Det er nå iallefall en helt analog måte å se det på.Jeg lurer på om Hedde refererte til at transformatorkoblingen mellom kortslutningsringene og talespolen vil være dårlig ved lave frekvenser.
|
Det er nå iallefall en helt analog måte å se det på.Jeg lurer på om Hedde refererte til at transformatorkoblingen mellom kortslutningsringene og talespolen vil være dårlig ved lave frekvenser.
Da er det elektrisk ledende materialer som ikke er magnetiske du sikter til? I så fall bytte de ut med ikke-elektrisk ledende materialer som ikke er magnetiske?Da har jeg gjort nok en observasjon som har ligget og brygget i bakhodet mitt. Dersom en motorkonstruksjon er 100% symmetrisk mht permanentmagneter og paramagneter, altså symmetrisk om X=0, så skal man i prinsippet ha tatt hånd om alle mulige DC-komponenter. Imidlertid merket jeg meg at en skjevhet i ikkemagnetiske materialer i motorstrukturen, spesielt i områder der konsentrasjonen av flux er høy, også fører til DC-komponenter selv om disse er relativt sett små i forhold til de man får i mer typiske konstruksjoner. Det hadde jeg virkelig ikke ventet, men de trigges altså utelukkende av AC, men de medfører en svak forskyvning. I eksperimentet mitt kom jeg opp i 1,5N ved 1kW. Dette utgjør nok ikke mer enn rundt 1-2% av av den totale kraften som produseres i kretsen, men er allikevel et interessant designpunkt om man skal perfeksjonere motoren.
Ved ikke om det er det her du tænker på , jeg er ikke medlem af AES og synes 33$ er lidt vel voldsomt , så jeg ved ikke hvad der står i selve dokumentet, men det er nogle fra DTU bl.a. Finn T Agerkvist , det borgere for kvaliteten.Noe av dette problemet kan kompenseres ved å vikle spole med noen viklinger rundt magneten slik at flukstettheten ved polstykket holdes konstant når talespolen prøver å gjøre det motsatte.^Jeg mente dB/dt som ett uttrykk for "farta". Altså ett tidsvarierende magnetisk felt fra musikksignalet.
Slike kortsluttringer brukes jo med stor suksess for å bøte på problemet med fluxmodulasjon. Vi har tidligere i tråden sett at dette ikke virker så godt for lave frekvenser pga denne "trafoeffekten" som i bunn og grunn er samme sak som en virvelstrømsbrems.
En trafo har to sett med viklinger bundet magnetisk sammen med jern hvor viklingene belastes. Kortsluttringer er i prinsippet en en-tørn vikling uten last hvor man er ute etter selve motfeltet.
Har sett konstruksjoner med dette prinsippet der delefilterspolen til basselementet var viklet rundt magneten. Gammel oppfinnelse egentlig.
Vidar
Et søk på nettet finner denne:Ved ikke om det er det her du tænker på , jeg er ikke medlem af AES og synes 33$ er lidt vel voldsomt , så jeg ved ikke hvad der står i selve dokumentet, men det er nogle fra DTU bl.a. Finn T Agerkvist , det borgere for kvaliteten.Noe av dette problemet kan kompenseres ved å vikle spole med noen viklinger rundt magneten slik at flukstettheten ved polstykket holdes konstant når talespolen prøver å gjøre det motsatte.^Jeg mente dB/dt som ett uttrykk for "farta". Altså ett tidsvarierende magnetisk felt fra musikksignalet.
Slike kortsluttringer brukes jo med stor suksess for å bøte på problemet med fluxmodulasjon. Vi har tidligere i tråden sett at dette ikke virker så godt for lave frekvenser pga denne "trafoeffekten" som i bunn og grunn er samme sak som en virvelstrømsbrems.
En trafo har to sett med viklinger bundet magnetisk sammen med jern hvor viklingene belastes. Kortsluttringer er i prinsippet en en-tørn vikling uten last hvor man er ute etter selve motfeltet.
Har sett konstruksjoner med dette prinsippet der delefilterspolen til basselementet var viklet rundt magneten. Gammel oppfinnelse egentlig.
