|
Bjørn?? Har du gått over i dagligvare?? Trodde du var i skoleverket?^
Butikksjefen har nok vært tidligere hifi-pusher med spesielt ansvar for kabler.
Moralen i historien: Kjøp egg!
Alle VET innerst inne at alt har sin pris. Har du smakt steinfri svisker? Den er ikke på langt nær så god som med stein. Akkurat det samme med mandarin/clementiner/appelsiner.Har aldri smakt mandarin, visste ikke at de var å få i i vesten. Vet bare at klementinen tok over fordi den er steinfri.
God plan. Mangler søt soyasaus, skal se etter det neste gang jeg er i en høvelig butikk. Dette kan man vel sikkert lage en dl eller to av når man er i gang og ha på et glass. Det bør jo stå seg bra vil jeg tro og da vil jo smakene få satt seg bra. Har en boks med rognkjeksrogn (fra Sotra) i kjølen så skal prøve med den. Ørretrogn kan jeg ikke huske å ha sett. Har også noe smakstilsatt flygefiskrogn i frysen, men får vente med den til jeg skal bruke litt større mengder til noe.Neste gang tar du saft fra en lime, litt søt soysaus, presset hvitløk og litt sesamolje så har du en enda bedre saus!!
Sørg også for å ha et glass ørretrogn i kjøleskapet til enhver tid - en klatt av dette oppå laksen og himmelen er nær. Litt skikkelig finstrimlet purre hører også med.
Søt soyasaus brukes flittig i matlaging her. Men er ikke å finne i vanlige matbutikker i norge, noe som er utrolig merkelig.Neste gang tar du saft fra en lime, litt søt soysaus...
Jeg fant faktisk en på Rema i dag. Vet ikke om det er riktig sort, men den smakte ikke underlig så den bør fungere. Denne er indonesisk og kalles Ketjab Manis. Lime og purre er også handlet med, så da får jeg prøve meg på en oppgradert versjon til kveldsmat.Søt soyasaus brukes flittig i matlaging her. Men er ikke å finne i vanlige matbutikker i norge, noe som er utrolig merkelig.Neste gang tar du saft fra en lime, litt søt soysaus...
Dog, sist jeg var på KaDeWe i Berlin kjøpte jeg med meg ei lita glassflaske med søt soyasaus...den beste jeg har smakt.
Litt OT, pytt.
Er det noen som vet om det er mulig å få tak i mandariner i Oslo ? (evt. hele Norge)
Ketjab Manis er vel indonesisk(?) for "søt soyasaus". jeg har også en type som heter "sweet soy sauce" av ukjent opphav, den er noe tynnere og ikke fullt så søt som den indonesiske. Tror også den indonesiske typen inneholder en del andre ting. Går lite av den om gangen så en flaske holder en liten evighet. Jeg oppbevarer min i kjøleskap etter åpning og datostemplingen på flasken har jeg et svært avslappet forhold til.Denne er indonesisk og kalles Ketjab Manis.
Det igjen har vel litt med at andre europeere gjerne handler mer på markedet, hos bakeren, hos fiskehandleren, på vingården, hos bonden, eller rett og slett lager mer mat fra bunn av med råvarer som man gjerne har mye av i huset.Dette henger nok sammen med at nordmenn er europamestere i å gå på butikken
Da ble de slik i dag. Ketjab manis, (og litt vanlig soyasaus da det ble litt søtt), frisk lime, sesamolje og litt hvitløk fra en flette jeg tok med fra Toscane i sommer. Tok ikke rogn på denne siden jeg skal skivene litt tynne. Men har litt avocado på siden, sesamfrø og litt Wasabi i midten, ja og så et lite dryss med finhakket purre. Begynner å ligne på noe nå. Wasabien er av den litt vel intense sorten, dog kortvarig så den må gjerne tones ned litt.Neste gang tar du saft fra en lime, litt søt soysaus, presset hvitløk og litt sesamolje så har du en enda bedre saus!!
