et must. Denne flaten kan være arbeidsbordet til en maskin eller en tykk glassplate. Bare å høvle ivei, uten tanna, vel å merke!

    Som nevnt ovenfor, så gjør jeg en ytre pimping i denne omgangen – mest for å få ekstra lyst til å bruke greiene men også for å bli kjent med luringene. Et eller to skritt av gangen slik at man virkelig kjenner forskjellen i hvert forsøk på forbedring. Har et annet motiv også men det kommer lenger ned.

    I tillegg så sliper jeg selvsagt opp stålene til rett eggvinkel og polerer eggene slik at høvlene får til å plystre. Sponklaffen får seg også en omgang slik at den slutter tett mot oversiden av stålet uten å slippe inn så mye som en fis. Dette er superviktig – her må det være pottetett ellers så forvandles høvelen til øks.

    Jeg har tilgang til det beste universalslipeutstyret som fins. Selvsagt så er ikke dette heller norsk.
    Tormek er svensk og en no-brainer om man tar faget på alvor. Ingen vei utenom, heldigvis - fntastis maskin. Om noen har en T-4 eller T-7 stående og støve, fins det en kjøper her.

    Tormek T-7.jpg



    Etter hvert kommer jeg til å sette et større fokus på vibrasjoner i selve høvelkonstruksjonen og bruker da litt ferrittstøv eller -pasta og kanskje andre remedier for å finne forbedringpotensiale.

    Og så kommer jeg til å lage nye håndtak langs hele fjøla. Noen av de gamle har skikkelige trehåndtak som kunne vært verneverdige mens andre har disse avskyelige plastgrepene som minner om dårlig kotelettemballasje. Disse skal brenne på bålet før sommerferien. Håndtakene kommer til å fødes i bjørk som skal beises og oljes.

    0_Håndtaktegning.jpg


    I ammetåka begynte jeg å fable om å legge på en «signaturfarge» på de oppussede høvlene men dette har jeg slått fra meg – lite slår emaljelakken til Stanley, så sorte får de bli.

    Etter hvert kommer det vel også en pakke med løstenner og klaffer, enten fra Lie-Nielsen eller Veritas i Uneiten. Men akkurat nå svir daleren så pass at jeg smører meg godt inntil videre.


    Digresjon

    Når man ikke trimmer yrket, er det lett for å ruste og på enkelte områder har jeg gjort det gjennom noen år, må jeg innrømme. En av de sørgelige, sørgelige kjensgjerningene er at dette flotte yrket, møbelsnekkerfaget og mange med det, er i ferd med å bukke under i kvelegrepet som oljenasjonen Norge har tatt.

    Skjult bak reform etter reform, innstiftet av filologer som har gjort seg uangripelige tanker og lest de opp som sannheter og trumfet de gjennom uten at yrkesorganisasjonen, håndverksbedriftene, skolene og samfunnet for øvrig har protestert nok, har det ærlige, bunnsolide arbeidet blitt degradert og degradert på nytt.

    Håpet er nå at samfunnet blir tvunget ut av oljekomaen i en retning som gjøra at vi innser at ikke alt handler om skalting og valting, men at det faktisk er plass for det bunnsolide og ærlige og at fingerferdigheter i kombinasjon med en aktiv skalle faktisk kan være med på legge grunnlaget for et nærings- og arbeidsliv som er fjellstøtt og ikke så topptungt som det byråkratiske vanviddet vi er lullet inn i siden det første spadetaket i Nordsjøen ble tatt.

    Om ikke lenge kan vi si at en stor del av flere generasjoner ungdommer har famlet seg fram i tåka i håp om å finne seg et fotfeste i det livet som de er blitt fortalt om, men som dessverre ikke var for dem. Nav har dessverre blitt redningen for mange av dem. For de aller, aller fleste er ikke dette deres egen skyld. Dette er et systemproblem fra ende til annen der alt forventes formalisert og formattert for å bli truverdig. Et ord er oftest ikke lenger et ord – det er bare en finte for å komme i rett posisjon. Når alt kommer til alt, kan det synes som at den beste strategien i livet er å åle seg inntil og klistre seg fast til de systemene som kan gi deg en free ride rett inn i det lykkelige livet.