Vidar
Compensation of the flux modulation distortion using an additional coil in a loudspeaker unit
AES E-Library � Compensation of the Flux Modulation Distortion Using an Additional Coil in a Loudspeaker Unit
Interessant tråd, men en del feil der ser jeg.Står litt om det her:
Flux modulation techniques - diyAudio
Jeg har fundert litt på hva dette ikkeledende materialet skulle være. Vi snakker jo om et materiale som skal styre polstykkets posisjon i gapet her, og det kreves et stabilt materiale. Vel, jeg har jo en bror som er spesialist på plast, så da er det jo bare å spørre.Da er det elektrisk ledende materialer som ikke er magnetiske du sikter til? I så fall bytte de ut med ikke-elektrisk ledende materialer som ikke er magnetiske?Da har jeg gjort nok en observasjon som har ligget og brygget i bakhodet mitt. Dersom en motorkonstruksjon er 100% symmetrisk mht permanentmagneter og paramagneter, altså symmetrisk om X=0, så skal man i prinsippet ha tatt hånd om alle mulige DC-komponenter. Imidlertid merket jeg meg at en skjevhet i ikkemagnetiske materialer i motorstrukturen, spesielt i områder der konsentrasjonen av flux er høy, også fører til DC-komponenter selv om disse er relativt sett små i forhold til de man får i mer typiske konstruksjoner. Det hadde jeg virkelig ikke ventet, men de trigges altså utelukkende av AC, men de medfører en svak forskyvning. I eksperimentet mitt kom jeg opp i 1,5N ved 1kW. Dette utgjør nok ikke mer enn rundt 1-2% av av den totale kraften som produseres i kretsen, men er allikevel et interessant designpunkt om man skal perfeksjonere motoren.
Og for å redusere fluxproblemet i magnetgapet kan man vikle en spole med riktig antall viklinger rundt stammen til polstykket. Spolen er da en del av kretsen til talespolen, som opprettholder fluxtettheten i magnetgapet, men uten å demagnetisere magneten.
Det vil ved store utsving være et øyeblikk hvor bevegelsen til elementet ikke lenger beveger seg like fritt som ved X=0. Det forårsaker høyere strømgjennomgang, og vil påvirke fluxtettheten i polstykket i riktig retning den ene veien, og "feil" retning den andre veien.
I tillegg kan det derfor være hensiktsmessig å optimalisere fjærsystemet, eller ikke spille så himla høyt.
Vidar
Jeg har funnet mange teknologiske finurligheter opp gjennom årene som har vist seg å være ting som andre har gjort tidligere. Veldig mange har også vist seg å være ting som enten ikke fungerer, eller som ikke fungerer spesielt godtEt søk på nettet finner denne:
http://www.eighteensound.com/Portals/0/Img/Img_tech/doc_tech/18_Sound_AIC.pdf
Er det ikke typisk. Når man prøver å være lur, og foreslår å vikle en ekstra spole i stammen på polstykket, så er det en annen som har tenkt det samme for lenge siden;D
Er det ATC som lager/har laget HT-elementer med der polstykket er laget av jernpulver/jernoksid e.l. med noe bindemiddel/lim/epoxy ? Eller var det Spendor?Jeg har fundert litt på hva dette ikkeledende materialet skulle være. Vi snakker jo om et materiale som skal styre polstykkets posisjon i gapet her, og det kreves et stabilt materiale. Vel, jeg har jo en bror som er spesialist på plast, så da er det jo bare å spørre....
Da er det elektrisk ledende materialer som ikke er magnetiske du sikter til? I så fall bytte de ut med ikke-elektrisk ledende materialer som ikke er magnetiske?
...
...
Kan temperaturledningsevne også være en viktig egenskap til dette materialet?Jeg har fundert litt på hva dette ikkeledende materialet skulle være. Vi snakker jo om et materiale som skal styre polstykkets posisjon i gapet her, og det kreves et stabilt materiale. Vel, jeg har jo en bror som er spesialist på plast, så da er det jo bare å spørre.
Joa. Den handlet ikke om tidsreiser, som en nevnte, selv om jeg får litt den følelsen i dette temaet. Man skulle tro at dette var gjennomtygde greier allerede for mange tiår siden. Artig at FEMM nå fører til bedre løsninger og ikke bare billigere løsninger.Interessant tråd, men en del feil der ser jeg.