Sørg også for å ha et glass ørretrogn i kjøleskapet til enhver tid - en klatt av dette oppå laksen og himmelen er nær. Litt skikkelig finstrimlet purre hører også med.
Flere elementer her.
Sant nok, men Coop i sentrum har ganske så bra utvalg og ikke pallevis av varer retter mot nordmenn på tur. Generelt er jo utvalget langs grensen tilpasset hva nordmenn faktisk handler og det er ikke spesialiteter de må til utlandet for å få tak i. Det skal være billigst mulig.Nesten fristet til å påstå at Strømstad ikke er i Svetrige.
Kresen kan man bortimot utelukke. Jeg kan ikke se for meg et menneske som ikke kan bli fornøyd med hva en habil kokk kan lage av de råvarene som er å få tak i i de fleste butikker.Om man ikke klarer å ha et anstendig hverdagskosthold basert på hva som finnes i butikk så betyr der sannsynligvis at man ikke kan å lage mat eller er ekstremt kresen på hva man spiser til daglig.
Dette har vært slik i mange år nå og har ikke noen stor sammenheng med Californias vann. 20-25% mandler i marsipanen i butikkene har være det samme så lenge jeg kan huske å ha lagt merke til der.Jeg var selv mest opptatt av det skandaløse i 25% mandler i marsipanen. Fullkomment uakseptabelt, men siden du hang deg opp i vannet, kan det være greit å vite at mandelproduksjonen i CA står overfor store utfordringer.
Selv Odense og Anton Berg har kuttet mandelgehalten nå. De pakkene med melis som kjedene kaller marsipan skal folk få lov å spise, om de vil. Ekte skal ha 80/20 mandler/sukker. Premium ungarsk har 90/10. 25/75 er forjævlig. Beste fra Odense er vel 53% nå.
Fordi mandler fra CA er blitt veldig dyre.
Ørretrogn er ofte labeled som lakserogn men er ikke det. Lakserogn er mye større, og i min smak ikke så gode. En skikkelig fiskehandler og/eller et storsenter med en velassortert dagligvare (meny etc,) har alltid glass med slik rogn. Dagens stalltips; litt tynne lange strimler av laks rulles sammen til en liten stående rose . så litt ørretrogn oppå og deretter plommen fra et vaktelegg. Spises i en munnfull. den runde smoothe smaken fra vaktelplommen kombinert med den salte ørretrogna er himmelsk, og laksen danner bakteppe.God plan. Mangler søt soyasaus, skal se etter det neste gang jeg er i en høvelig butikk. Dette kan man vel sikkert lage en dl eller to av når man er i gang og ha på et glass. Det bør jo stå seg bra vil jeg tro og da vil jo smakene få satt seg bra. Har en boks med rognkjeksrogn (fra Sotra) i kjølen så skal prøve med den. Ørretrogn kan jeg ikke huske å ha sett. Har også noe smakstilsatt flygefiskrogn i frysen, men får vente med den til jeg skal bruke litt større mengder til noe.Neste gang tar du saft fra en lime, litt søt soysaus, presset hvitløk og litt sesamolje så har du en enda bedre saus!!
Sørg også for å ha et glass ørretrogn i kjøleskapet til enhver tid - en klatt av dette oppå laksen og himmelen er nær. Litt skikkelig finstrimlet purre hører også med.
Skal prøve med litt purre også.
Kommer til å lage dette igjen oftere.
Høres ikke dumt ut der der. Rognkjeksrognen var litt vel seig i skallet, selv om smaken var grei. Ingen stor høydare.Ørretrogn er ofte labeled som lakserogn men er ikke det. Lakserogn er mye større, og i min smak ikke så gode. En skikkelig fiskehandler og/eller et storsenter med en velassortert dagligvare (meny etc,) har alltid glass med slik rogn. Dagens stalltips; litt tynne lange strimler av laks rulles sammen til en liten stående rose . så litt ørretrogn oppå og deretter plommen fra et vaktelegg. Spises i en munnfull. den runde smoothe smaken fra vaktelplommen kombinert med den salte ørretrogna er himmelsk, og laksen danner bakteppe.