    I denne omgangen har jeg bare vært lærer i knappe to år og jeg småskremt over hvordan mange av de vi i videregående møter, har blitt behandlet siden de satte sin første fot i skoleverket. Like skremt blir jeg over holdningen bl.a rådgivere på ungdomsskolene har til menneskeungene der de sitter som sorteringssentraler og sannsigere med stor påvirkning på oppkomlingenes framtidslykke.

    Du er skoleflink og har knekt kodene – du skal ta allmennfag. I motsatt ende av anseelsesskalaen finner vi den som datt av i tredje og som aldri rakk (les: fikk hjelp nok til) å tette hullene eller gitt mulighetene til en verdig oppvekst. I stedet for en opplevelsestid, blir disse i realiteten tilbudt det helvete det er å møte de samme ydmykelsene dag etter dag, år etter år. Ingen får meg til lenger å tro at dette ikke kan knekke selv den sterkeste og ingen får meg heller til å tvile på jeg selv også ville funnet trøst foran PC-skjermen om jeg hadde måttet møte slike utfordringer i den alderen - daglig.

    Tro meg, jeg treffer en del av disse siste og tro meg en gang til på at jeg gang etter gang nesten går rett ned i knestående når jeg finner ut hva som befinner seg bak det skallet som har tatt form av et sløvt og unnvikende blikk. Nye mer kan sies og skrives om dette men det blir så forferdelig stusselig at jeg stopper her.


    PTF
    (forts.)

    Høvelprosjektet er en del av den håndverksmessige oppseiinga. Vi er nå inne i den fasen av skoleåret vi kaller for PTF – Prosjekt Til Fordyping. Ni uker framover skal de som har valgt å være sammen med meg, få et umenneskelig påtrykk av snekringens underfundighet, praktikalitet og filosofi. Eksemplets makt har jeg trua på så derfor har jeg funnet unnskyldninger nok i dette til å lage og gjøre tingene sammen med elevene. dette er tigangen bedre enn å dosere, tror jeg fullt og fast.

    Fase én for elvene er å bli kjent med egne hender og det verktøyet som vi må lære den å beherske.

    Første del blir derfor å trimme sin egen høvel, det viktigste verktøyet som er oppfunnet for oss. Etter hvert skal disse luringene lage fire egne verktøy som jeg håper blir så bra at de tar de med seg videre inn i resten av livet. Disse fire verktøyene blir limtvinger, strekmål, passer og klubbe (joiners malett på utenlandsk).

    Så følg med – etter hvert kommer det forhåpentligvis noen linker inn til de forskjellige prosjektene på skolens sider også. Noen bildedrops fra disse ukene blir nok uunngåelig her inne også.

    Til slutt, bilder av høvetransformasjonen
    (med litt i overkant mye rot i opplastingsmotoren som vanlig) - ukontrollert rekkefølge

    6.jpg


    3.jpg


    7.jpg


    4.jpg


    5.jpg


    9.jpg


    10.jpg


    11.jpg


    8.jpg


    P1010259.jpg


    P1010260.jpg


    P1010261.jpg


    P1010262.jpg



    Deilig å kunne sløve utover natta
    - mens Henne renser lufta på sofaen
    - med musikk i stua og en god kopp kaffe og Gullvafler

    – denne natta kommer til å bli gammel…..

    BB
     
    Sist redigert:

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    -og nok en gang sitter jeg med bevrende underleppe, i skam over at den fine, gamle Stanley-høvelen jeg en gang redda fra en uviss skjebne på fyllinga, fortsatt ikke er tatt hand om med den omsorg den fortjener.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.796
    Antall liker
    107.561
    Torget vurderinger
    23
    Bevrende underleppe er ingen ting - her strykes laksen i et nærmest selvmorderisk tempo!!

    Gamle Stanley's skal være blassgrønne, med røde detaljer, punktum.

