Dazed
Æresmedlem
OK. Den artikkelen er alt for tung å gi seg i kast med nå på kvelden. ...men:Det er et godt spørsmål. Jeg må fundere littJeg er svært nysgjerrig på hvordan blindtester "visker ut forskjeller".
Hvis man er enige om at hvordan lyd oppleves påvirkes av flere sanseinntrykk enn selve hørselen. F.eks. når hjernen ekstrapolerer våre forventninger og fordommer og synsinntrykk til egenskaper ved lyd som "egentlig ikke er der". (Alt ettersom hvordan man ser på det selvsagt). Er ikke da blindtester flotte til å kunne luke ut opplevde lydforskjeller som ikke lages av selve elektronikken, så man kan velge selv om man vil betale ekstra for utseende, eksklusivitet og whatever som selvsagt påvirker totalopplevelsen uten å faktisk gjøre noe med lydbølgene?
Edit: her er en fagartikkel om dette som jeg leste for en stund siden -
https://www.gearslutz.com/board/att...-biasesinmodernaudioqualitylisteningtests.pdf
Edit2: tror egentlig jeg må skrive et ordentlig innlegg om dette etter hvert!
En "enkel" ABX-test, utført statistisk korrekt, skal bare bevise eller avkrefte at testsubjektene kan høre forskjell på A og B. Ikke si noe som helst om kvalitetsforskjeller. Testsubjektene, som må være overbevist om at forskjellene kan eksistere, får så mye tid de vil til å gjøre seg kjent med A og B, og lære seg å kjenne dem igjen og skille dem fra hverandre. Deretter får de høre A og B blindt, altså som X, et antall ganger og skal avgjøre om det et A eller B de hører. Hvis de ikke klarer det en så stor andel av forsøkene at det får statistisk signifikans, har testen ikke kunnet påvise at subjektene kan høre forskjell. Forskjellen forsvinner altså når subjektene ikke vet om det er A eller B som høres. Dette kan jeg ikke se hvordan bias kan gjøre. Det tyder derimot på at det var bias som gjorde at forskjeller i utgangspunktet opplevdes.
Hvis de derimot klarer å korrekt gjenkjenne A og B et signifikant antall ganger, har testen vist at det går an å høre forskjell.