Det er meget mulig jeg husker feil og/eller missforstod, og det er «noen» år siden jeg leste om det, men historien var noe om å lage polstykket av materialer som ikke er elektrisk ledende men magnetisk ledende.Det er ikke noe jeg har kjennskap til. Hva skulle hensikten være?
AE Speakers --- Fixing the Flux in the GapDet er ikke noe jeg har kjennskap til. Hva skulle hensikten være?
Se der ja, de har altså tydeligvis valgt varianten der de unngår metning i polstykket.AE Speakers --- Fixing the Flux in the GapDet er ikke noe jeg har kjennskap til. Hva skulle hensikten være?
Ja, på sett og vis. Et alternativ kan være å montere inn en kobber eller aluminiumsdel som er splittet på flere steder slik at den ikke leder strøm som en sluttet krets.Kan temperaturledningsevne også være en viktig egenskap til dette materialet?
Det var vel først og fremst i tolkningen av hva denne korreksjonsspolen gjorde for kraftfaktoren. Den vil jo ikke øke kraftfaktoren nominelt.Hva sikter du til med en del feil...sånn kort fortalt?
Ut fra linken til Asbjørn her så kan det se ut til at de simpelthen går for en approach som er motsatt av for eksempel cobaltlegeringer. Man satser på lav permeabilitet i området der materialet ikke er mettet i stedet for å holde seg unna dette området. Det er nok bedre enn å ligge under metningspunktet på et materiale med høy permeabilitet, men sammenliknet med mettet materiale er det jo en veldig mye mindre kontrollert løsning. Det er også veldig tungt å mette materialer med lav permeabilitet.Det er meget mulig jeg husker feil og/eller missforstod, og det er «noen» år siden jeg leste om det, men historien var noe om å lage polstykket av materialer som ikke er elektrisk ledende men magnetisk ledende.Det er ikke noe jeg har kjennskap til. Hva skulle hensikten være?
mvh
KJ
Det går jo an å prøve et eksperiment med seriekobling. Da vil det muligens ikke bli indusert nok magnetisme siden spolen med lav motstand krever færre viklinger og tykkere tråd. Jeg ser jo nå at det er ulemper med begge metodene, men muligens bedre enn ingenting.Jeg har funnet mange teknologiske finurligheter opp gjennom årene som har vist seg å være ting som andre har gjort tidligere. Veldig mange har også vist seg å være ting som enten ikke fungerer, eller som ikke fungerer spesielt godtEt søk på nettet finner denne:
http://www.eighteensound.com/Portals/0/Img/Img_tech/doc_tech/18_Sound_AIC.pdf
Er det ikke typisk. Når man prøver å være lur, og foreslår å vikle en ekstra spole i stammen på polstykket, så er det en annen som har tenkt det samme for lenge siden;D
Jeg oppdaget en liten greie med løsningen til 18sound som kanskje ikke er så bra. De bruker jo en spole med langt tynnere tråd i gapet, og da åpenbart i parllell med talespolen i stedet for i serie. Dette gjør at ikke samme mengde strøm går i de to spolene. Hva skjer da ved Fs? Da faller jo strømmen i talespolen til et minimum, mens strømmen i korreksjonsspolen opprettholdes. Dette bør potensielt kunne medføre ganske mye forvrengning ved Fs.
Er det ikke dette produktutvikling handler om da? Et forslag behøver ikke være nybrotsarbeid og grunnforskning for å kunne komme opp med gode idéer og gjøre andres løsninger bedre? Vet ikke hvor mange her inne som faktisk driver med produktutvikling, men jeg synes å se litt tendenser til holdninger som "jah! dette er prøvd før så glem det"Jeg har funnet mange teknologiske finurligheter opp gjennom årene som har vist seg å være ting som andre har gjort tidligere. Veldig mange har også vist seg å være ting som enten ikke fungerer, eller som ikke fungerer spesielt godtEt søk på nettet finner denne:
http://www.eighteensound.com/Portals/0/Img/Img_tech/doc_tech/18_Sound_AIC.pdf
Er det ikke typisk. Når man prøver å være lur, og foreslår å vikle en ekstra spole i stammen på polstykket, så er det en annen som har tenkt det samme for lenge siden;D![]()
Er det ikke dette produktutvikling handler om da? Et forslag behøver ikke være nybrotsarbeid og grunnforskning for å kunne komme opp med gode idéer og gjøre andres løsninger bedre? Vet ikke hvor mange her inne som faktisk driver med produktutvikling, men jeg synes å se litt tendenser til holdninger som "jah! dette er prøvd før så glem det"Jeg har funnet mange teknologiske finurligheter opp gjennom årene som har vist seg å være ting som andre har gjort tidligere. Veldig mange har også vist seg å være ting som enten ikke fungerer, eller som ikke fungerer spesielt godtEt søk på nettet finner denne:
http://www.eighteensound.com/Portals/0/Img/Img_tech/doc_tech/18_Sound_AIC.pdf
Er det ikke typisk. Når man prøver å være lur, og foreslår å vikle en ekstra spole i stammen på polstykket, så er det en annen som har tenkt det samme for lenge siden;D![]()
Stå på!
Mulig det er off topic, men det er sikkert stor forskjell på planar/magnestater med magneter på én side, sammenlignet med de med magneter på begge sider?Alle planarhøyttalere basert på magnestat prinsipp etc. vil ha trøbbel her - konstruksjonen umuliggjør optimalt magnetfelt med mindre man øker det arealet som leder strømmen, til det punktet hvor magnestatens påståtte fordeler ikke lenger er til stede.
Diskuterte også dette med Alexandar (RAAL) og de hadde prøvd ut enda slemmere magnetsystem enn det de bruker på Lazy, og de havnet i allle slags problemer etter hvert med stray flux og rariteter.
Vil vel ikke påstå at effektiviteten til båndelementer er så lav. Effektivitet har mye med vekten av bevegelig masse å gjøre også. Det er snakk om ca. 4 milligram pr cm^2 på en bånddiskant for eksempel. Den lille massen, samt at båndet har god kobling til luftmassen gir tross alt høy følsomhet. Det er fort snakk om 100dB+/1W/1m for et 20cm^2 bånd omsluttet av kraftige neodymium magneter med 1.5cm avstand fra hverandre. Tenker da spesielt på den bånddiskanten jeg selv bruker Fountek NeoPro5i med sine 102dB på 1Watt og 15 x 145mm bånd.Selvsagt, goes without saying. Men felles er allikevel at overføringsstrukturen på magnetfeltet er langt mindre effektivt enn for vanlige elementer. Dette kommer til syne i driftseffekt bl.a. og andre egenskaper som vil lide under svakt magnetfelt.
115 dB/W@1m, begynner ikke det å nærme seg teoretisk maksimum (som jeg ikke husker i farten). Med så høy virkningsgrad så stråler de ikke i 4π regner jeg med. Har de trang lobe?Wisdom Audios LS4 linjekilder ligger på 100 dB/W/m fra 80 Hz og opp. Dette er med en kombinasjon av keramiske- og neodymmagneter. Prototypen med bare neodym kom visstnok opp i 115 dB/W/m, men det syntes de var i meste laget i forhold til potensiell støy fra forsterkere osv. For mine lekmannsøyne tyder dette på et sterkt magnetfelt, men dette er langt utenfor mitt kompetanseområde.
Jeg regner med at dette er målinger tatt i et rom, siden det er snakk om 2 meter høye linjekilder som er on-wall eller in-wall. 19 mm bredde på elementet fra 750 Hz og opp og ca 2 x 190 mm fra 80 Hz - 750 Hz. Strålingsmønstret blir vel da omtrent 180 grader horisontalt (kanskje litt smalere opp mot delefrekvensen) og bortimot 0 grader vertikalt (avhengig av takhøyde og lytteavstand). Det er forresten snakk om modulære høyttalere med 50 cm moduler, så de fås i den høyden man vil fra 150 cm og oppover.115 dB/W@1m, begynner ikke det å nærme seg teoretisk maksimum (som jeg ikke husker i farten). Med så høy virkningsgrad så stråler de ikke i 4π regner jeg med. Har de trang lobe?Wisdom Audios LS4 linjekilder ligger på 100 dB/W/m fra 80 Hz og opp. Dette er med en kombinasjon av keramiske- og neodymmagneter. Prototypen med bare neodym kom visstnok opp i 115 dB/W/m, men det syntes de var i meste laget i forhold til potensiell støy fra forsterkere osv. For mine lekmannsøyne tyder dette på et sterkt magnetfelt, men dette er langt utenfor mitt kompetanseområde.