    Godt å se at du lar de posere liggende, ignorante barbarer og verktøyskjendere setter de fra seg stående på såla, fy for faen til griseri!

    Har bøker om japanske trearbeider og verktøy - bøker du kan lese med EN hånd :cool::cool::cool: Det e såå deiiiliii!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Sluk;
    Håper du er i live til å lese dette....

    Enhåndsklekkeriet AS holdt nattåpent, ser jeg.
    Kasta inn håndkleet før deg - shit, trodde jeg seira i går kveld.

    Gi oss et-par timer i armkroken til hverandre og siklesmekke så skal vi kose oss med treporn.
    Agenda for neste besøk it be.

    BB
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.563
    Antall liker
    12.174
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Takk for glimrende innlegg, BB! Jeg drev sjøl som innleid timelærer i vg i 8 år. Allskens politiske patentløsninger og reformer har vel "reformert" skoleverket nesten ut i never-never-land.... sjøl om jeg er hellig overbevist om at den største katastrofen i skolen er planinndelingen som ble innført på 60-tallet....... heldigvis slapp jeg unna den, da heimkommunen min var seint ute med ungdomsskolereformen.

    Har du forresten sett denne : Home Page | FINE TOOLS

    Og BTW -sitronsyre eter smårust uten å ødelegge lakk og slikt. Fåes i store poser hos vin- og ølbryggersjapper.....
     

    knarfar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.03.2014
    Innlegg
    2.440
    Antall liker
    2.321
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    2
    Så sant BB - både når det gjelder høvler og mennesker!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Aurora;
    Nå ble øyet stort og vått - nydelig link.

    Husker kursplanene - heldigvis så ble de ugyldige etter noen få år. Hvorfor i all verden skal man lappe på system som fungerer? Langt fra alt var bra før heller - vil ikke tilbake dit, men det går da an å se til de landene der skolesystemene fungerer og er forutsigbare, feks Finland?

    Takk igjen for linken og tips - keep it coming.

    BB
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.563
    Antall liker
    12.174
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Hehe... har ikke fått sving på hobbyverkstedet mitt hjemme, av forskjellige grunner. Har siste versjon Ikea-plate i stavlimt eik som skal bli til høvelbenk, var planen. Fine Tools har skruer til akseptabel pris, og når containere med tysk utstyr reker inn og ut på jobb noen ganger i året så......

    Nei -alt var ikke bedre før, men jeg har en nokså beklemt følelse av at mye ligger ute i heimen hos Ola Nordmann.... det synes som holdningen til skole er blitt nærmest motsatt av hva den var.... selv om jeg har "høgre utdanning" sjøl, så er jeg nokså ambivalent til det kjøret som har vært mot eks mastergrad,- alt og alle skal på død og liv ha master i et-eller-annet, og arbeidsgiverne roper halleluja og mener i fullt alvor at en mastergrad på forkontoret er fine greier. At oppvoksende generasjoner har tomler også på føttene, får nok tildels vi som eldregenerasjon også ta et visst ansvar for :)
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.796
    Antall liker
    107.561
    Torget vurderinger
    23
    Tomler på føttene... good one ! ;) ;) Og jævlig sant. Kjenner tredveårige akademikere som ikke klare å åpne en hengelås og få av dekselet på tilhengerkoplingen en gang.

    Men jeg har til gode å se noen med TI tommeltotter - de verste klønene har fortsatt bare to, men de sitter midt i hånda slit at de passer parvis opp i ræva for bedre forankring der de sitter på henda og mener en hel del om alt mulig :cool: Og kjøper billige østeuropeiske håndtverkere som hevn på de norske som faktisk ER håndtverkere!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Sakte framgang - nå fattes noen hull i bunnplata til å feste modulene gjennom, litt olje og sliping av treverket, noen skruer og Nextel som toppskikt.

    AMS0100 - kabinetter

    P1010273.jpg
    P1010274.jpg



    ALC0300 - kabinetter

    P1010277.jpg
    P1010279.jpg



    AMS1000- kabinetter

    P1010271.jpg
    P1010269.jpg


    - litt merking må nok også til....

    BB
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.563
    Antall liker
    12.174
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Bærre lækkert! :) Du har definitivt gitt meg noen ideer..... jeg er luta lei rackmonterte alu-bokser... hver arbeidsdag i 40 år....
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.128
    Antall liker
    2.766
    Sted
    Portugal
    Kabinetter

    Ble veldig fine. Ser veldig proft ut.

    Luka på toppen, er det for å slippe ut røyken når det blir for varmt?
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Fy, faen så barnslige dere er!

    Bare pass deg, Odd - du får kanskje ansvaret for dette, du vet det bare ikke.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Fikk litt kvalitetstid til høvelpleie på verkstedet i dag óg - tom brakke og bare fred å få

    Før og etter slipesåling

    P1010295.jpg
    P1010296.jpg



    Testing av tannsliping på furu og eik. Brukbart resultat men Gubben må nok legge inn litt høydetrening før det store startskuddet går

    P1010313.jpg
    P1010314.jpg



    Line-up av sju høvler. Mangler tre glatte såler før jeg sier takk og amen

    P1010309.jpg
    P1010312.jpg



    Om noen har en eller flere av disse - No.6, No.5 og No.3 med glatt såle, kjøper jeg gjerne - send PM

    P1010302.jpg


    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    samlanes;
    Fint korps - mener bestemt å ha høvla mer enn én gang til den musikken!

    Takk for sist, forresten - fant dere veien hematt igjen?
    Fin dame - hils ho også.

    BB
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.563
    Antall liker
    12.174
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    BB - kom på noe som du kanskje kan svare på.......???
    Nærmeste nabo da jeg var guttunge var snekker Bernhard med verkstedet sitt. I sin tid drev han materialhandel og produserte litt av hvert som vanlig var på den tida. På sine siste år fra slutten av femtitallet og fram til midten av 60-tallet gikk det i kister. Jeg husker han brukte et lim i pulverform, litt gulhvitt, grovt pulver som ble rørt ut i vann. Mener å huske at det var bilde av to hester eller elefanter som dro hver sin vei på posen. Av en eller annen grunn innbiller jeg meg at det limet var sterkere enn dagens PVA. Er dette å få tak i noen steds, eller er dagens PVA godt nok til "grovere" bruk??
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    samlanes;
    Fint korps - mener bestemt å ha høvla mer enn én gang til den musikken!

    Takk for sist, forresten - fant dere veien hematt igjen?
    Fin dame - hils ho også.

    BB
    Takk for sist ja,fant fram tilslutt,med skiltlesing og nafbok går det fint:)
    Hilser dama:)

    Du jobber som du skulle vere 29,enda du er langt oppi 30åra,og med flott finish på allt du tar i.
    Spennende å følge med på.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Aurora;
    Kaseinlim tror jeg du tenker på - laget av rester fra melkeproduksjon - kasein.
    Ga en relativt sprø limfuge uten "kaldflyt" som er ulempen til PVAc. Ser man bort fra dette, har PVAc og Kaseinlim de samme bruksområdene, dog kun for innendørs bruk. Om limet utsettes for fuktighet over 19-20%, angripes det av mikroorganister.
    Luktet spesielt, mener jeg.

    samlanes;
    Har aldri trodd jeg kom til å bli over 29 - satset på å dø ung og har ikke hatt råd til å råtne på rot.

    Alvor til side; Det er jo så ufattelig mye morsomt å gruble over og så mye ny teknikk å sette seg inn i at jeg hadde hatt god bruk for ekstrautstyr til lungene - gjeller hadde vært perfekt - skal sjekke eHavna i kveld.

    BB
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Aurora;
    Kaseinlim tror jeg du tenker på - laget av rester fra melkeproduksjon - kasein.
    Ga en relativt sprø limfuge uten "kaldflyt" som er ulempen til PVAc. Ser man bort fra dette, har PVAc og Kaseinlim de samme bruksområdene, dog kun for innendørs bruk. Om limet utsettes for fuktighet over 19-20%, angripes det av mikroorganister.
    Luktet spesielt, mener jeg.

    samlanes;
    Har aldri trodd jeg kom til å bli over 29 - satset på å dø ung og har ikke hatt råd til å råtne på rot.

    Alvor til side; Det er jo så ufattelig mye morsomt å gruble over og så mye ny teknikk å sette seg inn i at jeg hadde hatt god bruk for ekstrautstyr til lungene - gjeller hadde vært perfekt - skal sjekke eHavna i kveld.

    BB
    Mikroorganister,ordforklaring kreves,helst på nordnorsk,senjisk.
    Også lukter dei rart,fisk?:)
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Mikroorganister - vet ikke hva det er men de har hengt med mannen siden tidlig studietid.
    Fint ord for mikroorganismer, dog.

    Lind på Treteknisk institutt har opphavsrett, tror jeg.
    Samme for Linds Linie - hjemmelavet akevitt skulle roes over Sandvikselva for å kvalifisere.

    BB
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    Lind på Treteknisk institutt har opphavsrett, tror jeg.
    Samme for Linds Linie - hjemmelavet akevitt skulle roes over Sandvikselva for å kvalifisere.

    BB
    Veterinærstudentenes årvisse akevitt må også krysse en linie ved sjøreise. Fylkesgrense Oslo / Akershus krysses tur-retur med Nesodd-båten, lettsindig akkomagnert av blandet mandschoir og hornmusikk,- og marsipankake.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    JCP;
    Glad jeg har meldt meg inn i bryggeriforeninga!
    Eneste gangen jeg er nødt til å gå ut, er nå avkoket må i søpla.
    Drikking og spying - alt skjer innendørs.
    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Frå Snikkarskulen i dag.

    Vi har satt igang med PTF (Prosjekt Til Fordypning) nå og som jeg har vist tidligere, fokuserer jeg på at barna skal oppleve at de mestrer håndverktøyet. De har nå fikset opp en minst én høvel hver og slipt og brynet stålene så skarpe de får dem. Den store lakmustesten kommer nå.

    Mye dårlig verktøy fins å få kjøpt der ute så vi satser på å lage de enkleste vi skal bruke, selv og starter med et strekmål. Elevene får disse med seg hjem om de ønsker det. Etterhvert skal vi lage passer, tvinger og klubbe - alt i eik. Eik er et fint materiale å lage verktøy i - relativt tungt, og som sagt, den store lakmustesten pga hårdhet.

    Jeg legger vekt på at verktøyet først og fremst skal være godt å bruke og at elevene tar stilling til utforming ift ergonomi og deres oppfatning av estetikk. Verktøyet skal være fint. Fint i deres egne øyne - ikke lærerens for det er ikke fasit her. Deres evner til å vurdere dette, er målet med denne vinklingen.

    Kjøpestrekmål kjøpt hvorsomhelst her i Norge, er ikke gode. Lie Nielsen kan nevnes for god funksjonalitet, men jeg ønsker ikke å kopiere disse. Så gode er de ikke. Dessuten er de av metall og da er jeg for min del ute av komfortsonen min. Tre må det bli.

    Skjæret på kjøpestrekmål er den store akilleshelen - disse er stort sett ubrukbare. Derfor har jeg valgt å gå for vendeskjær som leveres til industriverktøy. Disse er skarpe å fire sider og kommer til å fungere perfekt. Ellers så kommer vi til å legge inn en messinglist i skaftet som låseskruen kommer til å støte imot uten å ødelege treverket. Mye større såle enn vanlig blir det som dere ser, også.

    Mer om dette senere - her kommer noe kjappe bilder

    Tegningen

    Strekmål.PNG



    Vendeskjær

    vendeskjær.jpg



    Og til slutt noen bilder av lærerens prosess

    P1010345.jpg


    P1010349.jpg


    P1010359.jpg


    P1010379.jpg


    P1010389.jpg


    P1010390.jpg


    P1010392.jpg


    P1010394.jpg


    BB
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn